SSC CHSL 2016 solved paper Physical geography

SSC CHSL 2016 solved paper Physical geography

SSC CHSL 2016 solved paper

Here we will discuss all  SSC CHSL 2016 solved paper Physical geography which was conducted in the month of Jan-Feb in 2017. There were total 126 Physical Geography Questions asked in SSC CHSL 2016 Exam. You can get all updates on our YouTube channel and Facebook page.

Q1.Dissolved oxygen in rivers is close to _________ parts per million.
नदियों में घुली हुई ऑक्सीजन कि मात्रा प्रति मिलियन _____ भाग होती है।
SSC CHSL 2016 solved paper 7-Jan -2017
Options:
1)125
2)25
3)5
4)0
Correct Answer: 5

Q2. Sulphur Dioxide pollution is indicated by an excessive growth of which of the following?
सल्फर डाइऑक्साइड प्रदूषण निम्न में से किसके अत्यधिक वृद्धि होने का सूचक है?
SSC CHSL 2016 solved paper 7-Jan -2017
Options:
1) Algal Blooms
2) Lichens
3) Bryophytes
4) Protozoa
Correct Answer: Lichens

Q3. Name the hottest planet.
सबसे गर्म ग्रह का नाम बतायें .
9-Jan -2017
Options:
1) Mercury
2) Venus
3) Neptune
4) Mars
Correct Answer: Venus
Mercury is the planet that is closest to the sun and therefore gets more direct heat, but even it isn’t the hottest becoz it lacks an atmosphere.
Venus is the second planet from the sun and has a temperature that is maintained at 462 degrees Celsius. Venus is the hottest planet in the solar system.

Q4.What does BOD5 refer to?
बीओडी 5 किससे संदर्भित है?
8-Jan -2017
Options:
1) Biochemical Oxygen Demand in 5 days
2) Biochemical Oxygen Demand in 5 hours
3) Biochemical Oxygen Demand in 5 minutes
4) Biochemical Oxygen Demand in 5 Months
Correct Answer: Biochemical Oxygen Demand in 5 days

Q5. Kanha National Park saving the rare and almost extinct species of the Swamp Deer, also known as
कान्हा नेशनल पार्क जो कि स्वैंप हिरण की दुर्लभ और लगभग विलुप्त प्रजातियों को बचाता है, जिसे _________के रूप में भी जाना जाता है
SSC CHSL 2016 solved paper 8-Jan -2017
Options:
1) Barasingha
2) Black Buck
3) Chinkara
4) Nilgai
Correct Answer: Barasingha

Q6. Which of the following gases if present in the atmosphere can be detected by its odour?
निम्नलिखित गैसों में से कौन सा वायुमंडल में उपस्थित होने पर इसकी गंध से पता लगाया जा सकता है?10-Jan-2017
Options:
1) Ethane
2) Sulphur dioxide
3) Hydrogen
4) Carbon monoxide
Correct Answer: Sulphur dioxide

Q7. Which gas contributes most to the Greenhouse effect?
ग्रीनहाउस प्रभाव में सबसे ज्यादा किस गैस का योगदान है?
SSC CHSL 2016 solved paper 8-Jan -2017
Options:
1) Water vapour
2) Ozone
3) Oxygen
4) Nitrogen

Correct Answer: Water vapour
In order, the most abundant greenhouse gases in Earth’s atmosphere are:
1. Water vapour
2. Carbon dioxide
3. Methane
4. Nitrous oxide
5. Ozone
6. Chlorofluorocarbons
7. Hydrofluorocarbons

Q8. Who coined the term “Ecology”?
किसने “पारिस्थितिकी” शब्द का रचना किया था ?
SSC CHSL 2016 solved paper 9-Jan -2017
Options:
1) Ernst Haeckel
2) G. Evelyn Hutchinson
3) Hugo de Vries
4) Robert Brown
Correct Answer: Ernst Haeckel

Q9.­ Which among the following is not a dwarf planet?
निम्न में से कौन सा बौना ग्रह नहीं है?
7-Jan -2017
Options:
1) Mars
2) Makemake
3) Pluto
4) Eris
Correct Answer: Mars

Q10. Shortest day in the Northern hemisphere is _______.
उत्तरी गोलार्ध में सबसे छोटा दिन _______ है।9-Jan -2017
Options:
1) 22nd November
2) 22nd December
3) 22nd March
4) 22nd June
Correct Answer: 22nd December

Q11. Release of which among the following is the primary reason for depletion of the ozone layer?
निम्न में से ओजोन परत की कमी के प्राथमिक कारण क्या है?
8-Jan -2017
Options:
1) Nitrous oxide
2) Hydrogen dioxide
3) Chlorofluro carbon
4) Carbon monoxide
Correct Answer: Chlorofluro carbon

