SSC CGL Physics 2017 Solved Paper

SSC CGL Physics 2017 Solved Paper

SSC CGL Physics 2017 Solved Paper

SSC CGL Physics 2017 Solved Paper

There were total 110 Questions asked in SSC CGL Physics 2017 Exam. You can refer YouTube channel for more details

Q1. Which of the following instrument is used to measure Soil Water Tension?
मृदा में जल तनाव मापने के लिए यह प्रयोग किए जाने वाले यंत्र को क्या कहा जाता है ?
SSC CGL Physics 5-august-2017
Option:-
1.Photometer प्रकाशमापी
2.Pyrometer उत्तापमापी
3.Psychrometer शुष्काद्रतामापी
4.Tensiometer तनावमापी
Correct Answer: Tensiometer तनावमापी
A photometer is an instrument that measures light intensity or the optical properties of solutions or surfaces.
A pyrometer is a type of remote-sensing thermometer used to measure the temperature of a surface.
A psychrometer measures the relative humidity in the atmosphere through the use of two thermometers
Q2. What is the SI unit of Force?
बल का SI मात्रक क्या है ?
SSC CGL 5-august-2017
Option:-
1.Pascal पास्कल
2.Boyle बॉयल
3.Newton न्यूटन
4.Watt वॉट
Correct Answer: Newton न्यूटन
Q3. Which of the following device is best suited for measuring the temperature inside metallurgical furnaces?
निम्नलिखित में से कौन सा यंत्र धातु भट्टियों के अंदर के तापमान को मापने के लिए सबसे उचित है ?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Pyrometer पायरोमीटर
2.Thermocouple थर्मोकपल
3.Thermometer थर्मामीटर
4.Thermistor थर्मिस्टर
Correct Answer: Pyrometer पायरोमीटर
A pyrometer is a type of remote-sensing thermometer used to measure the temperature of a surface from a distance.
A thermocouple (two dissimilar electrical conductors forming electrical junctions at differing temperatures )produces a temperature-dependent voltage as a result of the thermoelectric effect, and this voltage can be interpreted to measure temperature.
A thermistor is a type of resistor whose resistance is dependent on temperature. Measure limited temperature range, between −90 °C to 130 °C.
Q4. Which one of the following is a bad Thermal Conductor?
निम्नलिखित में से कौन-सा एक बुरा ऊष्मा परिचालक है?
SSC CGL Physics 5-august-2017
Option:-
1.Aluminium एल्यूमीनियम
2.Copper तांबा
3.Glass शीशा
4.Silver चांदी
Correct Answer: Glass शीशा
Thermal conductivity is the property of a material to conduct heat. Heat transfer occurs at a lower rate across materials of low thermal conductivity than across materials of high thermal conductivity.
Q5. Who invented first working laser?
पहली काम करने वाली लेजर का आविष्कार किसने किया था ?
SSC CGL 5-august-2017
Option:-
1.A. H. Taylor A H टेलर
2.W. K. Roentgen W K रॉटजन
3.T. H. Maiman T H मेमन
4.Fred Morrission फ्रेंड मॉरिसन
Correct Answer: T. H. Maiman T H मेमन
Q6. What is the minimum distance (in metres) required to hear an echo?
प्रतिध्वनि सुनने के लिए न्यूनतम दूरी मीटर में कितनी होनी चाहिए ?
SSC CGL 5-august-2017
Option:-
1.10
2.13
3.17
4.21
Correct Answer: 17
Q7. Why does a black board appears black in colour?
एक श्यामपट्ट रंग में काला क्यों दिखाई देता है ?
SSC CGL Physics 5-august-2017
Option:-
1.It reflects black colour वह काला रंग प्रतिबिंबित करता है
2.It absorbs black colour वह काला रंग अवशोषित करता है
3.It reflects all colours वह सारे रंग प्रतिबिंबित करता है
4.It absorbs all the colours वह सारे रंग अवशोषित करता है
Correct Answer: It absorbs all the colours वह सारे रंग अवशोषित करता है
A black object may look black, but, technically, it may still be reflecting some light. For example, a black pigment results from a combination of several pigments that collectively absorb most colors. So when light falls on it board absorbs all colours because all are present so no light is reflected back .
Q8. Meter in a vehicle that calculates distance covered by the vehicle is called __________.
वह मीटर जो वाहन द्वारा तय की गई दूरी को मापता है उसे क्या कहा जाता है?
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.Speedometer चालमापी
2.Odometer पथमापी
3.Thermometer थर्मामीटर
4.Kilometre किलोमीटर
Correct Answer: Odometer पथमापी
Q9. What is the SI unit of pressure?
दाब के आईएएस मात्रक को क्या कहते हैं ?
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.Newton न्यूटन
2.Weber बेवर
3.Pascal पास्कल
4.Henry हेनरी
Correct Answer: Pascal पास्कल
Weber is the SI unit of magnetic flux
The henry is the SI derived unit of electrical inductance
Q10. Who invented bluetooth?
ब्लूटूथ का आविष्कार किसने किया था ?
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.Kirkpatrick Macmillan किर्कपैट्रिक मैकमिलन
2.Benjamin Franklin बेंजामिन फ्रेंक्लिन
3.Dr. Jaap Haartsen डॉक्टर जाप हार्तसेन
4.Charles Babbage चार्ल्स बैबेज
Correct Answer: Dr. Jaap Haartsen डॉक्टर जाप हार्तसेन
Q11. Reflection from a smooth surface like that of a mirror is called ___________ reflection.
दर्पण जैसे चिकने पृष्ठ से होने वाले परावर्तन को कौन सा परावर्तन कहते हैं ?
SSC CGL Physics 6-august-2017
Option:-
1.regular नियमित
2.irregular अनियमित
3.diffused विसरित
4.fused संगलित
Correct Answer: regular नियमित
Regular reflection: Reflection such that the angle of reflection of the light is equal to the angle of incidence and on the opposite side of the normal to the point of incidence.
Diffuse reflection is the reflection of light or other waves or particles from a surface such that a ray incident on the surface is scattered at many angles rather than at just one angle.

