SSC CGL Modern History 2017 All MCQ

SSC CGL Modern History 2017 :- 40 Questions

Read Here or Buy PDF SSC CGL 2017 All Q&A’s with explanation click here

Q1. Who was the first Viceroy of India?
भारत का प्रथम गवर्नर जनरल कौन था?
SSC CGL 5-august-2017
Option:-
1. Lord Canning लॉर्ड कैनिंग
2.Lord Curzon लॉर्ड कर्जन
3.Lord Wavell लार्ड वेवेल
4.Lord Mountbatten लॉर्ड माउंटबेटन
Correct Answer: Lord Canning लॉर्ड कैनिंग
Lord Canning served as Governor General of India from 1856 to 1862. During his tenure, the Government of India Act, 1858 was passed which created the office of Viceroy to be held by the same person who was Governor General of India. Thus, Lord Canning also served as first Viceroy of India.
Q2. Who is known as the ‘Father of Indian Unrest’?
भारतीय उपद्रव का पिता किसे कहा जाता है ?
[SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1. Anant Singh अनंत सिंह
2.Bal Gangadhar Tilak बाल गंगाधर तिलक
3.Bhagat Singh भगत सिंह
4.Dadabhai Naoroji दादाभाई नौरोजी
Correct Answer: Bal Gangadhar Tilak बाल गंगाधर तिलक
Valentine Chirol called Bal Gangadhar Tilak “Father of Indian Unrest”, who first of all demanded complete “Swarajya”.
Q 3. Who was given the title of “The Ambassador of Hindu – Muslim Unity” for being the architect and mastermind of the historic Lucknow Pact?
ऐतिहासिक लखनऊ समझौते के निर्माता तथा विख्यातमन होने के लिए, हिंदू मुस्लिम एकता के राजदूत की उपाधि से किसे सम्मानित किया गया था ?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1. Sir Sayyad Ahmad Khan सर सैयद अहमद खान
2.Fazl-ul-Haq फज़ल उल हक
3.Syed Mohammad Sharfuddin Quadri सैयद मोहम्मद सर्फउद्दीन कादरी
4.Muhammad Ali Jinnah मोहम्मद अली जिन्नाह
Correct Answer: Muhammad Ali Jinnah मोहम्मद अली जिन्नाह
Lucknow Pact, (December 1916), agreement made by the Indian National Congress headed by Bal Gangadhar Tilak and the All-India Muslim League led by Muhammad Ali Jinnah; it was adopted by the Congress at its Lucknow session on December 29 and by the league on Dec. 31, 1916.

