Pronoun Rules with Spotting Error Examples for All SSC & IBPS Exams

Pronoun rules with Spotting Error for SSC

We will learn Pronoun Rules with previously asked Spotting Error in the SSC Exams. There are total 19 Pronoun rules which are explained below with 17 spotting error examples. If You have any doubt than you can check our youtube channel for all details given below.

Pronoun:- Pronoun is a word used in the place of a noun in order to avoid repetition of the word

Types of pronoun: –
(i) Personal pronoun: – It refers two persons
I me we us, you, he, she, they etc.
Ex :- I am a boy
They are boys.

(ii) Demonstrative pronoun: – It points out object.
This, that, these, those etc.
Ex :- This is a cow.
That is your house.

(iii) Relative pronoun: – It is related to who whom who’s which that etc.
Ex :- She is the girl who met me yesterday
This is the shirt that I like much.

(iv) Interrogative pronoun: – it is used for asking question
Who , what ,who’s ,which ,whom etc..
Ex: – Who is that boy?
What is your name?

(v) Indefinite pronoun: – It is used for general meaning.
Everybody, somebody, nobody, someone, no one, anyone, everything, all, some, any.
Ex: – Somebody has come to meet you.
I want some water.

(vi) Reflexive pronoun: – It is used for emphasize
Myself, ourselves, himself, themselves, yourself.
Ex: – I cook myself.
You do your homework yourselves.

(vii) Distributive pronoun: – It refers to one at a time.
None, any, no one, either, neither, each.
Ex: – None has come to meet you.
Neither of the two boys has come.

(viii) Reciprocal pronoun: – It is used for mutual relationship
Each other, one another,
Ex: – We respect each other.
They love one another.

PRONOUN RULES

Rule 1

Make comparison with the same form of pronouns.
Example –
She is more beautiful than I (both she and I are of nominative case).
I like you more than him (both you and him are of objective case).
Q1. The phone that (1)/my father bought is different (2)/than your.(3)/No Error (4) [SSC CGL 2017]
Options:
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4
Correct Answer: 3
Explanation: – Your is a possessive adjective whereas yours is the second person possessive pronoun – it replaces “your” + noun.
Here in this sentence yours will give the sense of ‘your + phone’ as the comparison is between phones.
Use than yours in part (3)

Rule 2

When collective noun comes as a unit use pronoun in singular form and when it refers to its members use pronoun in plural form
Example- The team is strong. (unit).
The board where divided in their opinion.

Some collective nouns are: – class, crowd, clock, panel, committee, group, audience, staff, family team, board, Army etc.

Rule 3

When to singular nouns are joined by either or/ neither nor – pronoun used for them must be singular.
Example- Either Riya or Priya forgot to take her pen.
Neither Ravi nor Gopal has done his work.

Rule 4

Distributive pronoun is a pronoun which denotes persons or things of a group separately and always become singular and followed by the singular verbs.
Some Distributive pronouns:- each , either ,neither , everyone , any , none , no one.
Example – Any of the five members can do this.
Neither of the two boys has come to meet you.
Each of you has visited Red fort.
Every one of you is physically fit to work.

Rule 5

The indefinite pronoun ‘one’ should be used as one’s for its possessive case.
Example – One should do one’s job.
One should serve one’s Nation.
One should not forget one`s duty.

Rule 6

Uses of relative pronouns:-
Who — For person
Which –For things (when we use which for selection it may be used for person)
That — For both persons and things
Example – That is the girl who is honest.
The book which is red is yours.
Which of the boy has not come on time?
The lady that cooked the food was polite.

Q2. The person which was (A) / recommended for the (B) Position / did not fulfil (C) / the prescribed qualification (D) / No error(E) . [ SSC CGL 2016 ]

Ans. (A)
Explanation: – Relative pronoun ‘who’ is used for person, replace ‘which’ by ‘who’

Pronoun  Rules 7

Uses of that :-
1. With superlative degree-
Example – He is the best student that met me yesterday.
She is the most beautiful actress that we ever met.

