SSC CPO Computer 2017 with pdf download

SSC CPO Computer 2017 :- 27 Questions

Q13 . – Bar is located at top of WordPad/Notepad (4– july- 2017)
पट्टी वर्डपेड़ /नोटपेड़ में ऊपर की ओर होती हें।
Options:
1)Format फॉरमेट
2)Menu मेनू
3)Tool टूल
4)Title टाइटल
Correct Answer: Title टाइटल

Q14 . – Which among the following is not a Basic logical operator in Boolean Algebra laws? (4– july- 2017)
निम्नलिखित में से कौन एक बुलियन बीजगिणत नियम का मूलभूत तर्क संगत संकारक नहीं हें?
1)AND एंड
2)OR ऑर
3)NOT नॉट
4)NAND नैड
Correct Answer: NAND
नैड

Q15 . – Which among the following is/are input devices? (4– july- 2017)
I)Keyboard
II)Scanner
II)Joy-stick
निम्नलिखित में से कौन सा इनपुट डिवाइस हें ?
I. कीबोड
II)स्कनर
III)जॉयस्टिक
1)I and II I तथा II
2)II and III II तथा III
3)I and III I तथा III
4)All options are correct. सभी विकल्प सही हेंI
Correct Answer: All options are correct.

Q16 . – Which among the following is a light sensitive device used for converting images to their digital form? (4– july- 2017)
निम्नलिखित में से कौन एक रोशनी संवेदेनसील यंत्र हें जो की छवि को उसके डिजिटल रूप बदल देता हें?
Options:
1)Printer प्रिंटर
2)Monitor मोनिटर
3)Scanner स्कैनर
4)RAM रेम
Correct Answer: Scanner
स्कैनर

Q 17. – Who invented computer? (4– july- 2017)
कंप्यूटर का अविष्कार किसने किया? Options:
1)Alexander Fleming एलेग्जेंडर फ्लेमिंग
2)Charles Babbage चार्ल्स बैबेज
3)Bill Gates बिलगेट्स
4)Michael Faraday माइकल फैराडे
Correct Answer: Charles Babbage
चार्ल्स बैबेज

Q18. – Any data (or) instruction entered into the memory of computer is called as. (5– july- 2017)
कोई भी डाटा या निर्देश जो कीकंप्यूटर की मेमोरी म डाले जाते हें उन्हें कहते हैं
Options:
1)Hard copy हार्ड कॉपी
2)Input इनपुट
3)Output आउटपुट
4)Information जानकारी
Correct Answer: Input इनपुट

Q19 . – – Which of the following is not a computer language? (5– july- 2017)
I C++
II Java जावा
III Linux लायनक्स
निम्नलिखित में से कौन सी एक कंप्यूटर भाषा नहीं है?
Options:
1)Only I केवल I
2)Only III केवल III
3)II and III II तथा III
4)I and II I तथा II
Correct Answer: Only III
केवल III

Q20 . – Router is used in which of the following layer? (5– july- 2017)
राउटर निम्नलिखित में से किस लेयर प्रयुक्त की जाती है?
Options:
1)Transport layer ट्रांसपोर्टलेयर
2)Network layer नेटवक लेयर
3)Physical layer
फीसीकल लेयर
4)Application layer एप्लीकेशन लेयर
Correct Answer: Network layer
नेटवक लेयर

Q21 . – Which of the following language is used by computer to process data? (5– july- 2017)
निम्नलिखित में से किस भाषा का योग का प्रयोग कंप्यूटर दुरा डाटा संसाधित करने के लिय किया जाता है?
Options:
1)Octanary अस्तआधारी
2)Binary दुआधारी
3)Hexanary षटआधारी
4)Tertianary त्रीआधारी
Correct Answer: Binary दुआधारी

Q22 . – Which among the following is/are output devices? निम्नलिखित में से कौन एक आउटपुट डिवाइस है ?
(6– july- 2017)
I)Scanner स्कैनर
II)Speaker स्पीकर
III)Plotter प्लॉटर
Options:
1)Only I केवल I
2)Only II केवल II
3)Both II and III II तथा III दोनों
4)Both I and III I तथा III दोनों
Correct Answer: Both II and III II तथा III दोनों

Q23. – IBM 701, IBM 702, IBM 650 are examples of (6– july- 2017)
IBM 701, IBM 702, IBM 650 के उदहारण ।
Options:
1)First generation computer प्रथम पीढ़ी कम्पूटर
2)Second generation computer दूसरी पीढ़ी कम्पुटर
3)Third generation computer तीसरी पीढ़ी कम्पुटर
4)Fourth generation computer चौथी पीढ़ी कम्पुटर
Correct Answer: First generation computer
प्रथम पीढ़ी कम्पूटर

Q24 . – Protocol used for sending an email is. (6– July- 2017)
संगलेख का उपयोग ई – भेजने के लिए किआ जाता है?
Options:
1)HTTP एच.टी.टी.पी
2)FTP एफ.टी.पी
3)POP-3 पी.ओ.पी-3
4)SMTP एस.एम.टी.पी.
Correct Answer: SMTP एस.एम.टी.पी.

Click Here to Download Computer SSC CPO 2017


SSC CPO Computer 2017 

In SSC, Railway, UPSC, BPSC, etc., many questions related to Computer Subjects are asked. Examinations can be passed with the help of these questions. To stay connected with our every update, subscribe to LuckyExam. You can get updates from our YouTube channel and our Facebook page.

Latest updates join our social media:-

SSC CPO Computer 2017
SSC CPO Computer 2017

Facebook page: – www.facebook.com/Luckyexam
YouTube Channel: – www.youtube.com/Luckyexam
Telegram group: – t.me/LuckyExam

⭐⭐⭐⭐⭐