SSC CGL Medieval History 2017

Q 26. Gol Gumbaz was designed by?
गोल गुंबज को किसने अभिकल्पित किया था ?
[SSC CGL 19-08-17]
Option:-
1.Ustad Ahmad of Lahouri लाहोरी के उस्ताद अहमद
2.George Wittet जॉर्ज विटेट
3.Henry Irwin हेनरी इरविन
4.Yaqut of Dabul दाबुल के याकूत
Correct Answer: Yaqut of Dabul दाबुल के याकूत
Gol Gumbaz is the mausoleum of Mohammed Adil Shah, Sultan of Bijapur. Gol Gumbaz is located in Bijapur, Karnataka in India, was designed by the architect Yaqut of Dabul in 1656 .

Q 27. ________ was imprisoned for the rest of his life by Aurangzeb.
किसको शेष जिंदगी के लिए औरंगजेब ने कैद कर दिया ?
[SSC CGL 20-08-17]
Option:-
1.Akbar अकबर
2.Shah Jahan शाहजहां
3.Jahangir जहांगीर
4.Babur बाबर
Correct Answer: Shah Jahan शाहजहां

Q 28 . Buland Darwaza is located in?
बुलंद दरवाजा कहां स्थित है ? [SSC CGL 20-08-17]
Option:-
1.West Bengal पश्चिम बंगाल
2.Gujarat गुजरात
3.Uttar Pradesh उत्तर प्रदेश
4.Tamil Nadu तमिलनाडु
Correct Answer: Uttar Pradesh उत्तर प्रदेश
Buland Darwaza or the “Gate of Magnificence”, was built in 1601 A.D. by Akbar to commemorate his victory over Gujarat. It is the main entrance to the palace at Fatehpur Sikri, a town which is 43 km from Agra.

Q 29. ________, succeeded to the throne of Ferghana in 1494 when he was only 12 years old.
किसने जब 1494 में फरघना राज्य का उत्तराधिकार प्राप्त किया तब उसकी उम्र केवल 12 वर्ष थी?
[SSC CGL 20-08-17]
Option:-
1.Humayun हुमायूं
2.Akbar अकबर
3.Jahangir जहांगीर
4.Babur बाबर
Correct Answer: Babur

Q 30. Prince Salim was the name of the future Emperor _________.
राजकुमार सलीम आगे चलकर सम्राट कहलाया
[SSC CGL 21-08-17]
Option:-
1.Babur बाबर
2.Humayun हुमायूं
3.Jahangir जहांगीर
4.Akbar अकबर
Correct Answer: Jahangir जहांगीर

Q 31. Charminar was built by?
चारमीनार का निर्माण किसने किया था ?
[SSC CGL Medieval 21-08-17]
Option:-
1.Humayun हुमायूं
2.Mohammed Quli Qutab Shah मोहम्मद कुली कुतुब शाह
3.Ashoka अशोक
4.Narasimha नर्सिंग मोहम्मद कुली कुतुब शाह
Correct Answer: Mohammed Quli Qutab Shah
Sultan Muhammad Quli Qutb Shah (Qutb Shahi dynasty) built the Charminar in 1591 in Hyderabad , Telangana.

Q 32. Prince Khurram was the name of the future Emperor __________.
राजकुमार खुर्रम आगे चलकर सम्राट ———-कहलाया.
[SSC CGL Medieval 21-08-17]
Option:-
1.Shahjahan शाहजहाँ
2.Jahangir जहांगीर
3.Babur बाबर
4.Akbar अकबर
Correct Answer: Shahjahan शाहजहाँ

Q 33. Who was the architect of Taj Mahal?
ताजमहल के वास्तुकार कौन थे?
[SSC CGL Medieval 21-08-17]
Option:-
1.Ustad Ahmad Lahouri उस्ताद अहमद लाहौरी
2.Norman Foster नॉर्मन फोस्टर
3.Henry Irwin हेनरी इरविन
4.Ustad Ghani Utbuddin उस्ताद घनी उतबुद्दीन
Correct Answer: Ustad Ahmad Lahouri उस्ताद अहमद लाहौरी

