SSC CHSL 2016 MISCELLANEOUS GK & CURRENT AFFAIRS

SSC CHSL 2016 MISCELLANEOUS GK & CURRENT AFFAIRS

SSC CHSL 2016 MISCELLANEOUS GK & CURRENT AFFAIRS

There were total 285 SSC CHSL 2016 Miscellaneous GK & Current Affairs questions asked in Exam.you can join our facebook page for latest updates or subscribe our youtube channel.

Q 1. Rukmini Devi Arundale is associated with _______.
रुक्मिणी देवी अरुन्दले के साथ जुडी हुई हें7-Jan -2017
Options:
1)Kathak
कथक
2)Bharatnatyam
भरतनाट्यम
3)Kuchipudi
कुचिपुड़ी
4)Bhangra
भंगड़ा
Correct Answer: Bharatnatyam

Q2 . Pulitzer Prize was established in _______.
पुलित्ज़र पुरस्कार को वर्ष में स्थापित किया गया था |7-Jan -2017
Options:
1)1762
2)1883
3)1917
4)1965
Correct Answer: 1917

Q3 . Who is the author of ‘Million Mutinies Now’?
मिलियन म्युटिनिज नॉव पुस्तक के लेखक कोन हें ? 7-Jan -2017
Options:
1) Aurobindo Ghosh
अरबिंदो घोष
2) K P S Gill
के पी एस गिल
3) Nirad Chaudhuri
नीरद चौधरी
4) V S Naipaul
वी एस नायपाल
Correct Answer: V S Naipaul

Q4 . In which state of India ‘Bodo language’ is primarily spoken ?
बोडो भाषा मुख्य रूप से किस राज्य में बोली जाती हें ?
SSC CHSL 2016 MISCELLANEOUS GK 8-Jan -2017
Options:
1) Assam
असम
2) Karnataka
कर्नाटक
3) Rajasthan
राजथान
4) Andhra Pradesh
आंध्रप्रदेश
Correct Answer: Assam

Q5 . Which is the highest grossing movie of all time?
हर समय की सबसे ज्यादा कमाई कंरने वाली फिल्म कोन सी हें ?
SSC CHSL 2016 MISCELLANEOUS GK 8-Jan -2017
Options:
1) Avatar
अवतार
2) Star Wars
स्टार वार्स
3) Jurassic Park
जुरासिक पार्क
4) Deadpool
डेडपुल
Correct Answer: Avatar

Q6 . World War I broke out in the year
प्रथम विश्व युद्ध की शुरु आत किस वर्ष हुई थी ?
8-Jan -2017
Options:
1)1904
2)1914
3)1924
4)1934
Correct Answer: 1914

Q7 . “An Extraordinary Life, An Indian Destiny” is a biography on
अन एक्स्ट्राऑर्डिनरी लाइफ अन इंडियन डेस्टिनी किसकी जीवनी हें ? 8-Jan -2017
Options:
1) Manmohan Singh
मनमोहन सिंह
2) Sonia Gandhi
सोनिया गाँधी
3) Shashi Tharoor
शशि थरूर
4) Indira Gandhi
इंदिरा गाँधी
Correct Answer: Sonia Gandhi

Q8 . Venn diagram was invented by
वेन आरेख का द्वारा अविष्कार किया गया था ? 8-Jan -2017
1)Lucien Vidi
ल्यूसियन विदि
2) John Venn
जॉन वेन
3)Theophilus Van Kannel
थियोफिलस वान केनल
4)Lewis Urry
लुईस उरी
Correct Answer: John Venn

Q9 . Subramanya Bharthi was a noted ______.
सुब्रमन्य भारती एक प्रसिद्ध थे |8-Jan -2017
Options:
1) Boxer
मुक्केबाज
2) Swimmer
तैराक
3) Poet
कवि
4) Painter
चित्रकार
Correct Answer: Poet

Q10 . Who is the author of the book, ‘A Suitable Boy’?
ऐ सूटेबल बॉय पुस्तक के लेखक कोन हें ? 8-Jan -2017
Options:
1) Vikram Seth
विक्रम सेठ
2)Arun Shourie
अरुण शौरी
3)Amrita Pritam
अमृता प्रीतम
4) Mahashweta Devi
महाश्वता देवी
Correct Answer: Vikram Seth