Q4. Which of the following was a leader of the Hindustan Socialist Republican Army founded in 1928?
1928 में स्थापित हिंदुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिकन आर्मी के नेता कौन थे ?
SSC CGL Modern History 6-august-2017
Option:-
1. Khudiram Bose खुदीराम बोस
2.Bhagat Singh भगत सिंह
3.Chandra Shekhar Azad चंद्रशेखर आजाद
4.Subhash Chandra Bose सुभाष चंद्र बोस
Correct Answer: Chandra Shekhar Azad चंद्रशेखर आजाद
Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) was a revolutionary organisation, also known as Hindustan Socialist Republican Army established in 1928 at Feroz Shah Kotla in New Delhi by Chandrasekhar Azad, Bhagat Singh, Sukhdev Thapar and others
Q5. Who shot dead John Saunders on 17th December 1927?
17 दिसंबर 1927 को जॉन सौंडर्स की किस ने हत्या कर दी थी?
[SSC CGL 16-08-17]
Option:-
1. Bhagat Singh भगत सिंह
2.Mangal Panday मंगल पांडे
3.Sukhdev सुखदेव
4.Bipin Chandra Pal Singh विपिन चंद्र पाल
Correct Answer: Bhagat Singh भगत सिंह
On December 17, 1927 the revolutionaries Bhagat Singh and Shivaram Rajguru shot and killed assistant superintendent of police John Saunders. They were supported in this act by their compatriots Sukhdev Thapar and Chandrashekhar Azad. However, their original target was not Saunders but superintendent of police James Scott who had ordered his men to lathi-charge protesters leading to the death of the nationalist leader Lala Lajpat Rai.
Q 6. The Poona Pact was signed between Mahatma Gandhi and __________.
पूना समझौता महात्मा गांधी और किसके बीच हुआ था ?
[SSC CGL Modern History 16-08-17]
Option:-
1. Muhammad Ali Jinnah मोहम्मद अली जिन्ना
2.Lord Irwin लॉर्ड इरविन
3.Subhash Chandra Bose सुभाष चंद्र बोस
4.B. R. Ambedkar बी आर अंबेडकर
Correct Answer: B. R. Ambedkar
The Poona Pact refers to an agreement between B. R. Ambedkar and M. K. Gandhi made on 24 September 1932 at Yerwada Central Jail in Poona, India. It was signed by Madan Mohan Malviya, Ambedkar and some other leaders as a means to end the fast that Gandhi was undertaking at the jail. He had been protesting the decision by British Prime Minister Ramsay Macdonald to give separate electorates to Dalits for the election of members of provincial legislative assemblies in British India.
Q7. Name the Commission that came to India in 1928 to reform India’s constitutional system.
1928 में भारत आए हुए कमीशन का नाम बताए जिसका उद्देश्य भारत की संवैधानिक व्यवस्था में सुधार करना था?
[SSC CGL 20 – 08 -17]
Option:-
1. Rowlatt Act रोलेट एक्ट
2.Pitt’s India Act पिट्स इंडिया एक्ट
3.Partition of Bengal बंगाल विभाजन
4.Simon Commission साइमन कमीशन
Correct Answer: Simon Commission साइमन कमीशन

Q8. In 1917, Mahatma Gandhi organised a satyagraha to support the peasants of the Kheda district of _________.
1917 में महात्मा गांधी ने किस राज्य के खेड़ा जिले के किसानो की मदद के लिए सत्याग्रह का आयोजन किया था?
SSC CGL Modern History 6-august-2017
Option:-
1. Bihar बिहार
2.Karnataka कर्नाटक
3.Gujarat गुजरात
4.West Bengal पश्चिम बंगाल
Correct Answer: Gujarat गुजरात

Q9. Who raised the slogan “Swaraj is my birth right and I shall have it”?
स्वराज मेरा जन्मसिद्ध अधिकार है और मैं इसे लेकर रहूंगा नारा किसने दिया था ? SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1. Mahatma Gandhi महात्मा गांधी
2.Subhash Chandra Bose सुभाष चंद्र बोस
3.Bal Gangadhar Tilak बाल गंगाधर तिलक
4.Lala Lajpat Ra लाला लाजपत राय
Correct Answer: Bal Gangadhar Tilak बाल गंगाधर तिलक

Q10. Who was the first Governor General of Bengal?
बंगाल के प्रथम गवर्नर जनरल कौन थे?
SSC CGL 9-08-17
Option:-
1. Robert Clive रॉबर्ट क्लाइव
2.William Bentick विलियम बैंटिक
3.Warren Hastings वारेन हेस्टिंग्स
4.Charles Cornawallis चार्ल्स कॉर्नवॉलिस
Correct Answer: Warren Hastings वारेन हेस्टिंग्स
Governors (1758–1774), Gov Gen of bengal (1774–1828), Gov Gen of India (1828–58)
Warren Hastings 1772 to .1785

Q11. Who gave the slogan ‘Back to the Vedas (Vedo ki aur lauto)’?
वेदों की ओर लौटो का नारा किसने दिया था ?
SSC CGL Modern History 8-august-2017
Option:-
1. Guru Nanank Dev Ji गुरु नानक देव जी
2.Dayanand Saraswati दयानंद सरस्वती
3.Swami Vivekananda स्वामी विवेकानंद
4.Raja Ram Mohan Roy राजा राममोहन राय
Correct Answer: Dayanand Saraswati दयानंद सरस्वती

