Q81. Why does carbon tetrachloride have no dipole moment?
कार्बन टेट्राक्लोराइड में कोई द्विध्रुवीय आघूर्ण क्यों नहीं है? 18­Jan­2017
Options:
1)Because of same size of carbon and chlorine atoms
2)Because of regular tetrahedral structure
3)Because of planar structure
4)Because of similar electron affinities of carbon and chlorine
Correct Answer: Because of regular tetrahedral structure
नियमित टेट्राहेड्रल संरचना के कारण

Q82. Which among the following elements has highest electronegativity?
निम्नलिखित तत्वों के बीच सबसे ज्यादा वैद्युतीय ऋणात्मकता किसकी है?
SSC CHSL Question Paper 18­Jan­2017
Options:
1) Gallium
2) Sodium
3) Arsenic
4) Caesium
Correct Answer: Arsenic

Q83. Which drug is used to cure Hypertension?
उच्च रक्तचाप का इलाज करने के लिए किस दवा का उपयोग किया जाता है?
SSC CHSL Question Paper 2016 Options:
1) Risedronate
2) Diazepam
3) Folic Acid
4) Hydralazine
Correct Answer: Hydralazine

Q84. Acetic acid is known as
______ को एसिटिक एसिड के रूप में जाना जाता है
Options:
1) Caustic soda
2) Spirit
3) Baking soda
4) Vinegar
Correct Answer: Vinegar

Q85. is a polar covalent bond.
__________ एक ध्रुवीय सहसंयोजक बंधन है
Options:
1) P-CI
2) Ne-Ne
3) CI-CI
4) Ca-CI
Correct Answer: P-CI
A Polar Covalent Bond is created when the shared electrons between atoms are not equally shared. This occurs when one atom has a higher electronegativity than the atom it is sharing with

Q86. Which chemical is used to ripen mangoes artificially?
आम तौर पर आमों को कृत्रिम रूप से पकाने के लिए किस रसायन का उपयोग किया जाता है? 19-­Jan-­2017
Options:
1) Sulphur Zioxide
2) Nitrous Oxide
3) Calcium Carbide
4) Phosphorous
Correct Answer: Calcium Carbide

Q87. ­ Which drug is used to cure Glaucoma?
ग्लेकोमा का इलाज करने के लिए कौन सी दवा का उपयोग किया जाता है?19-Jan-2017
Options:
1)Fexofenadine
2)Ketoconazole
3)Latanoprost
4)Ibuprofen
Correct Answer: Latanoprost

Q88. ________ are a group of chemicals that influence cell division and shoot formation.
__________रसायन का एक समूह है जो कोशिका विभाजन और पौधों के गठन को प्रभावित करता है। 19-Jan-2017
Options:
1)Cytokinins
2)Gibberellins
3)Domins
4)Auxins
Correct Answer: Cytokinins

Q89. Electrons in the highest energy level of an atom are called .
किसी परमाणु के उच्चतम ऊर्जा स्तर में स्थित इलेक्ट्रॉनों को _____ कहा जाता है। 19-Jan-2017
Options:
1)valence protons
2)orbital protons
3)valence electrons
4)orbital electrons
Correct Answer: valence electrons
a valence electron is an outer shell electron that is associated with an atom, and that can participate in the formation of a chemical bond if the outer shell is not closed; in a single covalent bond, both atoms in the bond contribute one valence electron in order to form a shared pair.

Q90. Which drug is used for Pain Relief?
दर्द निवारण के लिए कौन सी दवा का उपयोग किया जाता है?
SSC CHSL Question Paper 20-Jan-2017
Options:
1)Risedronate
2)Tramadol
3)Folic Acid
4)Bupropion
Correct Answer: Tramadol

Q91. Which of the following is a Synthetic rubber?
निम्न में से कौन से एक सिंथेटिक रबर है? 20-Jan-2017
Options:
1)Leoprene
2)Monoprene
3)Neoprene
4)Isoprene
Correct Answer: Neoprene
Neoprene or polychloroprene is a family of synthetic rubbers that are produced by polymerization of chloroprene

Q92. NaCl has .
20-Jan-2017
Options:
1)nonpolar bonds
2)polar covalent bonds
3)Metallic bonds
4)ionic bonds
Correct Answer: ionic bonds
In ionic bonds, the metal loses electrons to become a positively charged cation, whereas the nonmetal accepts those electrons to become a negatively charged anion.

