SSC CHSL Question Paper 2016 All Chemistry QuestionsSSC CHSL Question Paper

We will discuss  SSC CHSL Question paper All Chemistry Questions which was conducted in the month of Jan-Feb in 2017. There were total 205  Chemistry Questions asked in SSC CHSL 2016 Exam. You can get all updates on our YouTube channel and Facebook page.

Q1. Which among the following is present inside the nucleus of an atom?
निम्नलिखित में से कौन सा एक परमाणु के नाभिक के अंदर मौजूद है?
SSC CHSL Question Paper 7-Jan-2017
Options:
1) Protons and Neutrons
2) Electrons and Protons
3) Neutrons and Electrons
4) Neutrons, Protons, Electrons
Correct Answer: Protons and Neutrons
A nucleus is made of Protons and neutrons.
Electrons (negatively charged) constitute the “shell” of an atom. Inside are protons (positively charged) and neutrons (no charge).

Q2. Which among the following elements is a liquid at room temperature?
निम्न तत्वों में से कौन सा कमरे के तापमान पर एक तरल है?
SSC CHSL Question Paper 7-Jan -2017
Options:
1) Phosphorus
2) Mercury
3) Sodium
4) Aluminium
Correct Answer: Mercury
The only liquid elements at standard temperature and pressure are bromine (Br) and mercury (Hg).

Q3. Which among the following is white phosphorus?
निम्न में से कौन सा सफेद फास्फोरस है?
SSC CHSL Question Paper 7-Jan -2017
Options:
1) P1
2) P6
3) P4
4) P5
Correct Answer: P4
P4 exists as molecules made up of four atoms in a tetrahedral structure.
White phosphorus is a translucent waxy solid that quickly becomes yellow when exposed to light
Red phosphorus may be formed by heating white phosphorus to 300 °C (572 °F) in the absence of air or by exposing white phosphorus to sunlight

Q4. Alkali metals can
क्षारीया धातुओं का गुण क्या हैं ?
SSC CHSL Question Paper 7-Jan -2017
Options:
1) Be highly unstable at room temperature
2) Vaporize at room temperature
3) Easily gain electrons
4) Easily lose electrons
Correct Answer: easily lose electrons
The alkali metals are lithium (Li), sodium (Na), potassium (K),rubidium (Rb), caesium (Cs) and francium (Fr).
Highly reactive metals and readily lose their outermost electron to form cations with charge +1.
cut easily with a knife due to their softness

Q5. Which among the following is an endothermic reaction?
निम्न में से कौन सी एक उष्माग्राही अभिक्रिया है? 8-Jan -2017
Options:
1) Respiration
2) Combustion
3) Sweating
4) Burning of natural gas
Correct Answer: Sweating
An endothermic process describes a process or reaction in which the system absorbs energy (heat) from its surroundings.
Example:- Photosynthesis, Melting ice
Photosynthesis (chlorophyll is used to react carbon dioxide plus water plus energy to make glucose and oxygen)

Q6. Which of the following molecules is joined by a double covalent bond?
निम्न में से कौन सा अणु एक डबल सहसंयोजक बांड से जुड़ है?
SSC CHSL Question Paper 8-Jan -2017
Options:
1) Cl2
2) O2
3) N2
4) He2
Correct Answer: O2
A covalent chemical bond results from the sharing of electrons between two atoms with similar electronegativity.
A single covalent bond represent the sharing of two valence electrons (usually from two different atoms).
Ex:- Chlorine cl2 , Hydrogen h2 , Hydrogen chloride hcl
A double covalent bond is where two pairs of electrons are shared between the atoms rather than just one pair.
Ex:- Oxygen, O2; Carbon dioxide, CO2; Ethene, C2H4

Q7. Which among the following has the maximum density?
निम्न में से अधिकतम घनत्व किसमे है? 9-Jan -2017
Options:
1) Water
2) Ice
3) Ethylene
4) Acetone
Correct Answer: Water

Q8. What happens in an oxidation reaction?
ऑक्सीकरण प्रतिक्रिया में क्या होता है? 9-Jan -2017
Options:
1) Protons are lost.
2) Electrons are lost
3) Neutrons are lost.
4) Electrons are gained.
Correct Answer: Electrons are lost
Oxidation Involves Loss of electrons.
Reduction Involves Gain of electrons.

