SSC CGL Medieval History 2017

There were total 41 questions asked in SSC CGL Medieval History 2017.

Read Here or Buy PDF SSC CGL 2017 All Q&A’s with explanation click here

 

Q 1. Which dynasty came to power in India after the Tughlaq dynasty?
भारत में तुगलक वंश के बाद कौन सा वंश शासन में आता है ?
SSC CGL Medieval 5-august-2017
Option:-
1.The Guptas गुप्त वंश
2.The Khiljis खिलजी वंश
3.The Mughals मुगल वंश
4.The Sayyids सैयद वंश
Correct Answer: The Sayyids सैयद वंश
Muhammad shah tughlaq was the last ruler of tughlaq dynasty(1320-1414 AD).Timur’s nominee (khizr khan ) was the first of the sayyid dynasty (1414- 1450 AD) which ruled over delhi and surrounding districts.

Q 2. In 1528, __________ defeated the Rajputs at Chanderi.
1528 में ____ चंदेरी में राजपूतों को हराया
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.Humayun हुमायूं
2.Akbar अकबर
3.Jahangir जहांगीर
4.Babur बाबर
Correct Answer: Babur बाबर
Babar defeated Medini rai at chanderi in 1528.

Q 3. Which queen of the Kakatiya dynasty ruled over Warangal, part of modern Andhra Pradesh?
आधुनिक आंध्र प्रदेश में काकतीय वंश की किस रानी ने वारंगल क्षेत्र पर शासन किया है?
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.Rudrama devi रुद्रमा देवी
2.Ahilyadevi अहिल्या देवी
3.Bhagwati भागवती
4.Bhanumati भानुमति
Correct Answer: Rudramadevi रुद्रमा देवी
Prolaraja II was first independent ruler of kakatiya dynasty(1110-1326).
Rudrama devi was the queen of kakatiya dynasty in between 1263 to 1289-95 .

Q4. Who has built the Vijay Stambha (Tower of Victory) in Chittorgarh?
चित्तौड़गढ़ में विजय स्तंभ (टावर ऑफ विक्ट्री) किसने बनवाया था ?
SSC CGL Medieval 8-august-2017
Option:-
1.Maharana Pratap महाराणा प्रताप
2.Rana Kumbha राणा कुंभा
3.Rana Sanga राणा सांगा
4.Kunwar Durjan Singh कुंवर दुर्जन सिंह
Correct Answer: Rana Kumbha राणा कुंभा
Vijay Stambha (Tower of Victory) was constructed by the Mewar king, Rana Kumbha, in 1448 to commemorate his victory over the combined armies of Malwa and Gujarat led by Mahmud Khilji.The tower is dedicated to Vishnu.

Q5 . Todarmal was the famous revenue minister of which Mughal Emperor?
टोडरमल किस मुगल शासक का प्रसिद्ध राजस्व मंत्री थे ?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Shah Jahan शाहजहां
2.Bahadur Shah Jafar बहादुर शाह जफर
3.Akbar अकबर
4.Aurangzeb औरंगजेब
Correct Answer: Akbar अकबर
Raja Todar Mal was the Finance Minister of the Mughal empire during Akbar’s reign. He was one of the Navaratnas in Akbar’s court.

Q6 . The second Battle of Tarain was fought between __________.
तराइन का द्वितीय युद्ध किसके बीच लड़ा गया था ?
[SSC CGL 9-08-17]
Option:-
1.Alexan der and Porus
सिकंदर और पोरस
2.Jai Chand and Mohammed Ghori
जयचंद और मोहम्मद गौरी
3.Akbar and Hemu
अकबर और हेमू
4.Mohammed Ghori and Prithviraj Chauhan
मोहम्मद गौरी और पृथ्वीराज चौहान
Correct Answer: Mohammed Ghori and Prithviraj Chauhan मोहम्मद गौरी और पृथ्वीराज चौहान

Q 7. Which among the following Mughal Emperor was illiterate?
निम्नलिखित में से कौन-सा मुगल शासक अशिक्षित था ?
[SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1.Shah Jahan शाहजहां
2.Aurangzeb औरंगजेब
3.Akbar अकबर
4.Jahangir जहांगीर
Correct Answer: Akbar अकबर

