SSC CGL Chemistry 2017 Q&A Solved Paper

SSC CGL 2017 Chemistry Q&A

Total :- 105 Questions

Read Here or Buy PDF SSC CGL 2017 All Q&A’s with explanation click here

Q1. Rusting is _____?
जंग लगना क्या है ?
SSC CGL 5-august-2017
Option:-
1.Electrolysis विद्युत अपघटन
2.Oxidation ऑक्सीकरण
3.Redox reaction (Oxidation and Reduction)
रेडोक्स अभिक्रिया (ऑक्सीकरण और अपचयन)
4.Reduction उपचयन
Correct Answer: Oxidation ऑक्सीकरण (revised key)
Q2. Which amongst the following is not a Cation?
निम्नलिखित में से कौन-सा एक धनायन नहीं है ?
SSC CGL 5-august-2017
Option:-
1.Aluminium ion एलुमिनियम आयन
2.Copper ion कॉपर आयन
3.Sulphate ion सल्फेट आयन
4.Zinc ion ज़िंक आयन
Correct Answer: Sulphate ion सल्फेट आयन
Cations can be formed from metal elements, as well as non metal elements. If a metal element forms an ion, it always forms a cation.
Nonmetal elements, like nitrogen, oxygen, and hydrogen, are capable of forming anion & cations as well.
Q3. Which of the following is not a component of Smog?
निम्नलिखित में से कौन-सा एक धूम कोहरे का घटक नहीं है ?
SSC CGL Chemistry 2017 SSC CGL 5-august-2017
Option:-
1.Volatile organic compounds परिवर्तनशील जैविक यौगिक
2.Nitrogen Oxide नाइट्रोजन ऑक्साइड
3.Sulphur dioxide सल्फर डाइऑक्साइड
4.Chlorine oxide क्लोरीन ऑक्साइड
Correct Answer: Chlorine oxide क्लोरीन ऑक्साइड
Smog is a combination of smoke and fog. It is composed mainly of tropospheric ozone (O3); primary particulate matter such as pollen and dust; and secondary particulate matter such as sulphur oxides, volatile organic compounds, nitrogen oxides (NOx) and ammonia gas.
Q4. Which among the following metal is used for galvanization?
बिजली से धातु चढ़ाने की क्रिया या गैल्वनीकरण में निम्नलिखित में से किस धातु का उपयोग किया जाता है ?
SSC CGL 5-august-2017
Option:-
1.Zinc जस्ता
2.Copper तांबा
3.Iron लोहा
4.Silver चांदी
Correct Answer: Zinc जस्ता
Galvanization:- applying a protective zinc coating to steel or iron, to prevent rusting.
Q5. – What is dry ice?
सूखी बर्फ (ड्राई आइस) क्या है ?
SSC CGL 5-august-2017
Option:-
1.Solid Carbon dioxide ठोस कार्बन डाइऑक्साइड
2.Solid Nitrogen dioxide ठोस नाइट्रोजन डाइऑक्साइड
3.Solid Sulphur dioxide ठोस सल्फर डाइऑक्साइड
4.Solid Water ठोस जल
Correct Answer: Solid Carbon dioxide ठोस कार्बन डाइऑक्साइड
Dry Ice is the common name for solid carbon dioxide (CO2). Dry ice does not melt into a liquid when heated; instead, it changes directly into a gas (This process is known as sublimation).
Q6. Who discovered X-rays?
एक्स किरणों की खोज किसने की थी ?
SSC CGL 5-august-2017
Option:-
1.W. C. Roentgen W C रोटजन
2.Albert Einstein अल्बर्ट आइंस्टीन
3.Samuel Cohen सैमुअल कोहेन
4.Edward Taylor एडवर्ड टेलर
Correct Answer: W. C. Roentgen W C रोटजन

Q7. Oxide of which of the following will turn red litmus blue?
निम्न में से किस का ऑक्साइड लाल लिटमस को नीला कर देता है?
SSC CGL Chemistry 2017 SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.Magnesium मैग्नीशियम
2.Phosphorus फॉस्फोरस
3.Sulphur सल्फर
4.Carbon कार्बन
Correct Answer: Magnesium मैग्नीशियम
When red litmus comes into contact with a base, it turns to blue.
Magnesium of oxide turn red litmus blue because it’s base.
Examples of common basic substances include human blood, sodium bicarbonate or baking soda, milk of magnesia, ammonia and lime

Q8. Which of the following are highly compressible?
निम्नलिखित में से सबसे अधिक संपीड्य है ?
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.Solid ठोस
2.Liquid द्रव
3.Gas गैस
4.Solid and Liquid ठोस और द्रव
Correct Answer: Gas गैस
Gases are highly compressible because they are very loosely packed.
The atoms, ions, or molecules that make up the solid or liquid are very close together. There is no space between the individual particles, so they cannot pack together

Q9. ___________ gases absorb long wave (infrared) radiation from the earth and emit it again towards the earth.
कौन सी गैस पृथ्वी से दीर्घ तरंग (अवरक्त) विकिरण अवशोषित करती है और पुनः पृथ्वी की और उत्सर्जित करती है.
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.Methane मीथेन
2.Greenhouse ग्रीन हाउस
3.Carbon dioxide कार्बन डाइऑक्साइड
4.Ozone ओजोन
Correct Answer: Greenhouse ग्रीन हाउस
The greenhouse gases in Earth’s atmosphere are water vapor, carbon dioxide, methane, nitrous oxide, and ozone. Without greenhouse gases, the average temperature of Earth’s surface would be about −18 °C,rather than the present average of 15 °C.

