SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper

Q181. To which class does Oxyreductases, transferases, hydrolases belong?
ओक्सीरिडकटेस ट्रांसफरेजेस , हाइड्रोलेसेस किस वर्ग में आते है
30-Jan-2017
Options:
1) Hormones
हारमोंस
2) Enzymes
एंजाइम्स
3) Proteins
प्रोटीन्स
4) Vitamins
विटामिन्स
Correct Answer: Enzymes

Q182. Which of the following is not true about Gymnosperms?
निम्न में से कौनसी बात अनावृतबीजी के बारे में सच नहीं है 30-Jan-2017
Options:
1) Dominant phase is saprophytes
प्रमुख चरण सेप्रोफाइटस होता है
2) Vascular bundles are absent
संवहनी बंडल अनुपस्थित होता है
3) spores are heterospores
बीजाणु हेटेरोसपोरस होते है
4) Flowers are absent
फूल अनुपस्थित होते है
Correct Answer: Vascular bundles are absent

Q183. The name of first mammal clone sheep is
भेड़ की प्रथम स्तनपायी प्रतिरूप (क्लोन) का नाम है 30-Jan-2017
Options:
1) Noori
नूरी
2) Dolly
डॉली
3) Louise
लूसी
4)Durga
दुर्गा
Correct Answer: Dolly

Q184. Which type of pathogen causes the water-borne disease Typhoid fever?
किस प्रकार का रोग जनक जल जनित रोग टाइफाइड बुखार का कारण बनता है ? 30-Jan-2017
Options:
1) Algal
शैवालीय
2) Parasitic
परजीवी
3) Protozoan
प्रोटोजुनअन
4)Bacterial
बैक्टीरियल
Correct Answer: Bacterial

Q185. In which part of the cell are proteins made?
कोशिका के किस हिस्से में प्रोटीन बनाया जाता है ?
31-Jan-2017
Options:
1) Reticulum
रेटिकुलम
2) Golgi apparatus
गोल्जी एपेरेटस
3) Ribosomes
रिबोसोम्स
4) Lysosome
लायसोसोम्स
Correct Answer: ribosomes
Proteins are produced by stringing amino acids together in the order specified by messenger RNA strands that were transcribed from DNA in the cell nucleus. The process of synthesizing a protein is called translation, and it occurs on ribosomes in the cytoplasm of a cell.

Q186. ­ Polio is a disease caused by which of the following?
निम्निलिखित में से पोलियो की बिमारो होने का कारण क्या है ?
31-Jan-2017
Options:
1) Bacteria
बैक्टीरियल
2) Mosquito
मच्छर
3) Virus
वायरस
4) Cockroach
तिलचट्टे
Correct Answer: Virus
Polio, or poliomyelitis, is a crippling and potentially deadly infectious disease. It is caused by the poliovirus.

Q187. – Hay fever is a sign of which of the following?
हे फिवर निम्निलिखित में से किसका एक संकेत है ? 31-Jan-2017
Options:
1) Old Age
वृद्धावस्था
2) Malnutrition
कुपोसण
3) Allergy
एलर्जि
4) Over Work
अत्यधिक कार्य करना
Correct Answer: Allergy

Q188. How many chromosomes does a human cell contain?
एक मानव कोशिका में कितने गुणसूत्र होते है ?
29-Jan-2017
Options:
1) 6
2) 26
3) 46
4) 66
Correct Answer: 46
In humans, each cell normally contains 23 pairs of chromosomes, for a total of 46. Twenty-two of these pairs, called autosomes, look the same in both males and females. The 23rd pair, the sex chromosomes, differ between males and females

Q189. Which of the following is not true about Bryophyta?
निम्न में से कौनसी बात ब्रायोफाइट के बारे में सच नहीं है ? 31-Jan-2017
Options:
1) Dominant phase is gametophytes
प्रमुख चरण गेमितोफाइटस होता है
2) Main plant body is haploid
पौधे का मुख्य शरीर अगुणित होता है
3) Spores are homospores
बीजाणु होमोस्फोरस होते है
4) Flowers are present
फूल मोजूद होते है
Correct Answer: Flowers are present

Q190. Which aquatic animal has trailing tentacles?
किस जलीय जानवर के पीछे चलने वाले टेटक्लस होते है?
31-Jan-2017
Options:
1) Sea horse
समुंद्री घोडा
2) Corals
मूंगा
3) Jelly fish
जेली मछली
4) Star fish
तारा मछली
Correct Answer: Jelly fish
Jellyfish with its umbrella-shaped bell and trailing tentacles

