SSC CHSL 2016 Polity Question Paper

SSC CHSL 2016 Question Paper POLITY

There were total 132 Questions asked in SSC CHSL 2016 Exams.For our latest updates you can subscribe our YouTube channel and like our Facebook page.

Q1——————–. If the president declares emergency then this proclamation must be approved by the Parliament within _____.
यदि राष्ट्रपति आपातकाल घोषित करते है तो इस घोषणा को _____ के भीतर संसद द्वारा स्वीकृत किया जाना चाहिए।
7-Jan -2017
Options:
1) 1 year
2) 6 months
3) 3 months
4) one month
Correct Answer: one month..

Q2.¬ In case State emergency is declared, it needs Parliamentary approval after every _____.
यदि राष्ट्रीय आपातकाल घोषित की जाती है, तो उसे प्रत्येक _____ के बाद संसदीय अनुमोदन की आवश्यकता होती है।
7-Jan -2017
Options:
1) 6 months
2) 1 year
3) 2 years
4) 3 years
Correct Answer: 6 months

Q3.The Governor takes the oath of office by
राज्यपाल अपने कार्यकाल की शपथ किसके द्वारा लेता है?
8-Jan -2017
Options:
1)Chief Justice of High Court
2)Chief Justice of India
3)President of India
4)Vice President of India
Correct Answer: Chief Justice of High Court

Q4. All of the following are the aims of Lok Adalat, except
_____ को छोड़कर, लोक अदालत के सभी लक्ष्य निम्न हैं
8-Jan -2017
Options:
1)Secure justice to the weaker sections
2)Mass disposal of the cases
3)Give the power to rule in the hands of the common man
4)Minimize cost and delay
Correct Answer: Give the power to rule in the hands of the common man

Q5. How many schedules does the Indian Constitution have?
भारतीय संविधान में कितने अनुसूचियां हैं? 11-Jan-2017
Options:
1)6
2)12
3)18
4)24
Correct Answer: 12
Now there are total 448 articles in 25 parts, 12 schedules, 5 appendices and 101(latest by GST Act) amendments in the Indian Constitution.
As compared to when it was written it had, 395 articles in 22 parts and 8 schedules at the time of commencement

Q6.The Article 343 of the Indian Constitution is about
भारतीय संविधान के अनुच्छेद 343 किसके बारे में है
11-Jan-2017
Options:
1) Number of seats for the Lok Sabha
2) Number of seats for the Rajya Sabha
3) Hindi as official language
4) Special status to Kashmir
Correct Answer: Hindi as official language

Q7.The Speaker of the sixth Lok Sabha who later became the President of India was
छठे लोकसभा के अध्यक्ष जो बाद में भारत के राष्ट्रपति बने
27-Jan-2017 .
Options:
1)VP Singh
2)Neelam Sanjeeva Reddy
3)V.S Ramadevi
4)Sukumar Sen
Correct Answer: Neelam Sanjeeva Reddy

Q8.¬ Which state has decided to recruit transgender people as jail wardens?
किस राज्य ने ट्रांजेन्डर लोगों को जेल वार्डन के रूप में भर्ती करने का फैसला किया है? 16-Jan-2017
Options:
1) Uttarakhand
2) Tamil Nadu
3) Kerala
4) Odisha
Correct Answer: Odisha

Q9.¬ The National Anthem was adopted by the Constituent Assembly in
संविधान सभा द्वारा _______ में राष्ट्रगान को अपनाया गया था
16-Jan-2017
Options:
1) 24th May 1949
2) 24th November 1949
3) 24th January 1950
4) 24th June 1950
Correct Answer: 24th January 1950
It was first sung in the Calcutta Session of the Indian National Congress on December 27, 1911 and officially adopted by the Constituent Assembly as the Indian national anthem on January 24 1950.