Q12. Which one is the correct chronological order of the following events?
निम्नलिखित घटनाओं का उनके घटना क्रम अनुसार सही क्रम क्या है
I. Quit India Movement भारत छोड़ो आंदोलन
II. Shimla Conference शिमला सम्मेलन
III. Poona Pact पूना समझौता
IV. Cabinet Mission कैबिनेट मिशन
SSC CGL 9-august-2017
Option:-
1. II, IV, I, III
2. III, IV, II, I
3. III, I, II, IV
4. IV, II, III, I
Correct Answer: III, I, II, IV
Quit India Movement: – 8 August 1942
Shimla Conference: – June 1945
Poona Pact: – 24 September 1932
Cabinet Mission Plan: – 1946

Q13. In 1917, which movement was launched by Mahatma Gandhi from Champaran?
वर्ष 1917 में महात्मा गांधी द्वारा चंपारण में कौन सा आंदोलन शुरु किया गया था?
SSC CGL 9-august-2017
Option:-
1. Satyagraha सत्याग्रह
2.Non co-operation movement असहयोग आंदोलन
3.Quit India movement भारत छोड़ो आंदोलन
4.Swadeshi Movement स्वदेशी आंदोलन
Correct Answer: Satyagraha सत्याग्रह

Q14. Bishnoi movement was started against which of the following?
बिश्नोई आंदोलन इन में से किसके विरुद्ध शुरू किया गया था ?
SSC CGL 9-august-2017
Option:-
1. Cutting of Trees पेड़ों की कटाई
2.Inequality of Women स्त्री असमानता
3.Killing of Animals पशु हत्या
4.Increasing Pollution प्रदूषण वृद्धि
Correct Answer: Cutting of Trees पेड़ों की कटाई
विश्नोई सम्प्रदाय के संस्थापक जम्भोजी (1451-1536 ई०) द्वारा अपने अनुयायियों के लिए 29 नियम दिये गये थे। इन्हीं 29 नियमों अर्थात बीस और नौ के कारण ही इस सम्प्रदाय का नाम विश्नोई पडा, इनमें से अधिकांश पर्यावरण के साथ सहचारिता बनाये रखने पर बल देते हैं जैसे हरे-भरे वृक्षों को काटने तथा पशुवध की पाबंधी।

Q15. Who was the founder of Banaras Hindu University?
बनारस हिंदू विश्वविद्यालय की स्थापना किसने की थी?
[SSC CGL Modern History 9-08-17]
Option:-
1. Sukumar Dutt सुकुमार दत्त
2.Madan Mohan Malvia मदन मोहन मालवीय
3.Dr. Rajendra Prasad डॉक्टर राजेंद्र प्रसाद
4.Motilal Nehru मोतीलाल नेहरू
Correct Answer: Madan Mohan Malvia मदन मोहन मालवीय

Q16. Where was the ‘Azad Hind Fauj’ founded?
आजाद हिंद फौज की स्थापना कहां की गई थी ?
[SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1. Singapore सिंगापुर
2.Thailand थाईलैंड
3.Britain ब्रिटेन
4.Italy इटली
Correct Answer: Singapore सिंगापुर

Q17. Who led the Bardoli Satyagraha movement?
बारडोली सत्याग्रह आंदोलन का नेतृत्व किसने किया था ?
[SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1. Mahatma Gandhi महात्मा गांधी
2.Rabindranath Nath Tagore रविंद्रनाथ टैगोर
3.Sardar Vallabhbhai Patel सरदार बल्लभ भाई पटेल
4.Chittaranjan Das चितरंजन दास
Correct Answer: Sardar Vallabhbhai Patel सरदार बल्लभ भाई पटेल

Q18. Lord Cornwallis is known for _____.
लार्ड कार्नवालिस को—— के लिए जाना जाता है
[SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1. Permanent revenue settlement of Bengal बंगाल की स्थाई राजस्व व्यवस्था
2.attacking the caste system जाति व्यवस्था पर प्रहार
3.land revenue settlement of United States संयुक्त राज्य की भू राजस्व व्यवस्था
4.Ryotwari settlement of Madras मद्रास में रैयतवाड़ी व्यवस्था
Correct Answer: permanent revenue settlement of Bengal बंगाल की स्थाई राजस्व व्यवस्था

