SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper

Q141. ­ Deficiency of which vitamin causes night blindness?
किस विटामिन की कमी के कारण रतौंधी होता है 24-Jan-2017
Options:
1) Vitamin K
विटामिन K
2) Vitamin C
विटामिन C
3) Vitamin B1
विटामिन B1
4)Vitamin A
विटामिन A
Correct Answer: Vitamin A

Q142. Non­green plants lack which of the following?
गैर-हरित वनस्पति में निम्निलिखित में से किसकी कमी होती है ?
24-Jan-2017
Options:
1) Chlorophyll
क्लोरोफिल
2) Lycophyll
लायकोफिल
3) Cyanophyll
सायनोफिल
4)Phototropism
फोटोट्रोंपिज्म
Correct Answer: Chlorophyll

Q143. Organisms that use light to prepare food are known as .
जो जीव प्रकाश का उपयोग कर भोजन तैयार करते है, उन्हें ——- के रूप में जान जाता है
24-Jan-2017
Options:
1) Autotrophs
स्वपोषी
2) Heterotrophs
विषमपोषज
3) Omnivores
सर्वाहारी
4)Decomposers
विघटन करने वाला
Correct Answer: Autotrophs
autotrophs often make their own food by using sunlight, carbon dioxide, and water to form sugars which they can use for energy. Some examples of autotrophs include plants, algae, and even some bacteria. Autotrophs (producer) are important because they are a food source for heterotrophs (consumers).
A heterotroph is an organism that ingests or absorbs organic carbon (rather than fix carbon from inorganic sources such as carbon dioxide) in order to be able to produce energy and synthesize compounds to maintain its life. Ninety-five percent or more of all types of living organisms are heterotrophic, including all animals and fungi and some bacteria.

Q144. Which of the following is a primary function of haemoglobin?
निम्निलिखित में से कौन सा हिमोग्लोबिन का एक प्राथमिक कार्य है?
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
25-Jan-2017
Options:
1) Utilization of energy
उर्जा का उपयोग करना
2) Prevention of anaemia
रक्ताल्पता होने से रोकना
3) Destruction of bacteria
बैक्टीरिया का विनाश करना
4) To transport oxygen
ऑक्सीजन का वहन करना
Correct Answer: To transport oxygen

Q145. Vascular bundles are absent in
संवहनी बंडल ——- में अनुपस्तिथ रहते है
25-Jan-2017
Options:
1) Bryophyta
ब्रायोफाइटा
2) Pteridophyta
टेरिडोफाईटा
3) Gymnosperms
जिम्नोस्पर्म
4) Angiosperms
एन्जियोस्पेर्म्स
Correct Answer: Bryophyta

Q146. Sauria Lacertidae is the scientific name of
सैरिया लेसरटाईडी ——– का वैज्ञानिक नाम है 25-Jan-2017
Options:
1) Crocodile
मगरमच्छ
2) Hippopotamus
हिप्पोपोटेमस
3) Lizard
छिपकली
4) House fly
घरेलू मक्खी
Correct Answer: Lizard

Q147. Which type of pathogen causes the water-borne disease SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome)?
किस प्रकाश का रोगज़नक जल जनित बीमारी सार्स का कारण बनता है 25-Jan-2017
Options:
1) Viral
वायरल
2) Parasitic
परजीवी
3) Protozoan
प्रोटोजुअन
4) Bacterial
बैक्टीरियल
Correct Answer: Viral

Q148. Which of the following organs produces the enzyme lipase?
निम्निलिखित में से कौन सा अंग लायपेज एंजाइम उत्पन्न करता है 25-Jan-2017
Options:
1) Pancreas
अग्न्याशय
2) Large Intestine
बड़ी आत
3) Liver
जिगर
4) Small Intestine
छोटी आत
Correct Answer: Pancreas

Q149. A is a long internode forming the basal part or the whole of a peduncle.
एक ——- एक लंबा इंटरनोड है, जो निचला हिस्सा या सम्पूर्ण डंठल बनता है 25-Jan-2017
Options:
1) Rhizome
प्रकंद
2) Rachis
मेरुदंड
3) floral axis
पुष्प अक्ष
4) Scape
भगदड़
Correct Answer: scape

Q150. – Which of the following organisms are considered to be both Living and Non-living?
निम्निलिखित में से कौन से जीवाणु को जीवित और अजीवित माना जाता है ?
25-Jan-2017
Options:
1) Bacteria
बैक्टीरिया
2) Fungi
कवक
3) Algae
शैवाल
4)Virus
वायरस
Correct Answer: Virus
They are considered to be living as they possess a protein coat as a protective covering, DNA as the genetic material etc.
*They are said to be non-living as they can be crystallised and they survive for billions of years. They can tolerate high temperatures, freezing cold temperatures, ultra-violet radiations etc.

