SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper

Q101. Photosynthesis takes place inside plant cells in.
प्रकाश संश्लेषण वनस्पति कोशिका में स्तिथ ——— में होता है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
20-Jan-2017
Options:
1) Ribosomes
राइबोसोम्स
2) Chloroplasts
क्लोरोप्लास्ट
3) Nucleus
न्यूकलियम
4) Mitochondria
माईटोकोंड्रिया
Correct Answer: Chloroplasts

Q102. ______ is the cell organelle, in which the biochemical processes of respiration and energy production occur.
——- वह कोशिका अंग है, जिसमे श्वसन और उर्जा उत्पादन के जैसी जैव रासायनिक प्रक्रियायें होती है
20-Jan-2017
Options:
1) Mitochondria
माइटोकोंड्रिया
2) Chloroplast
क्लोरोप्लास्ट
3) Ribosomes
राइबोसोम्स
4) Nucleus
न्यूक्लीयस
Correct Answer: Mitochondria

Q103. Which non-flowering, spore bearing plants have roots?
किस फूल न लगने वाले और बीजाणु धारक पौधो की जड़े होती है
21-Jan-2017
Options:
1) Mosses
मोसेस
2) Angiosperms
एन्जियोस्पर्म्स
3) Ferns
फर्न्स
4) Gymnosperms
जिम्नोस्पर्म्स
Correct Answer: ferns

Q104. Which of the following is an excretory organ of cockroach?
निम्निलिखित में से कौन सा तिलचट्टे का उत्सर्जन अंग है ?
21-Jan-2017
Options:
1) Malphigian Tubules
मल्फिजियन ट्यूबुल्स
2) Nephridia
नेफ्रिडिया
3) Coxal Gland
कोक्सल ग्रंथिया
4) Green Gland
ग्रीन ग्रंथिया
Correct Answer: Malphigian Tubules

Q105. Evaporation of water takes place in which part of plants?
पानी के वाष्पीकरण की क्रिया पौधों के किस भाग से होती है
21-Jan-2017
Options:
1) Stem
तना
2) Stomata
स्टोमेंटा
3) Branch
शाखाएं
4) Fruit
फल
Correct Answer: Stomata
Evaporation accounts for the movement of water to the air from sources such as the soil, canopy interception, and waterbodies. Transpiration accounts for the movement of water within a plant and the subsequent loss of water as vapour through stomata in its leaves.

Q106. A is the fleshy, spore-bearing fruiting body of a fungus.
——– कवक का मांसल, बीजाणु धारण करने वाला फलने वाला अंग है 21-Jan-2017
Options:
1) aloe vera
एलो वेरा
2) Coral
मूंगा
3) Cactus
कैक्टस
4) Mushroom
कुकुरमुत्ता
Correct Answer: mushroom

Q107. Which of the following is a fungal disease?
निम्निलिखित में से कौन सा फफुंद से होने वाला एक रोग है?
21-Jan-2017
Options:
1) Dermatitis
त्वचाशोध
2) Cholera
हैजा
3) Jaundice
पीलिया
4) Indigofera
इन्डिगोफेरा
Correct Answer: Dermatitis
Dermatitis, also known as eczema is a group of diseases that results in inflammation of the skin. These diseases are characterized by itchiness, red skin, and a rash. In cases of short duration there may be small blisters while in long-term cases the skin may become thickened.

Q108. In which form is glucose stored in our body?
हमारे शरीर में ग्लूकोज का संचय किस रूप में किया जाता है?
21-Jan-2017
Options:
1) Insulin
इंसुलिन
2) Glucose
ग्लूकोज
3) Glycogen
ग्लायकोजेन
4) Fat
वसा
Correct Answer: Glycogen
Excess glucose is stored in the liver as the large compound called glycogen. Glycogen is a polysaccharide of glucose, but its structure allows it to pack compactly, so more of it can be stored in cells for later use.

