SSC CHSL 2016 Economics Solved Paper

 SSC CHSL 2016-17 Total :-110 Question
Q1.- Value of Total Goods and Services produced in a country is its _____________
किसी देश में उत्पादन किय गये संपूण सामान और सेवाओ का मूल्य उसका ______ कहलाता हें
7-Jan -2017
1)Gross Domestic Product
सकल घेरलू उत्पाद
2) Gross Revenue Income
सकल राजस्व आय
3) Total Goods Revenue
कुल सामान का राजस्व
4) Total Income
कुल आय
Correct Answer: Gross Domestic Product
Gross domestic product (GDP) is the monetary value of all the finished goods and services produced within a country’s borders in a specific time period

Q2.­ Which among the following is a characteristic of Laissez faire system?
निम्नलिखित में से कौन सी लायसेज फेयर प्रणाली एक विशेषता है?
7-Jan -2017
Options:
1) No government intervention
सरकार का कोई हस्तछेप नहीं होता
2) Market forces are highly regulated
बाजार के कारक अत्यधिक नियंत्रण हें
3)It is a socialist system
यह एक समाजवादी प्रणाली हें
4)Maximum government intervention
सरकार का सर्वाधिक हस्तक्षेप होता हें
Correct Answer: No government intervention
Laissez faire is an economic system in which transactions between private parties are free from government intervention such as regulation, privileges, tariffs, and subsidies.

Q3.Which law states that bad money drives good money out of circulation?
कौन सा नियम यह कहता है की बुरा पैसा संचरण में अच्छा पैसा बाहर करता है?
11-Jan-2017
1. Wagner’s law
वाग्नेर्स का नियम
2) Grimm’s law
ग्रीम का नियम
3) Gresham’s law
ग्रेसम का नियम
4) Keynes’ law
केयन का नियम
Correct Answer: Gresham’s law
Wagner’s law, known as the law of increasing state spending, for any country, that public expenditure rises constantly as income growth expands.
Gresham’s law is a monetary principle stating that “bad money drives out good”. For example, if there are two forms of commodity money in circulation, which are accepted by law as having similar face value, the more valuable commodity will disappear from circulation.
Keynes’ Law states that demand creates its own supply; changes in aggregate demand cause changes in real GDP and employment.
Say’s Law states that supply creates its own demand.

Q4.Lowering of value of currency relative to a foreign reference currency is called _________.
विदेशी संदर्भ मुद्रा के संबंध में मुद्रा का मूल्य के घटाव को ______ कहा जाता है।
8-Jan -2017
Options:
1.Devaluation
अवमुल्यन
2. Revaluation
पुनःमूल्यांकन
3. Down valuation
कम मूल्यांकन
4. Negative valuation
ऋणामक मूल्यांकन
Correct Answer: Devaluation
Devaluation is an official lowering of the value of a country’s currency within a fixed exchange rate system

Q5.Who generally presents the Finance Budget in Indian Parliament? 8-Jan -2017
भारतीय संसद में वितीय बजट कौन प्रसतुत करता है?
Options:
1. RBI Governor
रिज़र्व बैंक के गवर्नर
2. Budget Minister
बज़ट मंत्री
3. Finance Minister
वित्त मंत्री
4. Finance Secretary
वित्त सचिव
Correct Answer: Finance Minister

Q6.The goods which people consume more, when their price rises are called _______.
वे वस्तुए जिनकी की कीमत बड़ने पर खपत बढ जाती है,_____ कहते हें?
9-Jan -2017
Options:
1. Essential goods
अत्यावस्यक वस्तुए
2. Capital goods
पूजीगत वस्तुए
3. Veblen goods
वेब्लन वस्तुए
4. Giffen goods
गिफिन वस्तुए
Correct Answer: Giffen goods
Giffen good is a product that people consume more of as the price rises and vice versa—violating the basic law of demand in microeconomics.
For example, if the price of an essential food staple, such as rice, rises it may mean that consumers have less money to buy more expensive foods, so they will actually be forced to buy more rice.