Q151. Deficiency of fluorine causes which of the following?
फ्लोरिन की कमी के कारण निम्निलिखित में से क्या होता है
27-Jan-2017
Options:
1) Dental Caries
डेंटल कैरिज
2) Scurvy
स्कवरी
3) Anaemia
रक्ताल्पता
4) Arthritis
गठिया
Correct Answer: Dental Caries

Q152. In a Punnett Square with the cross AaBb x AaBb, how many Aabb genotypes would be created?
पुनेट स्क्कायर में क्रोस AaBb x AaBb के साथ, कितने Aabb जीनोटाइप बनेंगे
27-Jan-2017
Options:
1) 1
2) 8
3) 2
4) 3
Correct Answer: 2

Q153. Which of the following is the Controlling Center of the Cell?
निम्निलिखित में से कोशिका का नियंत्रण केंद्र कौन है ?
27-Jan-2017
Options:
1) Nucleus
केंद्र
2) Plasma
प्लाज्मा
3) Lysosome
लायसोसोम
4) Chromosome
क्रोमोसोम
Correct Answer: Nucleus
The control centre of the cell is the nucleus in eukaryotic cells. The nucleus contains genetic material in the form of DNA

Q154. ­ Myopia affects which of the following organs?
मायोपिया निम्निलिखित अंगो में से किसे प्रभावित करता है ?
25-Jan-2017
Options:
1) Heart
हृदय
2) Skin
त्वचा
3) Eyes
आँखे
4)Mouth
मुह
Correct Answer: Eyes

Q155. ­ Which of the following bears flowers?
निम्निलिखित में से कौन फूल धारण करता है ?
25-Jan-2017
Options:
1) Bryophyta
ब्रायोफाइटा
2) Pteridophyta
टेरीडोफाईटा
3) Gymnosperms
जिम्नोस्पर्म
4)Angiosperms
एन्जियोस्पर्म
Correct Answer: Angiosperms

Q156. ­ Oxygenated blood flows out of the heart through the .
ऑक्सीजन युक्त रक्त ——— के माध्यम से हृदय के बाहर बहता है 25-Jan-2017
Options:
1) Aorta
महाधमनी
2) pulmonary artery
फेफड़े की धमनी
3) vena cava
वेना कावा
4)Atrium
चौक
Correct Answer: aorta

Q157. Blood leaving the liver and moving towards the
heart has a higher concentration of
जिगर से निकल कर हृदय की तरफ जाने वाले रक्त में ———— की उच्च सांद्रता होती है
27-Jan-2017 .
Options:
1) Lipids
लिपिड्स
2) Urea
यूरिया
3) Bile Pigments
पित्त के रंगकरण
4) Carbon dioxide
कार्बन डाय ऑक्साइड
Correct Answer: Bile Pigments
Urea is nitrogen containing substance which is produced in the liver, in order to deal with excess amino-acids in the body. As urea is produced, it leaves the liver in the blood stream and passes via the circulatory system to all parts of the body.

Q158. Bulb is a modification of which part of a plant?
बल्ब एक पौधे के किस हिस्से का एक रूपांतरण होता है
27-Jan-2017
Options:
1) The root
जड़
2) The stem
तना
3) The radicle
मुलांकुर
4)The fruit
फल
Correct Answer: The stem

Q159. Which of the following carries blood away from the heart to different body parts?
इनमे से कौन रक्त को हृदय से शरीर के विभिन्न अंगो तक ले जाती है ?
27-Jan-2017
Options:
1) Arteries
धमनिया
2) Nerves
तंत्रिहाए
3) Capillaries
केशिकाए
4)Veins
नसे
Correct Answer: Arteries