Q109. Where do plants synthesize protein from?
पौधे प्रोटीन संश्लेषण कहा से करते है?
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
21-Jan-2017
Options:
1) Fatty Acids
वसा ऐसिड
2) Sugar
शकर
3) Amino Acids
एमिनो ऐसिड
4) Starch
स्टार्च
Correct Answer: Amino Acids

Q110. Which part of the brain is responsible for triggering actions like thinking, intelligence, memory and ability to learn?
मस्तिष्क का कौन सा हिस्सा सोचने, बुध्दिमानी , याददाश्त और सीखने की क्षमता जैसी क्रियाओ को प्रेरित करता है
21-Jan-2017
Options:
1) Diencephalon
डायएनसेफेलोन
2) Hypothalamus
ह्यपोथेलेमस
3) Cerebrum
सेरेब्रम
4) Control
कंट्रोल
Correct Answer: Cerebrum

Q111. Which of the following is also known as the Biochemical Laboratory of the Human Body?
निम्निलिखित में से किसे मानव शरीर की जैवरसायन प्रयोगशाला भी कहा जाता है
21-Jan-2017
Options:
1) Small Intestine
छोटी आत
2)Brain
मस्तिष्क
3) Pancreas
अग्न्याशय
4) Liver
जिगर
Correct Answer: Liver
The liver makes bile that will help emulsify and digest the fats we eat.
The liver takes toxic substances and convert them, using enzymes the liver cells makes, into a non toxic form so the body can dispose of them.
The liver also converts fats, protein, and carbohydrates into glucose, which is the energy source for our cells to use.
The liver takes amino acids and makes proteins, by combining them.

Q112. The yellow colour of human urine is due to
मानव मूत्र का पीला रंग —– की वजह से होता है 22-Jan-2017
Options:
1) Bile Salts
पित्त नमक
2) Cholesterol
कोलेस्ट्रोल
3) Lymph
लिम्फ
4) Urochrome
यरोक्रोम
Correct Answer: Urochrome
Urobilin or urochrome is the chemical primarily responsible for the yellow color of urine.

Q113. The wilting of plants takes place due to
पौधो का शिथिल होना की ——- की वजह से होता है 22-Jan-2017.
Options:
1)Photosynthesis
प्रकाशसंश्लेषण
2) Transpiration
वाष्पोत्सर्जन
3) Absorption
अवशोषण
4) Respiration
श्र्व्सन
Correct Answer: Transpiration
Wilting is the loss of rigidity of non-woody parts of plants. This occurs when the turgor pressure in non-lignified plant cells falls towards zero, as a result of diminished water in the cells.

Q114. Bovidae Ovis is the scientific name of.
बोविडी ओविस —– का वैज्ञानिक नाम है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
22-Jan-2017
Options:
1) Goat
बकरी
2) Cow
गाय
3) Buffalo
भेस
4) Sheep
भेड़
Correct Answer: Sheep

Q115. Plants get their energy to produce food from which of the following?
पोधे भोजन का निर्माण करने के लिए निम्निलिखित में से किस्से उर्जा प्राप्त करते है ?
22-Jan-2017
Options:
1) Photosynthesis
प्रकाशसंश्लेषण
2)Bacteria
बैक्टीरिया
3)Fungi
कवक
4)Sun
सूर्य
Correct Answer: Sun

Q116. ­ Which of the following is secreted by the liver?
निम्निलिखित में से किसका स्राव जिगर से होता है?
22-Jan-2017
Options:
1) Glucose
ग्लूकोज
2) Iodine
आयोडीन
3) Cortisol
काटिर्रसोल
4) Bile
पित्त
Correct Answer: Bile
The liver makes bile that will help emulsify and
digest the fats we eat.

