SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper

SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper

There were 231 questions asked in SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper. Important questions are explained here also. You can  watch biology in our youtube channel. you can also read ssc cgl 2016 Biology.

Q1. Diabetes is caused by
मधुमेह होनें का कारण है ?
7-Jan -2017
Options:
1) Excess of insulin
इन्सुलिन की बहुलता
2) Low production of Insulin
इन्सुलिन का कम उतपादन
3) Malfunction of liver
यकृत के कार्य में गड़बड़ी होना
4) Higher production of bilirubin
बिलुरुबिन का उच्चतर उत्पादन
Correct Answer: Low production of Insulin
Diabetes is caused by the immune system destroying the cells in the pancreas that make insulin. This causes diabetes by leaving the body without enough insulin to function normally.

Q2. Tectona grandis Linn is the scientific name of
टेक्टोना गैन्डिस लिन ——– का वैज्ञानिक नाम है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
7-Jan -2017
Options:
1)Guavav
अमरूद
2)Teak
सागौन
3) Amla
आवला
4) Chiku
चिकू
Correct Answer: Teak

Q3. Sea-Anemones belongs to the phylum
सी-एनिमोंस ——- प्रजाति के अंतर्गत आते है
7-Jan -2017
Options:
1)Arthropoda
अन्थ्रोपोड़ा
2)Cnidaria
निड़ेरिया
3) Porifera
पोरिफेरा
4) Mollusca
मोलस्क
Correct Answer: Cnidaria
Sea anemones are a group of marine, predatory animals of the order Actiniaria. They are named after the anemone, a terrestrial flowering plant, because of the colourful appearance of many. Sea anemones are classified in the phylum Cnidaria,

Q4. Which of the following is also known as a Common Water Hyacinth?
निम्निलिखित में से किसे आम जलकुम्भ भी कहा जाता है ?
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
7-Jan -2017
Options:
1)Pistia
पिस्टिया
2)Opuntia
ओपंशिया
3)Aegilops
एजिलोप्स
4) Echhornia
एकोर्निया
Correct Answer: Echhornia
Water hyacinth is a free-floating perennial aquatic plant (or hydrophyte) native to tropical and sub-tropical South America.

Q5. Which is the largest organ in human beings?
मानवो में सबसे बड़ा अंग कौनसा होता है ?
7-Jan -2017
Options:
1) Skin
त्वचा
2) Large Intestine
बड़ी आत
3) Small Intestine
छोटी आत
4) Liver
यकृत
Correct Answer: Skin
The skin is the largest organ of the body, with a total area of about 20 square feet.
The largest internal organ is the liver.
The longest bone in the human body is the femur. The largest artery is the aorta and the largest vein is the inferior vena cava.

Q6. Delonix regia Rafin is the scientific name of
डैलोंनिक्स रजिया रफिन (Delonix regia Rafin)——- का वैज्ञानिक नाम 7-Jan -2017
Options:
1) Banyan
बरगद
2) Gulmohar
गुलमोहर
3) Tamarind
इमली
4) Chiku
चिकू
Correct Answer: Gulmohar
Delonix regia is a species of flowering plant in the bean family Fabaceae

Q7. Amoeba belongs to the phylum
अमीबा ———- प्रजाति के अंतर्गत आता है
7-Jan -2017
Options:
1) Protozoa
प्रोटोजुआ
2) Annelida
ऐनेलिडा
3)Porifera
पोरिफेरा
4) Platyhelminthes
प्लेटिहेल्मिन्थिस
Correct Answer: Protozoa

Q8. Deficiency of which of the following causes non-clotting of blood?
निम्निलिखित में से किसकी कमी के कारण रक्त का थक्का नहीं जमता ?
8-Jan -2017
Options:
1) Vitamin C
विटामिन C
2) Vitamin K
विटामिन K
3) Vitamin E
विटामिन E
4) Vitamin B12
विटामिन B12
Correct Answer: Vitamin K
Vitamin C is found in citrus fruits and vegetables. Scurvy results from a deficiency of vitamin C in the diet.
Vitamin E deficiency associated with this disease causes problems such as poor transmission of nerve impulses, muscle weakness, and degeneration of the retina that can cause blindness.
Vitamin B12 deficiency may lead to a reduction in healthy red blood cells

