Q41. Which drug is used to cure Migraine?
कौन सा दवा माइग्रेन का इलाज करने के लिए प्रयोग किया जाता है?
SSC CHSL Question Paper 30-Jan-2017
Options:
1)Fexofenadine
2)Tramadol
3)Sumatriptan
4)Levothyroxine
Correct Answer: Sumatriptan

Q42. What is dehydration?
निर्जलीकरण क्या है?
30-Jan-2017
Options:
1)Removal of acid from a molecule
2)Removal of base from a molecule
3)Removal of water from a molecule
4)Removal of alkali from a molecule
Correct Answer: Removal of water from a molecule

Q43. _____ character of a bond between two atoms is greater if the difference in their electro negativities is lesser.
दो परमाणुओं के बीच बंध की _____ प्राकृत अधिक होती है यदि उनके विद्युत ऋणात्मकता में अंतर कम होता है।
SSC CHSL Question Paper 30-Jan-2017
Options:
1)Polar
2)Metallic
3)Ionic
4)Covalent
Correct Answer: Covalent

Q44. Which drug is used to cure Incontinence?
कौन-सी दवा का उपयोग असंयम का इलाज करने के लिए किया जाता है? 31-Jan-2017
Options:
1)Oxybutynin
2)Ranitidine
3)Azithromycin
4)Levothyroxine
Correct Answer: Oxybutynin
Oxybutynin reduces muscle spasms of the bladder and urinary tract. Oxybutynin is used to treat symptoms of overactive bladder, such as frequent or urgent urination,

Q45. The brand name Teflon represents which polymer?
ब्रांड नाम टेफ्लॉन किस पॉलिमर का प्रतिनिधित्व करता है?
SSC CHSL Question Paper 31-Jan-2017
Options:
1) Polystyrene
2) Polypropylene
3) Polytetrafluoroethylene
4) Polyethylene terephthalate
Correct Answer: Polytetrafluoroethylene

Q46. Which is the most economical method of removing solid matter from water?
पानी से ठोस पदार्थ को निकालने का सबसे किफायती तरीका क्या है? 1-Feb-2017
Options:
1)Using deactivated carbon
2)Electrolysis
3)Distillation
4)Sedimentation
Correct Answer: Sedimentation

Q47. Air has maximum proportion of which inert gas? वायु में सबसे अधिक मात्रा में किस अक्रिय गैस का अनुपात है?
1-Feb-2017
Options:
1) Carbon Qioxide
2) Nitrous Oxide
3) Argon
4) Carbon Monoxide
Correct Answer: Argon

Q48. What is used to prevent freezing of fuel in space crafts?
अंतरिक्ष यानों में ईंधन को जमने से रोकने के लिए क्या प्रयोग किया जाता है?13-Jan-2017
Options:
1)Benzene
2)Glycol
3)Acetylene
4)Ester
Correct Answer: Glycol

Q49. Carnotite is an ore/mineral of _____.
कार्नेटाइट _____ का एक अयस्क / खनिज है
SSC CHSL Question Paper 13-Jan-2017
Options:
1) Beryllium
2) Chromium
3) Uranium
4) Copper
Correct Answer: Uranium
Carnotite is a potassium uranium vanadate radioactive mineral with chemical formula K2(UO2)2(VO4)2·3H2O

Q50. Which among the following is used to generate light, to weld metals?
निम्नलिखित में से किसका प्रयोग प्रकाश के उत्पादन में और धातुओं के वेल्डिंग करने में होती है ?15-Jan-2017
Options:
1)Ethylene
2)Acetylene
3)Glycol
4)Oxalic acid
Correct Answer: Acetylene
Acetylene is used to cut or weld materials that require temperatures as high as 3,500 °C (6,330 °F).

you can watch our youtube channel for SSC CHSL Question Paper Chemistry Part – 1

Q51. For what is Radiocarbon dating technique used? रेडियोकारबन डेटिंग तकनीक का इस्तेमाल किस लिए किया जाता है?
SSC CHSL Question Paper 15-Jan-2017
Options:
1)To estimate soil contamination
2)To estimate the amount of water in fossils
3)To estimate the age of fossils
4)To estimate the quality of soil
Correct Answer: To estimate the age of fossils.