Q117. ­ Ferns belong to which division of plants?
फर्न्स पौधो के किस भाग में आते है ?
22-Jan-2017
Options:
1) Gymnosperms
जिम्नोस्पर्म्स
2) Angiosperms
एंजियोस्पर्म्स
3) Thallophyta
थैलोफाईटा
4)Pteridophyta
टेरिडोफाईटा
Correct Answer: Pteridophyta

Q118. ­ Who invented Antibiotics?
एंटीबायोटिक का अविष्कार किसने किया था ?
22-Jan-2017
Options:
1) Joseph Lister
जोसेफ लिस्टर
2) William Harvey
विलियम हार्वे
3) Robert Knock
रॉबर्ट नॉक
4)Alexander Fleming
अलेक्ज़ेंडर फ्लेमिंग
Correct Answer: Alexander Fleming

Q119. Milbecycin is used in the eradication of .
मिल्बेसायसिन का —– में उन्मुलन में प्रयोग किया जाता है
22-Jan-2017
Options:
1) Agricultural Fungus
कृषि कवक
2) Agricultural Pests
कृषि कीटक
3) Agricultural Herbs
कृषि शाक
4)Agricultural Weeds
कृषि निराना
Correct Answer: Agricultural Pests
Milbemycin oxime is a veterinary drug from the group of milbemycins, used as a broad spectrum antiparasitic. It is active against worms and mites(insects

Q120. ­ Intestinal bacteria synthesizes which of the following in the human body?
मानव शरीर में आंतों के बैक्टीरिया निम्निलिखित में से किसका संश्लेषण करते है ? 22-Jan-2017
Options:
1) Vitamin K
विटामिन K
2) Proteins
प्रोटीन
3) Fats
वसा
4) Vitamin D
विटामिन D
Correct Answer: Vitamin K

Q121. ­ is the study of the physical form and external structure of plants.
——- में पौधो का भैतिक रूप और बाहरी संरचना का आद्यां किया जाता है 22-Jan-2017
Options:
1) Physiology
फिजियोलोजी
2) Anatomy
शरीर रचना विज्ञान
3) Phytomorphology
फाईटोमोफोलोजी
4)Cytology
कोशिका विज्ञान
Correct Answer: Phytomorphology

Q122. ­ Which of the following is a structural and functional unit of kidneys?
निम्निलिखित में से कौन सी गुर्दों की सरंचनात्मक और कार्यकरी ईकाई है ?
22-Jan-2017
Options:
1) Renette Cells
रेनेट कोशिकाए
2) Flame Cells
फ्लेम कोशिकाए
3) Nephrites
नेफ़्राइट्स
4)Nephrons
नेफ्रोंस
Correct Answer: Nephrons
Nephron, functional unit of the kidney, the structure that actually produces urine in the process of removing waste and excess substances from the blood. There are about 1,000,000 nephrons in each human kidney.

Q123. Which of the following is the largest part of the human brain?
निम्निलिखित में से कौनसा मानव मस्तिष्क का सबसे बड़ा हिस्सा है ?
23-Jan-2017
Options:
1) Ribs
पसलियाँ
2) Cerebrum
सेरेब्रम
3) Pons
पोंस
4)Thalamus
थैलेमस
Correct Answer: Cerebrum
The cerebrum is the largest part of the human brain, making up about two-thirds of the brain’s mass. It has two hemispheres, each of which has four lobes: frontal, parietal, temporal and occipital.

Q124. The auxiliary buds
सहायक कालिया—– 23-Jan-2017 .
Options:
1) grow endogenously from the pericycle
पेरीसाईकिल से अन्तजार्त विकसित होता है
2) arise endogenously from the main growing point
मूख वृद्धि से अन्तजार्त उठता है
3) is an embryonic shoot located in the axil of a leaf
एक भ्रूण शूट है जो एक पत्ती के अक्ष पर स्तिथ होता है
4)arise exogenously from the epidermis
एपिडर्मिस से बहिजार्त तरीके से उठता है
Correct Answer: is an embryonic shoot located in the axil of a leaf

Q125. Which of the following is a viral disease?
इनमे से कौसी एक वायरल बीमारी है ?
23-Jan-2017
Options:
1) Polio
पोलियो
2) Tetanus
धनुस्तम्भ
3) Leprosy
कुष्ठरोग
4) Plague
प्लेग
Correct Answer: Polio
A viral disease (or viral infection) occurs when an organism’s body is invaded by pathogenic viruses, and infectious virus particles (virions) attach to and enter susceptible cells.
Poliomyelitis, often called polio or infantile paralysis, is an infectious disease caused by the poliovirus.
Tetanus— A serious bacterial infection that causes painful muscle spasms and can lead to death.
Leprosy, also known as Hansen’s disease (HD), is a long-term infection by the bacterium Mycobacterium leprae or Mycobacterium lepromatosis.
Plague is an infectious disease caused by the bacterium Yersinia pestis. Symptoms include fever, weakness and headache.