Q9. The process of producing energy in plants is known as
पेड़ो में उर्जा उतपन्न करने की प्रतिक्रिया को ——– के नाम जाता है 8-Jan -2017
Options:
1) Absorption
अवशोषण
2) Reduction
अवकरण
3) Photosynthesis
प्रकाश संश्रलेषण
4) Transpiration
वाष्पीकरण
Correct Answer: Photosynthesis

Q10. Which Virus causes Chicken Pox?
किस वायरस के कारण चेचक होता है ?
8-Jan -2017
Options:
1) Rubella Virus
रूबेला वायरस
2) Herpes Zoster Virus
हपिर्रस जोस्टर वायरस
3) Rabies
रेबीज़
4) Variola Virus
वेरीओला वायरस
Correct Answer: Herpes Zoster Virus
Rubella, also known as German measles or threeday measles, is an infection caused by the rubella virus
Smallpox is caused by infection with variola virus

Q11. What is the total number of bones in the human body?
मानव शरीर में कुल कितनी हड्डिय होती है ?
8-Jan -2017
Options:
1)206
2)103
3)309
4)412
Correct Answer: 206

Q12. Emblica officinalis is the scientific name of
एम्ब्लिका ओफीसिनेलिस (Emblica offcinalis)——- का वैज्ञानिक नाम है
8-Jan -2017
Options:
1) Peepal
पीपल
2) Mango
आम
3) Amla
आवला
4) Drumstick
सहजन
Correct Answer: Amla

Q13. Sponges belongs to the phylum
स्पंज किस प्रजाति के अंतर्गत आत है ?
8-Jan -2017
Options:
1) Protozoa
प्रोटोजुआ
2) Annelida
एनिलिडा
3) Porifera
पोरिफेरा
4) Cnidaria
निडेरिया
Correct Answer: Porifera

Q14. Which of the following is a symptom of haemophilia?
निम्निलिखित में से हिमोफीलिया का लक्षण कौन सा है ?
9-Jan -2017
Options:
1) Night Blindness
रतोंधी
2) No clotting of Blood
रक्त का थक्का न जमना
3) Rickets
रिकेट
4) Loss of haemoglobin
हिमोग्लोबिन की अल्पता
Correct Answer: No clotting of Blood
Haemophilia, also spelled hemophilia, is a mostly inherited genetic disorder that impairs the body’s ability to make blood clots, a process needed to stop bleeding. This results in people bleeding longer after an injury, easy bruising, and an increased risk of bleeding inside joints or the brain.

Q15. The process of pollination by birds is also known as
पक्षियों द्वारा की जाने वाली परागण की प्रतिक्रिया को—– के नाम से भी जाना जाता है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
9-Jan -2017
Options:
1) Hydrophily
हाइड्रोफिली
2) Entomophily
एन्टोंमोफिली
3) Embryophily
एम्ब्रियोफिली
4) Ornithophily
ओर्निथोफिली
Correct Answer: Ornithophily

Q16. Spiders belong to the phylum
मकड़िया किस प्रजाति के अंतर्गत आती है
9-Jan -2017
Options:
1) Mollusca
मोलस्का
2) Annelida
एनिलिडा
3) Cnidaria
निडेरिया
4) Arthropoda
अर्थ्रोपोड़ा
Correct Answer: Arthropoda

Q17. Banana freckle is a plant disease. It is caused by a
केले की झाई पोधो की एक बीमारी है/ यह एक —– के कारण होती है
9-Jan -2017
Options:
1) Virus
वायरस
2) Fungus
कवक
3) Bacteria
बैक्टीरिया
4) Insect
कीटक
Correct Answer: Fungus
Banana Freckle is a disease caused by the fungus Guignardia musae (telomorph) or Phyllosticta musarum (anamorph).