2. with following words-
All, some, any, none, nothing, only, anything etc.
Example – All that glitters is not gold.
She is the only girl that I like much.
I have some information that I want to share.

Note – What and That refer to both persons and things

Q3. He has lost (A) / all what (B)/ I gave him(C) / no error (D).
[SSC CGL 2016]

Ans. (B)
Explanation: – ‘all’ is followed by relative pronoun ‘that’. Replace ‘what’ by ‘that’.

Q4. Swati has such a fine (A) / memory that she can (B) / recollect anything what (C) / happened many Years ago (D) / No error (E) . [SSC CGL 2016]

Ans. (C)
Explanation: – ‘anything’ is followed by ‘that’. Replace ‘what’ by ‘that’

Pronoun  Rules 8

Relative pronoun who takes a verb whereas whom takes no verb.
Example – This is the doctor who helped me a lot.
I don’t know who did it.
She is the kind of person whom I like to meet.
The boy whom I asked for assistance was helpful.

Pronoun  Rules 9

There should be agreement of verb with its antecedent in person and number.
Example – I who am your friend must inform you about exam notification.
Q5. Fear is(A) / one of those emotions (B) / which frequently roots us (C) / to inaction (D) / No error (E)
[SSC CGL 2017]

Ans. (C)
Explanation: – Relative pronoun ‘which’ is used here for its antecedent ‘emotions’ and the number and person of verb will be according to the antecedent (emotions)of relative pronoun, As the word ‘emotions’ is plural so the verb must be in plural form.

Replace singular verb ‘roots’ with plural verb ‘root’.

Q6. The book, although written (A) / in bad English (B) / makes a few interesting observations (C) / which needs to be highlighted (D) / No error (E) [SSC CGL 2016]

Ans. (D)
Explanation: – The antecedent of Relative pronoun ‘which’ is ‘observations’, when the antecedent is plural the verb must be used in plural form.
Replace singular verb ‘needs’ by plural verb ‘need’

Q7. This is the (A) / only one of his (B) / poems (C) / that is (D) / worth-reading (E). [SSC CGL 2016]

Ans. (E)
Explanation: – In the given sentence the antecedent of relative pronoun ‘that’ is ‘only one’ (singular subject)
The verb used here is also in singular form (is) hence the sentence is correct.

Q8. Everyone (A) / must sign their full name (B)/ before entering the hall (C) / No error (D) [SSC CGL 2016]

Ans. (B)
Explanation: – For singular pronoun ‘everyone’ use ‘his’ in part (B)

Q9. You will come (A) / to my party tomorrow (B) / ,isn’t it? (C) / No error (D) [SSC CGL 2016]

Ans. (C)
Explanation: – Personal pronoun ‘you’ should be used as the subject of question tag. Correct answer should be ‘won’t you?’

Pronoun  Rules 10

When pronoun comes after ‘to be’ it comes in subjective case.
Example – It is he.
Who is she?

Pronoun  Rules 11

Some verbs always take either an object or reflexive pronoun (myself, ourselves, yourself, yourselves, himself, herself, itself, themselves etc.).
Such verbs are: –
Hurt Introduce Satisfy Kill
Cheat Absent Prepare Teach
Prostrate Present Enjoy Amuse
Avail of Cut Dry Apply
Busy Content Behave Blame
Distance Express Find Help
Example – We all enjoyed the party.
I am teaching myself to play the guitar.
We should introduce ourselves.

Pronoun  Rules 12

For good reason we should use personal pronoun in the order of 231 and for bad reason 123.
Example – you he and I are to solve it.
I you and he have committed the mistake.

Q10. He, She (A) / I and they (B) / cooked the food (C) / No Error (D). [SSC CGL 2016]

Ans. (B)
Explanation; – For positive sentences use the order -231
First person – ‘I’ should come after third person ‘they’ in part (B)

Pronoun  Rules 13

Use objective form of pronoun after let, between, any preposition ,besides.
Example – Let you and him work together.
This is between you and me.
Besides him none else was there.
She got engaged with him.
Kindly inform to her.

