SSC CGL 2017 Physical Geography PDF Download

SSC CGL 2017 Physical Geography PDF Download

Q14.- Which of the following region is covered by tropical evergreen forest?
निम्नलिखित में से कौन सा क्षेत्र उष्णकटिबंधीय सदाबहार वन से ढका हुआ है ?
[SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1.Eastern Ghat पूर्वी घाट
2.Vindhyanchal विंध्याचल
3.Aravalli अरावली
4.Western Ghat पश्चिमी घाट
Correct Answer: Western Ghat पश्चिमी घाट
Tropical Evergreen Forests or Tropical Rain Forest:-
Forests majorly near equator and tropics regions.
Hot and Heavy rainfall throughout the year.
As due to no particular dry season, trees do not shed their leaves altogether, this is why they are called as Evergreen.

Q15.- Which of the following has maximum diurnal temperature difference?
निम्नलिखित में से किसका दैनिक तापमान में अंतर सर्वाधिक होता है ?
[SSC CGL 16-08-17]
Option:-
1.Desert मरुस्थल
2.Mountains पर्वत
3.Plateau पठार
4.Ocean महासागर
Correct Answer: Desert मरुस्थल
The diurnal temperature range (DTR) is the difference between the daily maximum and minimum temperature.

Q16.- Himalayan mountain range falls under which type of mountains?
हिमालय पर्वत श्रृंखला किस प्रकार की पर्वत श्रेणी में आता है?
[SSC CGL 11-08-17]
Option:-
1.Block Mountain
ब्लॉक पर्वत या भ्रंशोत्थ पर्वत
2.Residual Mountain
अवशिष्ट पर्वत
3.Accumulated Mountain
संचित पर्वत
4.Fold Mountain
वलित पर्वत
Correct Answer: Fold Mountain वलित पर्वत

Block Mountains:-
Created when large areas are broken and displaced vertically
Eg: The Rhine valley and the Vosges mountain in Europe

Volcanic Mountains:-
Formed due to volcanic activity
Eg: Mt. Kilimanjaro in Africa and Mt. Fujiyama in Japan

Fold mountain:-
Fold mountains are created where two or more of Earth’s tectonic plates are pushed together. At these colliding, compressing boundaries, rocks and debris are warped and folded into rocky outcrops, hills, mountains, and entire mountain ranges.
The Aravali range in India: One of the oldest fold mountain systems in the world— worn down due to the processes of erosion

Q17.- ‘Norwesters’ are thunder storms which are prominent in _____.
नॉर्वेस्टर्स या काल बैसाखी तड़ित झंझा या बिजली युक्त तूफान है जो ———– में प्रमुख है
[SSC CGL 11-08-17]
Option:-
1.India and Bhutan
भारत तथा भूटान
2.Bhutan and Nepal
भूटान तथा नेपाल
3.India and Bangladesh
भारत तथा बांग्लादेश
4.Bangladesh and Myanmar
बांग्लादेश तथा म्यामार
Correct Answer: India and Bangladesh भारत तथा बांग्लादेश
Nor’westers or the Kalbaishakhi is a local rain fall and thunder storm which occurs in India and Bangladesh. Kalbaishakhi occurs, with increasing frequency, from March till monsoon establishes over North-East India.
In Assam, Nor Westers are known as Bardoli Chheerha

Q18.- A difference between 2 longitudes at equator is nearby equivalent to _____ km.
भूमध्य रेखा पर दो देशांतरों के बीच की दूरी लगभग कितने किलोमीटर होती है ?
[SSC CGL 11-08-17]
Option:-
1.101
2.111
3.121
4.91
Correct Answer: 111
A degree of longitude is widest at the equator with a distance of 69.172 miles (111.321 kilometers).

Q19.- Which of the following has maximum bio-diversity?
निम्नलिखित में से अधिकतम जैव विविधता किसमें होती है ?
[SSC CGL 12-08-17]
Option:-
1.Desert मरुस्थल
2.River नदी
3.Polar Region ध्रुवीय क्षेत्र
4.Tropical Region उष्णकटिबंधीय क्षेत्र
Correct Answer: Tropical Region उष्णकटिबंधीय क्षेत्र
Most of the terrestrial diversity is found in tropical forests and in general, land has more species than the ocean; some 8.7 million species may exists on Earth, of which some 2.1 million live in the ocean.

Q20.- Which of the following planet is also known as ‘Earth’s twin’?
कौन से ग्रह को ‘पृथ्वी का जुड़वा’ भी कहा जाता है ?
[SSC CGL 12-08-17]
Option:-
1.Mercury
बुध
2.Venus
शुक्र
3.Jupiter
बृहस्पति
4.Saturn
शनि
Correct Answer: Venus शुक्र
Venus is sometimes called Earth’s twin because Venus and Earth are almost the same size, have about the same mass (they weigh about the same), and have a very similar composition (are made of the same material). They are also neighboring planets.

Q21.- Which of the following winds are hot dust laden and blow from Sahara desert towards Mediterranean Region?
निम्नलिखित में से कौन-सी पवनें गर्म धूल से लदी होती हैं तथा सहारा मरुस्थल से भूमध्यसागरीय क्षेत्र की ओर बहती हैं ?
[SSC CGL 11-08-17]
Option:-
1.Sirocco सिरोको
2.Loo लू
3.Foehn फोहन
4.Mistral मिस्ट्रल
Correct Answer: Sirocco सिरोको
Sirocco is a Mediterranean wind that comes from the Sahara and can reach hurricane speeds in North Africa and Southern Europe, especially during the summer season.

Q22.- The final boundary between the Earth and the outer space is called _____.
पृथ्वी तथा बाह्य अंतरिक्ष के बीच अंतिम रेखा क्या कहलाती है
[SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1.magnetosphere
मैग्नेटो स्फीयर
2.ionosphere
आयन मंडल
3.mesopause
मेंसोपास
4.magnetopause
मैग्नेटोपास
Correct Answer: magnetopause
मैग्नेटोपास

Download SSC CGL 2017 Physical Geography PDF

Any doubt plz ask