Q52. _______ fiber is used in making bulletproof vests. _______ फाइबर का इस्तेमाल बुलेटप्रूफ वास्ट बनाने में किया जाता है।
SSC CHSL Question Paper 15-Jan-2017
Options:
1) Nylon-66
2) Terylene
3) Kevlar
4) Lexan
Correct Answer: Kevlar

Q53. Manganite is an ore/mineral of
मैगनेटाईट __________ का एक अयस्क / खनिज है
SSC CHSL Question Paper 15-Jan-2017
Options:
1) Beryllium
2) Chromium
3) Manganese
4) Copper
Correct Answer: Manganese
Manganite formula is MnO(OH)

Q54. Density of water is maximum at ______.
पानी की घनत्व अधिकतम ______ पे होती है 15-Jan-2017
Options:
1) 12 degree Celsius
2) 8 degree Celsius
3) 4 degree Celsius
4) 0 degree Celsius 0
Correct Answer: 4 degree Celsius

Q55. Which of the following is also used as a Bio fertilizer?
इनमें से कौन सा जैव उर्वरक के रूप में भी प्रयोग किया जाता है?
SSC CHSL Question Paper 15-Jan-2017
Options:
1)Urea
2)Ammonia
3)Uric Acid
4)Nitrates
Correct Answer: Ammonia

Q56. Which of the following gas leaked in the Bhopal Gas tragedy in December 1984?
दिसंबर 1984 में भोपाल गैस त्रासदी में निम्न में से कौन सा गैस लीक हो गया था ?
SSC CHSL Question Paper 15-Jan-2017
Options:
1) Methyl isocyanate
2) Methyl isochlorate
3) Methyl Phosphate
4) Methyl Isopropate
Correct Answer: Methyl isocyanate
Molecular Formula‎: ‎‎CH3NCO or C2H3NO

Q.57 ________ is used for making vinegar.
________ का सिरका बनाने के लिए उपयोग किया जाता है
SSC CHSL Question Paper 15-Jan-2017
Options:
1) Tartaric acid
2) Malic acid
3) Oxalic acid
4) Acetic acid
Correct Answer: Acetic acid
Formula :- CH3COOH

Q58. Cinnabar is an ore/mineral of
सिनेबार ________ का एक अयस्क / खनिज है
15-Jan-2017
Options:
1)Lead
2)Manganese
3)Molybdenum
4)Mercury
Correct Answer: Mercury
Cinnabar Formula‎: ‎HgS

Q59. ­ _________ gets converted to phosgene, when exposed to sunlight.
यह जब सूरज की रोशनी के संपर्क में आता है तो फ़ॉस्जीन में परिवर्तित हो जाता है।16-Jan-2017
Options:
1) Chloroform
2) Acetone
3) Benzene
4) Propylene
Correct Answer: Chloroform
Chloroform Formula‎: ‎ CHCl3
Phosgene formula : COCl2

Q60. Who discovered benzene?
बेंजीन की खोज किसने की? 16-Jan-2017
Options:
1) Hal Anger
2) Michael Faraday
3) Bruce Ames
4) Nicolas Appert
Correct Answer: Michael Faraday

Q61. Molybdenite is an ore/mineral of
मोलिब्डेनाईट ______ का एक अयस्क / खनिज है
16-Jan-2017
1) Molybdenum
2) Nickel
3)Silver
4)Tin
Correct Answer: Molybdenum
Molybdenite is a mineral of molybdenum disulphide ‎MoS2

Q62. Which among the following is false about acids?
निम्न में से कौन सी एसिड के बारे में गलत है?
SSC CHSL Question Paper 16-Jan-2017
Options:
1) They give H+ ions in aqueous solution
2) Most acids contain hydrogen
3) They turn blue litmus red
4) They are bad conductor of electricity in aqueous solution
Correct Answer: They are bad conductor of electricity in aqueous solution
Blue litmus paper turns red under acidic conditions and red litmus paper turns blue under basic or alkaline conditions, with the color change occurring over the pH range 4.5–8.3 at 25 °C (77 °F). Neutral litmus paper is purple.

Q63. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in aircrafts?
शराब, दवाइयां और विमानों में ईंधन के रूप में निम्नलिखित में से किस का उपयोग किया जाता है?16-Jan-2017
Options:
1) Propyl alcohol
2) Dimethyl alcohol
3) Ethyl alcohol
4) Methyl alcohol
Correct Answer: Ethyl alcohol

Q64. Magnetite is an ore/mineral of
मैग्नेटाइट _________ का एक अयस्क / खनिज है
16-Jan-2017
1)Beryllium
2)Chromium
3)Iron
4)Lead
Correct Answer: Iron

Q65. Which among the following is not a characteristic of transition metals?
निम्नलिखित में से कौन सी संक्रमण धातुओं की विशेषता नहीं है?
16-Jan-2017
Options:
1)Tendency to gain electrons
2)Low electronegativity
3)Low ionization energy
4)Malleability
Correct Answer: Tendency to gain electrons

Q66. Ethylene is a ______ molecule.
ईथीलीन एक ______ अणु है
SSC CHSL Question Paper 16-Jan-2017
1) polar
2) ionic
3) covalent
4) nonpolar
Correct Answer: nonpolar अध्रुवीय
Ethylene is a hydrocarbon which has the formula C2H4 Since, the double bond is between two carbon atoms, there is no difference in the electronegativity. This is why, the shared pair of electrons come lie in between those to carbon atoms. As a result, ethene is a non-polar and linear molecule.