Q191. Which type of pathogen causes the water-borne disease Poliomyelitis (Polio)?
किस प्रकार का रोगजनक जल जनित रोग पोलियोमायेटिस (पोलियो) का कारण है ? 31-Jan-2017
Options:
1) Parasitic
परजीवी
2) Algal
शैवालिय
3) Viral
वायरल
4) Bacterial
बैक्टीरियल
Correct Answer: Viral

Q192. The outer white part of the eye that protects the inner structures is
आँख का बाहरी सफेद हिस्सा जो आतंरिक संरचनाओ की रक्षा करता है , वह ——— है 31-Jan-2017
Options:
1) Iris
आयरिस
2) Sclera
स्क्लेरा
3) Retina
रेटिना
4) Cornea
कोर्निया
Correct Answer: Sclera

Q193. Proteins are made up of
प्रोटीन का निर्माण —– से होता है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
31-Jan-2017
Options:
1) Amino acids
एमिनो अम्ल
2) Fatty acids
वसायुक्त अम्ल
3) Glucose
ग्लूकोज
4)Nucleotides
न्यूक्लियोटाईडस
Correct Answer: Amino acids

Q194. Moringa Oleifera is the scientific name of
मोरिंग ओलिफेरा ——– का वैज्ञानिक नाम है 31-Jan-2017
Options:
1) Banyan
बरगद
2) Gulmohar
गुलमोहर
3) Amla
आमला
4) Drumstick
ड्रमस्टिक
Correct Answer: Drumstick

Q195. Kidney stones are composed of
गुर्दे की पथरी —– से बनी होती है 1-Feb-2017
Options:
1) Calcium Oxalate
कैल्सियम ओक्जेलेट
2) Sodium Chloride
सोडियम क्लोराइड
3) Magnesium Nitrate
मेग्निशियम नाइतट्रेट
4) Calcium Bicarbonate
कैल्शियम बायकर्बोनेट
Correct Answer: Calcium Oxalate

Q196. – Which of the following is not true about Angiosperms?
निम्न में से कौनसी बात आवृतबीजी के बारे में सच नहीं है 1-Feb-2017
Options:
1) Dominant phase is gametophytes
प्रमुख चरण गेमितोफाइट होता है
2) Vascular bundles are present
संवह्नी बंडल मौजूद होता है
3) Spores are heterospores
बीजाणु हेटेरोसपोरस होते है
4) Seeds are covered
बीज ढके होते है
Correct Answer: Dominant phase is gametophytes

Q197 . All of the following are excretory (waste) products of animals, except
निम्निलिखित में से किस एक को छोड़कर अन्य सभी प्राणियों द्वारा उत्सर्जित पदार्थ है? 1-Feb-2017
Options:
1) Uric Acid
यूरिक एसिड
2) Ammonia
अमोनिया
3) Carbohydrates
कार्बोहाइड्रेट
4) Urea
यूरिया
Correct Answer: Carbohydrates
In animals, the main excretory products are carbon dioxide, ammonia (in ammoniotelics), urea (in ureotelics), uric acid (in uricotelics), guanine (in Arachnida) and creatine

Q198. RNA is a polymeric molecule. What does RNA stand for?
आरएनइए एक बहुलक आणु है / इसका का पूर्व रूप क्या है 1-Feb-2017
Options:
1) Rado Nuclear Acid
राडो न्यूक्लियर एसिड
2) Ribo Nucleic Acid
राइबो न्यूक्लिक एसिड
3) Rhino Nuclear Acid
हाइनो न्यूक्लियर एसिड
4) Resto Nucleus Acid
रेस्टो न्यूक्लीयस एसिड
Correct Answer: Ribo Nucleic Acid

Q199. Which organ does detoxification and produces chemicals needed for digestion?
कौनसा अंग विषहरण करता है और पाचन के लिए आवश्यक रसायनों को पैदा करता है? 1-Feb-2017
Options:
1) Salivary glands
लार ग्रंथिया
2) Pancreas
अग्न्याशय
3) Thyroid gland
थायराइड ग्रंथी
4) Liver
यकृत
Correct Answer: Liver

Q200. ­ Psidium guajava is the scientific name of.
सिडियम गुआजावा —— का वैज्ञानिक नाम है 1-Feb-2017
Options:
1) Guava
अमरुद
2) Mango
आम
3) Bamboo
बास
4) Jack fruit
कटहल
Correct Answer: Guava