Q12. The number of biogeographical zones in India are
भारत में जीव-भौगोलिक क्षेत्र की संख्या कितनी है?
SSC CHSL 2016 solved paper 10-Jan-2017
Options:
1) 2
2) 10
3) 5
4) 6
Correct Answer: 10

Q13. The glowing surface of the Sun is called
सूर्य की चमकदार सतह कहलाती है 11-Jan-2017
Options:
1) Photosphere
2) Chromosphere
3) Corona
4)Troposphere
Candidate Answer: Photosphere
The photosphere is the visible “surface” of the Sun

Q14. _________ season is when the Sun is directly overhead the equator.
यह मौसम तब आता है, जब सूर्य भूमध्य रेखा के ठीक ऊपर होता है।
11-Jan-2017
Options:
1) Summer
2) Spring
3) Autumn
4) Winter
Correct Answer: Spring

Q15. There is a protocol signed to reduce production of CFC, known as
सीएफसी के उत्पादन को कम करने के लिए एक प्रोटोकॉल पर हस्ताक्षर किए गए हैं, जिसे ________ के रूप में जाना जाता है
SSC CHSL 2016 solved paper 11-Jan-2017
Options:
1) CFC Protocol
2) IR Protocol
3) Montreal Protocol
4) UV Protocol
Correct Answer: Montreal Protocol

Q16. ­ Workers in leather tanning industries tend to suffer from
चमड़े के रँगाई के उद्योगों में कार्य करने वाले श्रमिकों को यह बीमारी होने का खतरा होता हैं 12-Jan-2017
Options:
1) asthma
2) heart diseases
3) skin diseases
4) blood diseases
Correct Answer: skin diseases

Q17. Who developed the idea of Crop rotation?
क्रॉप रोटेशन के विचार को किसने विकसित किया?13-Jan-2017
Options:
1) Lily Thomas
2) Carrot Cornwick
3) Cabbage Carlson
4) Turnip Townsend
Correct Answer: Turnip Townsend

Q18. Carbon dioxide is produced by all of the following except
कार्बन डाइऑक्साइड _________ को छोड़कर सभी के द्वारा निर्मित है 13-Jan-2017
1) Burning fossil fuels
2) Global warming
3) Cement production
4) Deforestation
Correct Answer: Global warming

Q19. Saturn is the _______ planet from the Sun.
शनि सूर्य से _______ ग्रह है।
SSC CHSL 2016 solved paper 13-Jan-2017
Options:
1) 2nd
2) 4th
3) 6th
4) 8th
Correct Answer: 6th

Q20. The lowest layer of atmosphere is called _______. वातावरण की सबसे नीचे वाली परत को _______ कहा जाता है
15-Jan-2017
Options:
1) Stratosphere
2) Troposphere
3) Genosphere
4) Exosphere
Correct Answer: Troposphere
Exosphere
Thermosphere
Mesosphere
Stratosphere
Troposphere

Q21. Which atmospheric layer contains ozone layer?
किस वायुमंडलीय परत में ओजोन परत होता है? 15-Jan-2017
Options:
Genosphere
2) Zonosphere
3) Stratosphere
4) Ionosphere
Correct Answer: Stratosphere

Q22. “Sirius”, the brightest star outside solar system, is also called ______.
“सिरिअस”, सौर मंडल के बाहर का उज्ज्वल सितारा, जिसे ______ कहा जाता है
SSC CHSL 2016 solved paper 15-Jan-2017
Options:
1)Cat star
2) Dog star
3) Fox star
4) Lion star
Correct Answer: Dog star
Sirius is a star system and the brightest star in the Earth’s night sky

Q23.In terms of size, Jupiter ranks no. ___ in our Solar System.
आकार के संदर्भ में, बृहस्पति का हमारे सौर मंडल में ________ स्थान हैं ?
15-Jan-2017
Options:
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4
Correct Answer: 1

Q24. ­ Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by
पृथ्वी की पपड़ी का प्रमुख अंश मुख्य रूप से ______ गठित होता है
SSC CHSL 2016 solved paper 15-Jan-2017
Options:
1) Oxygen and Iron
2) Oxygen and Silicon
3) Silicon and Iron
4) Silicon and Aluminium
Correct Answer: Oxygen and Silicon

Q25.­ If a star is bigger than Sun, but not more than twice as big, it will turn into a _______.
यदि कोई सितारा सूरज से बड़ा है, किन्तु उससे दो गुना बड़ा नहीं है, तो वह एक _______ में बदल जाएगा। 15-Jan-2017
Options:
1) Pulsar
2) Maxima
3)Avenger
4) Discover
Correct Answer: Pulsar

Q26.­ What are Equinox days?
विषुव दिन क्या हैं? 16-Jan-2017
Options:
1) When day is smaller than night
2) When day is the longest in the year
3) When day is greater than night
4) When day and night are equal
Correct Answer: When day and night are equal