Q11 . The Desert Festival is held in _____.
डेजर्ट फेस्टिवल में अयोजित किया जाता हें |9-Jan -2017
Options:
1) Barmer
बाढमेर
2) Jaisalmer
जैसलमेर
3) Sahara
सहारा
4) Thar
थार
Correct Answer: Jaisalmer

Q12 . Pablo Picasso was from _____.
पाब्लो पिकस्सो से था |9-Jan -2017
Options:
1) India
भारत
2) UK
युके
3) Spain
स्पेन
4) Italy
इटली
Correct Answer: Spain

Q13 . Who wrote the book ‘Glimpses of World History’?
ग्लिम्प्सेस ऑफ वर्ल्ड हिस्ट्री पुस्तक को किसने लिखा ? 9-Jan -2017
Options:
1) Shashi Tharoor
शशि थरूर
2) Mahatma Gandhi
महात्मा गाँधी
3) Nirad C Chaudhuri
नीरद सी चौधरी
4) Jawaharlal Nehru
जवाहरलाल नेहरू
Correct Answer: Jawaharlal Nehru

Q14 . Nepali is primarily spoken in which State?
नेपाली भाषा मुख्य रूप से किस राज्य में बोली जाती हें ? 9-Jan -2017
Options:
1) Karnataka
कर्नाटक
2) Rajasthan
राजस्थान
3) Sikkim
सिक्किम
4) Andhra Pradesh
आंध्रप्रदेश
Correct Answer: Sikkim

Q15 . Name the lead actor in the hollywood movie “Top Gun”?
हॉलीवुड मूवी टॉप गुन का मुख्य अभिनेता कोन था 9-Jan -2017
Options:
1) Harrison Ford
हैरिसन फोर्ड
2) Tom Cruise
टॉम क्रूज
3) Mel Gibson
मेल गिब्सन
4) Nicolas Cage
निकोलस केज
Correct Answer: Tom Cruise

Q16 . Adolf Hitler, the _____ Politician was responsible for genocide of millions of Jews
एडोल्फ़ हिटलर, एक राजनेता लाखों यहूदीयों लोगों की हत्या के लिय जिम्मेदार था |. 9-Jan -2017
Options:
1) German
जर्मन
2) French
फ़्रांसीसी
3) Austrian
ऑस्ट्रिया
4) British
ब्रिटिश
Correct Answer: German

Q17 . __________ is the 2016 Oscar Winner for Best Foreign Language Film.
सर्वश्रेषठ विदेशी भाषा फिल्म के लिय वर्ष 2016 की ओस्कर विजेता फिल्म हें | 9-Jan -2017
Options:
1) Son of Saul
सन ऑफ सोल
2)Embrace of the Serpent
एम्ब्रस ऑफ द सरपेंट
3)Mustang
मुस्तांग
4)A War
अ वॉर
Correct Answer: Son of Saul

Q18 . Who is the author of the book “A Life Less Ordinary : A Memoir”? ए लाइफ लेस आर्डिनरी ए मेमॉयर पुस्तक के लेखक कोन हें ? 9-Jan -2017
Options:
1) Salman Rushdie
सलमान रुश्दी
2) Arundhati Roy
अरुंधती रॉय
3) Baby Halder
बेबी हालदर
4)Rohinton Mistry
रोहिंटन मिस्त्री
Correct Answer: Baby Halder

Q19 . Who played Gandhi in 1982’s Oscar Winning Movie of the same name?
1982 की ओस्कर जीतने वाली गाँधी नामक फिल्म में गाँधी की भूमिका किसने निभाई थी ? 10-Jan -2017
Options:
1) Ben Kingsley
बेन किंग्सले
2) Saeed Jaffrey
सईद जाफरी
3) Marlon Brando
मार्लोन ब्रांडो
4) Richard Attenborough
रिचर्ड एटेनबरो
Correct Answer: Ben Kingsley

Q20 . Shabana Azmi is not one of the following
शबाना आज़मी निन्मलिखित में से क्या नहीं हें ? 10-Jan -2017
Options:
1) Movie Actress
फिल्म अभिनेता
2) Activist
सक्रीयतावादी
3) Feminist
स्त्री अधिकारवादी
4) Folk Dancer
लोक नतर्क
Correct Answer: Folk Dancer