Q7.If cash reserve ratio decreases, credit creation will _______. 9-Jan -2017
यदि नकदी जमा का अनुपात घटता है तो कर्ज़ का निर्माण ______ है।
1.increase
बढ़ता हें
2) Decrease
घटता हें
3) does not change
कोई परिवर्तन नहीं आता हें
4) first decreases than increases
पहले घटता हें फिर बड़ता हें
Correct Answer: increase

Q8.­ Stagflation is defined as?
मुद्रास्फीति जनित मंदी को किस तरह से परिभाषित किया जाता है?
10-Jan -2017
Options:
1) low inflation, low growth, low unemployment
कम महंगाई, कम वृधि, कम बेरोजगार
2) high inflation, low growth, high unemployment
उच्च महंगाई, कम वृधि, उच्च बेरोजगार
3) high inflation, high growth, high unemployment
उच्च महंगाई, उच्च वृधि, उच्च बेरोजगार
4) low inflation, high growth, low unemployment
कम महंगाई, उच्च वृधि, कम बेरोजगार
Correct Answer: high inflation, low growth, high unemployment
Stagflation, a combination of stagnation and inflation, is a situation in which the inflation rate is high, the economic growth rate slows, and unemployment remains steadily high.

Q9.Which among the following does not count in the development expenditure of government?
निम्नलिखित में से सरकार के विकास खर्च में किसकी गिनती नहीं की जाती है?
10-Jan -2017
Options:
1) Expenditure on economic services
आर्थिक सेवाओ पर खर्चा
2) Expenditure on social services
सामाजिक सेवाओ पर खर्चा
3) Grant to states
राज्यों को दी जानेवाली निधि
4) Defence expenditure
सुरक्षा संबंधी खर्चा
Correct Answer: Defence expenditure

Q10.Balance of Trade is the difference between
व्यपार संतुलन बैलेंस ऑफ़ ट्रेड किन दोनों के बीच का अंतर हें |
10-Jan-2017
Options:
1) Country’s Income and Expense
देश की आय और व्यय
2) Country’s Exports and Imports
देश का निर्यात और आयात
3) Country’s Tax Revenue and Expense
देश का कर राजस्व और खर्च
4) Country’s capital inflow and outflow
देश की पूजीं प्रवहा और बहीवर्हा
Correct Answer: Country’s Exports and Imports

Q11.Which among the following is not a component of balance sheet?
निम्नलिखित में से कोन बेलेंस शीट का एक घटक नहीं हें?
11-Jan-2017
Options:
1. Total issued capital
कुल जारी की गई पूजी
2. Cash held at the bank
बैंक में रखी गई नगदी
3. Value of raw materials held
पास रखे कच्चे माल का मूल्य
4. Revenue from sales of the company’s products
कंपनी के उत्पादों से प्राप्त की गई आय
Correct Answer: Revenue from sales of the company’s products
Balance sheet is a financial statement that summarizes a company’s assets, liabilities and shareholders’ equity at a specific point in time.

Q12.An increase in the growth rate of the nominal money supply results in
नाममात्र पैसे की आपूर्ति के विकास दर में हुई वृधि का परिणाम _____ में होता है।
12-Jan-2017
Options:
1)Lower rate of inflation
मुद्रास्फुती की कम दर
2) Higher rate of inflation
मुद्रस्फुती की उच्च दर
3) Lower interest rates
ब्याज की कम दरे
4) Currency appreciation
मुद्रा में बढ़ोतरी
Correct Answer: Higher rate of inflation

Q13.Economics assumes that
अर्थशास्त्र मानता हें कि
13-Jan-2017
Options:
1)people have unlimited desires but limited resources
लोगो की इच्छाए असीमित होती हें,लेकिन संसाधन सिमित होते हें
2) people have limited desires but unlimited resources
लोगो की इच्छाए सिमित होती हें, लेकिन संसाधन असीमित होते हें
3)allocation of resources if not centrally planned will cause inefficiency
संसाधनो के आवंटन का केंदीय नियोजन नहीं किया जाता,तो अक्षमता का कारण बनेगा
4)people are emotional and make irrational decisions
लोगो भावुक होते हें और तर्कहीन निर्णय लेते हें
Correct Answer: people have unlimited desires but limited resources

