SSC CHSL 2016 Modern History

Total 43 Questions

Q1. Who was the founder of the Brahmo Samaj, founded in 1828?
1828 में स्थापित ब्रह्मो समाज के संस्थापक कौन थे?
7-Jan -2017
Options:
1) Rabindranath Tagore
2) Subhash Chandra Bose
3) Sardar Vallabh Bhai Patel
4) Raja Ram Mohan Roy
Correct Answer: Raja Ram Mohan Roy

Q2. When was Indian Navy Act passed?
भारतीय नौसेना अधिनियम पारित कब किया गया था? 7-Jan -2017
Options:
1)1927
2)1937
3)1947
4)1957
Correct Answer: 1927

Q3. Quit India Movement was launched by Mahatma Gandhi in _____.
भारत छोड़ो आंदोलन की शुरुआत महात्मा गांधी ने _____ में की थी .
8-Jan-2017
Options:
1)1885
2)1942
3)1947
4)1939
Correct Answer: 1942

Q4. Which Freedom Fighter addressed Mahatma Gandhi as “Father of the Nation” for the 1st time?
किस स्वतंत्रता सेनानी ने पहली बार महात्मा गांधी को “राष्ट्रपिता” के रूप में संबोधित किया था? 8-Jan -2017
Options:
1) Jawaharlal Nehru
2) Subhash Chandra Bose
3) Sarojini Naidu
4) Chandra Shekhar Azad
Correct Answer: Subhash Chandra Bose

Q5. Who killed Mahatma Gandhi?
महात्मा गांधी की हत्या किसने की थी? 9-Jan -2017
Options:
1) Nathuram Godse
2) James Russell
3) Sucha Singh Bassi
4) Kunder Mehta
Correct Answer: Nathuram Godse

Q6. Who wrote the book, ‘Indian Home Rule’?
‘इंडियन होम रूल पुस्तक किसने लिखा था? 10-Jan -2017
Options:
1)M K Gandhi
2)Jawaharlal Nehru
3)Subhash Chandra Bose
4)Babasaheb Ambedkar
Correct Answer: M K Gandhi

Q7. Sri Aurobindo was born in the year
श्री अरबिंदो का जन्म कब हुआ था ? 10-Jan-2017
Options:
1)1772
2)1822
3)1872
4)1922
Correct Answer: 1872

Q8. Who was the First Governor General of Bengal?
बंगाल के प्रथम गवर्नर जनरल कौन थे? 12-Jan-2017
Options:
1) Lord William Bentinck
2) Sir William Denison
3) The Lord Napier
4) Warren Hastings
Correct Answer: Warren Hastings

Q9. Victoria Memorial in Kolkata was proposed to be built by
कोलकाता में विक्टोरिया मेमोरियल बनाया जाने का प्रस्ताव किसने रखा था
13-Jan-2017
Options:
1) Lord Canning
2) George Curzon
3) William Hastings
4) Lord William Bentinck
Correct Answer: George Curzon

Q10. Jawaharlal Nehru was born in the year
जवाहरलाल नेहरू का जन्म कब हुआ था ? 15-Jan-2017
Options:
1)1789
2)1839
3)1889
4)1939
Correct Answer: 1889

Q11. India Gate was designed by
इंडिया गेट का डिजाइन ______ किया गया था 15-Jan-2017
Options:
1)Frank Lloyd Wright
2) Sir Edwin Lutyens
3) Frank Gehry
4) Zaha Hadid
Correct Answer: Sir Edwin Lutyens

Q12. Subhas Chandra Bose was born in the year _____.
सुभाष चंद्र बोस वर्ष _____ में पैदा हुआ था। 15-Jan-2017
Options:
1)1797
2)1847
3)1897
4)1947
Correct Answer: 1897

Q13. Who built Shantiniketan?
कौन शांतिनिकेतन का निर्माण किया? 15-Jan-2017
Options:
1) Guru Ramdas
2) Maharaja Pratap Singh
3) Rabindra Nath Tagore
4) British Govt
Correct Answer: Rabindra Nath Tagore

Q14. Who built Gateway of India?
भारत के गेटवे का निर्माण किसने किया? 16-Jan-2017
Options:
1)Guru Ramdas
2) Maharaja Pratap Singh
3) Rabindra Nath Tagore
4) British Govt
Correct Answer: British Govt