Q10.Who was the first Deputy Speaker of Lok Sabha? लोकसभा के प्रथम उपसभापति कौन थे?
17-Jan-2017
Options:
1)G. V. Mavalankar
2)Sarvepalli Radhakrishnan
3)M. Ananthasayanam Ayyangar
4)Dr P V Cherian
Correct Answer: M. Ananthasayanam Ayyangar

Q11¬. Who was the first indian Chief Election Commissioner?
प्रथम भारतीय मुख्य चुनाव आयुक्त कौन थे?17-Jan-2017
Options:
1)Morarji Desai
2)Sukumar Sen
3)Sardar Patel
4)V.S Ramadevi
Correct Answer: Sukumar Sen

Q12. As per John Locke, an English philosopher and physician, which is not a Natural Right?
एक अंग्रेजी दार्शनिक और चिकित्सक जॉन लोके के अनुसार, कौन सा एक प्राकृतिक अधिकार नहीं है? 17-Jan-2017
Options:
1) Liberty
2) Equality
3) Property
4) Right to Vote
Correct Answer: Right to Vote

Q13. How many seats are reserved for representatives of Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Lok Sabha?
लोक सभा में अनुसूचित जातियों और अनुसूचित जनजातियों के प्रतिनिधियों के लिए कितनी सीटें आरक्षित हैं? 17-Jan-2017
Options:
1)39
2)85
3)109
4)131
Correct Answer: 131

Q14. The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Karnataka is
कर्नाटक की संसदीय सीटों (लोकसभा) की संख्या ________ है |
19-¬Jan-¬2017
Options:
1) 10
2) 26
3) 28
4) 48
Correct Answer: 28

Q15.¬ First country to make constitution is .
संविधान बनाने वाला पहला देश कौन सा है ?
19-Jan-2017
Options:
1)India
2)England
3)USA
4)Sri Lanka
Correct Answer: USA

Q16.¬ Name the first woman to become Chief Justice of a state High Court in India.
उन प्रथम महिला का नाम बतायें जो भारत के किसी राज्य के उच्च न्यायालय की मुख्य न्यायाधीश बनी थी| 22-Jan-2017
Options:
1)Meera Kumari
2)Leila Seth
3)Anju George
4)Purvi Joshi
Correct Answer: Leila Seth
Leila Seth was the first woman judge on the Delhi High Court and she became the first woman to become Chief Justice of a state High Court on 5 August 1991

Q17.¬ Under which Article is the Union Public Service Commission of India established?
भारत के संघ लोक सेवा आयोग की स्थापना किस अनुच्छेद के अंतर्गत हुई है? 1-Feb-2017
Options:
1)Article 315
2)Article 250
3)Article 300
4)Article 52
Correct Answer: Article 315

Q18.¬ The Westminster parliamentary system was developed in .
वेस्टमिंस्टर संसदीय प्रणाली को ______ विकसित किया गया था।
1-Feb-2017
Options:
1)Spain
2)Australia
3)UK
4)USA
Correct Answer: UK
The Westminster system is a parliamentary system of government modelled after that which developed in the United Kingdom. This term comes from the Palace of Westminster, the seat of the British parliament. The system is a series of procedures for operating a legislature.

Q19. Article 20 of the Indian Constitution “Protection in respect of conviction for offences” deals with?
भारतीय संविधान के अनुच्छेद 20 “ दोषसिधि के सम्बन्ध में अपराधों के लिए संरक्षण” किससे संबंधित है? 1-Feb-2017
Options:
1)the directive principles of state policy
2)the State Government
3)the Union Government
4)the fundamental rights of the Indian Citizen
भारतीय नागरिक के मौलिक अधिकार
Correct Answer: the fundamental rights of the Indian Citizen

Q20 . Article 173 of the Indian Constitution “Qualification for membership of the State Legislature” deals with?
भारतीय संविधान के अनुच्छेद 173 “राज्य विधानमंडल की सदस्यता के लिए योग्यता” किससे संबंधित है? 2-Feb-2017
Options:
1)the directive principles of state policy
2)the State Government
3)the Union Government
4)the fundamental rights of the Indian Citizen
Correct Answer: the State Government