Q14.In which year was the First Five Year Plan launched in India? 13-Jan-2017
भारत का पंचवेर्सीय योजना का प्रराम्भ किस वर्ष हुआ था|
Options:
1) 1921
2) 1931
3) 1941
4) 1951
Correct Answer: 1951

Q15.Which of the following is not an assumption of perfect competition? 15-Jan-2017
निम्न में से कौन सी पूर्ण प्रतियोगिता की एक धारणा नहीं है?
Options:
1) There are many buyers and sellers
वहा कई खरीदार और विक्रता होते हें
2) Average total costs continually decrease.
ओसत से कुल लागत लगातार कम होती जाती हें
3) The good sold by all sellers in the market is assumed to be homogeneous.
बाज़ार में कुछ विक्रेता दुरा बेचे गई वस्तु को सजातीय माना जाता हें
4) Buyers and sellers in the market are assumed to have perfect information.
बाजार में खरीदारो और विक्रेताओ को सही जानकारी है ऐसा माना जाता है।
Correct Answer: Average total costs continually decrease.

Q16.Unemployment that arises when there is a general downturn in business activity is known as
वह बेरोजगारी तब बढ़ती है जब वहाँ व्यावसयिक गतिविधि में एक सामान्य मंदी होती है, तो उसे ______ के रूप में जाना जाता है।
15-Jan-2017
Options:
1)Structural unemployment
संरचनात्मक बेरोजगारी
2)Frictional unemployment
प्रतिरोधात्मक बेरोजगारी
3) Cyclical unemployment
चक्रीय बेरोजगारी
4) Disguised unemployment
प्रच्छन बेरोजगारी
Correct Answer: Cyclical unemployment
i)Disguised unemployment exists where part of the labor force is either left without work or is working in a redundant manner where worker productivity is essentially zero. It is unemployment that does not affect aggregate output.
ii) Frictional unemployment is when workers leave their jobs to find better ones.
iii) Cyclical unemployment:– Cyclical unemployment is a factor of overall unemployment that relates to the cyclical trends in growth and production that occur within the business cycle
iv) Structural unemployment: – Structural unemployment is a form of unemployment caused by a mismatch between the skills that workers in the economy can offer, and the skills demanded of workers by employers.

Q17.The law of demand states that
मांग का कानून कहता है की15-Jan-2017
Options:
1) if the price of a good increases, the demand for that good decreases.
यदि एक वस्तु की कीमत बढ़ जाती है, तो उस वस्तु की मांग कम हो जाती है।
2) if the price of a good increases, the the demand for that good increases.
यदि एक वस्तु की कीमत बढ़ जाती है, तो उस वस्तु की मांग वृधि होती है।
3) if the price of a good increases, the quantity demanded of that good decreases.
यदि एक वस्तु की कीमत बढ़ जाती है, तो उस वस्तु की मांग की गई मात्रा कम हो जाती है।
4) if the price of a good increases, the quantity demanded of that good increases.
यदि एक वस्तु की कीमत बढ़ जाती है, तो उस वस्तु की मांग की गई मात्रा में वृधि होती है।
Correct Answer: if the price of a good increases, the quantity demanded of that good decreases.
The law of demand is a microeconomic law that states, all other factors being equal, as the price of a good or service increases, consumer demand for the good or service will decrease, and vice versa

Q18.­ At the equilibrium price 16-Jan-2017
संतुलन पर कीमत
Options:
1) quantity demanded is equal to quantity supplied
मांग की गई मात्रा आपूर्ति की गई मात्रा के बराबर है
2) quantity demanded is greater than quantity supplied
मांग की गई मात्रा आपूर्ति की गई मात्रा से अधिक है
3) elasticity of demand equals elasticity of supply
मांग की लोच की आपूर्ति की लोच के बराबर होती है
4) price elasticity of demand is unity
मांग की कीमत लोच इकाई होती है
Correct Answer: quantity demanded is equal to quantity supplied

Q19.­ This tax is entirely borne by the entity it is levied upon and cannot be passed.
यह कर पूरी तरह से लगाई गई इकाई द्वारा वहन किया जाता है और इसे पारित नहीं किया जा सकता।
16-Jan-2017
Options:
1) Direct tax
प्रत्यक्ष कर
2) Indirect tax
अप्रत्यक्ष कर
3) Straight tax
सीधा कर
4) Advance
अग्रिम कर
Correct Answer: Direct tax
A direct tax is borne entirely by the entity that pays it, and cannot be passed on to another entity. Income tax is a form of direct tax ..
VAT, Excise duty etc are examples of Indirect taxes.

