SSC CHSL 2016 Computer Questions

There were 78 Questions asked in SSC CHSL 2016 Exam

Q1.Group of 4 bits forms a
7-Jan -2017
Options:
1) Byte
2) Nibble
3) Gigabyte
4) Terabyte
Correct Answer: Nibble
A nibble is a four-bit aggregation or half an octet.
It is also known as half-byte or tetrade
Q2. ­ The first programming language was 7-Jan -2017
Options:
1) Perl
2) FORTRAN
3) Visual Basic
4) C
Correct Answer: FORTRAN

Q3. Web pages are created by using which of the following? 8-Jan -2017
Options:
1) HTTP
2) SMTP
3) HTML
4) SGML
Correct Answer: HTML

Q4.Which of the following language is used to access data from a database?
9-Jan -2017
Options:
ASP.Net
2) Java
3) SQL
4) C++
Correct Answer: SQL
Structured Query Language

Q5.126 – The tag line “Do no Evil” is owned by?
9-Jan -2017
Options:
Yahoo
2) Bing
3) Google
4) Start page
Correct answer:- Google

Q6. ­ Syntax Errors are determined by
10-Jan -2017
Options:
1) Interpreter
2) ALU
3) Logic Unit
4) Control Unit
Correct Answer: Control Unit

Q7. ­ How many bits does an IP address contain? 10-Jan -2017
Options:
1) 64 bits
2) 32 Bits
3) 128 Bits
4) 256 Bits
Correct Answer: 32 Bits

Q8.DNS is a networking term that refers to
10-Jan-2017
Options:
1) Domain Name System
2) Digital Network Service
3) Disk Numbering Sequence
4) Data Number System
Correct Answer: Domain Name System

Q9.Which of the following is a server side scripting language?
12-Jan-2017
Options:
1) HTML
2) DHTML
3) JavaScript
4) PHP
Correct Answer: PHP

Q10.Which of the following is an example of Electrically-Erasable Programmable Read-Only Memory? 13-Jan-2017
Options:
1) Flange
2) Fury
3) Flash
4) FRAM
Correct Answer: Flash

Q11.What is the mascot of Linux Operating System? 15-Jan-2017
Options:
1) Bear
2) Penguin
3) Lion
4) Whale
Correct Answer: Penguin

Q12.The transfer of data from one application to another in a computer system is known as 15-Jan-2017
Options:
1) Dynamic Data Exchange
2) Dodgy Data Exchange
3) Dogmatic Data Exchange
4) Dynamic Disk Exchange
Correct Answer: Dynamic Data Exchange

Q13.The unit of measurement of a word length is
15-Jan-2017
Options:
1) Meter
2) Byte
3) Bit
4) Millimetre
Correct Answer: Bit

Q14.Who invented Email? 15-Jan-2017
Options
1) Tim Berners­Lee
2) James Gosling
3) Vinton Cerf
4) VA Shiva Ayyadurai
Correct Answer: VA Shiva Ayyadurai

Q15.Processed data is known as 16-Jan-2017
Options
1) Data
2) Information
3) Knowledge
4) Analysis
Correct Answer: Information

Q16.Who invented logarithms? 16-Jan-2017
Options:
1) Eden Snowden
2) Larry Page
3) Thomas Edison
4) John Napier
Correct Answer: John Napier

Q17.Raymond Samuel Tomlinson is famous for developing which of the following? 16-Jan-2017
1) Email
2) SMS
3) Facebook
4) Orkut
Correct Answer: Email
Raymond implemented the first email program on the ARPANET system, the precursor to the Internet

Q18.Which of the following errors are identified by the compiler? 16-Jan-2017
Options:
1) Logical Errors
2) Hardware Errors
3) Language Errors
4) Image Errors
Correct Answer: Logical Errors

Q19.A set of instructions executed directly by a computer’s central processing unit is _____. 17-Jan-2017
Options:
1) Command Language
2) Machine Language
3) Markup Language
4) Style Sheet Language
Correct Answer: Machine Language

Q20.How many layers are there in the OSI networking model? 17-Jan-2017
Options:
1) 13
2) 11
3) 9
4) 7
Correct answer:- 7
The Open Systems Interconnection model (OSI model) characterizes and standardizes the communication functions of a telecommunication or computing system without regard to their underlying internal structure and technology

Q21.ROM in computer science stands for? 18­Jan­2017
Options:
1)Random Only Memory
2) Read Out Memory
3) Read Only Memory
4) Rotation Only Memory
Correct Answer: Read Only Memory