Q93. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न तत्वों में से किसका सबसे कम गलनांक है? 20-Jan-2017
Options:
1)Iodine
2)Lead
3)Tin
4)Mercury
Correct Answer: Mercury

Q94. The common name of sodium bicarbonate is
सोडियम बाइकार्बोनेट का साधारण नाम _______ है।
SSC CHSL Question Paper 20-Jan-2017
Options:
1)baking soda
2)borax
3)bleach
4)epsom salt
Correct Answer: baking soda

Q95. Which drug is used as an Anti­ Diabetic drug?
किस दवा को मधुमेहरोधी दवा के रूप में प्रयोग किया जाता है?
SSC CHSL Question Paper 20-Jan-2017
Options:
1)Metformin
2)Zolpidem
3)Promethazine
4)Hydralazine
Correct Answer: Metformin

Q96. What happens when one S and one P orbital is hybridized?
क्या होता है जब एक s और एक p कक्षीय संकरित होता है?
SSC CHSL Question Paper 20-Jan-2017
Options:
1)We get three orbitals in a plane
2)We get two orbitals at 180 degrees
3)We get two mutually perpendicular orbitals
4)We get four orbitals directed tetrahedrally
Correct Answer: We get two orbitals at 180 degrees
हमें 180 अंशो पे दो कक्ष प्राप्त होते हैं
Hybridisation of one’s’ and one ‘p’ orbitals gives two sp hybrid orbitals oriented linearly at 180°.
Q97. Which of the following induces souring of milk?
निम्न में से कौन दूध के खट्टे होने को प्रेरित करता है?
SSC CHSL Question Paper 21-Jan-2017
Options:
1)Acetic Acid
2)Citric Acid
3)Ascorbic Acid
4)Lactic Acid
Correct Answer: Lactic Acid

Q98. The Chemical formula of Cadmium nitrate is ______
कैडमियम नाइट्रेट का रासायनिक सूत्र ______ है।
SSC CHSL Question Paper 21-Jan-2017
Options:
1)Cd(NO3)2
2)CdNO3
3)Cd2(NO3)2
4)Cd2NO3
Correct Answer: Cd(NO3)2

Q99. The common name of hydrogen peroxide is _____ हाइड्रोजन पेरोक्साइड का साधारण नाम ______ है 21-Jan-2017
Options:
1)borax
2)bleach (liquid)
3)baking soda
4)gypsum
Correct Answer: bleach (liquid)

Q100. Which drug is used to cure Osteoporosis? ओस्टियोपोरोसिस का इलाज करने के लिए किस दवा का उपयोग किया जाता है?
21-Jan-2017
Options:
1) Risedronate
2) Tramadol
3) Promethazine
4) Levothyroxine
Correct Answer: Risedronate

Q101. Which of the following is present in Nail polish remover?
नेल पॉलिश हटानेवाला में निम्न में से क्या मौजूद होता है?
SSC CHSL Question Paper 21-Jan-2017
Options:
1) Citric acid
2) Acetone
3) Ethylene
4) Benzene
Correct Answer: Acetone

Q102. What is the chemical formula of aluminium nitride?
एल्यूमीनियम नाइट्राइड का रासायनिक सूत्र क्या है?
SSC CHSL Question Paper 8-Feb-2017
Options:
1)AlN
2)Al2N
3)AlN2
4)AlN2
Correct Answer: AlN

Q103. ­_______is used for making chemical apparatus like beakers, flasks etc.
_____ बीकर, बोतल आदि रासायनिक उपकरण बनाने के लिए प्रयोग किया जाता है 8-Feb-2017
Options:
1)Potash glass
2)Hard glass
3)Soda glass
4)Jena glass
Correct Answer: Hard glass

Q104. Which of the following is false?
निम्नलिखित में से कौन सा गलत है ? 8-Feb-2017
Options:
1)Hydrogen atom is roughly a third of the mass of tritium
2)Deuterium is called heavy hydrogen
3)Deuterium atom has 1 neutron
4)Protium is the rarest isotope of hydrogen
Correct Answer: Protium is the rarest isotope of hydrogen
Hydrogen has three isotopes. In contrast, the most common isotope of hydrogen, protium, has one proton and no neutrons. Deuterium is one of the isotopes of hydrogen. It has one proton and one neutron because deuterium contains a neutron, it is more massive or heavier than protium, so it is sometimes called heavy hydrogen.