Q160. The series of processes by which nitrogen and its compounds are interconverted in the environment and
in living organisms is called
27-Jan-2017
Options:
1)Absorption of Nitrogen
2)Ammonification
3)Nitrogen Fixation
4)Nitrogen Cycle
Correct Answer: Nitrogen Cycle
Ammonification or Mineralization is performed by bacteria to convert organic nitrogen to ammonia. Nitrification can then occur to convert the ammonium to nitrite and nitrate.
Nitrogen fixation is a process by which nitrogen in the Earth’s atmosphere is converted into ammonia (NH3) or other molecules available to living organisms.

you can watch on youtube SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper Part – 2

Q161. BCG vaccine is given to protect from which of the following?
बीसीजी का टिका निम्निलिखित में से किसके बचाव के लिए दिया जात है ?
27-Jan-2017
Options:
1) Jaundice
पीलिया
2) Anaemia
रक्तल्पता
3) Tuberculosis
क्षय रोग
4) Polio
पोलियो
Correct Answer: Tuberculosis

Q162. ­ Parallel venation is found in .
समान्तर वेनेशन ———- में पाया जाता है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
27-Jan-2017
Options:
1) plants which are monocots
पौधे जो एकबीजपत्री होते है
2) plants which have a dicot stem
वे पौधे जिनका तना द्विदलिय होता है
3) plants with leaves similar to Tulsi
वे पौधे जिनकी पत्तिय तुलसी की पत्तियों के समान होते है
4)plants with tap roots
टेप रूट वाले पौधे
Correct Answer: plants which are monocots

Q163. The hardest part of the body is.
शरीर का सबसे कठोर भाग —– है
27-Jan-2017
Options:
1) Bones
हड्डिय
2) Tooth Enamel
दांत के इनेमल
3) Skull
खोपड़ी
4) Spinal Cord
मेरुरज्जु
Correct Answer: Tooth Enamel

Q164. ­ Which type of pathogen causes the water­borne disease E. coli Infection?
किस प्रकार का रोगजनिक जल जनित रोग ई कोलाई संक्रमण का कारण बनता है 27-Jan-2017
Options:
1) Protozoan
प्रोटोजुआ
2) Parasitic
परजीवी
3) Bacterial
बैक्टीरियल
4)Viral
वायरल
Correct Answer: Bacterial

Q165. ­ The amount of blood filtered together by both the kidneys in a 70 kg adult male human in a minute is
70 की. ग्रा. वाले एक वयस्क पूरुष में एक मिनट में दोनों गुर्दे के द्वारा एक साथ चाबनी गयी रक्त की मात्र होती है
29-Jan-2017
Options:
1) 1100 ml
1100 मि.लि.
2) 100 ml
100 मि.लि.
3) 1500 ml
1500 मि.लि.
4) 500 ml
500 मि.लि
Correct Answer: 1100 ml

Q166. Which feature of a plant helps to distinguish a monocot from a dicot?
पौधे की वह कौनसी विशेषता है जो एक द्विदलिये और एक एकदलीय पौधे से भेद करने में मदद करती है
29-Jan-2017
Options:
1) Pollination
परागम
2) Venation
वेनेशन
3) Vernation
वर्नेशन
4) Aestivation
एस्टीवेशेन
Correct Answer: venation

Q167. The Mutation Theory was proposed by .
उत्वरिवर्तन का सिद्धांत ——– के द्वरा प्रस्तावित किया जाता है
29-Jan-2017
Options:
1) Charles Lyell
चार्ल्स लियेल
2) William Smith
विलियम स्मिथ
3) Hugo De Vries
ह्यूगो डी राईस
4)Harrison Schmitt
हेरीसन स्मिट
Correct Answer: Hugo De Vries

Q168. ­ Which type of pathogen causes the water­borne disease Hepatitis­A?
किस प्रकार के रोग जनक जल जनित रोग हेपेटाइटिस-A का कारण बनता है ?
29-Jan-2017
Options:
1) Parasitic
परजीवी
2) Viral
वायरल
3) Protozoan
प्रोटोजुआ
4) Bacterial
बैक्टीरियल
Correct Answer: Viral

Q169. ­ In a Punnett Square with the cross AaBb x Aabb, how many AaBb genotypes would be created?
पुनेट स्कवायर में क्रोस AaBb x Aabb के साथ कितने AaBb जीनोटाइप बनेंगे 29-Jan-2017
Options:
1) 4
2) 1
3) 7
4) 6
Correct Answer: 4