Q21.The Panchayati Raj was first adopted by which of the following states?
पंचायती राज को निम्न में से सर्वप्रथम किस राज्य द्वारा अपनाया गया था?
3-Feb-2017
Options:
1)Haryana
2)Rajasthan
3)Madhya Pradesh
4)Karnataka
Correct Answer: Rajasthan
The Panchayat Raj system was first adopted by the state of Rajasthan in Nagaur district on 2nd Oct 1959. The second state was Andhra Pradesh

Q22. Panchayati Raj system has an Intermediate tier known as .
पंचायती राज प्रणाली में एक मध्यवर्ती स्तर है, जो कि _______ के रूप में जाना जाता है। 7-Feb-2017
Options:
1)Gram Panchayat
2)Zila Parishad
3)Sarpanch Panchayat
4)Panchayat Samiti
Correct Answer: Panchayat Samiti
the Panchayati Raj now functions as a system of governance in which gram panchayats are the basic units of local administration. The system has three levels: Gram Panchayat (village level), Mandal Parishad or Block Samiti or Panchayat Samiti (block level), and Zila Parishad (district level).

Q23. ¬ First country to appoint Lokpal or equivalent to a Lokpal is _______ .
________ लोकपाल या लोकपाल के समतुल्य नियुक्त करने वाला प्रथम देश है
8-Feb-2017
Options:
1)Brazil
2)Burma
3)Sweden
4)India
Correct Answer: Sweden

Q24.¬ At the time of emergency in 1975, who was serving as the President of India?
1975 में आपातकाल के समय कौन भारत के राष्ट्रपति के रूप में सेवा कर रहे थे ?
8-Feb-2017
Options:
1)Morarji Desai
2)Fakhruddin Ali Ahmed
3)V P Singh
4)Indira Gandhi
Correct Answer: Fakhruddin Ali Ahmed
The Indian Emergency of 25th June 1975-21st March 1977 was a 21 month period, when President Fakhruddin Ali Ahmed, upon advice by Prime Minister Indira Gandhi, declared a state of emergency under Article 352 of the Constitution of India, effectively bestowing on her the power to rule by decree, suspending elections

Q25. The movement Objections Resolution to guide the deliberations of the Assembly was started by
सभा के विचार-विमर्श के लिए मार्गदर्शन करने के लिए उद्येश संकल्प आंदोलन का शुरुआत ________ के द्वारा किया गया था
9-Jan -2017
Options:
Jawaharlal Nehru
2) Kiran Desai
3) K Natwar Singh
4) K.M. Munshi
Correct Answer: Jawaharlal Nehru

Q26. Rajya Sabha member has tenure of ______ years. राज्यसभा के सदस्य का कार्यकाल ______ वर्षों का होता है।
9-Jan -2017
Options:
1)8
2)6
3)4
4)2
Correct Answer: 6
Rajya Sabha is a permanent House and is not subject to dissolution. However, one-third Members of Rajya Sabha retire after every second year. A member who is elected for a full term serves for a period of six years

Q27. What does the wheel in the National Flag represent?
राष्ट्रीय ध्वज में पहिया क्या दर्शाता है? 9-Jan -2017
Options:
1)Speed
2)Truth
3)Growth
4)Future
Correct Answer: Truth

Q28. During an emergency all of the following fundamental rights are suspended, except
आपातकाल के दौरान निम्नलिखित बुनयादी अधिकारों में से किस एक को छोड़कर, बाकी सभी रद्द कर दियी जाते हैं ?
10-Jan -2017
Options:
1)freedom of association
2)freedom of speech and expression
3)personal liberty व्यक्तिगत स्वतंत्रता
4)freedom of assembly without arms
Correct Answer: personal liberty

Q29.¬ From which of the following are the Fundamental duties adopted?
निम्नलिखित में से कौन से देश से मौलिक कर्तव्यों को अपनाया गया है?10-Jan -2017
Options:
1) French Constitution
2) Indian Constitution
3) Spanish Constitution
4) USSR Constitution
Correct Answer: USSR Constitution
These duties, set out in 51A Part IV–A of the Constitution, concern individuals and the nation. Like the Directive Principles, they are not enforceable by the law.