Q20.- The demand curve facing a perfectly competitive firm is
मांग व्रक, जो एक पूरी तरह से प्रतिस्पधि फर्म का सामना कर रहा है, वह है
16-Jan-2017
Options:
1) downward sloping
नीचे की ओर झुका हुआ
2) perfectly inelastic
पूरी तरह से स्थर
3) a concave curve
एक अवतल वक्र
4) perfectly elastic
पूरी तरह से लोचदार
Correct Answer: perfectly elastic
The demand curve for a firm in a perfectly competitive market varies significantly from that of the entire market.The market demand curve slopes downward, while the perfectly competitive firm’s demand curve is a horizontal line equal to the equilibrium price of the entire market.

Q21.In perfect competition a firm maximizes profit by _____.17-Jan-2017
पूण प्रतियोगिता में एक फर्म _____ द्वारा अधिकतम लाभ पाती है।
Options:
1) setting price such that price is equal to or greater than its marginal costs
कीमत को इस तरह से स्थापित करना ताकि कीमत सीमांत लागत के बराबर या उस से अधिक हो जाये
2) setting output such that price equals average total costs
उत्पादन को इस तरह से स्थापित करना ताकि कीमत औसत कुल लागत के बराबर हो जाये
3) setting output such that price equals marginal costs
उत्पादन को इस तरह से स्थापित करना ताकि कीमत सीमांत लागत के बराबर हो जाए
4) setting price so that it is greater than marginal cost
मूल्य को इस तरह से स्थापित करना ताकि यह सीमांत लागत से अधिक हो जाये
Correct Answer: setting output such that price equals marginal costs

Q22.A price floor is _____.
एक मूल्य तल
17-Jan-2017
Options:
1) a maximum legal price
एक अधिकतम वैध कीमत है
2) a minimum legal price
एक न्यून तम वैध मूल्य है
3) the price where demand equals supply
वह कीमत है जहां मांग आपूर्ति के बराबर होती है
4) the price where elasticity of demand equals elasticity of supply
वह कीमत है जहां मांग की लोच की आपूर्ति की लोच के बराबर होती है
Correct Answer: a minimum legal price
A price floor is the lowest legal price a commodity can be sold at. Price floors are used by the government to prevent prices from being too low. The most common price floor is the minimum wage–the minimum price that can be payed for labor

Q23.Micro economics deals with 17-Jan-2017
माइक्रो अर्थशास्त्र का संबंध इससे है
Options:
1) the circular flow of income
आय का वृताकार प्रवाह
2) the decision making of a single economic variable like demand
मांग की तरह एक ही आर्थिक चर का निणय लेना
3) understanding unemployment
बेरोजगारी को समझना
4) economic growth
आर्थिक विकास
Correct Answer: the decision making of a single economic variable like demand
Microeconomics is the study of individuals, households and firms’ behavior in decision making and allocation of resources

Q24.­________ is a good whose quantity demanded decreases when consumer income rises.
_________ वह वस्तु है जिसकी मात्रा की मांग उस समय कम हो जाती है, जब उपभोक्ता आय बढ़ जाती है।
18­-Jan-­2017
Options:
1) Veblen good
बेब्लेन वस्तु
2) normal good
सामान्य वस्तु
3) exclusive good
अनन्य वस्तु
4) inferior good
निम्न कोटि की वस्तु
Correct Answer: inferior good
Veblen good :-A good for which demand increases as the price increases, because of its exclusive nature and appeal as a status symbol
Inferior good is a good whose quantity demanded decreases when consumer income rises unlike normal goods, for which the opposite is observed. Normal goods are those for which consumers’ demand increases when their income increases.