Q170. ­ Arboreal Ateles is the scientific name of.
अब्रोरियल एटिलिस ——— का वैज्ञानिक नाम है 29-Jan-2017
Options:
1) Squirrel
गिलहरी
2) Sparrow
गोरैया
3) Lizard
छिपकली
4) Spider monkey
मकड़ी बंदर
Correct Answer: Spider monkey

Q171. Which type of pathogen causes the water­borne disease Salmonellosis?
किस प्रकार का रोगाणु जल जनित बीमारी सालमोनेलोसिज़ का कारक है ?
29-Jan-2017
Options:
1) Algal
शेवालिये
2) Parasitic
परजीवी
3) Bacterial
बैक्टीरियल
4)Viral
वायरल
Correct Answer: Bacterial
An infection with salmonella bacteria, commonly caused by contaminated food or water.
Symptoms include diarrhoea, fever, chills and abdominal pain.

Q172. is a condition in which there is a deficiency of red cells or of haemoglobin in the blood.
——- एक स्थिति है जिसमे रक्त में लाल कोशिकाओ की या हीमोग्लोबिन की कमी होती है
29-Jan-2017
Options:
1) Albinism
एल्बिनिज्म
2) Propyria
प्रोपीरिया
3) Anaemia
एनीमिया
4)Keloid disorder
केलोइड डिसओडर
Correct Answer: Anaemia

Q173. ­ Ananas comosus is the scientific name of .
Options:
अनानास कोमोसस ———– का वैज्ञानिक नाम है 29-Jan-2017
1) Custard Apple
सीताफल
2) Pineapple
पाइनएप्पल
3) Bamboo
बांस
4)Pomegranate
अनार
Correct Answer: Pineapple

Q174. Which organ produces insulin?
कौनसा अंग इन्सुलिन पैदा करता है ? 29-Jan-2017
Options:
1) Liver
यकृत
2) Thyroid gland
थायराइडग्रंथी
3) Spleen
प्लीहा
4)Pancreas
अग्र्यशय
Correct Answer: Pancreas

Q175. Which of the following disease is not caused by water pollution?
निम्निलिखित में से कौनसा रोग पानी के प्रदुषण के कारण नहीं होता ?
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
29-Jan-2017
Options:
1) Cholera
हैजा
2) Typhoid
टाइफाइड
3) Asthma
दमा
4)Diarrhoea
दस्त
Correct Answer: Asthma

Q176. Ocimum tenuiflorum is the scientific name of.
ओशिमिम टेयुईफ्लोरम इसका वैज्ञानिक नाम —– है
30-Jan-2017
Options:
1) Neem
नीम
2) Mango
आम
3) Babul
बबूल
4)Tulsi
तुलसी
Correct Answer: Tulsi

Q177. ­ Which gland secretes bile, a digestive fluid?
कौनसी ग्रंथी पित्त, एक पाचन तरल प्रदार्थ, स्रावित करती है
30-Jan-2017
Options:
1) Pancreas
अग्न्याशय
2) Liver
यकृत
3) Thyroid
थायराइड
4) Testes
टेस्टिस
Correct Answer: liver

Q178. ­ In which of the following the dominant phase is Gametophyte?
निम्निलिखित में से किसके प्रमुख चरण युग्मकोद्विधद (Gametophyte)है ? 30-Jan-2017
Options:
1) Bryophyta
ब्रायोफाइटा
2) Pteridophyta
टेरिडोफाइटा
3) Gymnosperms
जिम्नोस्पर्म
4) Angiosperms
एन्जियोस्पर्म
Correct Answer: Bryophyta

Q179. ­ Anaerobic respiration refers to which of the following?
निम्निलिखित में से किसे अवायवीय श्वसन कहा जाता है ?
30-Jan-2017
Options:
1) Respiration without Oxygen
ऑक्सीजन के बिना श्वसन
2) Respiration with Oxygen
ऑक्सीजन के साथ श्वसन
3) Respiration without CO2
कार्बन डाय ऑक्साइड के बिना श्वसन
4) Respiration with CO2
कार्बन डाय ऑक्साइड के साथ श्वशन
Correct Answer: Respiration without Oxygen

Q180. Which type of pathogen causes the water­borne disease Cholera?
किस प्रकार का रोगजनक जल जनित रोग हैजा का कारण बनता है?
30-Jan-2017
Options:
1) Algal
शैवालिये
2) Bacterial
बैक्टीरियल
3) Protozoan
प्रोटोजुआ
4) Viral
वायरल
Correct Answer: Bacterial

Share to Support :