SSC CPO 2017 Modern History

SSC CPO 2017 Modern History :- 21 Questions
Q1.’Satyashodhak Samaj’ was founded by whom?(3– july – 2017)
‘सत्याशोधक समाज’ की स्थापना किसके द्वारा की गई थी?
Options:
1) Mahatma Gandhi महात्मा गाँधी
2) Jyotirao Phule ज्योतिराव फुले
3) Dr. B. R. Ambedkar डॉ. बी. आर. अम्बेडकर
4) Swami Vivekanand स्वामी विवेकानंद
Correct Answer: Jyotirao Phule
ज्योतिराव फुले

Q2.- Who among of the following started Marathi fortnightly newspaper ‘Bahishkrit Bharat’? (3-july-2017)
निम्नलिखित में से मराठी पाक्षिक समाचार पत्र ‘बहिष्कृत भारत’ किसने शुरू किया था?
Options:
1) Dr. B. R. Ambedkar डॉ. बी. आर. अम्बेडकर
2) Vir Savarkar वीर सावरकर
3) Vinobha Bhave विनोभा भावे
4) Lokmanya Tilak लोकमान्य तिलक
Correct Answer: Dr. B. R. Ambedkar

Q3 . – Arrange the following historical events in the chronological order of their occurrence. (4 – july – 2017)
I.Non-Cooperation Movement
II.Civil Disobedience Movement
III.Chauri – Chaura
निम्नलिखित ऐतिहासिक घटनाऔ को उनके कालक्रमानुसार व्ववस्थित करे ।
I. असहयोग आन्दोलन
II. सविनय असहयोग आन्दोलन
III. चौरी चौरा
Options:
1)I, II, III
2)I, III, II
3)II, I, III
4)III, II, I
Correct Answer: I, III, II

Q4 . – Who was the founder of Indian National Congress? 5 – july – 2017)
भारतीय रास्ट्रीय कांग्रेस के संस्थापक कौन थे?
Options:
1)Mahatma Gandhi महात्मा गांधी
2)Dr. B. R. Ambedkar डॉ. बी. आर. अ बेडकर
3)A.O. Hume ए. ओ. हुमें
4)W.C. Banerjee डब्लू. सी. बनर्जी
Correct Answer: A.O. Hume
ए. ओ. हुमें

Q5 . – In which year Quit India movement started? (6– july- 2017)
भारत छोडो आन्दोलन किस वर्ष में प्रारंभ हुआ था ?
Options:
1) 1939
2) 1940
3) 1942
4) 1945
Correct Answer: 1942

Q6. – In which year Salt Satyagraha was initiated? (6– july- 2017)
नमक सत्याग्रह की शुरुआत किस वर्ष में हुई थी ?
Options:
1) 1927
2) 1930
3) 1932
4) 1942
Correct Answer: 1930

Q7 . – Who attended the second round table conference with Mahatma Gandhi? (7-july-2017)
महात्मा गाँधी के साथ द्वितीये गोल मेज परिषद् में किसने भाग लिया था ?
Options:
1)Dr. Rajendra Prasad डॉ राजेंद्र प्रसाद
2)Sarojini Naidu सरोजिनी नायडू
3)Jawaharlal Nehru जवाहरलालनेहरु
4)Subhash Chandra Bose सुभाषचन्द्र बोस
Correct Answer: Sarojini Naidu
सरोजिनी नायडू

Q8. – Marco-polo, a famous traveller, was native of which country? (6– july- 2017)
प्रसिद्ध यात्री , मार्को पोलो , किस देश का मूल निवासी था ?
Options:
1)Uzbekistan उज़बेकिस्तान
2)Italy इटली
3)Morocco मोरक्को
4)Russia रूस
Correct Answer: Italy इटली

Click Here to Download Modern History SSC CPO 2017

Current Affairs in Hindi 2019-20

Current Affairs LuckyExam

LuckyExam © 2019