Q25.­ Match the characteristics with their market structure: 18­Jan­2017
(a) Differentiated products, but close substitutes for consumers so their demand curves are elastic
(b) Homogeneous product, all goods are perfect substitutes for consumers
विशेषताओं का उनके बाज़ार सरंचना के साथ मिलान करे:
(a) विभेदित उत्पाद, लेकिन उपभोगताओं के लिय एक करीबी विकल्प इसलिय इनकी मांग की कर्व लोचदार हें।
(b) सजातीय उत्पाद, सारा सामान उपभोगताओं के लिय एक सही विकल्प है।
Options:
1)(a) Monopolistic Competition, (b) Pure Competition
a) एकाधिकार प्रतियोगिता, (b) विशुद्ध प्रतियोगिता
2)(a) Monopolistic Competition, (b) Pure Monopoly
a) एकाधिकार प्रतियोगिता, (b) विशुद्ध प्रतियोगिता
3)(a) Pure Competition, (b) Monopolistic Competition
a) विशुद्ध प्रतियोगिता, B)एकाधिकार प्रतियोगिता
4)(a) Pure Monopoly, (b) Pure Competition
a) विशुद्ध एकाधिकार, B) विशुद्ध प्रतियोगिता
Correct Answer:
(a) Monopolistic Competition, (b) Pure Competition

Monopolistic competition is a type of imperfect competition such that many producers sell products that are differentiated from one another (e.g. by branding or quality) and hence are not perfect substitutes. such as: The restaurant business. Hotels and pubs.

Pure competition is a term that describes a market that has a broad range of competitors who are selling the same products. It is often referred to as perfect competition. stocks, foreign exchange.

A pure monopoly is a market structure where one company is the single source for a product and there are no close substitutes for the product available. Utility companies, such as water and electricity, in particular towns, Cell service providers in some countries.

Q27.In economic equilibrium
आर्थिक संतुलन में
19­Jan­2017
Options:
1) Supply is equal to the demand.
मांग आपूर्ति के बराबर होती है।
2) The surplus is larger than the shortage.
अधिशेष की कमी से भी बड़ा है।
3) Elasticity of demand equals elasticity of supply
मांग के लोच के आपूर्ति के लोच के बराबर होती है।
4) Price elasticity of demand is unity
मांग की कीमत लोच एकता (यूनिटी) है।
Correct Answer: supply is equal to the demand.

Q28.The Look East Policy in India was started by which of the following Prime Ministers?
भारत में“पूर्व तरफ देखो नीति“निम्नलिखित में से किस प्रधानमंत्री द्वारा प्रारंभ की गई थी?
19­Jan­2017
Options:
1) Rajiv Gandhi
राजीव गाँधी
2) Atal Bihari Vajpayee
अटल बिहारी वाजपेई
3) P.V. Narasimha Rao
पी.वी नरसिम्ह राव
4) Manmohan Singh
मनमोहन सिंह
Correct Answer: P.V. Narasimha Rao

Q29.At same money supply, if the government reduces the tax rate which of the following is true?
एक ही मुद्रा की आपूर्ति पर,यदि सरकार ने करो की दर कम कर दी हें,तो निम्न में से कोन सा सत्य हें |
19-­Jan-­2017
Options:
1)Government revenues will surely fall
सरकार राजस्व निश्चित रूप से गिर जायगी
2) Disposable income will surely increase
प्रयोज्य आय में निश्चित रूप में व्रधि होगी
3) Budget deficit will surely fall
बजट घाटा निश्चित रूप से गिर जाएगा
4) Budget surplus will surely fall
बजट अधिषेस निश्चित रूप से गिर जाएगा
Correct Answer: Disposable income will surely increase
Disposable income :- income remaining after deduction of taxes and social security charges, available to be spent or saved as one wishes.