Q12. What is the unit of resistance?
प्रतिरोध को मापने की इकाई क्या है ?
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.ohm ओह्म
2.farad फैरड
3.henry हेनरी
4.weber वेबर
Correct Answer: ohm ओह्म
The farad is the SI derived unit of electrical capacitance
Q13. Who invented the vacuum pump?
निर्वात पंप का आविष्कार किसने किया?
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.Otto von Guericke ओट्टो वोन गैरिक
2.Cai Lun की लुन
3.Melitta Bentz मेलिटा बेंटज़
4.William Henry Fox Talbot विलियम हेनरी फॉक्स टैलबोट
Correct Answer: Otto von Guericke ओट्टो वोन गैरिक
Q14. What is the other name of Galileo’s law of falling bodies?
गैलीलियो के गिरते शरीर के नियम को और किस नाम से जाना जाता है ?
SSC CGL Physics 8-august-2017
Option:-
1.Law of motion गति का नियम
2.Newton’s first law न्यूटन का पहला नियम
3.Newton’s second law न्यूटन का दूसरा नियम
4.Newton’s third law न्यूटन का तीसरा नियम
Correct Answer: Newton’s first law गति का नियम
Galileo’s law of falling bodies :- Bodies fall on the surface of the earth at a constant acceleration, and that the force of gravity which causes all bodies to move downward is a constant force.

Q15. Which of the following device is used to measure humidity?
निम्नलिखित में से कौन से यंत्र का प्रयोग आद्रता मापने के लिए किया जाता है?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1. Hydrometer द्रवघनत्वमापी
2.Hygrometer आर्द्रतामापी
3.Psycho Meter मनोमानमापी
4.Anemometer पवनवेगमापी
Correct Answer: Hygrometer आर्द्रतामापी
A hydrometer or areometer is an instrument that measures the specific gravity (relative density) of liquids—the ratio of the density of the liquid to the density of water

Q16. Which of the following is not a vector quantity?
निम्नलिखित में से कौन एक सदिश मात्रा नहीं है ?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1. Momentum आवेग
2.Displacement विस्थापन
3.Torque बल आघूर्ण
4.Speed गति
Correct Answer: Speed गति

Q17. At what temperature (in Fahrenheit) pure water freezes?
शुद्ध जल किस तापमान (फारेनहाइट में) पर जम जाता है?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.32
2.0
3.48
4.37
Correct Answer: 32
Water freezes at 32 degrees Fahrenheit, 0 degrees Celsius, 273.15 Kelvin.

