SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper

Q61. ­ Annona squamosa is the scientific name of
एनोना स्क्वामोसा (Annona squamosa) ——— का वैज्ञानिक नाम है
16-Jan-2017
Options:
1) Custard Apple
सीताफल
2) Papaya
पपीता
3) Babhul
बबूल
4) Drumstick
सहजन
Correct Answer: Custard Apple

Q62. The disease Beri Beri is caused due to the deficiency of which of the following?
बेरीबेरी रोग निम्निलिखित में से किसकी कमी के कारण होता है ?
16-Jan-2017
Options:
1) Vitamin B2
विटामिन B2
2) Vitamin B1
विटामिन B1
3) Vitamin B12
विटामिन B12
4) Vitamin E
विटामिन E
Correct Answer: Vitamin B1
Beriberi is a disease caused by a vitamin B-1 deficiency, also known as thiamine deficiency

Q63. Chlorophyll was first isolated and named by
क्लोरोफिल को —- द्वारा पहले पृथक और नामित किया गया
16-Jan-2017
Options:
1) Caventou
केवेतु
2) Pelletier
पेलेटियर
3) Chlorophyll
क्लोरोफिल
4) Caventou and Pelletier
केवेतु और पेलेटियर
Correct Answer: Caventou and Pelletier
Chlorophyll was first isolated and named by Joseph Bienaimé Caventou and Pierre Joseph Pelletier in 1817. The presence of magnesium in chlorophyll was discovered in 1906, and was the first time that magnesium had been detected in living tissue.

Q64. Which of the following organisms does not fit into the Cell Theory?
निम्निलिखित में से कौन सा जीव कोशिका सिद्धांत अनुरूप नहीं है ?
16-Jan-2017
Options:
1) Bacteria
बैक्टीरिया
2) Virus
वायरस
3) Fungi
कवक
4) Plants
पौधे
Correct Answer: Virus
The bottom line is that viruses are not alive and not related to cells in any way. The cell theory states that all living things are made of cells, cells are the basic units of structure and function of living things, and that all cells come from other cells. Since viruses are not made of cells, and do not use cells in any of their processes, they are not related to the cell theory.
Q65. Which of these is not a macronutrient for Plants?
निम्निलिखित में से कौन सा पौधो के लिए मक्रोन्यूट्रीएंट नहीं है ?
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
17-Jan-2017
Options:
1) Nitrogen
नाइट्रोजन
2) Phosphorus
फास्फोरस
3) Potassium
पोटासियम
4) Chlorine
क्लोरीन
Correct Answer: Chlorine
In relatively large amounts, the soil supplies nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, and sulfur; these are often called the macronutrients. In relatively small amounts, the soil supplies iron, manganese, boron, molybdenum, copper, zinc, chlorine, and cobalt, the so-called micronutrients.

Q66. Name the respiratory organs of insects
कीटो में स्तिथ श्र्व्सन अंग नाम का नाम है ?
17-Jan-2017
Options:
1) Skin
त्वचा
2) Body Surface
शरीर की सतह
3) Gills
गलफड़े
4) Tracheae
श्रावस- नली
Correct Answer: Tracheae
Air enters the respiratory systems of insects through a series of external openings called spiracles. These external openings, which act as muscular valves in some insects, lead to the internal respiratory system, a densely networked array of tubes called tracheae

Q67. The poisonous gas accidentally released in Bhopal Gas Tragedy is
भोपाल गैस त्रासदी में गलती से मुक्त हुई जहरीली गैस थी ?
17-Jan-2017
1) Methane
मीथेन
2) Nitrous Oxide
नाइट्रस ऑक्साइड
3) Methyl Isocyanate
मैथिल आयसोंसायनेट
4) Cyanogen
सायनोजेन
Correct Answer: Methyl Isocyanate

Q68.­ What does Trypsin do?
ट्रिप्सिन क्या करता है ?
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper17-Jan-2017
Options:
1) Breaks down Carbohydrates
कार्बोहाइड्रेट का विघटन करता है
2) Synthesizes proteins
प्रोटीन का संशलेषण करता है
3) Breaks down fats
वसा का विघटन करता है
4) Breaks down proteins
प्रोटीन का विघटन करता है
Correct Answer: Breaks down proteins
Trypsin is one of the three principal digestive proteinases, the other two being pepsin and chymotrypsin. In the digestive process, trypsin acts with the other proteinases to break down dietary protein molecules to their component peptides and amino acids.
A protease is any enzyme that performs proteolysis; protein catabolism by hydrolysis of peptide bonds

Q69. Name the source from which Aspirin is produced?
उस स्रोत का नाम बताइए, जिससे एस्पिरिन का उत्पादन किया जाता है?
17-Jan-2017
Options:
1) Willow bark
विलो की छाल
2) Oak Tree
ओक का वृक्ष
3) Acacia
बबूल
4) Eucalyptus
नीलगिरी
Correct Answer: Willow bark
The compound from which the active ingredient in aspirin was first derived, salicylic acid, was found in the bark of a willow tree in 1763 by Reverend Edmund Stone of Chipping-Norton.