Q8 . Who amongst the following was the successor of Sikh Guru Har Krishan?
निम्नलिखित में से कौन सिख गुरु हरकिशन के उत्तराधिकारी थे?
[SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1.Guru Angad Dev गुरु अंगद देव
2.Guru Tegh Bahadur गुरु तेग बहादुर
3.Guru Harg obind गुरु हरगोविंद
4.Guru Amar Das गुरु अमर दास
Correct Answer: Guru Tegh Bahadur गुरु तेग बहादुर

Q 9. Where is Humayun’s Tomb is located?
हुमायूं का मकबरा कहां स्थित है?
[SSC CGL 18-08-17]
Option:-
1.Hyderabad हैदराबाद
2.New Delhi नई दिल्ली
3.Mumbai मुंबई
4.Kolkata कोलकाता
Correct Answer: New Delhi नई दिल्ली
Humayun’s tomb in Delhi was commissioned by Humayun’s first wife Bega Begum, in 1569-70, and designed by Mirak Mirza Ghiyas, a Persian architect.

Q10 . Which Sikh Guru initiated ‘The Khalsa’?
किस सिख गुरु ने ‘खालसा’ की शुरुआत की ?
[SSC CGL 11-08-17]
Option:-
1.Guru Nanak Dev गुरु नानक देव
2.Guru Gobind Singh गुरु गोविंद सिंह
3.Guru Angad Dev गुरु अंगद देव
4.Guru Tegh Bahadur गुरु तेग बहादुर
Correct Answer: Guru Gobind Singh गुरु गोविंद सिंह

Q 11. Who was the first female emperor of India?
भारत की प्रथम महिला शासक कौन थी? [SSC CGL 12-08-17]
Option:-
1.Noor Jahan नूरजहां
2.Razia Sultana रजिया सुल्तान
3.Rani Rudrama Devi रानी रुद्रमा देवी
4.Queen Didda रानी दिद्दा
Correct Answer: Razia Sultana रजिया सुल्तान
Razia Sultan, was the Sultan of Delhi from 10 Nov 1236 to 14 Oct 1240. She was only female ever to rule the Delhi Sultanate.

Q12 . निम्नलिखित का मिलान कीजिए
युद्ध(Battles) वर्ष (Year)
1. Battle of Buxar बक्सर का युद्ध a. 1576
2. Battle of Plassey प्लासी का युद्ध b. 1764
3. Battle of Haldighati हल्दीघाटी का युद्ध c. 1757
[SSC CGL 16-08-17]
Option:-
1.1-c, 2-b, 3-a
2.1-b, 2-c, 3-a
3.1-b, 2-a, 3-c
4.1-c, 2-a, 3-b
Correct Answer: 1-b, 2-c, 3-a

Q 13. The queen with the title Didda ruled over which part of India between 980 – 1003?
दिद्दा नाम की रानी ने भारत के किस भाग पर 980 से 1003 तक शासन किया ?
[SSC CGL 17-08-17]
Option:-
1.Avadh अवध
2.Kashmir कश्मीर
3.Sindh सिंध
4.Bengal बंगाल
Correct Answer: Kashmir कश्मीर

Q 14. Jama Masjid of Delhi was built in which century?
दिल्ली की जामा मस्जिद किस सदी में बनाई गई थी ?
[SSC CGL Medieval 17-08-17]
Option:-
1.15th 15 वीं
2.16th 16 वीं
3.17th 17 वीं
4.18th 18 वीं
Correct Answer: 17th
Jama Masjid of Delhi was built by Mughal emperor Shah Jahan between 1644 and 1656.

Q 15. The Agra fort was built by ___________.
आगरा के किले का निर्माण किसने करवाया था ?
[SSC CGL Medieval 17-08-17]
Option:-
1.Shah Jahan शाहजहां
2.Akbar अकबर
3.Jahangir जहांगीर
4.Babur बाबर
Correct Answer: Akbar अकबर
Agra Fort was begun by Akbar between 1565 and 1573.Akbar built the fort of sandstone; his grandson Shah Jahan, the builder of the Taj Mahal, constructed palaces of white marble within the fort itself

Q 16. The Red fort in Delhi was the residence of emperors of which dynasty in the 16th century?
16वीं शताब्दी में दिल्ली का लाल किला किस राज्य वंश के शासकों का निवास था?
[SSC CGL Medieval 17-08-17]
Option:-
1.Rajput राजपूत
2.Khalji खिलजी
3.Tughluq तुगलक
4.Mughal मुगल
Correct Answer: Mughal मुगल

Q 17. Jama Masjid of Delhi was built by?
दिल्ली के जामा मस्जिद का निर्माण किसने करवाया था ?
[SSC CGL Medieval 17-08-17]
Option:-
1.Akbar अकबर
2.Humayun हुमायूं
3.Babar बाबर
4.Shah Jahan शाहजहां
Correct Answer: Shah Jahan शाहजहां
Jama Masjid of Delhi was built by Mughal emperor Shah Jahan between 1644 and 1656.