Q30. ­ Match the characteristics with their market structure:
(a)Difficult entry (often due to economies of scale)
(b)Can sell as much as it can at market price
विशेषताओं का उनकी बाज़ार सरंचना के साथ मिलान करे:
(a) कठीन प्रवेश (अक्सर पैमाने की अर्थव्वस्थाओं के कारण)
(b) बाजार मूल्य पर ज्यादा से ज्यादा बेच सकते हें 19-Jan-2017
Options:
1)(a) Monopolistic Competition, (b) Pure Monopoly
(a) एकाधिकार प्रतियोगिता, (b) विसुध एकाधिकार
2)(a) Pure Monopoly, (b) Oligopoly
(a) विशुद्ध एकाधिकारी, (b) अल्पाधिकार
3)(a) Oligopoly, (b) Pure Competition
(a) अल्पाधिकार, (b) विशुद्ध प्रतियोगिता
4)(a) Pure Competition, (b) Oligopoly
(a)विशुद्ध एकाधिकार,(b) अल्पाधिकार
Candidate Answer: (a) Monopolistic Competition, (b) Pure Monopoly

Q31.Which of the following statements is incorrect, if resources were unlimited?
निम्नलिखित बयानों में से कौन सा गलत है, यदि संसाधन असीमत थे?
20-Jan-2017
Options:
1) there would still be scarcity and opportunity costs
अभी भी कमी होगी और अवसर लागत होगी
2) there would still be scarcity but no opportunity costs
अभी भी कमी होगी, लेकिन कोई अवसर लागत नही होगी
3) there would be no scarcity, but there would be opportunity costs.
कोई कमी नही होगी, लेकिन अवसर लागत होगी।
4) there would neither be scarcity nor opportunity costs
न तो कमी होगी और न ही अवसर लागत होगी
Correct Answer: there would be no scarcity, but there would be opportunity costs

Q32. is the unemployment which exists in any economy due to people being in the process of moving from one job to another.
वह बेरोजगारी है, जो लोगो द्वारा एक काम से दूसरे काम में जाने की प्रकिर्या में होने की वजह से किसी भी अर्थव्वस्था में मौजूद होती है।
20-Jan-2017
Options:
1) Seasonal unemployment
मौसमी बेरोजगारी;
2) Cyclical unemployment
चक्रीय बेरोजगारी;
3) Frictional unemployment
प्रतिरोधात्मक बेरोजगारी
4) Structural unemployment
संरचनाआत्मक बेरोजगारी
Correct Answer: Frictional unemployment
i) Seasonal unemployment occurs when there is a limited need for a type of work to be performed during a particular period of the year, based on factors like deadlines or climate.
ii) Frictional unemployment is when workers leave their jobs to find better ones.
ii) Cyclical unemployment:- Cyclical unemployment is a factor of overall unemployment that relates to the cyclical trends in growth and production that occur within the business cycle.visit luckyexam.com for more content
iv) Structural unemployment: – Structural unemployment is a form of unemployment caused by a mismatch between the skills that workers in the economy can offer, and the skills demanded of workers by employers.

Q33.­ Match the characteristics with their market structure:
(a)MC = Price
(b)Firm will tend to set output so that it earns maximum profits.
विशेषताओं का उनके बाज़ार सरंचना के साथ मिलान करे
(a) MC = मूल्य
(b) फर्म अधिकतम मुनाफा अर्जित करने के लिय उत्पादन निर्धारित करने की राह चलेगी
20-Jan-2017
Options:
1)(a) Pure Competition, (b) Pure Monopoly
(a) विशुद्ध प्रतियोगिता , (b) विशुद्ध एकाधिकार
2)(a) Pure Monopoly, (b) Monopolistic Competition
(a) विशुद्ध एकाधिकार , (b) एकाधिकार प्रतियोगिता
3)(a) Oligopoly, (b) Monopolistic Competition
(a) अल्पाधिकार ,(b) एकाधिकार प्रतियोगिता
4)(a) Pure Competition, (b) Oligopoly
(a) विशुद्ध प्रतियोगिता ,(b) अल्पाधिकार
Correct Answer: (a) Pure Competition, (b) Pure Monopoly

