SSC CGL Computer 2017 with pdf download

SSC CGL Computer 2017:- 44 Questions

Q1. Which of the following stores data permanently in a computer?
निम्नलिखित में से कौन कंप्यूटर में स्थाई रूप से डाटा संचित करता है?
SSC CGL 5-august-2017
Option:-
1.ए एल यू (ALU)
2.कैश मेमोरी (Cache Memory)
3.रैम (RAM)
4.रोम (ROM)
Correct Answer: ROM रोम
Q2. Which one among the following is a main system board of a computer?
निम्नलिखित में से कौन-सा एक संगठन के कंप्यूटर का मुख्य निकाय है ?
SSC CGL Computer 5-august-2017
Option:-
1.CPU सी.पी.यू
2.Keyboard कीबोर्ड
3.Microchip माइक्रोचिप
4.Mother board मदरबोर्ड
Correct Answer: Mother board मदरबोर्ड
A computer’s motherboard is also known as the mainboard, System board, baseboard, and even logic board.
Motherboard houses all components like CPU, RAM slots, SATA ports etc..
CPU (Heart of Computer) is the part of computer that helps computer to take logical, arithmetical operations.
Q3. ______ Disk Encryption is a technology (hardware or software) where data is encrypted before storage.
_____डिस्क का एंक्रिप्शन एक प्रौद्योगिकी (हार्डवेयर या सॉफ्टवेयर) है जहां भंडारण के पहले डाटा का एंक्रिप्शन किया जाता है
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.Half आधा
2.Whole पूरा
3.Double दोगुना
4.Triple तिगुना
Correct Answer: Whole पूरा
Full disk encryption (FDE) or whole disk encryption signify that everything on disk is encrypted, but the master boot record (MBR), or similar area of a bootable disk, with code that starts the operating system loading sequence, is not encrypted.
Q4. Which of the following is not among the three different forms of ‘if’ statement?
निम्नलिखित में से कौन-सा ‘if’ कथन के अलग अलग प्रकारों में से एक नहीं है?
SSC CGL Computer 6-august-2017
Option:-
1.if
2.if…else
3.if… and
4.if…else if… else
Correct Answer: if…and
Structure of ‘If’ statements in C language :-
Basic ‘If’
Else
Else if
Q5. What is the full form of ‘LAN’?
एल ए एन (LAN) का असंक्षिप्त रूप क्या है?
SSC CGL Computer 8-august-2017
Option:-
1.Line Area Network लाइन एरिया नेटवर्क
2.Linear Area Network लीनियर एरिया नेटवर्क
3.Local Area Network लोकल एरिया नेटवर्क
4.Land Area Network लैंड एरिया नेटवर्क
Correct Answer: Local Area Network लोकल एरिया नेटवर्क
Q6. In which graphics, digital photos and scanned images are typically stored with extensions such as.bmp, .png, .jpg, .tif or.gif?
किस ग्राफिक्स में डिजिटल फोटो तथा स्कैन की गई छवियों को .bmp, .png, .jpg, .tif या .gif जैसे प्रसार या एक्सटेंशन के साथ आमतौर पर संग्रहित किया जाता है ?
SSC CGL Computer 8-august-2017
Option:-
1.Bitmap बिटमैप
2.Pixels पिक्सेल
3.Plane प्लेन
4.Both Bitmap and Pixels बिटमैप तथा पिक्सल्स दोनों
Correct Answer: Bitmap बिटमैप
Bitmap (or raster) images are stored as a series of tiny dots called pixels. Each pixel is a very small square that is assigned a color, and then arranged in a pattern to form the image. When you zoom in on a bitmap image you can see the individual pixels that make up that image.
Q7. C++ is ________ ?
सी++ (C++) क्या है?
SSC CGL Computer 8-august-2017
Option:-
1.an operating system एक ऑपरेटिंग सिस्टम
2.a programming language एक प्रोग्रामिंग लैंग्वेज
3.a software एक सॉफ्टवेयर
4.None of these इनमें से कोई नहीं
Correct Answer: a programming language एक प्रोग्रामिंग लैंग्वेज
Programming language :- Java, C#, Objective-C, C++, Python, Ruby, Javascript etc..
Q8. FORTRAN is not used for _____.
(I) Drawing pictures
(II) Carrying out mathematics computations
FORTRAN का प्रयोग इसमें से एक किस के लिए नहीं किया जाता है
I. चित्र बनाने के लिए
II. गणित संगणना के लिए
SSC CGL Computer 9-august-2017
Option:-
1.Only (I) केवल (I)
2.Only (II) केवल (II)
3.Both (I) and (II) दोनों (I) तथा (II)
4.Neither (I) nor (II) न तो (I) और न ही (II)
Correct Answer: Only (I) केवल (I)
Fortran is used for numerical computations.
Q9. What is a bug in computer terminology?
कंप्यूटर शब्दावली में बग से क्या अभिप्राय है ?
[SSC CGL Computer 9-08-17]
Option:-
1.A virus एक वायरस
2.A program एक प्रोग्राम
3.An error in program प्रोग्राम में एक गलती
4.Magnetic disk storage device चुंबकीय डिस्क भंडारण उपकरण
Correct Answer: An error in program प्रोग्राम में एक गलती

Q10. Which among the following is a ‘Modifier key’?
निम्नलिखित में से कौन-सा एक संशोधक बटन (मोडीफायर की) है?
[SSC CGL Computer 9-08-17]
Option:-
1.Control कंट्रोल
2.Shift शिफ्ट
3.Alt ऑल्ट
4.All options are correct सभी विकल्प सही हैं
Correct Answer: All options are correct सभी विकल्प सही हैं
Modifier keys are used with other keys to perform computer keyboard shortcuts and other commands.
Modifier keys include Alt, Ctrl, Shift, and the Windows key.
On the Apple computer, the Control, Option, Command, and Shift keys are modifier keys.

Click here to download SSC CGL Computer pdf

LuckyExam © 2019