SSC CPO Biology 2017 with pdf download

SSC CPO Biology 2017 :-93 Questions

Q41 . – Early blight is a common disease seen in which of the following? (3– july- 2017)
अगेती झुलसा निम्नलिखित में से किसका एक सामान्य रोग है ?
Options:
1) Potato आलू
2) Ginger अदरक
3) Cabbage बंदगोभी
4) Cauliflower फूलगोभी
Correct Answer: Potato आलू

Q42 . – Which of the following is non-biodegradable? (3– july- 2017)
I. Glass
II. Cotton
III. Paper
निम्नलिखित में से कौन जैवनिम्नीय नहीं है ?
I. शीशा
II. रुई
III. कागज
Options:
1) Only I केवल I
2) I and III I तथा III
3) II and III II तथा III
4) I, II and III I, II तथा III
Correct Answer: Only I केवल I

Q43 . – Where is urine stored in human body? (4– july- 2017)
मनुष्य के शारीर में मूत्र कहा एकत्रित होता हें?
Options:
1)Kidneys गुर्दे
2)Urinary bladder मुत्राशय
3)Liver यकृत
4) Nephron नेफ्रॉन
Correct Answer: Urinary bladder मुत्राशय

Q44 . -Potato is an example of (4– july- 2017)
आलू का एक उदाहरण हें।
Options:
1)Tuber कंद
2)Bulb बल्ब
3)Corms घनकंद
4)Rhizome प्रकंद
Correct Answer: Tuber कंद

Q45 . – Which of the following is the highest source of protein? (4– july- 2017)
निम्नलिखित में से कोन प्रोटीन का सबसे उच्चतम स्रोत हें?
Options:
1)Sun flower सूरजमुखी
2)Soyabean सोयाबीन
3)Grams चना
4)Wheat गेहू
Correct Answer: Soyabean सोयाबीन

Q46 . – Endoplasmic Reticulum are rough because of present on their surface. (4– july- 2017)
अन्तद्र्व्वी जालिका की सतह पर_________ की उपस्थिति के कारण वह खुरदरी होती हें।
Options :
1)Golgi bodies गोल्ज़ी बॉडी
2)Plastids लवक
3)Lysosomes लयनकाय
4)Ribosomes राइबोसोम
Correct Answer: Ribosomes राइबोसोम

Q47 . – Who among the following gave ‘Theory of Evolution’? (7– july- 2017)
निम्नलिखित में से किसके ‘क्रमिक विकासवाद ‘ का सिध्दांत दिया गया है ?
Options:
1)Mendel मेंडल
2)Rutherford रदरफोड
3)Darwin डाविर्रन
4)Hooke हुक
Correct Answer: Darwin डाविर्रन

Q 48. – Which of the following is not an example of an amphibian? (4– july- 2017)
निम्नलिखित में से कौन एक उभयचर का उदाहरण नहीं हें?
Options:
1)Frog मेंढक
2)Sea horse अश्वमीन
3)Alligator घड़ीयाल
4)Toad दादुर
Correct Answer: Sea horse अश्वमीन

Q49 . – During hibernation state, frog respires by which of the following? (4– july- 2017)
शीत निंद्रा के दौरान, मेंढ़क निम्नलिखित में से किससे श्रसन करता हें?
Options:
1)Only heart केवल ह्रदय
2)Only lungs केवल फेफोड़े
3)Only skin केवल त्वचा
4)Both lungs and skin फेफोड़े तथा त्वचा दोनों से
Correct Answer: Only skin केवल त्वचा

Q50 . – Turmeric is a modified (4– july- 2017)
हल्दी एक उपांतरित हें।
Options:
1)Stem तना
2)Root जड़
3)Leaves पतिया
4)Fruit फल
Correct Answer: Stem तना

Q51 . – Which of the following cell organelle is present in both plant and animal cell? (4– july- 2017)
निम्नलिखित में से कौन सी कोशिका अंगक वनस्पति तथा पशु कोशिका दोनों में उपस्थित होता हें?
Options:
1)Cell wall कोशिका भित्ती
2)Lysosomes लयनकाय
3)Chloroplasts हरितलवक
4)Mitochondria सूत्र कणिका
Correct Answer: Mitochondria सूत्र कणिका

Q52 . – What is the nature of cell membrane? (4– july- 2017)
कोशिका झिल्ली की प्रेवात्री किया हें?
Options:
1)Permeable प्रगामये
2)Semi-permeable अर्ध प्रगामये
3)Non-permeable गेर परगाम्ये
4)Freely permeable स्वतंत्र परागम्य
Correct Answer: Semi-permeable अर्ध प्रगामये

Q53 . – Which of the following is the longest bone in human body? (4– july- 2017)
निम्नलिखित में से कौन सी मानव शरीर की सबसे लम्बी हड्डी हें? Options:
1)Forearm bone बाहें की कलाई की हड्डी
2)Chest bone छाती की हड्डी
3)Femur bone जांघ की हड्डी
4)Shoulder bone कंधे की हड्डी
Correct Answer: Femur bone जांघ की हड्डी

