Connect with us

Online Education for all Govt Exams SSC || Bank || SarkariJob 2020 || Railway || State PSC || UPSC

SSC CGL 2016 Antonyms

SSC CGL 2016 ANTONYMS :- 39 Questions

Instruction:- In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Q1 . DETEST              [ Loathe ]
Options:
1) DENOUNCE           (Impute)
2) IGNORE                 (Abandon)
3) ADORE                  (Admire)
4) CASTIGATE           (Trounce)
Correct Answer: ADORE

Q2 . SOOTHE               [ Assuage ]
Options:
1) QUENCH                  (Extinguish)
2) MITIGATE              (Detract )
3) HEAL                       (Cure )
4) AGITATE                (Perturb)
Correct Answer: AGITATE

Q3 . GRACEFUL         [ Elegant]
Options:
1) AWKWARD              (Clumsy)
2) ELEGANT                (Comely)
3) GRACIOUS              (Indulgent)
4) UGLY                        (Hideous)
Correct Answer: AWKWARD

Q4 . INERTIA             [ Passivity]
Options:
1) STUPOR                  (Insensibility)
2) VIGOUR                (Mightiness)
3) LANGUOR             (Laxity)
4) INERTNESS          (Denseness)
Correct Answer: VIGOUR

Q5 . INVINCIBLE            [ Insurmountable ]
Options:
1) IMPREGNABLE           (Invulnerable)
2) OMNIPRESENT          (Ubiquitous)
3) POWERLESS               (Impotent)
4) POTENT                       (Dominant)
Correct Answer: POWERLESS

Q6 . SQUANDER                 [Lavish]
Options:
1) SPEND                              Disburse
2) REDUCE                          Abridge
3) SLANDER                       Calumny
4) SKIMP                             Thrifty
Correct Answer: SKIMP

Q7 .DIFFIDENT                   [Bashful]
Options:
1) SHY                                 Reticent
2) BRAVE                          Valiant
3) CONFIDENT               Assertive
4) MEEK Submissive
Correct Answer: CONFIDENT

Q8 . DISAVOWAL         [Repudiation]
Options:
1) REBUTTAL                 Refutation
2) REPEAL                      Revoke
3) APPROVAL                 Consent
4) APPEAL                        Plead
Correct Answer: APPROVAL

Q9 . NONCONFORMIST   [Dissident]
Options:
1) CONVENTIONAL            Orthodox
2) PRACTICAL                     Pragmatic
3) FASHIONABLE              Voguish
4) NOMAD Wanderer
Correct Answer: CONVENTIONAL

Q10 . MALLEABLE              [Tractable]
Options:
1) TEACHABLE
2) INTRACTABLE
3) MANAGEABLE Doable
4) PLIABLE Pliant
Correct Answer: INTRACTABLE

Q11 .QUIESCENT
Options:
1) IGNORANT
2) DORMANT
3) INNOCENT
4) IMPROPER
Correct Answer: DORMANT

Q12 . VANITY
Options:
1) PRIDE
2) LOVE
3) COURAGE
4) HUMILITY
Correct Answer: HUMILITY

Q13 . TERMINATE
Options:
1) CONFINE
2) REPEAL
3) COMMENCE
4) PROGRESS
Correct Answer: COMMENCE

Q14 . LENIENT
Options:
1) STRICT
2) SOLID
3) FORGIVING
4) STOIC
Correct Answer: STRICT

Q15 . CAPTIVATE
Options:
1) DISTRACT
2) OBSCURE
3) IMPRISON
4) RELEASE
Correct Answer: DISTRACT

Q16 . INSOLENT
Options:
1) MANNERLY
2) HAUGHTY
3) DEFIANT
4) RUDE
Correct Answer: MANNERLY

Q17 . FEROCIOUS
Options:
1) MILD
2) SWEET
3) BRUTAL
4) WILD
Correct Answer: MILD

Q18 . IRASCIBLE
Options:
1) CRANKY
2) CHOLERIC
3) AMIABLE
4) WASPISH
Correct Answer: AMIABLE

Q19 . FORLORN
Options:
1) JOYFUL
2) LUCKY
3) FORTUNATE
4) FREE
Correct Answer: JOYFUL