Q18. Which of the following Indian chilly is considered one of the hottest in the world?
निम्निलिखित भारतीय मिर्चियो में से कौन सी सबसे कौन सी विश्व की सबसे तीखी मिर्चियो में से एक मानी जाती है ?
9-Jan -2017
Options:
1) Bhut Jolokia
भूत झोलकिया
2) Bhut Mahabora
भूत महाबोरा
3) Lal Chitin
लाल चीटिन
4) Lal Shamak
लाल शामक
Correct Answer: Bhut Jolokia

Q19. Brain fever is a disease spread through which of the following?
मस्तिष्क ज्वर नमक रोग निम्निलिखित में से किसके कारण होता है ? 9-Jan -2017
Options:
1) Flies
मक्खियों
2) Mosquito
मच्छर
3) Virus
वायरस
4) Cockroach
तिलचट्टे
Correct Answer: Mosquito

Q20. Mangroves are plants that have
मैंग्रोव वे पेड है जिनमे होता है
9-Jan -2017
Options:
1) Modified Roots
रूपांतरित जड़े
2) Modified Stems
रूपांतरित तने
3) Respiratory Roots
श्र्व्सन करने वाली जड़े
4) Respiratory Stems
श्र्व्सन करने वाली तने
Correct Answer: Respiratory Roots
A mangrove is a shrub or small tree that grows in coastal saline or brackish water.

Q21. Rodentia Sciurus is the scientific name of
रोडेशिया स्कीयूरस —— का वय्ज्ञानिक नाम है
9-Jan -2017
Options:
1) Rat
चूहा
2) Platypus
प्लेटीपस
3) Squirrel
गिलहरी
4) Beaver
बीवर
Correct Answer: Squirrel

Q22. Which of the following is induced by Oncogene?
निम्निलिखित में से कौन ओकोजीन द्वारा प्रेर्रित होता है ?
10-Jan -2017
Options:
1) Polio
पोलियो
2) Cancer
कैंसर
3) Diarrhoea
दस्त
4) Dengue
डेंगू
Correct Answer: Cancer
An oncogene is a gene that has the potential to cause cancer. In tumor cells, they are often mutated and/or expressed at high levels

Q23. Azadirachata indica is the scientific name of
अजादिराकटा इंडिका ——वैज्ञानिक नाम है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
10-Jan -2017
Options:
1) Neem
नीम
2) Teak
सागौन
3) Silver Oak
सिल्वर ओक
4) Tulsi
तुलसी
Correct Answer: Neem

Q24. Octopus belongs to the phylum
ऑक्टोपस किस प्रजाति के अंतर्गत आता है 10-Jan -2017
Options:
1) Mollusca
मोलस्का
2) Cnidaria
निडेरिया
3) Echinodermata
इकाइनोड़ेर्मेता
4) Chordata
कोर्डेता
Correct Answer: Mollusca

Q25. A living part of the organisms environment is known as
जीवाणु के वातावरण के जीवित भाग को —- कहते है 10-Jan -2017
Options:
1) Abiotic Factor
अजैविक कारक
2) Habitat
आवास
3) Biotic Factor
जैविक कारक
4) Non­living factor
अ-जीवित कारक
Correct Answer: Biotic Factor
Abiotic factors are nonliving chemical and physical parts of the environment that affect living organisms and the functioning of ecosystems. like rain, wind, temperature, altitude, soil, pollution, nutrients, pH, types of soil, and sunlight.
Q26. Medulla oblongata is a part of which of the following?
मेड्यूला ऑबलॉन्गेटा निम्निलिखित में से किस अंग का हिस्सा है ?
10-Jan -2017
Options:
1) Heart
हृदय
2) Brain
मस्तिष्क
3) Lungs
फेफड़े
4) Stomach
पेट
Correct Answer: Brain
The medulla oblongata helps regulate breathing, heart and blood vessel function, digestion, sneezing, and swallowing. This part of the brain is a center for respiration and circulation. Sensory and motor neurons (nerve cells) from the forebrain and midbrain travel through the medulla.