Q105. Name the catalyst used in the conversion of milk into curd.
दूध से दही में रूपांतरण में इस्तेमाल किया जाने वाला उत्प्रेरक का नाम क्या है ?
SSC CHSL Question Paper 8-Jan -2017
Options:
1)Pepsin
2)Invertase
3)Lactase
4)Diastase
Correct Answer: Lactase

Q106. What is the formula of potassium ion in the noble gas state?
आदर्श गैस अवस्था में पोटेशियम आयन का सूत्र क्या है?
21-Jan-2017
Options:
1) K+
2) K2+
3) K2“
4) K’
Correct Answer: K+

Q107. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न तत्वों में से किसका सबसे कम गलनांक है?
21-Jan-2017
Options:
1)Sodium
2)Tin
3)Radon
4)Radium
Correct Answer: Radon

Q108. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Fluorine?
निम्न तत्वों में से किसकी परमाणु संख्या फ्लोरिन की तुलना में अधिक है?
21-Jan-2017
Options:
1)Sodium
2)Beryllium
3)Nitrogen
4)Boron
Correct Answer: Sodium

Q109. Electrons move around the nucleus in motion.
इलेक्ट्रोन ________ गति में केंद्र के चारों ओर घूमते हैं|
SSC CHSL Question Paper 21-Jan-2017
Options:
1)translatory
2)spin
3)orbital
4)vibrational
Correct Answer: orbital

Q110. Which glass is used to make spectacles?
कौन सा कांच चश्मा बनाने के लिए उपयोग किया जाता है?
22-Jan-2017
Options:
1)Crook’s glass
2)Potash glass
3)Jena glass
4)Soda glass
Correct Answer: Crook’s glass

Q111. Barium loses electrons to achieve noble gas electron configuration.
बेरियम को आदर्श गैस का इलेक्ट्रॉनों विन्यास प्राप्त करने के लिए _______ इलेक्ट्रॉनों को खोना होता है
22-Jan-2017
Options:
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4
Correct Answer: 2

Q112. The Chemical formula of Methanol is .
मेथनॉल का रासायनिक सूत्र _______ है। 22-Jan-2017
Options:
1)C2H5OH
2)CH3(OH)2
3)CH3OH
4)CH4OH
Correct Answer: CH3OH

Q113. ­ Why do atoms bond?
परमाणु बंधन क्यों बनाते हैं?22-Jan-2017
Options:
1)To reduce potential energy and gain stability
2)To make atoms
3)To increase potential energy and lose stability
4)To increase potential energy and gain stability
Correct Answer: To reduce potential energy and gain stability
स्थितिज ऊर्जा को घटाने और स्थिरता प्राप्त करने के लिए

Q114. Which of the following types of water is known to be absolutely free from any impurity?
निम्न में से किस प्रकार का पानी किसी भी अशुद्धता से बिल्कुल मुक्त माना जाता है ? 22-Jan-2017
Options:
1)Mineral Water
2)Distilled Water
3)Spring Water
4)Boiled Water
Correct Answer: Distilled Water

Q115. The Chemical formula of Acetic acid is .
एसिटिक एसिड का रासायनिक सूत्र ______ है। 22-Jan-2017
Options:
1)CH3COH
2)CH3COOH
3)CH3COCH3
4)CH2COOH
Correct Answer: CH3COOH

Q116. ­ The common name of sodium tetraborate decahydrate is .
सोडियम टेट्राबोरेट डेकाहाइड्रेट का साधारण नाम _______ है
22-Jan-2017
Options:
1)epsom salt
2)gypsum
3)Borax
4)galena
Correct Answer: Borax

Q117. The Chemical formula of Ammonium dichromate is . अमोनियम डाईक्रोमेट का रासायनिक सूत्र _______ है।
23-Jan-2017
Options:
1)(NHF4)2Cr2O7
2)(NH4)CrO3
3)(NH4)Cr2O3
4)(NH4)2Cr2O3
Correct Answer: (NHF4)2Cr2O7

Q.118 Atomic number of which of the following elements is greater than that of Magnesium
निम्न तत्वों में से किसका परमाणु संख्या मैग्नीशियम से अधिक है
SSC CHSL Question Paper 24-Jan-2017
Options:
1)Neon
2)Fluorine
3)Sodium
4)Aluminium
Correct Answer: Aluminium

Q119. The Chemical formula of Urea is
यूरिया का रासायनिक सूत्र क्या है?
24-Jan-2017
Options:
1) (NH4)2CO2
2) (NH2)CO
3) (NH4)2CO
4) (NH2)2CO
Correct Answer: (NH2)2CO

Q120. ­ Which one of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?
निम्नलिखित में से कौन सी ग्रीनहाउस गैस या गैस है जो ओजोन परत को समाप्त कर सकता है? 23-Jan-2017
Options:
1)B2H6
2)NF3
3)CCl3F
4)C6H6
Correct Answer: CCl3F

Current Affairs LuckyExam
Share to Support :