Q15. Mahatma Gandhi was born in which year?
किस साल में महात्मा गांधी का जन्म हुआ था? 16-Jan-2017
Option
1) 1869
2) 1879
3) 1889
4) 1899
Correct Answer: 1869

Q16. Lal Bahadur Shastri was born in the year
लाल बहादुर शास्त्री का जन्म _____ को हुआ था 16-Jan-2017
Options:
1) 1844
2) 1864
3) 1884
4) 1904
Correct Answer: 1904

Q17. Gateway of India was built by
गेटवे ऑफ इंडिया ______ द्वारा बनवाया गया था ?
16-Jan-2017
Options:
1) Frank Lloyd Wright
2) George Wittet
3) Frank Gehry
4) Zaha Hadid
Correct Answer: George Wittet

Q18. Where was Mahatma Gandhi born?
महात्मा गांधी का जन्म कहाँ हुआ था? 16-Jan-2017
Options:
1) Madhya Pradesh
2) Assam
3) Rajasthan
4) Gujarat
Correct Answer: Gujarat

Q19. Who built Sabarmati Ashram?
साबरमती आश्रम किसने बनाया? 17-Jan-2017
Options:
1)Guru Ramdas
2) Shah Jahan
3) Rao Jodhaji
4) Mahatma Gandhi
Correct Answer: Mahatma Gandhi

Q20. When did the US drop the atomic bomb on Japanese city Hiroshima?
जब जापानी जापानी शहर हिरोशिमा पर अणु बम गिरा दिया गया था?
17-Jan-2017
Options:
1) 6th August 1945
2) 18th July 1922
3) 26th June 1947
4) 11th May 1931
Correct Answer: 6th August 1945

Q21. Adolf Hitler committed suicide in _______.
एडॉल्फ हिटलर ने _______ में आत्महत्या कर ली। 17-Jan-2017
Options:
1)1915
2)1925
3)1935
4)1945
Correct Answer: 1945

Q22. World War II started in the year?
विश्व युद्ध द्वितीय कौन से वर्ष में शुरू हुआ? 18-­Jan-­2017
Options:
1) 1914
2) 1919
3) 1939
4) 1945
Correct Answer: 1939

Q23. Which is the first Hindi newspaper of India?
भारत का पहला हिंदी अखबार कौन सा है? 18-­Jan-­2017
Options:
1)Udaan
2)Azad Vichaar
3)Udant Martand
4)Vichaar Vyakti
Correct Answer: Udant Martand

Q24. When did ‘JaIIianwaIa Bagh’ tragedy occur?
कब जालियावाला बाग’ त्रासदी हुई थी?
19-­Jan-­2017
Options:
1) 13th April 1867
2) 15th June 1947
3) 13th April 1919
4) 17th May 2011
Correct Answer: 13th April 1919

Q25. The Queen who had the nick name “Bloody Mary”
वह रानी जिसका उपनाम “ब्लडी मैरी” था?
19-Jan-2017
Options:
1)Elizabeth
2)Victoria
3)Mary I
4)Ruth
Correct Answer: Mary I

Q26. The League of Nations was formed at the end of which war?
किस युद्ध के अंत में राष्ट्र संघ का गठन हुआ था?
20-Jan-2017
Options:
1)World War I
2)World War II
3)Gulf War I
4)Gulf War II
Correct Answer: World War I

Q27. Who started Ganesha Festival?
गणेश समारोह किसने शुरू किया?
20-Jan-2017
Options:
1)Mahatma Gandhi
2)Lokmanya Tilak
3)Pandit Nehru
4)Indira Gandhi
Correct Answer: Lokmanya Tilak

Q28. Adolf Hitler was from ______.
एडॉल्फ हिटलर _______ से था
20-Jan-2017
Options:
1)France
2)Germany
3)United Kingdom
4)Spain
Correct Answer: Germany

Q29. Who was first Viceroy and Governor-General of pre-independence era?
स्वतंत्रता पूर्व के पहले व्इसरॉय और गवर्नर जनरल कौन थे?
21-Jan-2017
Options:
1) Warren Hastings
2) Lord William Bentinck
3) Lord Mountbatten
4) Lord Canning
Correct Answer: Lord Canning

Q30. Who was the second woman to become the president of the Indian National Congress in 1925 and the first Indian woman to do so?
1925 में भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के अध्यक्ष बनने वाली दूसरी महिला कौन थी और जो इस अध्यक्षपद पर आने वाली प्रथम भारतीय महिला थी?
22-Jan-2017
Options:
1)Vijaylakshmi Pandit
2)Sarojini Naidu
3)Padmaja Naidu
4)Fathima Bibi
Correct Answer: Sarojini Naidu

