Q161. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न तत्वों में से किसका सबसे कम गलनांक है ?
SSC CHSL Question Paper 2-Feb-2017
Options:
1)Titanium
2)Sulphur
3)Argon
4)Zinc
Correct Answer: Argon

Q162. Alpha particles are
अल्फा कण हैं। 2-Feb-2017
Options:
1)twice the mass of beta particles
2)negatively charged
3)just like helium nuclei
4)lower in ionizing power as compared to gamma rays
Correct Answer: just like helium nuclei

Q163. The modern periodic table consists of 18 groups and 7 periods. What is the atomic number of the element placed in the 3rd group and the 4th period?
आधुनिक आवर्त सारणी में 18 समूह और 7 आवर्त शामिल हैं। तीसरे समूह और चौथे आवर्त में दिए गए तत्व की परमाणु संख्या क्या है?
SSC CHSL Question Paper 2-Feb-2017
Options:
1) 23
2) 21
3) 19
4) 11
Correct Answer: 21

Q164. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न तत्वों में से किसका सबसे कम गलनांक है ? 2-Feb-2017
Options:
1)Oxygen
2)Gold
3)Silver
4)Manganese
Correct Answer: Oxygen

Q165. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Zinc
निम्नलिखित में से कौन सी तत्व की परमाणु संख्या जिंक के तुलना में अधिक है? 3-Feb-2017
Options:
1)Copper
2)Iron
3)Chromium
4)Bromine
Correct Answer: Bromine

Q166. Decane has how many hydrogen atoms?
Decane में कितने हाइड्रोजन परमाणु है?
SSC CHSL Question Paper 3-Feb-2017
Options:
1) 22
2) 33
3) 11
4) 44
Correct Answer: 22

Q167ID : 130 – Atomic number of which of the following elements is greater than that of Iron?
निम्नलिखित में से कौन सी तत्व की परमाणु संख्या आयरन के तुलना में अधिक है?
3-Feb-2017
Options:
1)Manganese
2)Cobalt
3)Calcium
4)Chromium
Correct Answer: Cobalt

Q168. What is washing soda?
धोने का सोडा क्या है?
3-Feb-2017
Options:
1)Aluminium bicarbonate
2)Sodium bicarbonate
3)Aluminium sulphate
4)Sodium carbonate
Correct Answer: Sodium carbonate

Q169. Which drug is used as a Nonsteroidal anti-inflammatory drug?
एक नोनस्टेरॉइडल एंटीइन्पलेमेटरी दवा के रूप में कौन सी दवा प्रयोग की जाती है?
SSC CHSL Question Paper 3-Feb-2017
Options:
1)Risedronate
2)Diazepam
3)Folic Acid
4)Ibuprofen
Correct Answer: Ibuprofen

Q170. The modern periodic table consists of 18 groups and 7 periods. What is the atomic number of the element placed in the 1st group and the 4th period?
आधुनिक आवर्त सारणी में 18 समूह और 7 आवर्त शामिल हैं। प्रथम समूह और चौथे आवर्त में दिए गए तत्व की परमाणु संख्या क्या है?
3-Feb-2017
Options:
1) 21
2) 17
3) 19
4) 9
Correct Answer: 19

Q171. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Iodine
निम्नलिखित में से किस तत्व की परमाणु संख्या आयोडीन के तुलना में अधिक है?
SSC CHSL Question Paper 3-Feb-2017
Options:
1)Silver
2)Bromine
3)Platinum
4)Zinc
Correct Answer: Platinum

Q172. Ilmenite is an ore/mineral of _____
इल्मेनाइट _____ एक अयस्क / खनिज है।
3-Feb-2017
Options:
1)Titanium
2)Copper
3)Lead
4)Manganese
Correct Answer: Titanium

Q173. Which drug is used as an Anti­Biotic?
कौन सा दवा एक एंटीबायोटिक के रूप में इस्तेमाल किया जाता है?
7-Feb-2017
Options:
1)Metformin
2)Ranitidine
3)Azithromycin
4)Ibuprofen
Correct Answer: Azithromycin

Q174­ The modern periodic table consists of 18 groups and 7 periods. What is the atomic number of the element placed in the 2nd group and the 4th period?
आधुनिक आवर्त सारणी में 18 समूह और 7 आवर्त शामिल हैं। दुसरे समूह और चौथे आवर्त में दिए गए तत्व की परमाणु संख्या क्या है?
SSC CHSL Question Paper 7-Feb-2017
Options:
1) 20
2) 22
3) 18
4) 10
Correct Answer: 20