Q19. Who was the founder of the Ghadar Party?
गदर पार्टी के संस्थापक कौन थे ?
[SSC CGL 11-08-17]
Option:-
1. Basant Kumar Biswas बसंत कुमार विश्वास
2.Sohan Singh Bhakna सोहन सिंह भाकना
3.Ram Prasad Bismil रामप्रसाद बिस्मिल
4.Bhagat Singh भगत सिंह
Correct Answer: Sohan Singh Bhakna सोहन सिंह भाकना
The Ghadar Party was an organisation founded by Punjabi-Sikhs, principally Sikhs in the United States and Canada with the aim of securing India’s independence from British rule. Key members included Sohan Singh Bhakna, Kartar Singh Sarabha, Abdul Hafiz Mohamed Barakatullah, Rashbehari Bose and Gulab Kaur.

Q20. which year (in AD) was the East India Company established?
ईस्ट इंडिया कंपनी का गठन किस वर्ष हुआ था ?
[SSC CGL Modern History 11-08-17]
Option:-
1.1664
2.1632
3.1600
4.1608
Correct Answer: 1600

Q21. निम्नलिखित का मिलान कीजिए
धर्म सुधार                    आंदोलन संस्थापक
1.Arya Samaj आर्य समाज    a. Raja Ram Mohan Roy राजा राममोहन राय
2.Brahmo samaj ब्रह्म समाज   b. Dayanand saraswati दयानंद सरस्वती
3.Veda Samaj वेद समाज   c. Atmaram Panduram आत्माराम पांडुरंग
4.Prathna Samaj प्रार्थना समाज   d. Keshab Chandra Sen and K. Sridharlu Naidu केशवचंद्र सेन तथा के श्रीधरलू नायडू
[SSC CGL 12-08-17]
Option:-
1.1-b , 2 -a, 3-c , 4-d
2.1-b , 2-a , 3-d , 4-c
3.1-a , 2-b , 3-d , 4-c
4.1-b , 2-d , 3-a , 4-c
Correct Answer: 1-b , 2-a , 3-d , 4-c

Q22. Who was the first Governor General of India?
भारत के प्रथम गवर्नर जनरल कौन थे?
[SSC CGL Modern History 12-08-17]
Option:-
1. Lord William Bentick लार्ड विलियम बेंटिक
2.Lord Dalhousie लॉर्ड डलहौजी
3.Lord Cornwallis लॉर्ड कार्नवालिस
4.None of these इनमें से कोई नहीं
Correct Answer: Lord William Bentick लार्ड विलियम बेंटिक

Q23. Sardar Vallabhbai Patel was the leader of _______.
सरदार बल्लभ भाई पटेल———– का अग्रणी थे |
[SSC CGL 16-08-17]
Option:-
1. Bhoodan Movement भूदान आंदोलन
2.Rowlatt Satyagraha रौलट सत्याग्रह
3.Bardoli Satyagraha बारडोली सत्याग्रह
4.Swadeshi Movement स्वदेशी आंदोलन
Correct Answer: Bardoli Satyagraha बारडोली सत्याग्रह

Q24. Who was the pioneer of Chipko movement of 1973?
वर्ष 1973 के चिपको आंदोलन के अग्रणी नेता कौन थे ?
[SSC CGL 16-08-17]
Option:-
1. Sambaji संभाजी
2.Baba Amte बाबा आमटे
3.Sunderlal Bahuguna सुंदरलाल बहुगुणा
4.Medha Patkar मेधा पाटकर
Correct Answer: Sunderlal Bahuguna सुंदरलाल बहुगुणा