Q21 . Who wrote the book “Ignited Minds”?
इग्राइटेड माइंडस पुस्तक किसने लिखी थी ? 10-Jan -2017
1) Vikram Seth
विक्रम सेठ
2) APJ Abdul Kalam
ए पी जे अब्दुल कलम
3) Arundhati Roy
अरुंधती रॉय
4) Manmohan Singh
मनमोहन सिंह
Correct Answer: APJ Abdul Kalam

Q22 . Telephone exchange was invented by?
टेलीफोन एक्सचेंज का द्वारा अविष्कार किया गया था |10-Jan-2017
Options:
1)Tivadar Puskas
तिवादार पुस्कास
2) Joseph Priestley
जोसेफ प्रीस्टली
3) Petrache Poenaru
पेट्रेक पोएनारू
4) James Leonard Plimpton
जेम्स लियोनार्ड प्लिम्पटन
Correct Answer: Tivadar Puskas

Q23 . festival is celebrated on a full-moon day.
त्यौहार पूणिमा के दिन मनाया जाता हें |10-Jan-2017
Options:
1)Dussehra
दशहरा
2) Holi
होली
3) Christmas
क्रिसमस
4) Rakhi
राखी
Correct Answer: Holi

Q24 . is an indigenous light combat aircraft of India?
भारत का एक स्वदेसी हल्का लड़ाकू विमान हें ? 10-Jan-2017
Options:
1) Vishal
विशाल
2) Garv
गर्व
3) Tejas
तेजस
4) Dhanush
धनुष
Correct Answer: Tejas

Q25 . Highest Civilian Honour received by A. P. J. Abdul Kalam is
एपीजे अब्दुल कलाम द्वारा प्राप्त सवोच्च्य नागरिक सम्मान हें 10-Jan-2017
Options:
1) Padma Shri
पद्मा श्री
2) Padma Bhushan
पद्मा भूषण
3) Padma Vibhushan
पद्मा विभूषण
4) Bharat Ratna
भारतरत्न
Correct Answer: Bharat Ratna

Q26 . Name the first person from Bollywood to feature on the cover of Time magazine.
टाइम मैगजिन के मुख्यपृष्ठ पर दिखाई देने वाले बॉलीवुड के प्रथम व्यक्ति का नाम बताइये |11-Jan-2017
Options:
1)Aishwarya Rai
ऐश्वेर्य राय
2) Shah Rukh Khan
शाहरुख खान
3) Amitabh Bachchan
अभिताभ बच्चन
4) Parveen Babi
परवीन बाबी
Correct Answer: Parveen Babi

Q 27. The Sino-Indian Border Conflict was a war between China and India that occurred in
चीन –भारत सीमा विवाद भारत और चीन के बीच में युद्ध था, जो वर्ष में हुआ था |11-Jan-2017
Options:
1) 1952
2) 1962
3) 1972
4) 1982
Correct Answer: 1962

Q28 . One of the following is not a Magsaysay Award winner?
निन्म में से कोन सा एक मैगसेसे पुरस्कार विजेता नहीं हें 11-Jan-2017
Options:
1)Arvind Kejriwal
अरविन्द केजरीवाल
2) Kiran Bedi
किरन बेदी
3) Satish Pachauri
सतिश पचोरी
4) Sandeep Pandey
संदीप पांडे
Correct Answer: Satish Pachauri

Q29 . Which among the following books is written by Nelson Mandela?
निन्मलिखित पुस्तकों में से नेल्सन मंडेला ने किस लिखा हें ? 11-Jan-2017
Options:
1)Long Walk to Freedom
लॉन्ग वाक ऑफ फ्रीडॉम
2) Economic Nightmare of Africa
ईकोनोमिक फ्रॉम माय अफरिका
3) Dreams from My Mother
ड्रीम्स फ्रॉम माय मदर
4) 27 years of Jail
27 इयर्स ऑफ जेल
Correct Answer: Long Walk to Freedom

Q30 . Salzburg Festival is held in which country?
साल्ज़बर्ग महोत्सव किस देश में आयोजित किया जाता हें ? 11-Jan-2017
Options:
1) Italy
इटली
2) Austria
ऑस्ट्रिया
3) Australia
ऑस्ट्रेलिया
4) Spain
स्पेन
Correct Answer: Austria