Q11. Whom (A) / do you want to invite (B) / to your party besides (C) / Mr. Rao and I (D) / No error(E) . [SSC CGL 2016]
Ans. (D)
Explanation: – ‘Besides’ is followed by objective case of pronoun, In the part (D) Objective case of ‘I’ – ‘me’ should be used.

Pronoun  Rules 14

When two nouns joined by and refer to the same person, the pronoun will be used in singular form and when it refers to two different person then pronoun will be used in plural form.
Example – The teacher and mentor has come.
The principal and the chairman have done their best.

Pronoun  Rules 15

When two nouns of different numbers are joined by “or” or “nor” pronoun should be used in plural form.
Example – Neither the manager nor his assistants have attended their duties.
Either Rama or his friends have organised this party.

Pronoun  Rules 16

Reciprocal pronoun ‘each other’ is used for two persons and one another is used for more than two persons.
Example –  The two sisters love each other.
The four brothers love one another.

Q12. Both the girls (A) / helped one another (B) / when both of them (C) / were in difficulty (D) / No error (E) . [SSC CGL 2016]

Ans. (B)
Explanation: – replace ‘one another’ by ‘each other’ in part (B)

Q13. The two men were (1)/ quarrelling with one another (2)/ claiming the same watch as their own. (3)/ No Error (4) . [SSC CGL 2017]
Options:
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4
Correct Answer: 2
Explanation: – For two – each other
And for more than two – one another
Here in this sentence the subject is the two men reciprocal pronoun one another should be replaced by each other

Pronoun  Rules 17

Uses of anyone, anybody, anything, nobody etc :-
They are indefinite pronouns and normally they are used with singular verbs.
Example – I do not know anybody who speaks Hindi.
Has anyone got a job?
Q14. When we (A) / reached there (B) / nobody were (C) / in the house (D) / No error (E) . [SSC CGL 2016]

Ans. (C)
Explanation: – For indefinite pronoun ‘nobody’ the verb should be used in singular form. Replace plural verb ‘were’ by ‘was’ in part (C)

Pronoun  Rules 18

Reflexive pronoun (myself, ourselves, yourself, yourselves, himself, herself, itself, themselves etc.) should be preceded by a subject for which they are being used in a sentence.

Q15. Myself and Roshni (1)/ will take care of (2)/ the event on Sunday. (3)/ No Error (4). [SSC CGL 2017]
Options:
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4
Correct Answer: 1
Explanation: – The –self pronouns are called reflexive. ‘Myself’ shouldn’t be used unless there is an ‘I’ previously in the same sentence.
Example -I consider myself fortunate enough to get this opportunity.
The correct uses should be “I myself and Rohini “in part (1)

Q16. Rustam and (A) / myself saw (B) / the picture (C) / No error(D) . [SSC CGL 2016]

Ans. (B)
Explanation: – The subject of a sentence should be used in subjective case pronoun (objective case pronoun) Here in this given sentence ‘myself’ is an objective case pronoun, use subjective case pronoun ‘I’.

Pronoun  Rules 19

When Pronoun is used as an object in a sentence, must be in objective case.

Q17. My uncle forced (A) / my friend and I (B) / to stay back (C) / No error (D). [SSC CGL 2016]

Ans. (B)
Explanation: – Replace subjective case pronoun ‘I’ by objective case pronoun ‘me’ in part (B)

If you have any doubt you can watch our Pronoun Rules and Spotting Error based on rules of pronoun.

Pronoun Rules for All SSC & IBPS Exams

Pronoun Spotting Error based on Pronoun Rules Examples for All SSC & IBPS Exams

If you have  doubt then you can ask valid questions in our telegram group:-

t.me/Luckyexamhelp

For Latest updates join our social media:-

Facebook page: – www.facebook.com/Luckyexam
YouTube Channel: – www.youtube.com/Luckyexam
Telegram group: – t.me/LuckyExam

Current Affairs LuckyExam
Share to Support :