Q54 . – What is the main function of white blood cells (WBC’s)? (4– july- 2017)
क्षतर रक्त कोशिकाओ का मुख्य कार्य किया हें? Options:
1)To transport oxygen ऑक्सीजन पुहचना
2)To fight against infection संकमण से लड़ना
3)Blood clotting रक्त का थक्का जमना
4)To provide red colour to blood रक्त को लाल रंग दान करना
Correct Answer: To fight against Infection संकमण से लड़ना

Q55 . – – Arrangement of leaves in a plant is called as. (4– july- 2017)
पौधो की पत्तियों की वावस्थाको कहा जाता हें।
Options:
1)Phyllotaxy फाइलोटेक्सी
2)Phototaxy फोटोटेक्सी
3)Phytotaxy फाइटोटेक्सी
4)Lianataxy लिआनाटेक्सी
Correct Answer: Phyllotaxy फाइलोटेक्सी

Q56 . – Plants which can survive in very less water are called as (4– july- 2017)
बहुत कम पानी में जीवित रहने वाले पौधों कहते हें ।
Options:
1)Halophytes लवणोधिद्र
2)Xerophytes मरुदिद्र
3)Heliophytes आतपो दिद्र
4)Saprophytes मर्तजिवी
Correct Answer: Xerophytesमरुदिद्र

Q57 . – Who among the following is known as ‘Father of Medicine’? (5– july- 2017)
निम्नलिखित में से किसेऔषधि का जनक’ माना जाता है?
Options:
1)Darwin डार्विन
2)Hippocrates हिप्पोक्रेट्स
3)Heckle हेकल
4)Edward Jenner एडवर्ड जेनर
Correct Answer: Hippocrates हिप्पोक्रेट्स

Q58 . – Which of the following is a vestigial organ in human body? (5– july- 2017)
निम्नलिखित में से कौन सा मानव शरीर का एक अवशेषी है?
Options:
1)Tailbone दुमची
2)Spleen तिल्ली
3)Thyroid गलग्रन्थि
4)Gall bladder पिताशय
Correct Answer: Tailbone दुमची

Q59 . – Which of the following cell organelle is responsible for cellular respiration?
(5– july- 2017)
निम्नलिखित में से कौन सी को शका अंगक कोशीय क्षसन के लिय उत्तरदायी है?
Options:
1)Golgi bodies गोल्ज़ी बॉडी
2)Mitochondria सूत्र कर्णिकाका
3)Nucleus केन्द्रक
4)Lysosomes लयनकाय
Correct Answer: Mitochondria सूत्र कर्णिकाका

Q60 . – Which of the following pair is INCORRECT? (5– july- 2017)
Crocodile – Reptile
Frog – Amphibian
Tiger – Reptile
निम्नलिखित में से कौन सा युग्म सही नहीं है?
I. मगरमच्छ – सरीसृप
II. मेंढक – उभयचर
III. बाघ – सरीसृप
Options:
1)I and II I तथा II
2)I and III I तथा III
3)Only III केवल III
4)Only II केवल II
Correct Answer: Only III केवल III

Q61 . – Which among the following is not a Rabi crop? (7-july-2017 )
निम्निलिखित में से कौनसा रबी फसल है ? Options:
1)Barley जौ
2)Wheat गेहू
3)Groundnut मूंगफली
4)Mustard सरसों
Correct Answer: Groundnut
मूंगफली

Q62 . – Uric acid is chief nitrogenous waste of which of the following? (5– july- 2017)
निम्नलिखित में से यूरिक अम्ल किसका एक मुख्य नाइट्रोज़िनस अपशिष्ट है?
Options:
1)Human मानव
2)Frogs मेढ़क
3)Fishes मछली
4)Birds पंछी
Correct Answer: Birds पंछी

Q63 . – Which of the following cell organelle is also called as ‘Suicidal Bag of Cell’? (5– july- 2017)
निम्नलिखित में से किस कोशिका अंगक को ‘कोशिका की आत्मघाती थैली’ कहा जाता है?
Options:
1)Mitochondria सूत्र कणिका
2)Nucleus केन्द्रक
3)Nucleolus केंद्रिका
4)Lysosomes लयनकाय
Correct Answer: Lysosomes लयनकाय

Q64 . – Where is Stapes bone found in human body? (5– july- 2017)
रकाब ( स्टेपिज़) हड्डी मानव शरीर में कहाँ पाई जाती है?
Options:
1)Fingers अँगुलिया
2)Nose नाक
3)Ears कान
4) Thumb अंगूठा
Correct Answer: Ears कान

Q65 . – Which of the following protein is found in nails? (5– july- 2017)
म्नलिखित में से कौन सा प्रोटीन नाखून में पाया जाता है?
Options:
1)Histone हिस्टोन
2)Keratin केरेटन
3)Elastin इलास्टिन
4)Actin एक्टिन
Correct Answer: Keratin केरेटन

Click Here to Download Biology SSC CPO 2017