Q201. Which drug is used as a Blood Thinner?
रूधिर को पतला करने के रूप में किस दवा का प्रयोग किया जाता है?
1-Feb-2017
Options:
1) Warfarin
वाफ्रेंन
2) Tramadol
ट्रेमाडोल
3) Azithromycin
एजिथ्रोमायसिन
4) Hydralazine
हाइड्रोलेजिन
Correct Answer: Warfarin

Q202. Which of the following disease is caused due to the deficiency of protein?
प्रोटीन की कमी के कारण निम्निलिखित में से कौनसा रोग होता है 1-Feb-2017
Options:
1) Arthritis
गठिया
2) Kwashiorkor
काशीओर्कर
3) Goitre
गाइटर
4) Night Blindness
रतौधि
Correct Answer: Kwashiorkor

Q203. A is species of plant that has adapted to survive in an environment with little liquid water.
——– पौधे की एक ऐसे ऐसे प्रजाति है, जिसने कम पानी वाले वातावरण में जीवित रहने के लिए अनुकूलन है
1-Feb-2017
Options:
1) Xerophyte
मरूद्विद
2) Hydrophyte
जलीय पादप
3) Mesophyte
समोद्विद
4) Thallophyte
थैलोफाइटा
Correct Answer: xerophyte
xerophyte is a species of plant that has adapted to survive in an environment with little liquid water, such as a desert or an ice- or snow-covered region in the Alps or the Arctic.
Mesophytes are terrestrial plants which are adapted to neither a particularly dry nor particularly wet environment. An example of a mesophytic habitat would be a rural temperate meadow, which might contain goldenrod, clover, oxeye daisy, and Rosa multiflora.
thallophyte. : any of a group of plants or plantlike organisms (such as algae and fungi) that lack differentiated stems, leaves, and roots and that were formerly classified as a primary division (Thallophyta) of the plant kingdom.

Q204. How many types of teeth are there in humans?
मनुष्यों में कितने प्रकार के दांत होते है ?
1-Feb-2017
Options:
1) 4
2) 5
3) 2
4) 3
Correct Answer: 4
teeth :-Humans have four types of teeth:incisors, canines, premolars, and molars, each with a specific function. The incisors cut the food, the canines tear the food and the molars and premolars crush the food

Q205. Carica papaya is the scientific name of
कैरिका पपाया ——– का वैज्ञानिक नाम है 2-Feb-2017 .
Options:
1) Peepal
पीपल
2) Papaya
पपीता
3) Tamarind
इमली
4) Drumstick
ढोल का छड़ी
Correct Answer: Papaya

Q206. Muscles get tired when there is shortfall of
जब —– की कमी होती है तब पेशीय थक जाती है
2-Feb-2017 .
Options:
1) Lactic acid
लैक्टिक एसिड
2) Na+ ions
Na+ आयन
3) ATP
एटीपी
4) Sulphates
सल्फेटस
Correct Answer: ATP
ATP is the energy source muscle fibers use to make muscles contract.
muscle tissue’s main source of energy, called adenosine triphosphate, or ATP. As your muscles use up this energy source, they become tired and fatigued..
Oxygen is the key ingredient that helps create new ATP to replenish the burned up ATP in your muscles.

Q207. Artocarpus integra is the scientific name of
आटोकार्पस इंटीग्रा ——— का वैज्ञानिक नाम है 2-Feb-2017 .
Options:
1) Guava
अमरुद
2) Pineapple
अनानास
3) Silver Oak
सिल्वर ओक
4) Jack fruit
कटहल
Correct Answer: Jack fruit

Q208. Which organ stores fat soluble vitamins?
कौनसा अंग वसा में घुलनशील विटामिनो का भंडारा करता है ?
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
2-Feb-2017
Options:
1) Blood
रक्त
2) Skin
त्वचा
3) Liver
यकृत
4) Pancreas
अग्न्याशय
Correct Answer: Liver

Q209. Which disease is caused due to deficiency of Iodine?
आयोडीन के कारण कौनसा रोग होता है
2-Feb-2017
Options:
1) Rickets
रिकेटस
2) Scurvy
स्कर्वी
3) Goitre
गणमाला
4) Growth retardation
विकास का रुकना
Correct Answer: Goitre
rickets A softening and weakening of bones in children, usually due to inadequate vitamin D.