Q70. Cannis Familiaris is the scientific name of
कैनिस फेमिलियेरिस —- का वैज्ञानिक नाम है ?
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
17-Jan-2017
Options:
1) Cat
बिल्ली
2)Dog
कुत्ता
3) Fox
लोमड़ी
4) Wolf
भेड़िया
Correct Answer: Dog

Q71. Harmful bacteria in potable water make the water
पीने के पानी में स्तिथ घातक बैक्टीरिया उस पानी को बनाते है
17-Jan-2017
Options:
1) unfit to drink
पीने के लिए अयोग्य
2) smelly
दुर्गन्धयुक्त
3) Colored
रंगीन
4) Turbid
मटमैला
Correct Answer: unfit to drink

Q72. Musa paradisiaca is the scientific name of which plant?
मूसा पैराडिसियाका किस पौधे का वैज्ञानिक नाम है ?
17-Jan-2017
Options:
1) Mango
आम
2) Wheat
गेहूं
3) Corn
भुट्टा
4) banana
केला
Correct Answer: banana

Q73. Prawns belong to which family?
झींगे किस परिवार के होते है
17-Jan-2017
Options:
1) Crustaceans
क्रस्टेशियन
2)Fish
मछली
3) Amphibians
अम्फिबियंस
4) Reptiles
रेप्टाइल्स
Correct Answer: Crustaceans

Q74. Name the drug that is yielded from Cinchona tree and is used to cure malaria.
उस औषधि का नाम बताइए जिसे सिंग्कोना पेड़ से प्राप्त किया जाता है और जिसका उपयोग मलेरिया के उपचार में किया जाता है
17-Jan-2017
Options:
1) Camptothea
कैम्टोथिया
2) Acuminata
एक्युमिनेटा
3) Quinine
कुनैन
4) Cinchonia
सिंकोनिया
Correct Answer: Quinine

Q75. Blood Circulation was discovered by?
रक्त परिसंचरण की ——– द्वारा खोज की थी 17-Jan-2017
Options:
1) Mary Anderson
मैरी एंडरसन
2) Virginia Apgar
वर्जिनिया एपगार
3) William Harvey
विलियम हार्वे
4) Robert Feulgen
रॉबर्ट फ़्यूलजेन
Correct Answer: William Harvey

Q76. Vitamin A is also known as.
विटामिन A को ——- के नाम से भी जाना जाता है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
18­Jan­2017
Options:
1) Thiamine
थायमिन
2) Riboflavin
रिबोफ्लेविन
3) Retinol
रेटिनॉल
4) Calciferol
कैल्सिफेरोल
Correct Answer: Retinol

Q77. ­ Some roots, called , arise from an organ other than the radicle.
कुछ जड़े जिन्हें ——— कहा जाता है , वह मूल के अलावा किसी अन्य अंग से उत्पन्न होती है
18­Jan­2017
Options:
1) tap roots
मुख्य जड़
2) stilt roots
लट्ठा जड़
3) fibrous roots
रेशेदार जड़
4) adventitious roots
आकस्मिक जड़
Correct Answer: adventitious roots

Q78. Spiders belong to which class of animals?
मकड़िया प्राणी वर्गीकरण के किस वर्ग में आती है
18­Jan­2017
Options:
1) Arachnids
एरेकनिड्स
2) Aves
एविस
3) Gastropods
गैसट्रोंपोडस
4) Anthozoa
एंथोजुआ
Correct Answer: Arachnids

Q79. ­ How many layers does Human Skin have?
मानव त्वचा में कितनी परते होती है ?
18­Jan­2017
Options:
1) 5
2) 7
3) 11
4) 3
Correct Answer: 3
Skin has three layers: The epidermis, the outermost layer of skin, provides a waterproof barrier and creates our skin tone. The dermis, beneath the epidermis, contains tough connective tissue, hair follicles, and sweat glands. The deeper subcutaneous tissue (hypodermis) is made of fat and connective tissue