Q175. ­ Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न तत्वों में से किसका सबसे कम गलनांक है ?
7-Feb-2017
Options:
1)Zinc
2)Titanium
3)Sulphur
4)Fluorine
Correct Answer: Fluorine

Q176. – Which drug is used as an Anti-Histamine?
कौन सा दवा एक Anti-Histamine के रूप में इस्तेमाल किया जाता है? 7-Feb-2017
Options:
1)Fexofenadine
2)Ranitidine
3)Promethazine
4)Ibuprofen
Correct Answer: Promethazine

Q177. Analgesics _____.
दर्दनाशक _________
7-Feb-2017
Options:
1)relieve acidity
2)relieve pain
3)relieve itching
4)relieve bloating
Correct Answer: relieve pain

Q178. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Calcium?
निम्नलिखित में से किस तत्व की परमाणु संख्या कैल्शियम की तुलना में अधिक है?
7-Feb-2017
Options:
1)Chlorine
2)Argon
3)Sulphur
4)Scandium
Correct Answer: Scandium

Q179. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Chlorine
निम्नलिखित में से किस तत्व का परमाणु संख्या क्लोरीन के तुलना में अधिक है ?
8-Feb-2017
Options:
1)Potassium
2)Sulphur
3)Aluminium
4)Phosphorus
Correct Answer: Potassium

Q180. – Uraninite is an ore/mineral of _____
Uraninite ___ के एक अयस्क / खनिज है।
SSC CHSL Question Paper 8-Feb-2017
Options:
1)Zinc
2)Uranium
3)Titanium
4)Aluminium
Correct Answer: Uranium

you can watch our youtube channel for SSC CHSL Question Paper Chemistry Last Part

Q181. The nitrogenous waste of Human Beings is
मनुष्य के नाइट्रोजन अपशिष्ट है
8-Feb-2017
Options:
1)Ammonia
2)Urea
3)Ammonium Nitrate
4)Uric Acid
Correct Answer: Urea

Q182. ­________ is an anaesthetic agent.
________ एक संवेदनाहारी एजेंट है।
8-Feb-2017
Options:
1)Acetylene
2)Glycol
3)Diethylether
4)Ethylene
Correct Answer: Diethylether

Q183. Carcinogenic chemicals cause
कार्सिनोजेन रसायनों से होता है
8-Feb-2017
Options:
1)Heart diseases
2)Diabetes
3)Cancer
4)Asthma
Correct Answer: Cancer

Q184. Which drug is used as an Anti-Anxiety drug?
किस दवा को एक चिंताविरोधी दवा के रूप में प्रयोग किया जाता है?
SSC CHSL Question Paper 8-Feb-2017
Options:
1)Warfarin
2)Diazepam
3)Latanoprost
4)Hydralazine
Correct Answer: Diazepam

Q185. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Copper?
निम्नलिखित में से किस तत्व की परमाणु संख्या कॉपर की तुलना में अधिक है?
8-Feb-2017
Options:
1)Iron
2) Chromium
3)Zinc
4)Manganese
Correct Answer: Zinc

Q186. What is baking soda?
बेकिंग सोडा क्या है?
SSC CHSL Question Paper 7-Jan -2017
Options:
1)Aluminium bicarbonate
2) Sodium isolate
3) Sodium bicarbonate
4) Aluminium sulphate
Correct Answer: Sodium bicarbonate

Q187. Who discovered Nitrogen?
किसने नाइट्रोजन की खोज की? 9-Jan -2017
Options:
1) Faraday
2) Heisenberg
3) Hooke
4) Rutherford
Correct Answer: Rutherford

Q188. Haematite is an ore/mineral of ____
हेमाटाइट ______ एक अयस्क / खनिज
9-Jan -2017
Options:
1)Zinc
2)Iron
3)Lead
4)Manganese
Correct Answer: Iron

Q189. What is the full form of PVC?
PVC का पूरा नाम क्या है ?
SSC CHSL Question Paper 10-Jan -2017
Options:
1)Phosphonil vinyl Carbonate
2)Polyvinyl S Carbonate
3)Polyvinyl Carbonate
4)Polyvinyl Chloride
Correct Answer: Polyvinyl Chloride