Q9. The reactions in which oxidation and reduction occur simultaneously are called _______.
जिन प्रतिक्रियाओं में एक साथ ऑक्सीकरण और अवकरण अभिक्रिया होती है उन्हें _______ कहा जाता है।
SSC CHSL Question Paper 9-Jan -2017
1) Feral reactions
2) Redox reactions
3)Demug reactions
4)Kerol reactions
Correct Answer: Redox reactions

Q10. Aromatic hydrocarbons contain at least _____ benzene like ring in their molecules.
अरोमेटिक हाइड्रोकार्बन के अणुओं में कम से कम _____ बेंजीन की तरह की रिंग होती है। 10-Jan -2017
Options:
1) four
2) three
3) two
4) one
Correct Answer: one

Q11. Chromite is an ore/mineral of
क्रोमाईट _______ का एक अयस्क / खनिज है 10-Jan -2017
Options:
1) Zinc
2) Uranium
3) Chromium
4) Titanium
Correct Answer: Chromium
Chromite is an iron chromium oxide: FeCr2O4

Q12. Which among the following is false about alpha particles?
निम्नलिखित में से कौन सा अल्फा कणों के बारे में गलत है? 10-Jan -2017
Options:
1) They have high ionizing power
2) They have high penetrating power
3) They have high kinetic energy
4) They are positively charged helium nuclei
Correct Answer: They have high penetrating power
Penetrating power : – Gamma rays> Beta rays > Alpha rays

Q13. Which among the following is not a characteristic of oxidation reaction?
निम्न में से कौन सा ऑक्सीकरण अभिक्रिया की विशेषता नहीं है?
10-Jan -2017
Options:
1) It involves addition of hydrogen
2) It involves addition of oxygen
3) It involves loss of electrons
4) It involves addition of electronegative element
Correct Answer: It involves addition of hydrogen

Q14. Turquoise is an ore/mineral of
फ़िरोज़ा ________ का एक अयस्क / खनिज है
SSC CHSL Question Paper 10-Jan -2017
1) Copper
2) Manganese
3) Mercury
4) Tin
Correct Answer: Copper

Q15. What does a catalyst do in a reaction?
किसी रासायनिक क्रिया में एक उत्प्रेरक का क्या कार्य है?
10-Jan-2017
Options:
1) Changes potential energy of reactants
2) Changes kinetic energy of reactants
3) Changes potential energy of products
4) Changes activation energy
Correct Answer: Changes activation energy
सक्रिय उर्जा को परिवर्तित करता है

Q16. What is the net charge on Calcium fluoride?
कैल्शियम फ्लोराइड पर कुल आवेश क्या है?
23-Jan-2017
Options:
1) 1+
2) 0
3) 1­
4) 2­
Correct Answer: 0

Q17. Adding which substance gives green colour to glass?
कौन सा पदार्थ ग्लास को हरा रंग देता है? 10-Jan-2017
Options:
1) Calcium oxide
2) Iron oxide
3) Chromium oxide
4) Manganese oxide
Correct Answer: Chromium oxide

Q18. ______fiber is used in making bristles for brushes.
इन तंतुओं का उपयोग ब्रुशों के बाल बनाने में किया जाता है।
11-Jan-2017
Options:
1) Kevlar
2) Nylon-66
3) Terylene
4) Lexan
Correct Answer: Nylon-66

Q19. The mass of proton and mass of ________ is same.
प्रोटॉन का द्रव्यमान और _______ का द्रव्यमान एक ही होता है।
SSC CHSL Question Paper 11-Jan-2017
Options:
1) Neutron
2) Electron
3) Isoprone
4) Alpha particle
Correct Answer: Neutron

Q20. Using which of the following processes can one separate a solute from its solution?
निम्नलिखित में से किस विधि का प्रयोग करके हम विलयन में से विलय को विभक्त कर सकते है?
11-Jan-2017
Options:
1) Sedimentation
2) Evaporation
3) Filtration
4) Condensation
Correct Answer: Evaporation

Q21. Bauxite is an ore/mineral of
बॉक्साइट ________ के एक अयस्क / खनिज है 11-Jan-2017
Options:
1) Aluminium
2) Beryllium
3) Lead
4) Tin
Correct Answer: Aluminium

Q22. Who invented the modern periodic table?
आधुनिक आवृत्त सारणी का आविष्कार कौन किया?
SSC CHSL Question Paper 11-Jan-2017
Options:
1) Faraday
2) Mendeleev
3) Newton
4) Bohr
Correct Answer: Mendeleev

Q23. Isobars have _______.
समभारको में ____ होता है। 11-Jan-2017
1) Same mass numbers but different atomic numbers
2) Different mass numbers but same atomic numbers
3) Same mass and atomic numbers
4) Different mass and atomic numbers
Correct Answer: Same mass numbers but different atomic numbers
समान भार संख्याएँ किन्तु विभिन्न परमाणु संख्याएँ

Q24. Malachite is an ore/mineral of
मैलाकाइट _____ का अयस्क / खनिज है 11-Jan-2017
Options:
1) Lead
2) Manganese
3) Mercury
4) Copper
Correct Answer: Copper

Q25. Which among the following will be a negative ion?
निम्न में से कौन सा ऋण आयन होगा? 11-Jan-2017
1) If it has more electrons than protons
2)If it has more electrons than neutrons
3)If it has more protons than electrons
4)If it has more protons than neutrons
Correct Answer: If it has more electrons than protons
यदि इसमें प्रोटोन से अधिक इलेक्ट्रॉन्स होंगे

Q26. Glass is also called ________.
ग्लास को ________ भी कहा जाता है 12-Jan-2017
Options:
1) Supercooled liquid
2) Super liquid
3) Ideal liquid
4) Distilled liquid
Correct Answer: Supercooled liquid
अतिशीत द्रव्य