Q210. Grevillea Robusta is the scientific name of
ग्रेविलिया रोबस्टा ———- का विज्ञानिक नाम है 2-Feb-2017 .
Options:
1) Peepal
पीपल
2) Teak
सागौन
3) Silver Oak
सिल्वर ओक
4) Jack fruit
कटहल
Correct Answer: Silver Oak

Q211. When a Cuttlefish is described as a Molluscs, it is at which level of classification?
जब एक कटलफिश को एक मोलस्का के रूप में वर्णित किया जाता है तब ये वर्गीकरण के किस स्तर पे स्थित है 2-Feb-2017
Options:
1) Class
वर्ग
2) Order
क्रम
3) Family
परिवार
4) Phylum
संघ
Correct Answer: Phylum

Q212. Bambusa dendrocalmus is the scientific name of .
बाम्बूसा डेड्राकामस ——— का वैज्ञानिक नाम है 3-Feb-2017
Options:
1) Banyan
बरगद
2) Papaya
पपीता
3) Bamboo
बांस
4) Pomegranate
अनार
Correct Answer: Bamboo

Q213. Acinonyx Jubatus is the scientific name of.
एसिनोनिक्स ज्यूबेट्स ——— का वैज्ञानिक नाम है 3-Feb-2017
Options:
1) Bear
भालू
2) Horse
घोडा
3) Cheetah
चीता
4) Zebra
जेब्रा
Correct Answer: Cheetah

Q214. The pale yellow colour of urine is due to the presence of which pigment?
मूत्र का फीका पीला रंग रंगद्रव्य के उपस्थिति के कारण होता है ?
3-Feb-2017
Options:
1) Urochrome
युरोक्रोम
2) Urophyll
युरोफिल
3) Chlorophyll
क्लोरोफिल
4) Chloroplast
क्लोरोप्लास्ट
Correct Answer: Urochrome

Q215. Which of the following constitute to form a gene?
निम्निलिखित में से कौनसी चीज़ एक जीन का गठन करती है ?
3-Feb-2017
Options:
1) Polynucleotides
पोलीन्यूक्लियोटाईड्स
2) Hydrocarbons
हाइड्रोकार्बोंस
3) Lipoproteins
लाईपोप्रोटीन्स
4) Lipids
लिपिड्स
Correct Answer: Polynucleotides
Polynucleotide molecule is a biopolymer composed of 13 or more nucleotide monomers covalently bonded in a chain. DNA (deoxyribonucleic acid) and RNA (ribonucleic acid) are examples of polynucleotides with distinct biological function.

Q216. Vertebrates belongs to the phylum
रीढ़ की हड्डी वाले प्राणी ——— प्रजाति के अंतर्गात आते है 3-Feb-2017
Options:
1) Arthropoda
आथ्रोपोड़ा
2) Annelida
एनिलिडा
3) Cnidaria
निडेरिया
4) Chordata
कोर्डेटा
Correct Answer: Chordata

Q217. Punica granatum is the scientific name of
पुनिक ग्रेनेटस ——— का वैज्ञानिक नाम है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
3-Feb-2017.
Options:
1) Custard Apple
सीताफल
2) Gulmohar
गुलमोहर
3) Silver Oak
सिल्वर ओक
4) Pomegranate
अनार
Correct Answer: Pomegranate

Q218. Between a tiger and an monkey, which of the following is different?
एक बाघ और बंदर के बीच निम्निलिखित में से कौन सी बात अलग है 3-Feb-2017
Options:
1) Kingdom
राज्य
2) Phylum
जाति
3) Order
क्रम
4) Class
वर्ग
Correct Answer: order

Q219. The artificial heart was invented by
कृत्रिम हृदय का ——— द्वारा अविष्कार किया गया था 3-Feb-2017.
Options:
1) Muhammad Yunus
मुहम्मद युनुस
2) Linus Yale, Jr.
लाइनस येल ज्यू
3) Gazi Yasargil
गाजी यासर्गिल
4) Paul Winchell
पौल विल्क्लें
Correct Answer: Paul Winchell

Q220. ­ Tamarindus indica is the scientific name of.
टेमेंरिन्ड्स इंडिका —— का वैज्ञानिक नाम है 7-Feb-2017
Options:
1) Neem
नीम
2) Pineapple
अनानास
3) Tamarind
इमली
4)Chiku
चीकू
Correct Answer: Tamarind

Q221. In eukaryotic cells synthesis of RNA takes place in the .
यूकेर्योटिक कोशिकाओ में आरएनए का संश्लेषण —– में होता है
7-Feb-2017
Options:
1) Mitochondria
माईटोकोंड्रिया
2) Centrioles
सेंट्रीयोल्स
3) Ribosomes
रिबोसोम्स
4) Nucleus
न्यूक्लियस
Correct Answer: nucleus
eukaryotic cell :-Transcription is the process of synthesizing ribonucleic acid (RNA).Synthesis takes place within the nucleus of eukaryotic cells or in the cytoplasm of prokaryotes and converts the genetic code from a gene in deoxyribonucleic acid ( DNA ) to a strand of RNA that then directs proteinsynthesis