Q80. ­ Allium Cepa is the scientific name of
एलियम सिप्पा ——– का वैज्ञानिक नाम है
18­Jan­2017
Options:
1) Carrot
गाजर
2) Tomato
टमाटर
3) Potato
आलू
4) Onion
प्याज़
Correct Answer: Onion

Q81. ­ DNA stands for.
डीएनए का पूर्ण रूप ——- है
18­Jan­2017
Options:
1) Di Nucleic Acid
डाई न्यूक्लिक एसिड
2) Deoxy Nucleic Acid
डीओक्सीन्यूक्लिक एसिड
3) Diribonucleic Acid
डाईराइबोन्यूक्लिक एसिड
4) Deoxyribonucleic Acid
डीऑक्सीराइबो न्यूक्लिक एसिड
Correct Answer: Deoxyribonucleic Acid

Q82. ­ Organisms that generate energy using light are known as .
जो जीवाणु प्रकाश का उपयोग कर उर्जा उत्पन्न करती है , उन्हें —— के रूप में जाना जाता है ?
18­Jan­2017
Options:
1) Chaemolithotrophs
किमोलिथोट्रोप्स
2) Oligotrophs
ओलिगोट्रोप्स
3) Bacteria
बैक्टीरिया
4)Photoautotrophs
फोटोओंटोट्रोप्स
Correct Answer: Photoautotrophs
An oligotroph is an organism that can live in an environment that offers very low levels of nutrients.

Q83. Which drug is used as an Antidepressant?
किस दवा एक हताशारोधी के रूप में पर्योग किया जाता है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper18­Jan­2017
Options:
1) Oxybutynin
ओक्सीब्यूटीनिं
2)Tramadol
ट्रेमेडोल
3 ) Sumatriptan
सुमेट्रीपटेन
4) Bupropion
ब्यूप्रोपियोन
Correct Answer: Bupropion
ब्यूप्रोपियोन

Q84. The orange colour of carrot is because of
गाजर का नारंगी रंग निम्निलिखित में से किसी एक की वजह से होता है
18­Jan­2017
Options:
1) it grows in the soil.
यह मिट्टी में उगती है
2) Carotene
कैरोटीन
3) it is not exposed to sunlight.
यह सूर्यप्रकाश के संपर्क में नहीं आती
4) the entire plant is oranqe in colour.
सम्पूर्ण पौधा नारंगी रंग का होता है
Correct Answer: Carotene

Q85. Snake venom is highly modified saliva containing ,
साप का जहर अत्त्याधिक संशोधित लार होती है जिसमे ——- होता है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper18­Jan­2017
Options:
l)Prototoxins
प्रोटोटॉक्सिंस
2)Neutrotoxins
न्यूट्रोंटॉक्सिंस
3)Zootoxins
जूटॉक्सिंस
4)Electrotoxins
इलेक्ट्रोटॉक्सिंस
Correct Answer: Zootoxins
जूटॉक्सिंस

Q86. Which type of pathogen causes the water-borne disease Schistosomiasis ?
किस प्रकार का रोगज़नक जल जनित रोग सिस्टोसोमिसिस का कारण बनता है ?
18­Jan­2017
Option :
1) Parasitic
परजीवी
2)Protozoan
प्रोटोजुआ
3) Bacterial
बैक्टीरियल
4) Viral
वायरल
Correct Answer: Parasitic
Schistosomiasis, also known as snail fever and bilharzia, is a disease caused by parasitic flatworms called schistosomes

Q87. Prothrombin, responsible for clotting of blood is released by.
प्रोथोम्बिन, जो रक्त का थक्का जमने के लिए जिम्मेदार है —– के द्वारा स्त्रावित किया जाता है
19­Jan­2017
Options:
1) Small Intestine
छोटी आत
2) Blood Platelets
रक्त प्लेटलेट्स
3) Large Intestine
बड़ी आत
4Heart
हृदय
Correct Answer: Blood Platelets

Q88. ­ Acacia arabica is the scientific name of
अकेशिया अरेबिका ——– का वैज्ञानिक नाम है
19-­Jan-2017
Options:
1) Neem
नीम
2) Teak
सागौन
3) Babhul
बबूल
4) Pomegranate
अनार
Correct Answer: Babhul

Q89. ­ Cannis Vulpes is the scientific name of
कैनिस वल्पिस ——- का वैज्ञानिक नाम है
19­-Jan­-2017
Options:
1) Dog
कुत्ता
2) Wolf
भेड़िया
3) Fox
लोमड़ी
4) Hyena
लाकडबग्घा
Correct Answer: Fox