Q27. Plastic bottles are made of a polymer called PET. The expanded form of PET is
प्लास्टिक की बोतल पीईटी नामक एक बहुलक के बने होते हैं। पीईटी का विस्तारित रूप क्या है?
SSC CHSL Question Paper 24-Jan-2017
Options:
1) Polyethylene terephthalate
2) Polyethyl terelene
3) Polyethylene triphosphate
4) Polyethyl tetrachloride
Correct Answer: Polyethylene terephthalate

Q28. ­______decreases the rate of setting of cement.
______ सीमेंट की जमने की दर को घटाता है।
SSC CHSL Question Paper 24-Jan-2017
Options:
1) Alumina
2) Silica
3) Gypsum
4) Magnesium oxide
Correct Answer: Gypsum

Q29. Which of the following is an effective Fire Extinguisher?
निम्न में से कौन सा एक प्रभावी आग बुझाने वाला है?
27-Jan-2017
Options:
1) Argon
2) Halons
3) Halogen
4) Helium
Correct Answer: Halons

Q30. Which of the following gases has the highest solubility in water at room temperature?
निम्न गैसों में से कौन-सा कमरे के तापमान पर पानी में उच्च घुलनशील है ?
SSC CHSL Question Paper 27-Jan-2017
Options:
1) Nitrogen
2) Nitrous Oxide
3) Ammonia
4) Carbon dioxide
Correct Answer: Ammonia

Q31. Sulphur and Chlorine can have what type of a bond?
सल्फर और क्लोरीन में किस तरह के बंधन हो सकते हैं?
SSC CHSL Question Paper 25-Jan-2017
Options:
1)Polar covalent
2)Polyionic
3)Non­polar covalent
4)Ionic
Correct Answer: Polar covalent

Q32. The common name of lead (II) sulphide is
सीसा (II) सल्फाइड का सामान्य नाम क्या है ?
27-Jan-2017
Options:
1)borax
2)epsom salt
3)galena
4)brimstone
Correct Answer: galena

Q33. _______ is a measure of the actual amount of water vapour in a particular sample of air: measured as a partial pressure.
_______ हवा के एक विशेष नमूना में जल वाष्प की वास्तविक मात्रा का एक मापन होता है, उसे एक आंशिक दबाव के रूप में मापा जाता है।
SSC CHSL Question Paper 27-Jan-2017
Options:
1)Specific Humidity
2)Absolute Humidity
3)Relative Humidity
4)Dew Point
Correct Answer: Absolute Humidity
It is expressed as grams of moisture per cubic meter of air (g/m3)

Q34. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Phosphorus?
निम्न तत्वों में से किसकी परमाणु संख्या फास्फोरस की तुलना में अधिक है?
SSC CHSL Question Paper 29-Jan-2017
Options:
1)Aluminium
2)Silicon
3)Chlorine
4)Magnesium
Correct Answer: Chlorine

Q35. Pentane has _____ structural isomers.
Pentane में _____ स्ट्रक्चरल आइसोमर है I 12-Jan-2017
Options:
1)1
2)2
3)3
4)4
Correct Answer: 3
Pentane, isopentane, neopentane

Q36. Sphalerite is an ore/mineral of
स्पललेराइट _________ का अयस्क / खनिज है12-Jan-2017
Options:
1)Mercury
2)Molybdenum
3)Silver
4)Zinc
Correct Answer: Zinc
Sphalerite is a zinc sulfide mineral with a chemical composition of (Zn,Fe)S

Q37. Which of the following is not a Halon gas ?
इनमें से कौन से हॉलन गैस नहीं है?
SSC CHSL Question Paper 29-Jan-2017
Options:
1)methane
2)Carbon tetra chloride
3)iodomethane
4)bromomethane
Correct Answer: methane

Q38. _____ is the fourth state of matter.
_____ पदार्थ का चौथी अवस्था है
29-Jan-2017
Options:
1)Plasma
2)Steam
3)Gas
4)Matteroid
Correct Answer: Plasma

Q39. What chemical is injected into a person’s body when an ant bites?
जब एक चींटी काटता है तो किसी व्यक्ति के शरीर में क्या रासायनिक पदार्थ अन्दर जाता है?
SSC CHSL Question Paper 29-Jan-2017
Options:
1)Formic Acid
2)Acetic Acid
3)Tartaric Acid
4)Citric Acid
Correct Answer: Formic Acid

Q40. ­______ is a drug that makes your heart work more slowly, used for treating high blood pressure.
_____ एक ऐसी दवा है जो दिल के कार्य को धीमे कर देती है , और उच्च रक्तचाप के इलाज के लिए उपयोग किया जाता है।
SSC CHSL Question Paper 30-Jan-2017
Options:
1)Contraceptive
2)Beta­Blocker
3)Depressant
4)Enema
Correct Answer: Beta­Blocker

Share to Support :
SSC ENGLISH GRAMMAR (2)