Q18. Who invented Dynamite?
डायनामाइट का आविष्कार किसने किया?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.J B Dunlop जेबी डनलप
2.Alfred Nobel अल्फ्रेड नोबल
3.James Simons जेम्स सिमोन्स
4.Peter Hargreaves पीटर हरग्रीवस
Correct Answer: Alfred Nobel अल्फ्रेड नोबल

Q19. Which of the following is not a vector quantity?
निम्नलिखित में से कौन एक सदिश मात्रा नहीं है?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Acceleration त्वरण
2.Electric current विद्युत धारा
3.Force बल
4.Velocity संवेग
Correct Answer: Electric current विद्युत धारा

Q20. The phenomena of raising the outer edge of the curved roads above the inner edge to provide necessary centripetal force to the vehicles to take a safe turn is called _____.
वाहनों को सुरक्षित मोड़ लेने के लिए आवश्यक केंद्रीय बल प्रदान करने हेतु किसी घुमावदार सड़क के बाहरी किनारे को आंतरिक किनारे से ऊपर करने की प्रक्रिया को क्या कहते हैं?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.banking of roads ढालू सड़क (सड़क की बैंकिंग)
2.cornering of roads सड़क की कॉर्नरिंग
3.elevation of roads सड़क को ऊंचा करना
4.tempering of roads सड़क की टेंपरिंग
Correct Answer: banking of roads ढालू सड़क (सड़क की बैंकिंग)
If the road is banked, so that the outer edge is above the inner edge, then a portion of the normal force from the road on the tires points towards the center of the track; this fraction of the normal force can provide enough centripetal force to keep the car moving in a circle.

Q21. The bending of light when it passes around a corner or a slit is due to ______.
जब प्रकाश किसी किनारे या किसी दरार से होकर गुजरती है तो यह किस वजह से वंकित (Bend) हो जाती है
SSC CGL 9-august-2017
Option:-
1.reflection प्रतिबिंब
2.refraction अपवर्तन
3.diffraction विवर्तन
4.total internal reflection पूर्ण आंतरिक प्रतिबिंब
Correct Answer: diffraction विवर्तन
The ability of light to bend around corners is also known as “diffraction
Refraction is the change in direction of waves that occurs when waves travel from one medium to another. Refraction is always accompanied by a wavelength and speed change.
Diffraction is the bending of waves around obstacles and openings. The amount of diffraction increases with increasing wavelength.

Q22. What is the reason for formation of Mirage in desert?
मरुस्थल में मरीचिका या मरब कृष्णा बनने का मुख्य कारण क्या है?
SSC CGL Physics 9-august-2017
Option:-
1.Refraction of light प्रकाश का अपवर्तन
2.Reflection of light प्रकाश का प्रतिबिंब
3.Total internal reflection of light प्रकाश का पूर्ण आंतरिक प्रतिबिंब
4.Both Refraction and Total internal reflection of light
प्रकाश का अपवर्तन तथा पूर्ण आंतरिक प्रतिबिंब दोनों
Correct Answer: Total internal reflection of light
Mirage occurs due to total internal reflection of light. When the sun is high in the sky, the sand gets heated first and then the layers of air above it. The rays from the trees travel from an optically denser air layer to a rarer layer and hence bend away from the normal. This bending continues and a stage is reached where the angle of incidence becomes greater than the critical angle and total internal reflection takes place.

Q23. Who discovered television?
टेलीविजन का आविष्कार किसने किया था?
SSC CGL 9-august-2017
Option:-
1.Michael Faraday माइकल फैराडे
2.Joseph Henry जोसेफ हेनरी अब्बे
3.Abbe Caselli कसीलिनी
4.John Baird जॉन बेयर्ड
Correct Answer: John Baird जॉन बेयर्ड

Q24. It is difficult to fix a nail on a freely suspended wooden frame. Which law supports this statement?
स्वतंत्र रूप से लटके हुए लकड़ी के एक ढांचे में कील ठोकना कठिन होता है कौन सा नियम इस कथन का समर्थन करता है?
[SSC CGL 9-08-17]
Option:-
1.Law of inertia जड़ता का नियम
2.Newton’s second law न्यूटन का दूसरा नियम
3.Newton’s third law न्यूटन का तीसरा नियम
4.Pascal’s law पास्कल का नियम
Correct Answer: Newton’s third law न्यूटन का तीसरा नियम
When the wooden frame is held firmly against a support, and the nail is hit, an equal reaction of the support drives the nail into the block.