Q30.¬ Republic means ultimate power is held by
लोकतन्त्र का मतलब है कि सार्वभौम सत्ता ______ के हाथ में होती है 10-Jan -2017
Options:
1)the monarch
2)the people
3)the winning party
4)Ministers
Correct Answer: the people

Q31. Which bill cannot originate in Rajya Sabha?
राज्य सभा में कौन से बिल शुरू / पारित नहीं किया जा सकता है?
10-Jan-2017
Options:
1) Constitutional Amendment Bill
2) Ordinary Bill
3) Fundamental Bill
4) Money Bill
Correct Answer: Money Bill
Except Money Bills and Financial Bills, Category A, which can be introduced only in the Lok Sabha, a Bill may originate in either House of Parliament. … However once it has been passed by the Lok Sabha, it is like an ordinary Bill and there is no restriction on the powers of the Rajya Sabha on such Bills.

Q32. Who can initiate the process of removal of the President before the expiry of his term?
अपने पद की समाप्ति से पहले राष्ट्रपति को हटाने की प्रक्रिया का प्रारंभ कौन कर सकता है ? 10-Jan-2017
Options:
1) Lok Sabha
2) Supreme court
3) Common man
4) Member of parliament
Correct Answer: Lok Sabha
The President may also be removed before the expiry of the term through impeachment for violating the Constitution of India by the Parliament of India.The process may start in either of the two houses of the Parliament. The house initiates the process by levelling the charges against the President.

Q33. The Indian Constitution declares India as all of the following, except
भारतीय संविधान भारत को निम्नलिखित में से _____ छोड़कर बाकि सभी के रूप में घोषित करता है 11-Jan-2017
Options:
1)communist
2)democratic republic
3)socialist
4)secular
Correct Answer: communist

Q34. ¬ The drafting committee wrote the Indian Constitution in which language?
मसौदा समिति ने किस भाषा में भारतीय संविधान लिखा था?
12-Jan-2017
Options:
1)English and Hindi
2)Only English
3)English and Urdu
4)English, Hindi and Urdu
Correct Answer: English and Hindi

Q35. Who elects the members of Rajya Sabha?
राज्य सभा के सदस्यों का चुनाव कौन करता है?
15-Jan-2017
Options:
1)Elected members of the Legislative Council
2)The People
3)Elected members of the Legislative Assembly
4)Lok Sabha
Correct Answer: Elected members of the Legislative Assembly
Members of Lok Sabha are directly elected by the eligible voters. Members of Rajya Sabha are elected by the elected members of State Legislative Assemblies in accordance with the system of proportional representation by means of single transferable vote.

Q36.¬ Which country’s constitution is the world’s longest? किस देश का संविधान दुनिया का सबसे लंबा है? 16-Jan-2017
Options:
1)United States of America
2)China
3)India
4)Great Britain
Correct Answer: India

Q37. The constitution of India was framed by:
भारत का संविधान: का गठन _______ द्वारा किया गया था
16-Jan-2017
Options:
1) Planning Commission
2) Constituent Assembly
3) President
4) Working Committee
Correct Answer: Constituent Assembly

Q38. The number of parliamentary seats (Rajya Sabha) of Karnataka is .
कर्नाटक की संसदीय सीटों (राज्य सभा) की संख्या _______है।
18¬-Jan¬-2017
Options
1) 12
2) 16
3) 18
4) 31
Correct Answer: 12

Q39. Constitution Day of India is on .
भारत का संविधान दिवस _______ को आता है
18-¬Jan-¬2017
Options:
1)26th January
2)23rd June
3)15th August
4)26th November
Correct Answer: 26th November

Q40. The Indian Parliament House was designed by
भारतीय संसद भवन को किसने डिजाइन किया था 18¬-Jan-¬2017
Options:
1)Alvar Aalt
2)Michael Graves
3)Edwin L.utyens
4)Renzo Piano
Correct Answer: Edwin Lutyens

LuckyExam © 2019