Q31 . The real name of Dilip Kumar is _____.
दिलीप कुमार का असली नाम हें |11-Jan-2017
Options:
1) Yusuf Khan
यूसिफ खान
2) Dilip Kumar
दिलीप कुमार
3) Mohammad Kaif
मोहम्मद कैफ
4) Ravi Bajaj
रवि बजाज
Correct Answer: Yusuf Khan

Q32 . Pulitzer prize is given in the field of ______.
पुलितेजर पुरस्कार के क्षेत्र में दिया जाता हें |11-Jan-2017
Options:
1) Journalism
पत्रकारिता
2) Sports
क्रीडा
3) Medicine
औषधि
4) Music
संगीत
Correct Answer: Journalism

Q33 . Postage Meter was invented by
डाक मीटर का द्वारा अविष्कार किया गया था |11-Jan-2017
Options:
1) Fyodor Pirotsky
फ्योदोर पिरोत्सकी
2) Arthur Pitney
आथर्र पिटनी
3) Fritz Pfleumer
फ्रिट्जप्फ्लयूमेर
4) Stephen Perry
स्टीफन पेरी
Correct Answer: Arthur Pitney

Q34 . Anti-apartheid activist _______ was imprisoned for 27 years by the South African government in 1962.
एक रंगभेद विरोधी कार्य कर्ता को दक्षिण अफ्रीका द्वारा वर्ष 1962 में 27 वर्षो के लिय कारावास में रखा गया था |SSC CHSL 2016 MISCELLANEOUS GK 11-Jan-2017
Options:
1) Thabo Mbeki
थाबो मबेकी
2) Kgalema Motlanthe
क्गालेमा मोंटलेंट
3) Nelson Mandela
नेल्सन मंडेला
4) Evelyn Mase
इवलिन मज़े
Correct Answer: Nelson Mandela

Q35 . __________ is the 2016 Oscar Winner for Best Director. सर्वक्षेसठ निर्देशक के लिय वर्ष 2016 का ओस्कर विजेता हें | SSC CHSL 2016 MISCELLANEOUS GK 11-Jan-2017
Options:
1) Alejandro G. Inarritu
एलेजानद्रो जी इनरीटू
2) Adam McKay
एडम मैकके
3) George Miller
जॉर्ज मिलर
4) Tom McCarthy
टॉम मैक कार्थि
Correct Answer: Alejandro G. Inarritu

Q36 . Author of famous book “12 Years A Slave” is
12 इयर्स ए स्लेव नामक प्रशिद्ध किताब के लेखक कोन हें ? 11-Jan-2017
Options:
1) Chetan Bhagat
चेतन भगत
2) Nelson Mandela
नेल्सन मंडेला
3) Solomon Northup Pirates
सोलोमन नार्थअप पाइरेट्स
4)Morarji Desai
मोरारजी देसाई
Correct Answer: Solomon Northup Pirates

Q37 . Which of the following is a designated terror group?
निम्नलिखित में से कोन सा एक नामित आतकी संगठन हें|12-Jan-2017
Options:
1) Tehreek­e­Taliban
तहरीक –ए –तालिबान
2) Jamaat­ul­Fakwa
जमात –उल -फकवा
3) Jamaat­ul­Ahrar
जमात-उल –अहरार
4) Tehreek­e­islamiyat
तहरीक-ए -इस्लामियत
Correct Answer: Jamaat­ul­Ahrar

Q38 . Dehradun is the capital city of _____.
देहरादून की राजधानी हें12-Jan-2017
Options:
1) Uttarakhand
उत्तराखंड
2) Uttar Pradesh
उत्तरप्रदेश
3) Tripura
त्रिपुर
4)Arunachal Pradesh
अरुणाचल प्रदेश
Correct Answer: Uttarakhand

Q39 . Who was the 1st Indian to win Mrs. World in 2001?
वर्ष 2001 में मिसेज़ वर्ल्ड पुरस्कार को जितने वाली प्रथम भारतीय कोन थी? 12-Jan-2017
Options:
1)Sonali Bendre
सोनाली बेंद्रे
2) Reita Faria
रीटा फ़रिया
3) Lara Dutta
लारादुत्ता
4) Aditi Gowitrikar
अदिति गोवित्रिकर
Correct Answer: Aditi Gowitrikar

Q40 . ‘M’ in BIMARU stands for which state?
BIMARU में M किस राज्य को दर्शाता हें? 12-Jan-2017
Options:
1) Maharashtra
महाराष्ट्र
2) Manipur
मणिपुर
3) Madhya Pradesh
मध्य प्रदेश
4) Mizoram
मिजोरम
Correct Answer: Madhya Pradesh

