Q121. The common name of sulphur is
सल्फर का साधारण नाम क्या है?
23-Jan-2017
Options:
1)Freon
2)galena
3)lime
4)brimstone
Correct Answer: brimstone

Q122. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न तत्वों में से किसका सबसे कम गलनांक है ? 23-Jan-2017
Options:
1)Titanium
2)Tungsten
3)Argon
4)Nickel
Correct Answer: Argon

Q123. The Chemical formula of Aluminium Chloride is
एल्यूमिनियम क्लोराइड का रासायनिक सूत्र है।.
24-Jan-2017
Options:
1)AlCl
2)AlCl2
3)AlCl3
4)Al2Cl3
Correct Answer: AlCl3

Q124. Ozone is represented as .
ओज़ोन का अणु सूत्र _____ है।
23-Jan-2017
Options:
1)O3
2)H2O2
3)Cl2O
4)N2O
Correct Answer: O3

Q125. Alkenes were earlier known as
Alkenes पहले ______ के रूप में जाना जाता था।
24-Jan-2017
Options:
1)Paraffins
2)Titoffins
3)Olefins
4)Meloffins
Correct Answer: Olefins

Q126. In chemistry, soap is a salt of a
रसायन विज्ञान में, साबुन ______ का एक नमक है
25-Jan-2017
Options:
1) Fatty acid
2) Glycol
3) Phosphorus
4) Ammonium Carbonate
Correct Answer: Fatty acid

Q127. Who Invented Aspirin?
किसने एस्पिरिन की खोज की?
25-Jan-2017
Options:
1) Ruth Handler
2) John Harington
3) Rowland Hill
4) Felix Hoffmann
Correct Answer: Felix Hoffmann

Q128. The Chemical formula of Ammonium oxalate is
अमोनियम ऑक्सालेट का रासायनिक फार्मूला है।
SSC CHSL Question Paper 25-Jan-2017.
Options:
1) NH4C2O4
2) (NH4)2CO4
3) (NH4)2C2O4
4) (NH4)2C2O3
Correct Answer: (NH4)2C2O4

Q129. Benzene is in ethyl alcohol.
बेंजीन ______ है ईथायल अल्कोहल में
25-Jan-2017
Options:
1)soluble
2)solute
3)insoluble
4)insolate
Correct Answer: insoluble

Q130. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न तत्वों में से किसका सबसे कम गलनांक है ?
27-Jan-2017
Options:
1) Platinum
2) Sodium
3) Antimony
4) Krypton
Correct Answer: Krypton

you can watch our youtube channel for SSC CHSL Question Paper Chemistry Part – 2

Q131. The common name of Magnesium Sulphate heptahydrate is
मैग्नीशियम सल्फेट हेप्टाहाइड्रेट का साधारण नाम_____ है
27-Jan-2017
Options:
1) Epsom salt
2) borax
3) gypsum
4) lime
Correct Answer: Epsom salt

Q132. Covalent Bond is also called .
कोवेलेंट बॉन्ड को ______ भी कहा जाता है। 25-Jan-2017
Options:
1)Molecular Bond
2)Proton Bond
3)Nucleus Bond
4)Electron Bond
Correct Answer: Molecular Bond

Q133. Chemical Formula of Water is
पानी का रासायनिक फॉर्मूला है
27-Jan-2017
Options:
1)O2H
2)OH
3)HO
4)H2O
Correct Answer: H2O

Q134. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Aluminium?
निम्न में से किस तत्व की परमाणु संख्या एल्यूमिनियम की तुलना में अधिक है?
SSC CHSL Question Paper 27-Jan-2017
Options:
1)Phosphorus
2)Neon
3)Magnesium
4)Sodium
Correct Answer: Phosphorus

Q135. The Chemical formula of Ammonium sulphate is
अमोनियम सल्फेट का रासायनिक सूत्र है
27-Jan-2017
Options:
1) NH4SO4
2) (NH4)2SO3
3) NH4SO3
4) (NH4)2SO4
Correct Answer: (NH4)2SO4

Q136. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न तत्वों में से किसका सबसे कम गलनांक है ? 29-Jan-2017
Options:
1)Helium
2)Potassium
3)Tungsten
4)Sulphur
Correct Answer: Helium

Q137. The chemical formula of Ammonia is
अमोनिया का रासायनिक सूत्र है।
29-Jan-2017
Options:
1)NH
2)NH1
3)NH2
4)NH3
Correct Answer: NH3

Q138. Who discovered Fullerene (an allotrope of carbon)?
फुलरीन (कार्बन का एक अपररूप) की खोज किसने की थी?
29-Jan-2017
Options:
1)K Scheele
2)Richard Smalley
3)Faraday
4)Heisenberg
Correct Answer: Richard Smalley

Q139. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न तत्वों में से किसका सबसे कम गलनांक है ? 29-Jan-2017
Options:
1)Tin
2)Hydrogen
3)Carbon
4)Sodium
Correct Answer: Hydrogen

Q140. The Chemical formula of Ammonium chloride is . अमोनियम क्लोराइड का रासायनिक सूत्र है।
30-Jan-2017
Options:
1)(NH4)2Cl
2)NH4Cl3
3)NH4Cl2
4)NH4Cl
Correct Answer: NH4Cl

Q141. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न तत्वों में से किसका सबसे कम गलनांक है ? 30-Jan-2017
Options:
1)Iron
2)Nitrogen
3)Iodine
4)Lead
Correct Answer: Nitrogen