Q25. Which Governor General abolished the ‘Sati System’ in India?
किस गवर्नर जनरल ने भारत में सती प्रथा का अंत किया था ?
[SSC CGL 16-08-17]
Option:-
1. Lord Canning लॉर्ड कैनिंग
2.Lord Ripon लॉर्ड रिपन
3.Lord William Bentinck लॉर्ड विलियम बैंटिक
4.Lord Dalhousie लॉर्ड डलहौजी
Correct Answer: Lord William Bentinck लॉर्ड विलियम बैंटिक

Q26. During their rule the British persuaded or forced cultivators in Madras to grow __________.
अपने शासन के दौरान अंग्रेज किसानों को मद्रास में क्या उगाने के लिए मजबूर करते रहे?
[SSC CGL 17-08-17]
Option:-
1. Jute जूट
2.Tea चाय
3.Sugarcane गन्ना
4.Rice चावल
Correct Answer: Rice चावल

Q27. During their rule the British persuaded or forced cultivators in Punjab to grow __________.
अपने शासन के दौरान अंग्रेज किसानों को पंजाब में क्या उगाने के लिए मजबूर करते थे? [SSC CGL 17-08-17]
Option:-
1. Jute जूट
2.Tea चाय
3.Sugarcane गन्ना
4.Wheat गेहूं
Correct Answer: Wheat गेहूं

Q28. During their rule the British persuaded or forced cultivators in Bengal to grow __________.
अपनी शासन के दौरान अंग्रेज किसानों को बंगाल में क्या उगाने के लिए मजबूर करते रहे?
[SSC CGL Modern History 18-08-17]
Option:-
1. Jute जूट
2.Tea चाय
3.Sugarcane गन्ना
4.Wheat गेंहू
Correct Answer: Jute जूट
Q29. Arrest of _________ in 1930 led to angry demonstrations in streets of Peshawar.
1930 में किसकी गिरफ्तारी के कारण पेशावर की सड़कों पर उग्र प्रदर्शन हुए?
[SSC CGL 18-08-17]
Option:-
1.Abdul Ghaffar Khan अब्दुल गफ्फार खान
2.Abul Kalam Azad अबुल कलाम आजाद
3.Zakir Hussain जाकिर हुसैन
4.Muzaffar Ahmed मुजफ्फर अहमद
Correct Answer: Abdul Ghaffar Khan अब्दुल गफ्फार खान

Q30. For how many days did Mahatma Gandhi’s volunteers of the Salt satyagrah walked?
नमक सत्याग्रह में महात्मा गांधी की टोली कितने दिनों तक पैदल चली थी ?
[SSC CGL 19-08-17]
Option:-
1.24
2.36
3.12
4.6
Correct Answer: 24

Q31. During their rule the British persuaded or forced cultivators in Assam to grow __________.
अपने शासन के दौरान अंग्रेज किसानों को आसाम में क्या उगाने के लिए मजबूर करते रहे ?
[SSC CGL Modern History 19-08-17]
Option:-
1. Jute जूट
2.Tea चाय
3.Sugarcane गन्ना
4.Wheat गेहूं
Correct Answer: Tea चाय

Q32. Name the British General who was responsible for the Jallianwalla Bagh massacre.
उस ब्रिटिश जनरल का नाम बताएं जो जालियां वाला बाग हत्याकांड के लिए जिम्मेदार था ?
[SSC CGL 20-08-17]
Option:-
1. Hastings हेस्टिंग्स
2.Cornwallis कार्नवालिस
3.Dyer डायर
4.Dalhousie डलहौजी
Correct Answer: Dyer डायर

Q33. In 1916 Mahatma Gandhi travelled to _______________ to inspire the peasants to struggle against the oppressive plantation system.
1916 में महात्मा गांधी ने दमनकारी बागान व्यवस्था के खिलाफ किसानों को संघर्ष के लिए प्रेरित करने के लिए कहां का दौरा किया था?
[SSC CGL Modern History 20-08-17]
Option:-
1. Dandi दांडी
2.Sabarmati साबरमती
3.Champaran चंपारण
4.Chauri Chaura चौरी चौरा
Correct Answer: Champaran चंपारण