Q27. ___________ is a typically one­celled, reproductive unit capable of giving rise to a new individual without sexual fusion.
—— एक आम तौर पर एक कोशिकीये , प्रजनन में में समक्ष इकाई है जो यौन संलयन के बिना एक नयी इकाई को जनम देती है
10-Jan -2017
Options:
1) Egg
अंडाणु
2) Spore
बीजाणु
3) Sperm
शुक्राणु
4) Seed
बीज
Correct Answer: Spore

Q28. Bacteria was discovered by
बैक्टीरिया की खोज किसके द्वारा की गयी थी ?
10-Jan -2017
1) Antonie van Leeuwenhoek
एंटोनी वेन लिबेनहुक
2) Belarus
बेलारूस
3) Hugo de Vries
ह्यूगो दी राईस
4)Robert Brown
रॉबर्ट ब्राउन
Correct Answer: Antonie van Leeuwenhoek

Q29. Which of the following is responsible for Vermicomposting?
निम्निलिखित में से कौन कृमिखाद के लिए जिम्मेदार है ?
10-Jan -2017
Options:
1) Fungus
कवक
2) Worms
कृमि
3) Bacteria
बैक्टीरिया
4) Birds
पक्षी
Correct Answer: Worms
Vermicompost (or vermi-compost) is the product of the composting process using various species of worms, usually red wigglers, white worms, and other earthworms, to create a heterogeneous mixture of decomposing vegetable or food waste, bedding materials, and vermicast.

Q30. Scurvy (bleeding of gums) is caused by the deficiency of which vitamin?
स्कर्वी (मसूढो से खून आना) किस विटामिन की कमी के कारण होता है ?
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
10-Jan-2017
Options:
1) Vitamin K
विटामिन K
2) Vitamin BZ
विटामिन BZ
3) Vitamin C
विटामिन C
4) Vitamin A
विटामिन A
Correct Answer: Vitamin C

Q31. Achras sapota is the scientific name of
एक्रास सपोता इसका वैज्ञानिक नाम है
10-Jan-2017
Options:
1) Custard Apple
सीताफल
2) Gulmohar
गुलमोहर
3) Tamarind
इमली
4) Chiku
चिकू
Correct Answer: Chiku

Q32. Prawn belongs to the phylum
झींगा ——- प्रजाति के अंतर्गत आता है
10-Jan-2017
Options:
1) Arthropoda
अर्थ्रोपोडा
2) Cnidaria
नीडेरिया
3) Echinodermata
इकाईनोडर्मेटा
4) Chordata
कोर्डेटा
Correct Answer: Arthropoda

Q33. Pulses are a rich source of which of the following.
दाले निम्निलिखित में से किसकी प्रचुर सोत्र है ?
11-Jan-2017
Options:
1) Carbohydrates
कार्बोहाइड्राईट
2) Proteins
प्रोटीन्स
3) Minerals
खनिज
4) Vitamin A
विटामिन A
Correct Answer: Proteins

Q34. Plant cell wall is made up of
वनस्पति कोशिका भित्ति इससे बनी होती है ?
11-Jan-2017
Options:
1) Cellulose
सेल्युलोज
2) Glucose
ग्लूकोज
3) Sucrose
सुक्रोज
4) Fructose
फ्रुक्टोज
Correct Answer: Cellulose
Plant cell wall, the major carbohydrates are cellulose, hemicellulose and pectin. The cellulose microfibrils are linked via hemicellulosic tethers to form the cellulose-hemicellulose network, which is embedded in the pectin matrix.