Q190. _____ Acids turn ______ litmus
11-Jan-2017
Options:
1) red, blue
2) green, yellow
3) blue, red
4) yellow, green
Correct Answer: blue, red

Q191. Soda water was invented by
सोडा पानी का आविष्कार किसने किया था?
11-Jan-2017
Options:
1) Tivadar Puskas
2)Joseph Priestley
3)Petrache Poenaru
4)James Leonard Plimpton
Correct Answer: Joseph Priestley

Q192. _____ is the major component of natural gas. _____ प्राकृतिक गैस का प्रमुख घटक है
13-Jan-2017
1) Acetone
2) Methane
3) Chlorine
4) Hexane
Correct Answer: Methane

Q193. Dynamite was invented by?
डायनामाइट का आविष्कार किसने किया था?
SSC CHSL Question Paper 15-Jan-2017
Options:
1)Jean-Antoine Nollet
2)Alfred Nobel
3)Joseph Nicephore Niepce
4)Ted Nelson
Correct Answer: Alfred Nobel

Q194. Name the acid present in lemon.
नींबू में स्थित अम्ल का नाम बताइये।
SSC CHSL Question Paper 17-Jan-2017
1)Phosphoric acid
2)Carbonic acid
3)Citric acid
4)Malic acid
Correct Answer: Citric acid

Q195. Which of the following gases is produced due to incomplete combustion of fuel?
इंधन के अपूर्ण ज्वलन के कारन निम्नलिखित में से कौन सी गैस उत्तपन होती है ?
18-­Jan-­2017
Options:
1)Carbon Dioxide
2)Carbon Monoxide
3)Methane
4)Ethane
Correct Answer: Carbon Monoxide

Q196. Heavy water is.
भारी पानी है।
SSC CHSL Question Paper 18­Jan­2017
Options:
1)Monoterium oxide
2)Polyterium oxide
3)Deuterium oxide
4)Trisium oxide
Correct Answer: Deuterium oxide

Q197. What is the pH of water?
जल का pH क्या है?
19­Jan­2017
Options:
1) 7
2) 5
3) 3
4) 1
Correct Answer: 7

Q198. Solid carbon dioxide is known as ______ .
______ को ठोस कार्बन डाइऑक्साइड के रूप में जाना जाता है।
19­Jan­2017
Options:
1)Hypo
2)Borax
3)Alum
4)Dry ice
Correct Answer: Dry ice

Q199. ­ LPG is a mixture of .
LPG एक मिश्रण है।
SSC CHSL Question Paper 20-Jan-2017
Options:
1)methane and butane
2)butane and propane
3)methane and propane
4)ethane and propane
Correct Answer: butane and propane

Q200. Atomic Number of Hydrogen is_______ .
हाइड्रोजन की परमाणु संख्या क्या है।
23-Jan-2017
Options:
1) 4
2) 3
3) 2
4) 1
Correct Answer: 1

Q201. Which rays cause skin damage?
कौन सा किरणें त्वचा को नुकसान पहुंचा सकती है ?
 23-Jan-2017
Options:
1)X­Rays
2)UV Rays
3)Infra red rays
4)Yellow Rays
Correct Answer: UV Rays

Q202. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?
निम्नलिखित में से कौन सी ग्रीनहाउस गैस या गैस है जो ओजोन परत को समाप्त कर सकता है?
 25-Jan-2017
Options:
1)Ar
2)HN3
3)CO2
4)C4H6
Correct Answer: CO2

Q203. Pyrolusite is an ore/mineral of .
प्यरोलुसाईट ___________ का एक अयस्क /खनिज है।
SSC CHSL Question Paper 30-Jan-2017
Options:
1)Mercury
2)Manganese
3)Molybdenum
4)Lead
Correct Answer: Manganese

Q204. Who discovered Oxygen?
ऑक्सीजन की खोज किसने की? 19-Jan-2017
Options:
1)Carl Scheele
2)Hooke
3)Heisenberg
4)Williams
Correct Answer: Carl Scheele

Q205. What is the base of the Octal Numeral System?
अष्टक अंक प्रणाली का आधार क्या है?
SSC CHSL Question Paper 17-Jan-2017
Options:
1)8
2)16
3)32
4)64
Correct Answer: 8

Thank you..

Current Affairs LuckyExam
Share to Support :