Q25. Which one of the following is not a property of electromagnetic waves?
निम्नलिखित में से कौन-सा विद्युत चुंबकीय तरंगों का गुण नहीं है?
[SSC CGL 9-08-17]
Option:-
1.Electromagnetic waves do not show interference and diffraction.
विद्युत चुंबकीय तरंगें व्यतिकरण तथा विवर्तन नहीं दिखाती हैं
2.Oscillating electric field and magnetic field are perpendicular to each other. विद्युत तथा चुंबकीय क्षेत्र एक दूसरे के लंबरूप होते हैं
3.Electromagnetic waves are transverse waves
विद्युत चुंबकीय तरंगें अनुप्रस्थ तरंगे होती हैं
4.Electromagnetic waves do not require a medium to propagate.
विद्युत चुंबकीय तरंगों को आगे बढ़ने के लिए किसी माध्यम की आवश्यकता नहीं होती
Correct Answer: Electromagnetic waves do not show interference and diffraction.
Various properties of EM waves:-
EM waves are composed of oscillating magnetic and electric fields.
EM waves travel with a constant velocity of 3.00 x 108 ms-1 in vacuum.
EM waves are ‘transverse’ waves. This means that they are measured by their amplitude (height) and wavelength (distance between the highest/lowest points of two consecutive waves).

Q26. What was invented by Zacharias Jansen?
जकारियास जानसेन ने किसका अविष्कार किया था?
[SSC CGL 9-08-17]
Option:-
1.Jet Engine जेट इंजन
2.Radium रेडियम
3.Microscope सूक्ष्मदर्शी
4.Electric Lamp विद्युत लैंप
Correct Answer: Microscope सूक्ष्मदर्शी

Q27. Convex mirror is generally used in _____.
सामान्यतः उत्तल दर्पण का प्रयोग किसमें होता है?
[SSC CGL 9-08-17]
Option:-
1.solar cookers सौर चूल्हा
2.ophthalmoscope नेत्र अंतदर्शी
3.reflector for head light अग्रदीप का प्रतिक्षेपक
4.rear view mirror पश्चदर्शी दर्पण
Correct Answer: rear view mirror
Because the image is smaller, more image can fit onto the mirror, so a convex mirror provides for a larger field of view than a plane mirror. the passenger-side rear view mirror on a car is convex.
Convex mirrors are a car’s side mirrors and security mirrors.
Concave mirrors used solar cookers to collect light from a large area into a small area (as in a telescope).
Ophthalmoscopy, also called funduscopy, is a test that allows a health professional to see inside the fundus of the eye and other structures using an ophthalmoscope (or funduscope)

Q28. What is the SI unit of frequency?
आवृत्ति का SI मात्रक क्या है?
[SSC CGL 9-08-17]
Option:-
1.Newton न्यूटन
2.Watt वॉट
3.Farad फैरड
4.Hertz हर्ट्ज
Correct Answer: Hertz
The farad is the SI derived unit of electrical capacitance

Q29. Speed of light is maximum in _____.
किस में प्रकाश की गति सर्वाधिक होती है ?
[SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1. Vacuum निर्वात
2.solids ठोस पदार्थ
3.liquids तरल पदार्थ
4.gases गैस
Correct Answer: vacuum निर्वात
Speed of light as follows:-
Vacuum[c]>Air(STP)[99.97%c]>Water[75.1%c]>Human eye[72 to 74%c >Glass[66%c]
Where C= 3 × 10˄8 m/s

Q30. What is the SI unit of electric current?
विद्युत धारा का एस आई (SI) मात्रक क्या है ?
[SSC CGL Physics 10-08-17]
Option:-
1.Newton न्यूटन
2.Joule जूल
3.Ampere एंपियर
4.Watt वाट
Correct Answer: Ampere एंपियर
Electric current is the flow of electric charge across a surface at the rate of one coulomb per second. Electric current is measured using a device called an ammeter.

Q31. If objects appear enlarged and inverted in a rear view mirror, then which type of mirror is used?
यदि पश्चदृश्य देखने वाले दर्पण में वस्तुएं बड़ी तथा उल्टी दिखाई देती हैं तो किस प्रकार के दर्पण का प्रयोग किया गया है?
[SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1.Concave अवतल
2.Convex उत्तल
3.Cylindrical बेलनाकार
4.Plane परिदर्शी
Correct Answer: Concave अवतल
The image formed by a concave mirror can be real or virtual, enlarged or diminished, and erect or inverted, depending upon the distance of the object from the mirror.
Concave mirrors are used in reflecting telescopes, headlamps, automobile headlights and solar cookers to collect light from a large area into a small area (as in a telescope)

Q32. Soap bubble attains spherical shape due to ______.
साबुन का बुलबुला किसके कारण गोलाकार प्राप्त कर लेता है?
[SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1.inertia जड़त्व
2.pressure दाब
3.surface tension प्रष्ट तनाव
4.Viscosity श्यानता
Correct Answer: surface tension प्रष्ट तनाव
Bubbles are round spherical because there is an attractive force called surface tension that pulls molecules of water into the tightest possible groupings.
In a bubble, the inward surface-tension forces of the water film are exactly balanced by the outward-pushing pressure of the air inside.