Q34.The unemployment created at certain times of the year, when the demand for goods and services are lower than normal, is
वह बेरोजगारी जो वर्ष के कुछ निश्चित समय में बनाई जाती है, जब माल और सेवा? की मांग सामान्य की तुलना में कम होती हें, वह _____ है।
Options:
1) Cyclical unemployment
चक्रीय बेरोजगारी
2) Frictional unemployment
प्रतिरोधात्मक बेरोजगारी
3) Seasonal unemployment
मौसमी बेरोजगारी
4) Structural unemployment
संरचनात्मक बेरोजगारी
Correct Answer: Seasonal unemployment
Q35.If goods A and B are substitutes, a decrease in the price of good B will
यदि A और B वस्तुए स्थानापत्र की जाती हें,तो B की कीमत में होने वाली कमी क्या होगी ?
21-Jan-2017
Options:
1) Decrease demand for good B
वस्तु b के लिय मांग में कमी
2) Decrease demand for both the goods
दोनों वस्तुओ की मांग में कमी
3) Increase demand. for both the goods
दोनों वस्तुओ में मांग में वृधि
4) Decrease demand for good A
वस्तु A के लिय मांग में कमी
Correct Answer: decrease demand for good A

Q36.Government borrowing to finance budget deficits ______
सरकार बजट घाटे के वित्तपोषण के लिय उधार ले रही है, का क्या असर होगा?
21-Jan-2017.
Options:
1) will exert downward pressure on interest rates
ब्याज दरो पर नीचे की ओर दबाव लागू होगा
2) will have no effect on interest rates
ब्याज दरो पर कोई असर नहीं होगा
3) will increase supply of loanable funds
ऋण देने योग्य धन की आपूर्ति में वृधि होगी
4) will put upward pressure on interest rates
ब्याज दरो पर ऊपर की ओर दबाव डाला जाएगा
Correct Answer: will put upward pressure on interest rates

Q37.Full employment is the level at which there is
पूर्ण रोजगार का स्तर वह होता है, जिस पर _____।.
22-Jan-2017
Options:
1) no frictional unemployment
कोई प्रतिरोधात्मक बेरोजगारी नही
2) no cyclical unemployment
कोई आवर्ती बेरोजगारी नही
3) no structural unemployment
कोई संरचनात्मक बेरोजगारी नही
4) no unemployment
कोई बेरोजगारी नहीं
Correct Answer: no cyclical unemployment

Q38.Ad Valorem tax is levied on?
मूल्यवर्धित कर को किस पर लागू किया जाता है?
22-Jan-2017
Options:
1) Value
मूल्य
2) Volume
आयतन
3) Production
उत्पादन
4) Export
निर्यात
Correct Answer: Value
An ad valorem tax is a tax whose amount is based on the value of a transaction or of property. It is typically imposed at the time of a transaction, as in the case of a sales tax or value-added tax (VAT).

Q39.­ Unemployment resulting from industrial reorganization, typically due to technological change, rather than fluctuations in supply or demand is called
औघोगिक पुनगाठन से उत्पन बेरोजगारी आम तौर पर,आपूर्ति या मांग में उतार चढ़ाव की बजाय प्रोघोगिकीय परिवर्तन के कारण होती है, उसे कहा जाता है
22-Jan-2017
Options:
1) Structural unemployment
संरचनात्मक बेरोजगारी
2) Frictional unemployment
प्रतिरोधात्मक बेरोजगार
3) Seasonal unemployment
मोसमी बेरोजगार
4) Cyclical unemployment
चक्रीय बेरोजगार
Correct Answer: Structural unemployment
Structural unemployment :- Structural unemployment is a form of unemployment caused by a mismatch between the skills that workers in the economy can offer, and the skills demanded of workers by employers.

Q40.­ If Money supply growth is faster than real GDP growth, it results in
यदि पैसे की आपूर्ति की वृधि वास्तविक जीडीपी विकास दर की तुलना में तेज है, तो इसका परिणाम _____ होगा।
22-Jan-2017
Options:
1) Inflation
मुद्रस्फीती
2) Deflation
अपस्फीती
3) budget surplus
बजट अधिशेष
4) budget deficit
बजट घाटा
Correct Answer: Inflation