Q31. Which country was a part of the Axis Powers during World War 2?
विश्व युद्ध II के दौरान कौन सा देश अक्षय शक्तियों का हिस्सा था?
23-Jan-2017
Options:
1)Yugoslavia
2)Poland
3)Belgium
4)Hungary
Correct Answer: Hungary

Q32. World War I started in the year?
किस साल पहला विश्व युद्ध शुरू हुआ था?
23-Jan-2017
Options:
1) 1914
2) 1919
3) 1939
4) 1945
Correct Answer: 1914

Q33. During the Independence Movement, Subhash Chandra Bose revamped the Indian National .
स्वतंत्रता आंदोलन के दौरान, सुभाष चंद्र बोस ने भारतीय राष्ट्रीय ________ पुनरुद्धार किया।
24-Jan-2017
Options:
1)Navy
2)Army
3)Defence
4)Air Force
Correct Answer: Army

Q34. ______ was a Hindu sant associated with the Bhakti movement and the Varkari sect of Maharashtra.
भक्ति आंदोलन और महाराष्ट्र के वारकरी संप्रदाय से जुड़े _______ एक हिंदू संत थे।
27-Jan-2017
Options:
1) Kanhopatra
2) Gora Kumbhar
3) Namdev
4) Samarth Ramdas
Correct Answer: Gora Kumbhar

Q35. Azad Hind was an Indian provisional government established in occupied in 1943.
आजाद हिंद एक भारतीय अस्थायी सरकार थी। 1943 में कब्जे में स्थापित किया गया _________ में
27-Jan-2017
Options:
1) Australia
2) Sri Lanka
3) Singapore
4) Bangladesh
Correct Answer: Singapore

Q36. World War 2 was fought between two groups, the Allies and the Axis Powers? Which country did not belong to the Axis Powers?
विश्व युद्ध II दो समूहों, सहयोगी दलों और अक्ष शक्तियों के बीच लड़ा गया था? कौन सा देश अक्षीय शक्तियों से संबंधित नहीं था?
27-Jan-2017
Options:
1)Denmark
2)Bulgaria
3)Romania
4)Italy
Correct Answer: Denmark

Q37. Communist Party of India was founded in
भारत में कम्युनिस्ट पार्टी की स्थापना कब हुई थी?
30-Jan-2017
Options:
1) 1835
2) 1885
3) 1925
4) 1964
Correct Answer: 1925

Q38. The decision to effect the Partition of Bengal was announced in 1905 by?
बंगाल के विभाजन को प्रभावी करने का निर्णय 1905 में किसने घोषित किया था?
31-Jan-2017
Options:
1)Lord William Bentinck
2)Lord Mountbatten
3)Warren Hastings
4)Lord Curzon
Correct Answer: Lord Curzon

Q39. Who set up the Sabarmati Ashram in Ahmedabad? अहमदाबाद में साबरमती आश्रम किसने स्थापित किया?
31-Jan-2017
Options:
1) Subhash Chandra Bose
2) Mohandas Gandhi
3) Jawaharlal Nehru
4) Sarojini Naidu
Correct Answer: Mohandas Gandhi

Q40. Which Freedom Fighter from Bengal died at the age of 18?
बंगाल से कौन सा स्वतंत्रता सेनानी 18 वर्ष की आयु में निधन हो गया?
1-Feb-2017
Options:
1) Khudiram Bose
2) Maulana Abul Kalam Azad
3) Chittaranjan Das
4) Raja Ram Mohan Roy
Correct Answer: Khudiram Bose

Q41. Gandhi Ji started the Non-Cooperation Movement in?
गांधी जी ने असहयोग आंदोलन कब शुरू किया?
2-Feb-2017
Options:
1) 1880
2) 1900
3) 1920
4) 1940
Correct Answer: 1920

Q42. Gandhi Irwin pact happened in which year?
गांधी इरविन समझौता किस साल हुआ?
3-Feb-2017
Options:
1) 1905
2) 1931
3) 1947
4) 1942
Correct Answer: 1931

Q43. Gandhi ji studied Law in
गांधी जी ने कानून का अध्ययन किया ?
3-Feb-2017
Options:
1)India
2)United Kingdom
3)South Africa
4)Bhutan
Correct Answer: United Kingdom

Thank You..

LuckyExam © 2019