Q35. The study of Fungi is also known as
कवको के अध्ययन को कहा जाता है ?
11-Jan-2017
Options:
1) Cytology
सायटोलोजी
2) Myology
मायोलोजी
3) Mycology
मायकोलोजी
4) Neurology
न्यूरोलोजी
Correct Answer: Mycology
Cytology :- structure and function of plant and animal cells.
Myology is the study of the muscular system
Neurology is the branch of medicine concerned with the study and treatment of disorders of the nervous system

Q36. The outermost layer of skin is
त्वचा की सबसे बाहरी परत क्या होती है 11-Jan-2017
Options:
1) Epidermis
इपिडर्मिस
2) Dermis
डर्मिस
3) Tissues
ऊतक
4) Hypodermis
हायपोडर्मिस
Correct Answer: Epidermis

Q37. Which of the following plants have root nodules?
निम्निलिखित पौधो में से किसकी जड़ो में गाठ होती है ?
11-Jan-2017
Options:
1) Leguminous plants
लेग्युमिनस पौधे
2) Parasitic plants
परजीवी पौधे
3) Epiphytic Plants
एपीफाइटिक पौधे
4) Aquatic Plants
जलीय पौधे
Correct Answer: Leguminous plants

Q38. Earth-worms belongs to the phylum
केचुए——- प्रजाति के अंतर्गत आते है
11-Jan-2017
Options:
1) Protozoa
प्रोटोजुआ
2) Cnidaria
नीडेरिया
3) Annelida
एनीलिडा
4) Mollusca
मोलस्का
Correct Answer: Annelida

Q39. Ringworm is a disease caused by
रिंगवर्म नामक बीमारी ——- के कारण होती है
11-Jan-2017
Options:
1) Fungi
कवक
2) Bacteria
बैक्टीरिया
3) Virus
वायरस
4) Flies
मक्खियाँ
Correct Answer: Fungi

Q40. Mangifera indica is the scientific name of
मन्गिफेरा इंडिका किसका वैज्ञानिक नाम है ? 11-Jan-2017
Options:
1) Guava
अमरुद
2) Mango
आम
3) Amla
आवला
4) Jack fruit
कटहल
Correct Answer: Mango

Q41. Crabs belongs to the phylum
केकड़े——- प्रजाति के अंतर्गत आते है
11-Jan-2017
Options:
1) Mollusca
मोलस्का
2) Cnidaria
नीडेरिया
3) Arthropoda
अर्थ्रोपोड़ा
4) Platyhelminthes
प्लेटिहेल्मिन्थिस
Correct Answer: Arthropoda

Q42. Myopia is a defect of eyes which is also known as
मायोपिया आखों का दोष है, जिसे ——– भी कहा जाता है ?
12-Jan-2017
Options:
1) Far Sightedness
दूर दृष्टि दोष
2) Near Sightedness
निकट दृष्टि दोष
3) Astigmatism
एस्टीगमेटिज्म
4) Night Blindness
रतोंधी
Correct Answer: Near Sightedness
Myopia occurs when the eyeball is too long, relative to the focusing power of the cornea and lens of the eye. This causes light rays to focus at a point in front of the retina, rather than directly on its surface.
Hyperopia / Hypermetropia (Farsightedness):- when light rays entering the eye focus behind the retina, rather than directly on it. The eyeball of a farsighted person is shorter than normal.
Astigmatism usually is caused by an irregularly shaped cornea. Instead of the cornea having a symmetrically round shape (like a baseball), it is shaped more like an American football,
Nyctalopia also called nightblindness, is a condition making it difficult or impossible to see in relatively low light

Q43. Who is known as the father of Green Revolution?
हरित क्रांति के जनक के रूप में किसे जाना जाता है ?
12-Jan-2017
1) Dr. Robert Nucleus
डॉ. रॉबर्ट न्यूक्लियस
2) Dr. Ian Wilmut
डॉ. इयान विलमट
3) Dr. NE Borlaug
डॉ. एन ई बोरलॉग
4) Dr. JC Bose
डॉ. जे सी बोस
Correct Answer: Dr. NE Borlaug