Q 18. The Mongols under ___________ invaded Transoxiana in north-east Iran in 1219.
किसके नेतृत्व में मांगोलों ने 1219 में उत्तर पूर्वी ईरान में ट्रांसऑक्सासियाना पर हमला किया ?
[SSC CGL 18-08-17]
Option:-
1.Timur Lang तैमूरलंग
2.Nadir Shah नादिर शाह
3.Ahmed Shah Abdali अहमद शाह अब्दाली
4.Genghis Khan चंगेज खान
Correct Answer: Genghis Khan चंगेज खान
Genghis Khan, founder of the Mongol Empire, invaded Transoxiana in 1219 during his conquest of Khwarezm.

Q 19. Indian Mughal paintings originated during the rule of which Mughal Emperor?
किस मुगल सम्राट के शासन के दौरान भारतीय मुगल चित्रों का उद्गम हुआ था ?
[SSC CGL 18-08-17]
Option:-
1.Humayun हुमायूं
2.Akbar अकबर
3.Jahangir जहांगीर
4.Shah Jahan शाहजहां
Correct Answer: Humayun हुमायूं
Indian Mughal paintings originated during the rule of Mughal Emperor, Humayun (1530-1540). The earliest example of the Mughal style is the Tutinama (‘Tales of a Parrot’) Painting.

Q 20. Dara Shikoh was killed in conflict with his brother _______________.
दारा शिकोह अपने भाई ——-के साथ संघर्ष में मारा गया
[SSC CGL 18-08-17]
Option:-
1.Jahangir जहांगीर
2.Aurangzeb औरंगजेब
3.Babur बाबर
4.Shah Jahan शाहजहां
Correct Answer: Aurangzeb

Q 21. Who wrote ‘Akbarnama’?
अकबरनामा किसने लिखा था ? [SSC CGL 11-08-17]
Option:-
1.Abul Fazal अबुल फजल
2.Faizi फैजी
3.Abdur Rahim अब्दुर रहीम
4.Abdul Qadir अब्दुल कादिर
Correct Answer: Abul Fazal अबुल फजल

Q 22. The Tomara Rajputs, were defeated in the middle of the twelfth century by the Chauhans of _________.
12 वीं सदी के मध्य में तोमर राजपूतों को—– के चौहानों ने परास्त किया
[SSC CGL 19-08-17]
Option:-
1.Ayodhya अयोध्या
2.Ajmer अजमेर
3.Dwarka द्वारका
4.Gwalior ग्वालियर
Correct Answer: Ajmer
In 1151 tomara Rajput rulers of delhi were overthrown by Visala Dev, the Chauhan ruler of ajmer .

Q 23 . Group of Monuments at Hampi was built by?
हंपी के स्मारकों के समूह का निर्माण किसने किया ?
[SSC CGL 19-08-17]
Option:-
1.Harihara and Bukka हरिहर और बुक्का
2.Udayin and Shishunaga उड़ायन और शिशुनाग
3.Devavarman and Vainya देववर्मन और वैन्य
4.Maravarman and Sirmara माराबर्मन और सिरमारा
Correct Answer: Harihara and Bukka हरिहर और बुक्का

Q 24 . Akbar was __________ years old when he became emperor.
अकबर कितने वर्ष की आयु में सम्राट बना ?
[SSC CGL Medieval 19-08-17]
Option:-
1.16
2.19
3.13
4.10
Correct Answer: 13

Q 25 . Sultan Mahmud was a ruler of_____.
सुल्तान महमूद कहां का शासक था ?
[SSC CGL Medieval 19-08-17]
Option:-
1.Persia पारस
2.Ghazni गजनी
3.Lahore लाहौर
4.Arab अरब
Correct Answer: Ghazni गजनी

Read Here or Buy PDF SSC CGL 2017 All Q&A’s with explanation click here

Current Affairs in Hindi 2019-20

Current Affairs LuckyExam

LuckyExam © 2019