Q20 . GREGARIOUS
Options:
1) UNSOCIABLE
2) UNSYMPATHETIC
3) UNGRATEFUL
4) UNATTRACTIVE
Correct Answer: UNSOCIABLE

Q21 . OBSTINATE
Options:
1) DOCILE
2) AGGRAVATE
3) OFFENSIVE
4) OPPRESSIVE
Correct Answer: DOCILE

Q22 . COURAGE
Options:
1) BRAVERY
2) WEAKNESS
3) COWARDICE
4) FEAR
Correct Answer: COWARDICE

Q23 . ARID
Options:
1) DRY
2) FERTILE
3) BARREN
4) FALLOW
Correct Answer: FERTILE

Q24 . RUGGED
Options:
1) HARD
2) STURDY
3) SMOOTH
4) ROUGH
Correct Answer: SMOOTH

Q25 . INTANGIBLE
Options:
1) ETHEREAL
2) CONCRETE
3) INSUBSTANTIAL
4) ABSTRACT
Correct Answer: CONCRETE

Q26 . EVADE
Options:
1) INVADE
2) ESCAPE
3) SHUN
4) CONFRONT
Correct Answer: CONFRONT

Q27 . INSULAR
Options:
1) COSMOPOLITAN
2) ISOLATED
3) NARROW
4) PAROCHIAL
Correct Answer: COSMOPOLITAN

Q28 . CAPTIVITY
Options:
1) SLAVERY
2) PERMISSION
3) FREEDOM
4) LIMITATION
Correct Answer: FREEDOM

Q29 . INSOLENT
Options:
1) SCRUPULOUS
2) EMOLIENT
3) COURTEOUS
4) LAZY
Correct Answer: COURTEOUS

Q30 . INVALUABLE
Options:
1) PRICELESS
2) RARE
3) INESTIMABLE
4) WORTHLESS
Correct Answer: WORTHLESS

Q31 . VIRTUE
Options:
1) WILES
2) CURSE
3) VICE
4) CUNNING
Correct Answer: VICE

Q32 . CONTEMPLATIVE
Options:
1) WISTFUL
2) UNREFLECTIVE
3) NUMBED
4) AROUSED
Correct Answer: UNREFLECTIVE

Q33 . FUTILE
Options:
1) DISTINCT
2) OPEN
3) PLEASED
4) FRUITFUL
Correct Answer: FRUITFUL

Q34 . INCLEMENT
Options:
1) RADICAL
2) MILD
3) HARSH
4) TYRANNICAL
Correct Answer: MILD

Q35 . INTERIM
Options:
1) PROVISIONAL
2) TENTATIVE
3) PERMANENT
4) INTERVAL
Correct Answer: PERMANENT

Q36 . TREACHERY
Options:
1) BETRAYAL
2) MULING
3) LOYALTY
4) REBELLION
Correct Answer: LOYALTY

Q37 . VISIONARY
Options:
1) REALIST
2) ARTIST
3) IDEALIST
4) SOCIALIST
Correct Answer: REALIST

Q38 . INFIRM
Options:
1) STRONG
2) WEAK
3) SUPPORTER
4) BELIEVER
Correct Answer: STRONG

Q39 . REASSURE
Options:
1) COMFORT
2) CONSOLE
3) INSPIRE
4) DISCOURAGE
Correct Answer: DISCOURAGE


SSC CGL ANTONYMS 2016 

Questions of ANTONYMS are often asked in examinations like SSC, Railway, UPSC, etc. You can easily get marks in examinations like SSC, Railway, UPSC, etc. We update ANTONYMS every week. To stay connected with the updates, subscribe to our LuckyExam and get timely updates. You can subscribe to our YouTube channel and get the latest updates from the Facebook page.

Latest updates join our social media:-

SSC CGL 2016 Antonyms

SSC CGL 2016 Antonyms

Facebook page: – www.facebook.com/Luckyexam
YouTube Channel: – www.youtube.com/Luckyexam
Telegram group: – t.me/LuckyExam

⭐⭐⭐⭐⭐

Thank you.. Please Share !!