Q44. Panthera Tigris is the scientific name of
पेंथेरा टिग्रीस ——— का वैज्ञानिक नाम है
12-Jan-2017
Options:
1) Panther
तेंदुआ
2) Tiger
बाघ
3) Whale
व्हेल
4)Goat
बकरी
Correct Answer: Tiger

Q45. How many facial bones are there?
हमारे चेहरे में कितनी हड्डियाँ होती है
13-Jan-2017
Options:
1)34
2)24
3)14
4)4
Correct Answer: 14

Q46. – Halophytes are plants that grow in
हैलोफाईटस वे पौधे होती है जो, —- में उगते है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
13-Jan-2017
Options:
1) Fresh Water
ताजा पानी
2) Cold Water
ठंडा पानी
3) Ponds
तालाब
4) Salt Water
खारा पानी
Correct Answer: Salt Water

Q47. Felis Catus is the scientific name of
फेलिस कैटस —– का वैज्ञानिक नाम है
13-Jan-2017
Options:
1) Cat
बिल्ली
2) Dog
कुत्ता
3) Mouse
चूहा
4) Porcupine
साही
Correct Answer: Cat

Q48. Which of the following induces nitrogen fixation in soil?
निम्निलिखित में से कौन मिट्टी में नाइट्रोजन नियतन को प्रेरित करता है?
15-Jan-2017
Options:
1) Protozoa
प्रोटोजुआ
2) Bacteria
बैक्टीरिया
3) Fungi
कवक
4)Algae
शैवाल
Correct Answer: Bacteria
Bacteria that change nitrogen gas from the atmosphere into solid nitrogen usable by plants are called nitrogen-fixing bacteria. These bacteria are found both in the soil and in symbiotic relationships with plants.
They contain symbiotic bacteria called rhizobia within nodules in their root systems, producing nitrogen compounds that help the plant to grow and compete with other plants. When the plant dies, the fixed nitrogen is released, making it available to other plant

Q49. Which of the following is the largest known cell?
निम्निलिखित में से कौन सी सबसे बड़ी ज्ञात कोशिका है ?
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
15-Jan-2017
1) Eukaryotic Cell
यूकेरियोटिक कोशिका
2) Prokaryotic Cell
प्रोकेरियोटिक कोशिका
3) Mycoplasma
मायकोप्लास्म
4) Ostrich Eggs
शतुरमुर्ग का अंडा
Correct Answer: Ostrich Eggs

Q50. The association of animals in which both the partners are benefitted is known as
जानवरों का वह सहयोग जिसमे दोनों भागीदार लाभाविन्त होते है, उसे ——– के रूप में जाना जाता है
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
15-Jan-2017
Options:
1) Amensalism
सहजीवित
2) Commensalism
परजीवित
3) Colony
कॉलनी
4) Mutualism
अन्योन्याश्रयवाद
Correct Answer: Mutualism
Amensalism is any relationship between organisms of different species in which one organism is inhibited or destroyed while the other organism remains unaffected. 
Commensalism an association between two organisms in which one benefits and the other derives neither benefit nor harm.

you can watch on youtube SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper Part – 1

Q51. Pneumonia affects which of the following organs of human body?
निमोनिया मानव शरीर के निम्निलिखित में से किस अंग को प्रभावित करता है ?
15-Jan-2017
Options:
1)Kidneys
गुर्दे
2)Lungs
फेफड़े
3) Throat
गले
4) Liver
यकृत
Correct Answer: Lungs
When the germs that cause pneumonia reach your lungs, the lungs’ air sacs (alveoli) become inflamed and fill up with fluid. This causes the symptoms of pneumonia, such as a cough, fever, chills, and trouble breathing. When you have pneumonia, oxygen may have trouble reaching your blood

Q52. Mendel is known as
मेंडल को ——- के रूप में जाना जाता है
15-Jan-2017
Options:
1) Father of Physiology
शरीरक्रियाशास्त्र के जनक
2) Father of Geology
भूगर्भशास्त्र के जनक
3) Father of Genetics
जेनेटिक्स के जनक
4) Father of Biology
जीवशास्त्र के जनक
Correct Answer: Father of Genetics