Q27.­ Sudden fall in the barometric reading is an indication of _______.
बैरोमीट्रिक रीडिंग में अचानक गिरावट _______ का संकेत है
16-Jan-2017
Options:
1) Storm
2) Scorching heat
3) Rain
4) Clear weather
Correct Answer: Storm

Q28. ­ Which among the following is not an inner planet?
इनमें से कौन सा एक आंतरिक ग्रह नहीं है? 16-Jan-2017
Options:
1)Mercury
2) Saturn
3) Venus
4) Earth
Correct Answer: Saturn

Q29. What is the mean temperature of Earth?
पृथ्वी का औसत तापमान क्या है?16-Jan-2017
Options:
1) 6 degree Celsius
2) 16 degree Celsius
3) 26 degree Celsius
4) 36 degree Celsius
Correct Answer: 16 degree Celsius

Q30. ­ Concentration of water vapour in troposphere is
ट्रोफोस्फीयर में पानी के वाष्प का प्रतिशत है 17-Jan-2017
Options:
1) 0­ to 4%
2) 10­ to 14%
3) 20­ to 24%
4) 30­ to 34%
Correct Answer: 0­ to 4%

You can watch SSC CHSL 2016 solved paper Physical geography

Q31. ­ First country to impose carbon tax is ________.
सबसे पहले कार्बन टैक्स लागू करने वाला देश ________ है
SSC CHSL 2016 solved paper 17-Jan-2017
Options:
1) Australia
2) Iceland
3) USA
4) New Zealand
Correct Answer: New Zealand
A carbon tax is a form of pollution tax

Q32.­ Spring tides occur when ______.
वसंत की ज्वार तब आते हैं जब ______।
17-Jan-2017
Options:
1)the moon, the sun and the earth are in the same line
2) the sun is closest to earth
3) the moon is farthest from earth
4) the earth is at right angles with the sun and the moon
Correct Answer: the moon, the sun and the earth are in the same line
A spring tide popularly known as a “King Tide during new and full moon.
A neap tide seven days after a spring tide when the sun and moon are at right angles to each other.

Q33. The Great Smog of 1952 was a severe air-pollution event which affected _______.
वर्ष 1952 की महान धुंध एक गंभीर वायु-प्रदूषण घटना थी जो _______ को प्रभावित किया था। 17-Jan-2017
Options:
1) Paris
2) London
3) New York
4) Delhi
Correct Answer: London

Q34. 1-degree of latitude is equal to _____.
1 डिग्री अक्षांश _____ के बराबर है 17-Jan-2017
Options:
1) 11 Km
2) 211 Km
3) 111 Km
4) 311 Km
Correct Answer: 111KM
1 degree of latitude on the sphere is 111.2 km or 69.1 miles.
The length of 1 minute of latitude is 1.853 km or 1.151 miles.

Q35. ­ Which of the following processes is responsible for causing rain?
निम्न प्रक्रियाओं में से कौन सी बारिश पैदा करने के लिए जिम्मेदार है? 18­-Jan-­2017
Options:
1) Filtration
2) Evaporation and Condensation
3) Evaporation
4) Condensation
Correct Answer: Evaporation and Condensation

Q36. ­ Marble is a metamorphic rock of .
संगमरमर _______ की एक कायांतरित चट्टान है
SSC CHSL 2016 solved paper 18-Jan­2017
Options:
1) Sandstone
2) Limestone
3) Granite
4) Clay
Correct Answer: Limestone

Q37. What is the Greenhouse Effect?
ग्रीनहाउस प्रभाव क्या है? 19­Jan­2017
Options:
1) The fall in population of plants due to human activity
2) It is the warming of earth’s surface due to its atmosphere
3) The polluting effect of burning fossil fuels
4) The heating of the atmosphere due to depletion of the ozone layer
Correct Answer: It is the warming of earth’s surface due to its atmosphere

Q38. A World Heritage Site is a landmark which has been officially recognized by
एक विश्व विरासत स्थल एक सीमा चिन्ह होता है , जिसे आधिकारिक रूप से ________ द्वारा स्वीकार किया जाता है 19­-Jan-­2017
Options:
1) UNIDO
2) UNESCO
3) UNICEF
4) UPU
Correct Answer: UNESCO

Q39. Which of the following is a not a greenhouse gas?
निम्न में से कौन सा ग्रीन हाउस गैस नहीं है? 19-­Jan-­2017
Options:
1) Carbon Dioxide
2) Water Vapour
3) Carbon Monoxide
4) Nitrous Oxide
Correct Answer: Carbon Monoxide

Q40. The soil found in the Eastern and Western coasts of India is.
भारत के पूर्वी और पश्चिमी तटों में पाया गया मिट्टी है। 20-Jan-2017
Options:
1) Red Rocky
2) Laterite
3) Black Cotton
4) Alluvial
Correct Answer: Laterite

Current Affairs in Hindi 2019-20

Current Affairs LuckyExam

LuckyExam © 2019