Q126. Which organisms can help to carry out Vermicomposting?
कौनसा जीव वर्मीकम्पोस्टिंग में मदद करता है ?
23-Jan-2017
Options:
1) Nitrifying Bacteria
नाईट्रीफाईग बैक्टीरिया
2) Earthworms
कैचुऐ
3) Algae
शैवल
4) Fungus
कवक
Correct Answer: Earthworms

Q127. ­ Contraction of heart is also known as
हृदय के सकुंचन को —- भी कहा जाता है 23-Jan-2017
Options:
1) Systole
सिस्टोल
2) Aristotle
अरस्तू
3) Diastole
डायस्टोल
4) Lub
ल्यूब
Correct Answer: Systole
Diastole is the part of the cardiac cycle when the heart refills with blood following systole (contraction). Ventricular diastole is the period during which the ventricles are filling and relaxing, while atrial diastole is the period during which the atria are relaxing.

Q128. ­ Azadirachta indica is the botanical name of which of the following?
अजादिराचता इंडिका निम्निलिखित में से किसका वानस्पति नाम है ?
23-Jan-2017
Options:
1) Rose plant
गुलाब का पौधा
2) Apple tree
सेब का पेड़
3) Neem
नीम
4)Mango
आम
Correct Answer: Neem

Q129. ­ Which of the following is the main end product of carbohydrate digestion?
निम्निलिखित में से कौन सा कार्बोहाइड्रेट के पाचन का प्रमुख अंत उत्पादक होता है
23-Jan-2017
Options:
1) Fats
वसा
2) Lipids
लिपिड्स
3) Glucose
ग्लूकोज
4) Cellulose
सेल्युलोज
Correct Answer: Glucose
Intestinal absorption of end products from digestion of carbohydrates and proteins in the pig. … During absorption, some sugars (fructose or galactose) released from the corresponding sucrose and lactose, respectively during digestion, were partly metabolized into glucose by the enterocyte.

Q130. ­ Which of the following glands is a source of the enzyme Ptyalin?
निम्निलिखित ग्रंथियों में से एंजाइम टयालिन का स्रोत है 23-Jan-2017
Options:
1) Pancreas
अग्राशय
2) Thyroid Gland
थाइराइड ग्रंथी
3) Pituitary Gland
पीयूष ग्रंथी
4) Salivary Glands
लार ग्रंथियाँ
Correct Answer: Salivary Glands

Q131. ­ Which of the following is not true about Pteridophyta?
निम्न में से कौन सी बात टेरिडोफाईट के बारे में सच नहीं है ? 23-Jan-2017
Options:
1) Dominant phase is saprophytes
प्रमुख चरण सेप्रोफाईइट्स होता है
2) Main plant body is diploid
पौदो का मुख्य शरीर द्विगुणित होता है
3) Seeds are present
बीज मौजूद होते है
4)Flowers are absent
फूल अनुपस्तिथ होते है
Correct Answer: Seeds are present

Q132. ­ The largest dolphin species is the orca, also called as
डॉलफिन की सबसे बड़ी प्रजाति का का नाम आर्का है जिसे —- भी कहते है 23-Jan-2017
Options:
1) Bottle Nose
बाटल नोज
2) Baiji
बेजी
3) Killer whale
किलर व्हेल
4)Tucuxi
टुकुवसी
Correct Answer: Killer whale