Q67. If water smells bad, then that odour can be removed by adding
यदि पानी से दुर्गन्ध आती है , तो उस दुर्गन्ध को ________ मिलाकर दूर किया जा सकता है
16-Jan-2017
Options:
1)alum
2)bleach
3)activated carbon
4)deactivated nitrogen
Correct Answer: activated carbon सक्रिय चारकोल
Adding powdered activated carbon to water or using of granular activated carbon (GAC) in the water filter can remove taste and odor.

Q68. Which compound is used in Anti-malarial drug?
मलेरिया रोधी असौधि में किस यौगिक का उपयोग किया जाता है?
17-Jan-2017
1) Aspirin
2)Neosporin
3)Chloroquine
4)Antacid
Correct Answer: Chloroquine

Q69. How many lone electron pairs are present in N2?
N2कितने एकल इलेक्ट्रॉन जोड़े मौजूद हैं?
SSC CHSL Question Paper 31-Jan-2017
Options:
1) 1
2) 3
3) 4
4) 2
Correct Answer: 2
It has a triple bond and one lone pair on each nitrogen atom

Q70. ____ is a drug or substance that makes you feel relaxed and makes your body work and react more slowly.
_____ एक दवा या पदार्थ है जिससे आपको आराम महसूस होता है और आपके शरीर के कार्य और प्रतिक्रिया को धीमे करता है।
2-Feb-2017
Options:
1)Antidote
2)Analgesic
3)Antihistamine
4)Depressant
Correct Answer: Depressant

Q71. _____ is a strong drug that doctors give to people to make them calm or help them sleep.
________ एक मजबूत दवा है जो डॉक्टर लोगों को शांत करने या उनकी नींद में मदद करने के लिए देते हैं।
SSC CHSL Question Paper 2-Feb-2017
Options:
1)Barbiturate
2)Antidepressant
3)Antihistamine
4)Beta-Blocker
Correct Answer: Barbiturate

Q72. Which drug is used as a Thyroid Hormone?
कौन सी दवा एक थायराइड हार्मोन के रूप में प्रयोग किया जाता है?
3-Feb-2017
Options:
1)Metformin
2)Ketoconazole
3)Promethazine
4)Levothyroxine
Correct Answer: Levothyroxine

Q73. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न तत्वों में से किसका सबसे कम गलनांक है ? 17-Jan-2017
Options:
1)Platinum
2)Carbon
3)Cobalt
4)Krypton
Correct Answer: Krypton

Q74. Which among the following compounds has the strongest hydrogen bond?
निम्न में से कौन सा यौगिकों में हाइड्रोजन बांड सबसे मजबूत है?
SSC CHSL Question Paper 17-Jan-2017
Options:
1)HI
4)HCl
5)HF
6)HBr
Correct Answer: HF

Q75. Which drug is used as an Anti-Inflammatory?
कौन सी दवा को दाह विरोधी दवा (एंटी-इन्फ्लोमेन्ट्री) के रूप में प्रयोग किया जाता है?
17-Jan-2017
Options:
1) Metformin
2) Diazepam
3) Latanoprost
4) Prednisone
Correct Answer: Prednisone

Q76. Adding which substance gives blue colour to glass?
कौन सा पदार्थ ग्लास को नीला रंग देता है?
17-Jan-2017
Options:
1)Manganese oxide
2)Cobalt oxide
3)Chromium oxide
4)Iron oxide
Correct Answer: Cobalt oxide

Q77. The (O-H) bond in CH3OH is _____.
CH3OH में (O-H) बंधन _____ है।
SSC CHSL Question Paper 17-Jan-2017
Options:
1)polar covalent
2)ionic
3)non polar covalent
4)cationic
Correct Answer: polar covalent

Q78. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न में से कौन सा तत्व का सबसे कम गलनांक है?
18­Jan­2017
Options:
1)Bromine
2)Zinc
3)Lead
4)Calcium
Correct Answer: Bromine

Q79. Ethane gas has a slightly ______ taste.
ईथेन गैस का स्वाद थोड़ा ______ होता है।
SSC CHSL Question Paper 18­Jan­2017
Options:
1)sweet
2)bitter
3)sour
4)salty
Correct Answer: sweet

Q80. Which among the following is false about natural rubber?
निम्नलिखित में से कौन सा प्राकृतिक रबर के बारे में असत्य है?
18-­Jan-­2017
Options:
1)It is an elastomer
2)It is a monomer of cis­-isoprene
3)Natural rubber is a polymer of chloroprene
4)It is heated with sulphur compounds to improve its properties
Correct Answer: It is a monomer of cis-­isoprene

Current Affairs LuckyExam
Share to Support :