Q222. _________is caused by parasites of the Plasmodium genus.
प्लाजमोडियम जाती के परजीवी —- के कारण है
7-Feb-2017
Options:
1) Dysentery
पेचिश
2) Malaria
मलेरिया
3) Chickenpox
चेचक
4) Herpes
हेर्पिस
Correct Answer: Malaria

Q223. Carotene in fruits and vegetables gives it which color?
फलो और सब्जियों में स्थित केरोटीन उन्हें कौनसा रंग प्रदान करता है
7-Feb-2017
Options:
1) Green
हरा
2) Pink
गुलाबी
3) Orange
नारंगी
4) Blue
नीला
Correct Answer: Orange

Q224. Equus Caballus is the scientific name of.
एक्वस कैबेलस ——– का विज्ञानिक नाम है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
7-Feb-2017
Options:
1) Horse
घोडा
2) Zebra
ज़ेब्रा
3) Donkey
गधा
4) Buffalo
भेंस
Correct Answer: Horse

Q225. Elapidae Naja is the scientific name of
एलीपीडी नाजा ——- का वैज्ञानिक नाम है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
8-Feb-201
Options:
1) Cobra
कोबरा
2) Elephant
हाथी
3) Eagle
गरूड
4) Owl
उल्लू
Correct Answer: Cobra

Q226. Which disease is caused due to deficiency of Iron?
लोह की कमी के कारण कौनसा रोग होता है 8-Feb-2017
Options:
1) Beriberi
बेरीबेरी
2) Tetany
टेटनी
3) Kwashiorkor
कवाशीऔरकर
4) Anaemia
रक्ताल्पता
Correct Answer: Anaemia
Beriberi is a disease caused by a vitamin B-1 deficiency, also known as thiamine deficiency.
Tetany can be the result of an electrolyte imbalance. Most often, it’s a dramatically low calcium level, also known as hypocalcemia. Tetany can also be caused by magnesium deficiency or too little potassium. Having too much acid (acidosis) or too much alkali (alkalosis) in the body can also result in tetany.
Kwashiorkor, also known as “edematous malnutrition. It is a form of malnutrition caused by a lack of protein in the diet.
Anaemia means that you have fewer red blood cells than normal or you have less haemoglobin than normal in each red blood cell.

Q227. is a leaf where the leaflets are arranged along the middle vein.
—– एक पत्ती है जहा पत्रको की रचना केंरिया शिरा के आसपास होती है
8-Feb-2017
Options:
1) Pinnately compound leaf
पिनेटली सयुक्त पत्ती
2) Palmately compound leaf
पामेटली सयुक्त पत्ती
3) Compound leaf
सयुक्त पत्ती
4) Simple leaf
साधारण पत्ती
Correct Answer: Pinnately compound leaf

Q228. Haustoria or sucking roots are found in which of the following?
होस्टोरिया या चूसने वाली जड़े निम्निलिखित में से किस् में पाई जाती है 8-Feb-2017
Options:
1) Wheat
गेहू
2) Mango
आम
3) Chestnut
चेस्टनट
4) Cuscuta
कसक्यूटा
Correct Answer: Cuscuta
Haustorial roots :-The roots of parasitic plants, which penetrate into the host tissues to absorb nourishment, are called haustorial roots. … Also known as suckingor parasitic roots.

Q229. Equs Asinus is the scientific name of
एक्वस एसिनस ——– का वैज्ञानिक नाम है 8-Feb-2017
Options:
1) Donkey
गधा
2) Cow
गाय
3) Deer
हिरन
4) Kangaroo
कंगारू
Correct Answer: Donkey

Q230. Ficus benghalensis is the scientific name of
फाईकस बेन्गेलेसिस —– का विज्ञानिक नाम है 8-Feb-2017 .
Options:
1) Banyan
बरगद
2) Pineapple
अनानास
3) Babul
बबूल
4) Tulsi
तुलसी
Correct Answer: Banyan

Q231. Equus burchellii is the scientific name of.
एक्वस बर्चेली ——- का विज्ञानिक नाम है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
8-Feb-2017
Options:
1) Horse
घोडा
2) Zebra
जेब्रा
3) Buffalo
भेंस
4) Ass
गधा
Correct Answer: Zebra

Plz share so that we can bring more on this

Thank you….[/vc_column_text][/vc_column]

[/vc_row]
Share to Support :