Q142. Filament of electric bulb is made of .
विद्युत बल्ब का फिलामेंट _____ का बना होता हैं
SSC CHSL Question Paper 30-Jan-2017
Options:
1)Magnesium
2)Lead
3)Tin
4)Tungsten
Correct Answer: Tungsten

Q143. ­______bond holds the atoms together within a water molecule.
_____ बांड पानी के अणु के भीतर परमाणुओं को बांधकर रखता हैं।
30-Jan-2017
Options:
1)Nonpolar covalent
2)Polar covalent
3)Ionic
4)Co­ordinate
Correct Answer: Polar covalent

Q144. ­ Atomic number of which of the following elements is greater than that of Neon?
निम्नलिखित तत्वों में से किसकी परमाणु संख्या नियोन से अधिक है? 30-Jan-2017
Options:
1)Oxygen
2)Magnesium
3)Nitrogen
4)Boron
Correct Answer: Magnesium

Q145. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?
निम्न में से कौन सा ग्रीनहाउस गैस या गैस है जो ओजोन परत को समाप्त कर सकता है? 30-Jan-2017
Options:
1)B2H6
2)Ne
3) C6H14
4) O3
Correct Answer: O3

Q146. Chemical formula of Ammonia is .
अमोनिया का रासायनिक सूत्र है।
SSC CHSL Question Paper 31-Jan-2017
Options:
1)PH3
2)NO2
3)AlN
4)NH3
Correct Answer: NH3

Q147. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न तत्वों में से किसका सबसे कम गलनांक है ? 31-Jan-2017
Options:
1)Oxygen
2)Platinum
3)Sodium
4)Tin
Correct Answer: Oxygen

Q148. Pentlandite is an ore/mineral of .
Pentlandite एक अयस्क / खनिज का है
31-Jan-2017
Options:
1)Titanium
2)Nickel
3)Uranium
4)Zinc
Correct Answer: Nickel

Q149. Chemical Formula of Aluminium Nitride is
एल्यूमीनियम नाइट्राइड का रासायनिक फॉर्मूला है
31-Jan-2017
Options:
1) AN
2) AIN
3) NM
4) AM
Correct Answer: AIN

Q150. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?
निम्न में से कौन सा ग्रीनहाउस गैस या गैस है जो ओजोन परत को समाप्त कर सकता है?
31-Jan-2017
Options:
1) SiF4
2) HCHO
3) 02
4) CCIF3
Correct Answer: CCIF3

Q151. The modern periodic table consists of 18 groups and 7 periods. What is the atomic number of the element placed in the 4th group and the 4th period?
आधुनिक आवर्त सारणी में 18 समूह और 7 आवर्त शामिल हैं। चौथे समूह और चौथे आवर्त में दिए गए तत्व की परमाणु संख्या क्या है?
31-Jan-2017
Options:
1) 24
2) 20
3) 22
4) 12
Correct Answer: 22

Q152. Who discovered Catalysis?
किसने उत्प्रेरक की खोज की?
31-Jan-2017
Options:
1) Messcureni
2) Berzelius
3) Hooke
4) Garner
Correct Answer: Berzelius

Q153. The common name of dichlorodifluoromethane is
डाईक्लोरोडाईफ्लुरोमीथेन का साधारण नाम क्या है। ?
1-Feb-2017 .
Options:
1)galena
2)Freon
3)gypsum
4)borax
Correct Answer: Freon

Q154. NaHCO3 is chemical formula for
NaHCO3 का रासायनिक सूत्र है। 1-Feb-2017
Options:
1)Borax
2)Vinegar
3)Lime
4)Baking soda
Correct Answer: Baking soda

Q155. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न तत्वों में से किसका सबसे कम गलनांक है ?
SSC CHSL Question Paper 1-Feb-2017
Options:
1)Chromium
2)Hydrogen
3)Zinc
4)Silver
Correct Answer: Hydrogen

Q156. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न तत्वों में से किसका सबसे कम गलनांक है ?
1-Feb-2017
Options:
1) Boron
2) Calcium
3) Neon
4) Gold
Correct Answer: Neon

Q157. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Silicon
निम्न में से किस तत्व की परमाणु संख्या सिलिकॉन से अधिक है
1-Feb-2017
Options:
1) Aluminium
2) Sulphur
3) Magnesium
4) Sodium
Correct Answer: Sulphur

Q158. The Chemical formula of Ammonium nitrate is
अमोनियम नाइट्रेट का केमिकल फार्मूला क्या है ?
2-Feb-2017
Options:
1) (NH2)2NO3
2) NH4NO3
3) NH4(NO3)2
4) NH2NO3
Correct Answer: NH4NO3

Q159. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न तत्वों में से किसका सबसे कम गलनांक है ?
2-Feb-2017
Options:
1)Xenon
2)Iodine
3)Barium
4)Magnesium
Correct Answer: Xenon

Q160. Fe has 26 protons in its nucleus. What are the number of electrons in Fe2+ (II) ion?
Fe में 26 प्रोटॉन हैं। Fe2 + (II) आयन में इलेक्ट्रॉनों की संख्या क्या है?
2-Feb-2017
Options:
1) 24
2) 26
3) 28
4) 13
Correct Answer: 24

Current Affairs LuckyExam
Share to Support :