Q 34. Sher Khan defeated _________ at Chausa (1539) and Kanauj (1540), forcing him to flee to Iran.
शेर खान ने किसको चौसा (1539) और कन्नौज (1540) में हराकर उसे इरान की ओर भागने के लिए बाध्य किया?
[SSC CGL Medieval 22-08-17]
Option:-
1.Aurangzeb औरंगजेब
2.Humayun हुमायु
3.Muhammad Azam Shah मोहम्मद आजम शाह
4.Bahadur Shah I बहादुर शाह प्रथम
Correct Answer: Humayun हुमायु

Q 35. Noor Jahan was the wife of which Mughal emperor?
नूरजहां किस मुगल शासक की पत्नी थी ?
[SSC CGL Medieval 22-08-17]
Option:-
1.Babur बाबर
2.Akbar अकबर
3.Shah Jahan शाहजहां
4.Jahangir जहांगीर
Correct Answer: Jahangir जहांगीर

Q 36.Who was the architect of Humayun’s Tomb?
हुमायूं का मकबरा के वास्तुकार कौन थे ?
[SSC CGL 22-08-17]
Option:-
1.Ustad Ahmad of Lahouri लाहौरी के उस्ताद अहमद
2.George Wittet जॉर्ज विटेट
3.Mirak Mirza Ghiyath मिरक मिर्ज़ा गहिएथ
4.Yaqut of Dabul दाबुल के याकुल
Correct Answer: Mirak Mirza Ghiyath मिरक मिर्ज़ा गहिएथ
Humayun’s tomb in Delhi was commissioned by Humayun’s first wife Bega Begum, in 1569-70, and designed by Mirak Mirza Ghiyas, a Persian architect.

Q 37. Sher Shah Sur defeated which Mughal emperor?
शेरशाह सूरी ने किस मुगल शासक को पराजित किया?
[SSC CGL Medieval 22-08-17]
Option:-
1.Humayun हुमायूं
2.Timur Lang तैमूरलंग
3.Nadir Shah नादिर शाह
4.Ahmed Shah Abdali अहमद शाह अब्दाली
Correct Answer: Humayun हुमायूं

Q 38. Gol Gumbaz was built in which century?
गोल गुंबज किस सदी में बनाया गया था ?
[SSC CGL 22-08-17]
Option:-
1.15th 15वीं
2.16th 16वीं
3.17th 17वीं
4.18th 18वीं
Correct Answer: 17th
Gol Gumbaz is the mausoleum of Mohammed Adil Shah, Sultan of Bijapur. Gol Gumbaz is located in Bijapur, Karnataka in India, was designed by the architect Yaqut of Dabul in 1656 .

Q 39. In 1236 Sultan Iltutmish’s daughter, __________, became Sultan.
1236 में सुल्तान इल्तुतमिश की बेटी ______ सुल्तान बनी
[SSC CGL Medieval 23-08-17]
Option:-
1.Rehana रिहाना
2.Rukhsana रुखसाना
3.Rashida रशीदा
4.Raziyya रजिया
Correct Answer: Raziyya रजिया

Q 40.Prithviraja III (1168-1192) was a best known ___________ ruler. पृथ्वीराज तृतीय (1168-1199)——— का सबसे प्रसिद्ध शासक था |
[SSC CGL 23-08-17]
Option:-
1. Chahamana चाहमान
2.Gahadavala गहढ़वाल
3.Chalukya चालुक्य
4.Brahmana ब्राहमण
Correct Answer: Chahamana चाहमान
Prithviraja III, also called Prithviraj Chauhan (1168 -1192), Rajput warrior king of the Chauhan (Chahamana) clan of rulers who established the strongest kingdom in Rajasthan.

Q 41. The _________ were the successors of Timur, the ruler of Iran, Iraq and modern-day Turkey.
——— ईरान, इराक और वर्तमान तुर्की के शासक तैमूर के परवर्ती थे |
[SSC CGL Medieval 18-08-17]
Option:-
1.Rajputs राजपूत
2.Khaljis खिलजी
3.Mughals मुगल
4.Tughluq तुगलक
Correct Answer: Mughals मुगल

 

Thank You…