Q41 . Who wrote the book “Gone with the Wind”?
गॉन विद द विंड पुस्तक के लेखक कोन हें ? 12-Jan-2017
Options:
1) Jane Austen
जेन ऑस्टेन
2) William Blake
विलियम ब्लेक
3) Charles Dickens
चार्ल्स डिकेन्स
4) Margaret Mitchell
मार्गरेट मिशेल
Correct Answer: Margaret Mitchell

Q42 . Name the first country that has banned Pokemon Go.
उस प्रथम देश का नाम बताये जिसने पोकेमोन गो को प्रतिबंधित किया हें| 13-Jan-2017
Options:
1)India
भारत
2) Russia
रुस्सिया
3) China
चाइना
4) Iran
ईरान
Correct Answer: Iran

Q43 . The first Indian to win Booker Prize is
बुकर पुरस्कार जीतने वाली पहली भारतीय हें13-Jan-2017
Options:
1) Jhumpa Lahiri
जुम्पा लाहिरी
2) Arundhati Roy
अरुंधती रॉय
3) Siddhartha Mukherjee
सिद्धार्त मुखरजी
4) Gobind Beharilal
गोबिंद बहाररिलाल
Correct Answer: Arundhati Roy

Q44 . Who is the former body builder, who became a film star and a governor?
वह पूर्व बॉडी बिल्डर कोन हें जों बाद में एक फिल्म स्टार और एक गवर्नर बने13-Jan-2017
Options:
1) Sylvester Stallone
सिल्वेस्टर स्टेलोने
2) Dwayne Johnson
द्वाय्ने जॉनसन
3) Arnold Schwarzenegger
अर्नाल्ड स्च्वेरज़ेनेग्गेर
4) Steve Austin
स्टीव ऑस्टिन
Correct Answer: Arnold Schwarzenegger

Q45 . Who is the author of “Half Girlfriend”?
हाफ गर्लफ्रेंड पुस्तक के लेखक कोन हें13-Jan-2017
Options:
1) Chetan Bhagat
चेतन भगत
2) Amish Tripathi
अमिश त्रिपाठी
3) Ravinder Singh
रविंदर सिंह
4) Salman Rushdie
सलमान रुश्दी
Correct Answer: Chetan Bhagat

Q46 . The instrument used to measure Blood Pressure is
रक्तचाप मापने उपकरण का क्या नाम हें 15-Jan-2017
Options:
1) Sphygmomano-meter
स्फ्यग्मोमानो –मीटर
2) Thermometer
थर्मामीटर
3) ECG
ईसी जी
4) Stethoscope
स्टेथोस्कोप
Correct Answer: Sphygmomano-meter

Q47 . Mona Lisa is painted on
मोना लिसा को किसपर पेंट किया गया था 15-Jan-2017
Options:
1) Stone
पत्थर
2) Wood
लकड़ी
3) Paper
कागज
4) Metal sheet
धातु की चादर
Correct Answer: Wood

Q48 . What is the study of Moon called?
चंदमा के अध्यन को किया कहेते हें 15-Jan-2017
Options:
1) Selenology
सिलोनोलोजी
2) Cosmology
कोस्मोलोजी
3) Iridology
ल्रिड़ोलोजी
4) Planetology
प्लेनेटोलोजी
Correct Answer: Selenology

Q49 . Who wrote “Romeo & Juliet”?
रोमियो और जूलिएट किसने लिखा था 15-Jan-2017
1) Jane Austen
जेन ऑस्टेन
2) Mark Twain
मार्क ट्वेन
3) Toni Morrison
टोनी मोर्रीसों
4)William Shakespeare
विलियम शेक्सपियर
Correct Answer: William Shakespeare

Q50 . General anaesthetic was invented by?
सामान्य संवेदनाहारी का अविष्कार किसने किया था|15-Jan-2017
Options:
1) Alfred P. Southwick
अल्फ्रेड पी.साउथविक
1) Isaac Singer
इसाक सिंगर
3) Murasaki Shikibu
मुरसकी शिकीबू
4) Hanaoka Seishū
हनोके सिशु
Correct Answer: Hanaoka Seishū

Current Affairs in Hindi 2019-20

Current Affairs LuckyExam

LuckyExam © 2019