Q53. Which of the following are also known as Suicidal bag of Cells?
निम्नलिखित में से किसे आत्महत्या करने वाली कोशिकाओ का बैग कहा जाता है ?
15-Jan-2017
Options:
1) Lysosomes
लायसोंसोम
2) Lycosome
लायकोसोम
3) Nucleus
नाभिक
4) Chromosome
क्रोमोसोम
Correct Answer: Lysosomes

Q54. Mesothelioma is a type of cancer. The most common area affected in it is the lining of the ________.
मिज़ोथेलेमिया कैंसर का एक प्रकार है/ इससे प्रभावित होने वाला सबसे सामान्य क्षेत्र ——— का अस्तर है
15-Jan-2017
Options:
1)Heart
हृदय
2)Brain
मस्तिष्क
3)Stomach
आमाशय
4)Lungs
फेफड़े
Correct Answer: lungs
Asbestos exposure is the main cause of pleural mesothelioma. When asbestos fibers are breathed in, they travel to the ends of small air passages and reach the pleura, where they can cause inflammation and scarring

Q55. ­ Which one of the following is an insectivorous plant?
निम्निलिखित में से कौनसा एक किटाहरी वनस्पति है ?
15-Jan-2017
Options:
1) Utricularia
युट्रीकुलेरिया
2) Sequoia
सेक्युओइया
3) Nostoc
नॉस्टोक
4) Bryophyta
ब्रायोफाईटा
Correct Answer: Utricularia

Q56. ______________ is a multibranched polysaccharide of glucose that serves as a form of energy storage in animals and fungi.
—— ग्लूकोज का एक बहु शाखायुक्त पोलीसेकेराइड है, जो जानवरों और कवक में उर्जा भण्डारण के एक रूप में कार्य करता है
15-Jan-2017
Options:
1) Cellulose
सेल्यूलोज
2) Glycogen
ग्लायकोजन
3) Pectin
पेक्टिन
4) Chitin
चीटिन
Correct Answer: Glycogen

Q57. ­ The largest gland of the human body is
——— मानव शरीर की सबसे बड़ी ग्रंथी है
16-Jan-2017
Options:
1) Pancreas
अग्याशय
2) Thyroid
थायरॉइड
3) Large Intestine
बड़ी आत
4) Liver
यकृत
Correct Answer: Liver

Q58. Photosynthesis in plants takes place in
वनस्पतियों में प्रकाश संश्लेषण की क्रिया होती है ?
16-Jan-2017
Options:
1) Stem
तना
2) Leaves
पत्तियाँ
3) Roots
जड़े
4) Flower
फूल
Correct Answer: Leaves
During this reaction, carbon dioxide and water are converted into glucose and oxygen. The reaction requires light energy, which is absorbed by a green substance called chlorophyll. Photosynthesis takes place in leaf cells. These contain chloroplasts, which are tiny objects containing chlorophyll.

Q59. ­ Insects that transmit diseases are known as
जो कीड़े रोग संचारित करते है , उन्हें ——- के नाम से जाना जाता है 16-Jan-2017
1)Pathogens
रोगज़नक
2) Vectors
वेक्टर
3) Drones
परजीवी
4)Scalars
अदिष्ट
Correct Answer: Vectors
A vector is an organism that does not cause disease itself but which spreads infection by conveying pathogens from one host to another. Species of mosquito, for example, serve as vectors for the deadly disease Malaria.

Q60. ­ Which is the second largest gland of Human body?
मानव शरीर की दूसरी सबसे बड़ी ग्रंथी कौनसी है ?
SSC CHSL Science (biology) 2016 Question Paper
16-Jan-2017
Options:
1) Liver
यकृत
2) Large Intestine
बड़ी आत
3) Thorax
छाती
4) Pancreas
अग्न्याशय
Correct Answer: Pancreas

Share to Support :