Q22.Which of the following is not an Operating System? 8-Jan -2017
Options:
1)Windows Vista
2)Linux
3)Microsoft Office
4)Apple’s Mac OS
Correct Answer: Microsoft Office

Q23.How many GB is equal to 1 TB? 18­Jan­2017
Options:
1) 128
2) 256
3) 512
4) 1024
Correct Answer: 1024

Q24.The full form of PDF is
11-Jan-2017
Options:
1) Programmed Document File
2) Portable Document File
3) Possible Document File
4) Portable Document Format
Correct Answer: Portable Document Format

Q25.Which company developed Java? 18­Jan­2017
Options:
1) Microsoft
2) Sun
3) Novell
4) Oracle
Correct Answer: Sun

Q26. The command that merges the contents of one file to another is 19­Jan­2017
Options:
1)APPEND
2)RENAME
3)RESTORE
4)ADD
Correct Answer: APPEND

Q27. ________ tells the computer’s memory, arithmetic/logic unit and input and output devices how to respond to a program’s instructions. 19-­Jan-­2017
Options:
1) Storage Unit
2) Input Device
3) Control Unit
4) Logic Unit
Correct Answer: Control Unit

Q28. Hypertext was invented by 19-­Jan-­2017
Options:
1) Jean-Antoine NoIIet
2) Alfred Nobel
3) Joseph Nicephore Niepce
4) Ted Nelson
Correct Answer: Ted Nelson

Q29.How many KB is equal to 1 GB? 19-Jan-2017
Options:
1) 1024
2) 256 x 1024
3) 1024 x 1024
4) 1024 x 1024 x 128
Correct Answer: 1024 x 1024

Q30.Which of the following is equivalent to 1 Kilobyte? 20-Jan-2017
Options:
1)128 Bytes
2)256 Bytes
3)512 Bytes
4)1024 Bytes
Correct Answer: 1024 Bytes

Q31. A computer language that expresses the presentation of structured documents, such as CSS, is called. 20-Jan-2017
Options:
1)Command Language
2)Machine Language
3)Markup Language
4)Style Sheet Language
Correct Answer: Style Sheet Language
Cascading Style Sheets (CSS) is a style sheet language used for describing the presentation of a document written in a markup language.

Q32.Which of the following is a free encyclopedia, written collaboratively by the people who use it?
20-Jan-2017
Options:
1)Google
2)Wikipedia
3)Encyclopaedia
4)Yahoo
Correct Answer: Wikipedia

Q33.­ A formal language used to express information or knowledge, often for use in computer system design is?
20-Jan-2017
Options:
1)Command Language
2)Machine Language
3)Markup Language
4)Modeling language
Correct Answer: Modeling language

Q34. is a series of supercomputers designed and assembled by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) in Pune, India.
21-Jan-2017
Options:
1)PARAM
2)TITAN
3)SHAKTI
4)VIGYAN
Correct Answer: PARAM

Q35.Unix operating system was developed in 1970s by 21-Jan-2017
Options:
1) Moto Labs
2) Microsoft Labs
3) IBM Labs
4) Bell Labs
Correct Answer: Bell Labs

Q36. Who is known as the father of computing?
22-Jan-2017
Options:
1)Charles Faraday
2)Michael Jonathan
3)Charles Babbage
4)Douglas Well
Correct Answer: Charles Babbage

Q37.­ A grammar for annotating a document in a way that is syntactically distinguishable from the text, such as HTML, is 22-Jan-2017
Options:
1)Command Language
2)Machine Language
3)Markup Language
4)Style Sheet Language
Correct Answer: Markup Language

Q38. ASP in computer science stands for?
22-Jan-2017
Options:
1)Abstract Service Provider
2)Application Service Provider
3)Application Signal Provider
4)Abstract Syntax Provider
Correct Answer: Application Service Provider
An application service provider (ASP) is a business providing computer-based services to customers over a network; such as access to a particular software application using a standard protocol

Q39. ATM stands for 22-Jan-2017
Options:
1) Any Time Money
2) Auto Technology Money
3) Automated Teller Machine
4) Automatic Transaction Machinery
Correct Answer: Automated Teller Machine

Q40. Two versions of the Internet Protocol (IP) are in use 23-Jan-2017
Options:
1) IP Version 4 & IP Version 6
2) IP Version 2 & IP Version 3
3) IP Version 4 & IP Version 8
4) IP Version 2 & IP Version 4
Correct Answer: IP Version 4 & IP Version 6

LuckyExam © 2019