SSC CPO 2017 Ancient History

SSC CPO 2017 Ancient History :- 24 Questions

Q1 . – Who is also known as ‘Light of Asia’? (4– july- 2017)
किन्हें’एशिया का प्रकाश’ भी कहा जाता है?
Options:
1)Gautam Buddha गौतम बुद्ध
2)Jesus Christ ईसा मसीह
3(Prophet Mohammad पैगम्बर मोहम्मद
4)Swami Vivekanand स्वामी विवेकानंद
Correct Answer: Gautam Buddha गौतम बुद्ध

Q2 . – Where did Gautam Buddha took his Samadhi? (5– july- 2017)
गौतम बुद्ध ने महापरिनिर्माण कहाँ लिया था?
SSC CPO 2017 Ancient History
Options:
1)Patna पटना
2)Kushinagar कुशीनगर
3)Varanasi वाराणसी
4)Sarnath सारनाथ
Correct Answer: Kushinagarकुशीनगर

Q3 . – How many Mahajanpadas were there in ancient India? (6– july- 2017)
प्राचीन भारत में कितने महाजन पद थे ?
SSC CPO 2017 Ancient History
Options:
1) 20
2) 16
3) 18
4) 10
Correct Answer: 16

Q4 . – Which among the following metal was not found in Harappan civilization? (7-july-2017)
निम्नलिखित में से कौनसी धातु हडप्पन सभ्यता में नहीं पाई गयी थी ?
Options:
1)Gold सोना
2)Copper ताँबा
3)Silver चाँदी
4)Ironलोहा
Correct Answer: Iron लोहा

Q5 . – Who was the founder of Kushan Empire? (7-july-2017)
कुषाण साम्राज्य के संथापक कौन थे ?
SSC CPO 2017 Ancient History
Options:
1)Kanishka कनिष्क
2)VimaKadphises विमा कैडफिस्स
3)KujulaKadphises कोजोला कैडफिस्स
4)Vasiskha वशिसषका
Correct Answer: KujulaKadphises कोजोला कैडफिस्स

Q6 . – What was the capital of Pallava Dynasty? (7-july-2017)
पल्लव वंश की राजधानी क्या थी थी?
SSC CPO 2017 Ancient History
Options:
1)Kanchipuram कांचीपुरम
2)Tiruchchirapalli तिरुचिरापल्ली
3)Tanjore तंजौर
4)Chennai चेन्नई
Correct Answer: Kanchipuram कांचीपुरम

Q7 . – Which of the following veda is the oldest? (7-july-2017)
निम्नलिखित में से कौनसा वेद प्राचीनतम है ?
Options:
1)Yajurveda यजुवेद
2)Rigveda ऋगवेद
3)Samaveda सामवेद
4)Atharvaveda अथव्रवेद
Correct Answer: Rigveda ऋगवेद

Q8 . – Shatughai (Indus Valley Civilization site) is in which country? (5– july- 2017)
शतुघई ( सिंधु घाटी सभ्यता) किस देश में है?
SSC CPO 2017 Ancient History
Options:
1)India भारत
2)Pakistan पाकिस्तान
3)Afghanistan अफ़ग़ानिस्तान
4)Tibet तिब्बत
Correct Answer: Afghanistan अफ़ग़ानिस्तान

Q9 . – Mohenjo-daro was locally named as (5– july- 2017)
मोहन जोदड़ो का स्थानीय नाम था।
SSC CPO 2017 Ancient History
Options:
1)Mound of desert रेगिस्थान का टी ला
2)Mound of delta नदी मुख-भूमि का टीला
3)Mound of dead मृतको का टीला
4)Mound of life जीवन का टीला
Correct Answer: Mound of dead मृतको का टीला

Click Here to download Ancient History SSC CPO 2017 pdf file

Current Affairs in Hindi 2019-20

Current Affairs LuckyExam

LuckyExam © 2019