Q133. The fat digesting enzyme Lipase is secreted by which of the following
वसा का पाचन करने वाला एंजाइम लाइपेज निम्निलिखित में से किसके द्वारा स्त्रावित होता है ?
24-Jan-2017
Options:
1) Kidneys
गुर्दे
2) Pancreas
अग्न्याशय
3) Large Intestine
बड़ी आत
4)Liver
जिगर
Correct Answer: Pancreas
Lipase is an enzyme that splits fats so the intestines can absorb them. Lipase hydrolyzes fats like triglycerides into their component fatty acid and glycerol molecules. It is found in the blood, gastric juices, pancreatic secretions, intestinal juices and adipose tissues

Q134. The arrangement of leaves on an axis or stem is called
एक अक्ष या तने पर पत्तियों की व्यवस्था को क्या कहा जाता है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
24-Jan-2017
Options:
1) Phyllotaxy
फाइलोटैक्सी
2) Vernation
वर्नेशन
3) Venation
वेनेशन
4)Phytotaxy
फाइटोटैक्सी
Correct Answer: Phyllotaxy
In botany, phyllotaxis or phyllotaxy is the arrangement of leaves on a plant stem (from Ancient Greek phýllon “leaf” and táxis “arrangement”). Phyllotactic spirals form a distinctive class of patterns in nature.

Q135. The study of Cells is also known as
कोशिकाओ के अध्ययन को ——– भी कहा जाता है
24-Jan-2017
Options:
1) Cytology
सायटोलोजी
2) Physiology
फिजियोलोजी
3) Nucleology
न्यूकिल्योलोजी
4)Cellology
सेलोलोजी
Correct Answer: Cytology

Q136. Which of the following scientists is also known as the Father of Biology?
निम्निलिखित में से किस वैज्ञानिक को “जीव विज्ञान के जनक” के नाम से भी जाना जाता है ? 24-Jan-2017
Options:
1) Herbert Spencer
हर्बर्ट स्पेंसर
2) Aristotle
अरस्तू
3) Lamarck
लेमार्क
4)Darwin
डार्विन
Correct Answer: Aristotle

Q137. Which cells give rise to various organs of the plant and keep the plant growing?
कौनसी कोशिकाए पौधो के भिन्न अंगो को जनम देती है और पौधो को बढ़ने में मदद करती है ?
24-Jan-2017
Options:
1) Permanent
स्थायी
2) Dermal
त्वचीय
3) Meristematic
मेंरिस्टेमेंटिक
4)Mature
प्रोढ़
Correct Answer: Meristematic
A meristem is the tissue in most plants containing undifferentiated cells (meristematic cells), found in zones of the plant where growth can take place.

Q138. ­ Rodentia Muridae is the scientific name of
रोडेशिया म्यूरिडी ——- का वैज्ञानिक नाम है 24-Jan-2017
Options:
1) Mouse
चूहा
2) Squirrel
गिलहरी
3) Monkey
बंदर
4) Lizard
छिपकली
Correct Answer: Mouse

Q139. Name the scientist who proposed the cell theory
कोशिका सिद्धांत का प्रस्ताव देने वाले वैज्ञानिक का नाम बताइए 24-Jan-2017
Options:
1) Schleiden and Schwann
शील्डन और श्र्वान
2) Lamarck
लेमार्क
3) Treviranus
ट्रेवायरेनस
4)Whittaker and Stanley
व्हीटकर और स्टेनले
Correct Answer: Schleiden and Schwann

Q140. ­ The flower with the world’s largest bloom is.
दुनिया का सबसे बड़ा फूल खिलने वाला ——– है 24-Jan-2017

Options:
1) Pando
पांडो
2) Posidonia
पोसीडोनिया
3) Rafflesia arnoldii
रिफ्लेशिया अर्नोल्डी
4)Helianthus annuus
हेलिएन्थस एन्यूअस
Correct Answer: Rafflesia arnoldii
Rafflesia arnoldii is a species of flowering plant in the parasitic genus Rafflesia. It is noted for producing the largest individual flower on earth. It has a very strong and horrible odour of decaying flesh, earning it the nickname “corpse flower

Share to Support :