Q34. Mahatma Gandhi returned to India from ______________ in January 1915.
महात्मा गांधी जनवरी 1915 में कहां से भारत लौटे
[SSC CGL 20-08-17]
Option:-
1. South Africa दक्षिण अफ्रीका
2.England इंग्लैंड
3.USA
4. Russia रूस
Correct Answer: South Africa दक्षिण अफ्रीका

Q35. In 1918, Mahatma Gandhi went to ______________ to organise a satyagraha movement amongst cotton mill workers.
1918 में महात्मा गांधी सूती कपड़ा कारखानों के मजदूरों के बीच सत्याग्रह आंदोलन चलाने कहां जा पहुंचे?
[SSC CGL 21-08-17]
Option:-
1. Madras मद्रास
2.Bombay मुंबई
3.Surat सूरत
4.Ahmedabad अहमदाबाद
Correct Answer: Ahmedabad अहमदाबाद

Q36. Mahatma Gandhi in 1919 decided to launch a nationwide satyagrah against the proposed ________________.
1919 में महात्मा गांधी ने प्रस्तावित—- के खिलाफ एक राष्ट्रव्यापी सत्याग्रह आंदोलन चलाने का फैसला किया |
[SSC CGL Modern History 23-08-17]
Option:-
1. Simon Commission साइमन कमीशन
2.Rowlatt Act रोलेट एक्ट
3.Salt Act नमक एक्ट
4.Pitt’s India Act पिट्स इंडिया एक्ट
Correct Answer: Rowlatt Act रोलेट एक्ट

Q37. A peace treaty between Japan and which country has not been concluded yet, even after 70 years have passed since the end of World War Two?
द्वितीय विश्व युद्ध समाप्त होने के 70 वर्ष बाद भी जापान और किस देश के बीच शांति संधि अभी तक स्थापित नहीं हुई है ?
[SSC CGL 23-08-17]
Option:-
1. India भारत
2.Russia रूस
3.China चीन
4.Canada कनाडा
Correct Answer: Russia रूस

Q38. In which battle was Sirajuddaullah defeated by Lord Clive?
लार्ड क्लाइव ने सिराजुद्दोला को किस युद्ध में हराया था ?
[SSC CGL Modern History 11-08-17]
Option:-
1. Battle of Plassey प्लासी का युद्ध
2.Battle of Buxer बक्सर का युद्ध
3.Battle of Panipat पानीपत का युद्ध
4.Battle of Haldighati हल्दीघाटी का युद्ध
Correct Answer: Battle of Plassey प्लासी का युद्ध

Q39. Murshid Quli Khan, Alivardi Khan and Sirajuddaullah were all nawabs of ___________?
मुर्शिद कुली खान, अली वर्दी खान और सिराजुद्दौला कहां के नवाब थे ?
[SSC CGL 21-08-17]
Option:-
1. Lucknow लखनऊ
2.Varanasi वाराणसी
3.Hyderabad हैदराबाद
4.Bengal बंगाल
Correct Answer: Bengal बंगाल

Q40. After the defeat at Plassey, Sirajuddaullah was assassinated and ________ was made the nawab.
प्लासी की जंग के बाद सिराजुद्दौला को मार दिया गया और किसको नवाब बनाया गया ?
[SSC CGL Modern History 22-08-17]
Option:-
1.Mir Jafar मीर जाफर
2.Mir Qasim मीर कासिम
3.Haider Ali हैदर अली
4.Tipu Sultan टीपू सुल्तान
Correct Answer: Mir Jafar मीर जाफर
Robert Clive bribed Mir Jafar, the commander in chief of the Nawab’s army, and also promised him to make him Nawab of Bengal. He defeated the Nawab at Plassey in 1757 and captured Calcutta. The battle was preceded by the attack on British-controlled Calcutta by Nawab Siraj-ud-daulah and the Black Hole massacre.

Read Here or Buy PDF SSC CGL 2017 All Q&A’s with explanation click here

Thank You…

Sharing is caring!!!

Current Affairs in Hindi 2019-20

Current Affairs LuckyExam

LuckyExam © 2019