Q33. Which of the following was invented by Sir Humphry Davy?
निम्नलिखित में से किसका आविष्कार सर हंफ्री डेवी ने किया था?
[SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1.Safety Pin सेफ्टीपिन
2.Steam Engine भाप का इंजन
3.Safety Lamp सेफ्टी लैंप
4.X-Rays एक्स-रे
Correct Answer: Safety Lamp सेफ्टी लैंप

Q34. Why does water tank appear shallower when viewed from the top?
ऊपर से देखने पर पानी का टैंक उथला क्यों दिखाई देता है?
[SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1.Due to reflection प्रतिबिंब के कारण
2.Due to refraction अपवर्तन के कारण
3.Due to diffraction विवर्तन के कारण
4.Due to total internal reflection कुल आंतरिक प्रतिबिंब के कारण
Correct Answer: Due to refraction अपवर्तन के कारण
When light enters from one medium to another, due to change in its speed it’s path also change i.e. either it bent towards the normal or away from the normal.The water in the pool refracts the light going in and this results in our viewing the pool shallower than it actually is.

Q35. Which colour is formed when Red and Green are mixed?
लाल तथा हरे रंग के मिश्रण से कौन सा रंग प्राप्त होता है?
[SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1.Light blue हल्का नीला
2.Yellow पीला
3.White श्वेत
4.Grey स्लेटी
Correct Answer: Yellow पीला
When red and green combine, the result is yellow. When red and blue combine, the result is magenta. When blue and green combine, the result is cyan. Additive mixing is used in television and computer monitors to produce a wide range of colors using only three primary colors.

Q36. At which of the following place, weight of an object is maximum?
निम्नलिखित में से किस स्थान पर एक वस्तु का भार सर्वाधिक होता है?
[SSC CGL 11-08-17]
Option:-
1.At poles ध्रुव रेखा
2.At equator भूमध्य रेखा
3.At tropic of Capricorn मकर रेखा
4.At tropic of cancer कर्क रेखा
Correct Answer: At poles ध्रुव रेखा
As the gravity is slightly higher at the poles, the weight is more as compared to anywhere else

Q37. What is the SI unit of temperature?
तापमान का SI मात्रक क्या है ?
[SSC CGL 11-08-17]
Option:-
1.Kelvin केल्विन
2.Joule जूल
3.Celsius सेल्सियस
4.Fahrenheit फारेनहाइट
Correct Answer: Kelvin केल्विन

Q38. Electric Motor converts _____ energy to mechanical energy
विद्युत मोटर किस ऊर्जा को यांत्रिक ऊर्जा में बदलता है ?
[SSC CGL Physics 11-08-17]
Option:-
1.sound ध्वनि
2.mechanical यांत्रिक
3.chemical रसायनिक
4.electrical विद्युत
Correct Answer: electrical

Q39. – Optical fibre works on which of the following principle of light?
प्रकाशीय तंतु निम्नलिखित में से प्रकाश के किस सिद्धांत पर कार्य करता है?
[SSC CGL 11-08-17]
Option:-
1.Reflection परावर्तन
2.Refraction अपवर्तन
3.Diffraction विवर्तन
4.Total internal reflection पूर्ण आंतरिक परावर्तन
Correct Answer: Total internal reflection पूर्ण आंतरिक परावर्तन
An optical fiber is a cylindrical dielectric waveguide (nonconducting waveguide) that transmits light along its axis, by the process of total internal reflection. The fiber consists of a core surrounded by a cladding layer, both of which are made of dielectric materials.

Q40. Who invented Pentium Chip?
पेंटियम चिप का आविष्कार किसने किया?
[SSC CGL 11-08-17]
Option:-
1.C. Kumar Patel सी कुमार पटेल
2.Tom Gunter टॉम गुंटर
3.Vince Emery विंस एमेरी
4.Vinod Dham विनोद धाम
Correct Answer: Vinod Dham विनोद धाम

LuckyExam © 2019