Q90. The beetroot is the portion of the beet plant.
चुकंदर पौधे का ——– भाग है
19-­Jan-­2017
Options:
1) tap root
मुख्य जड़
2) Adventitious
आकस्मिक
3) bulb of the stem
तने का कंद
4) Rhizome
प्रकंद
Correct Answer: tap root

Q91. What is the basic unit of heredity?
आनुवंशिकता की बुनियादी इकाई क्या है
19-­Jan-­2017
Options:
1) DNA
डीएनए
2) RNA
आरएनए
3) Chromosome
क्रोमोसोम
4) Gene
जीन
Correct Answer: gene
Genes are the units of heredity and are the instructions that make up the body’s blueprint. They code for the proteins that determine virtually all of a person’s characteristics. Most genes come in pairs and are made of strands of genetic material called deoxyribonucleic acid, or DNA.

Q92. Lungs are the primary organs of.
फेफड़े—– के प्राथमिक अंग है
19-Jan-2017
Options:
1) Digestion
पाचन
2) Constipation
कब्ज
3) Perspiration
पसीना
4)Respiration
श्वसन
Correct Answer: Respiration

Q93. Sugarcane is a type of
गन्ना एक प्रकार का —- है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
20-Jan-2017
Options:
1)creeper
लता
2)tree
पेड़
3)shrub
झाड़ी
4)grass
घास
Correct Answer: grass

Q94. Who is commonly known as “the Father of Microbiology”?
सामान्यत: “ सूक्ष्म जीव विज्ञान के जनक ‘ के नाम से किसे जाना जात है 20-Jan-2017
Options:
1) Robert Hooke
रॉबर्ट हुक
2) Antonie Philips van Leeuwenhoek
एंटोनी फिलिप वान ल्युएनहोक
3) Carl Linnaeus
कार्ल लीनाईयस
4) Charles Darwin
चार्ल्स डार्विन
Correct Answer: Antonie Philips van Leeuwenhoek

Q95. For the aquatic organisms, the source of food is
जलीय जीवाणु का खाघ स्रोत है
20-Jan-2017
Options:
1) Phytoplankton
फायटोप्लेक्टन
2) Sea Weed
समुंद्री शैवाल
3)Aqua plankton
एक्वा प्लेक्टन
4) Zooplankton
जूप्लेक्टन
Correct Answer: Phytoplankton

Q96. Haemoglobin has the highest affinity with which of the following?
हीमोग्लोबिन की निम्न में से किसके साथ उत्तम समानता है ?
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
20-Jan-2017
Options:
1)SO2
2)CO2
3)CO
4)NO2
Correct Answer: CO
It has a greater affinity for hemoglobin than oxygen does. It displaces oxygen and quickly binds, so very little oxygen is transported through the body cells

Q97. Who developed the theory of Evolution?
उद्विकास का सिद्धांत किसने विकसित किया ?
20-Jan-2017
Options:
1) Charles Darwin
चार्ल्स डार्विन
2) Isaac Newton
आयजेक न्यूटन
3) Pranav Mistry
प्रणव मिस्त्री
4) Galileo Galilei
गेलिलियो गेलीली
Correct Answer: Charles Darwin

Q98. The primary function of RNA is
RNA का प्राथमिक कार्य होता है
20-Jan-2017
Options:
1) Photosynthesis
प्रकाश संश्लेषण
2) Protein Synthesis
प्रोटीन संश्लेषण
3) Replication
प्रतिकृति बनाना
4) Translation
अनुवाद करना
Correct Answer: Protein Synthesis
There are two main functions of RNA. It assists DNA by serving as a messenger to relay the proper genetic information to countless numbers of ribosomes in your body. The other main function of RNA is to select the correct amino acid needed by each ribosome to build new proteins for your body.

Q99. ______is the movement of molecules across a cell membrane from a region of their lower concentration to a region of their higher concertration
उच्च साद्रता के क्षेत्र से उसकी कम साद्रता वाले क्षेत्र की तरफ एक कोशिका झिल्ली के माध्यम से होने वाला अणुओ के संचलन को —- कहते है
Options:
1) Diffusion
विसरण
2) Osmosis
ऑसमोसिस
3) Active Transport
सक्रिय आवागमन
4) Passive Transport
निष्क्रिय आवागमन
Correct Answer: Active Transport

Q100. Study of classification of organisms is known as 20-Jan-2017
जीवाणुओं के वर्गीकरण के अध्ययन को —- कहा जाता है
Options:
1) Serpentology
सप्रेटोलोजी
2) Virology
वाय्रोलोजी
3) Taxonomy
टैक्सोंनोमी
4) Physiology
फिज़ियोलोजी
Correct Answer: Taxonomy

Share to Support :