Q10. PET is a very familiar form of _____________. It is used for making bottles.
पेट (पीईटी) एक बहुत सुपरिचित प्रकार का ____ है इसका उपयोग बोतल बनाने के लिए किया जाता है
SSC CGL Chemistry 2017 SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.Nylon नायलॉन
2.Acrylic एक्रिलिक
3.Polyester पॉलिएस्टर
4.Rayon रेयोन
Correct Answer: Polyester पॉलिएस्टर

Q11. Which of the following gases is heavier than oxygen?
निम्नलिखित में से कौन सी गैस ऑक्सीजन से भारी होती है ?
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.Carbon dioxide कार्बन डाइऑक्साइड
2.Ammonia अमोनिया
3.Methane मीथेन
4.Helium हीलियम
Correct Answer: Carbon dioxide कार्बन डाइऑक्साइड

Q12. In India, the Air (Prevention and Control of Pollution) Act came into force in 1981, but was amended in ________ to include noise as an air pollutant.
भारत में वायु प्रदुषण निरोध एवं नियंत्रण अधिनियम 1981 में लागू हुआ, लेकिन इसमें किस सन में संशोधन कर शोर को वायु प्रदूषण के रुप में सम्मिलित किया गया ?
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.1987
2.1997
3.2007
4.2017
Correct Answer: 1987

Q13. Which acid is released when an Ant bites?
जब एक चींटी काटती है तो किस अम्ल का रिसाव होता है?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1. Hydrochloric Acid हाइड्रोक्लोरिक अम्ल
2.Formic Acid फॉर्मिक अम्ल
3.Acetic Acid एसिटिक अम्ल
4.Phosphoric Acid फास्फोरिक अम्ल
Correct Answer: Formic Acid फॉर्मिक अम्ल

Q14. Which among the following is an example of solid sol?
निम्नलिखित में से कौन एक ठोस सोल का एक उदाहरण है ?
SSC CGL Chemistry 2017 SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Milk of magnesia मैग्नीशियम मिल्क
2.Foam फोम
3.Coloured gemstones रंगीन (रत्न) पत्थर
4.Rubber रबर
Correct Answer: Coloured gemstones रंगीन (रत्न) पत्थर
A type of colloid, of the form of one solid dispersed in another continuous solid. Ex :-Ruby

Q15. Which metal is responsible for Itai-Itai disease?
इटाई इटाई नामक बीमारी के लिए कौन सा धातु उत्तरदाई होता है?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Cadmium कैडमियम
2.Nickel निकल
3.Chromium क्रोमियम
4.Mercury पारा
Correct Answer: Cadmium कैडमियम

Q16. Process of gaining electrons is known as _____.
इलेक्ट्रॉन को प्राप्त करने की प्रक्रिया को क्या कहते हैं?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.oxidation ऑक्सीकरण
2.reduction अपचयन
3.radiation विकिरण
4.both oxidation and reduction ऑक्सीकरण तथा अपचयन दोनों
Correct Answer: reduction अपचयन

Q17. Which of the following metal (shown by its symbol) is generally used for making filaments of bulb?
निम्नलिखित में से कौन-सी धातु का सामान्यता बल्ब का तंतु या फिलामेंट बनाने में उपयोग होता है ?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.आयरन (Fe)
2.गोल्ड (Au)
3.सिल्वर (Ag)
4.टंगस्टन (W)
Correct Answer: W टंगस्टन
Pure tungsten has highest melting point (3695 K), lowest vapor pressure, and greatest tensile strength out of all the metals. Because of these properties it is the most commonly used material for lightbulb filaments.

Q18. Which of the following is most important for absorption of heat radiated from the Sun as well as from the Earth?
निम्नलिखित में से सूर्य तथा पृथ्वी से विकिरित उष्मा के अवशोषण के लिए सबसे आवश्यक क्या है?
SSC CGL Chemistry 2017 SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Carbon dioxide कार्बन डाई ऑक्साइड
2.Oxygen ऑक्सीजन
3.Carbon monoxide कार्बन मोनोक्साइड
4.Nitrogen नाइट्रोजन
Correct Answer: Carbon dioxide कार्बन डाई ऑक्साइड

Q19. What are isobars?
समभारिक क्या होते हैं ?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Elements with same atomic number but different mass number
ऐसे तत्व जिंदगी परमाणु संख्या समान होती है लेकिन द्रव्यमान भिन्न होता है
2.Elements with different atomic number but same mass number
ऐसे तत्व जिनकी परमाणु संख्या भिन्न होती है लेकिन द्रव्यमान समान होता है
3.Elements with different atomic number and different mass number
ऐसे तत्व जिनकी परमाणु संख्या भिन्न होती है तथा द्रव्यमान भिन्न होता है
4.Elements with same atomic number and same mass number
ऐसे तत्व जिनके परमाणु संख्या समान होती है तथा द्रव्यमान समान होता है
Correct Answer: Elements with different atomic number but same mass number ऐसे तत्व जिनकी परमाणु संख्या भिन्न होती है लेकिन द्रव्यमान समान होता है
Isobars are atoms that have same mass number but different atomic numbers.
Isotopes are atoms that have same atomic number but different mass numbers.

Q20. Which of the following pairs is INCORRECT?
निम्नलिखित में से कौन सा युग्म गलत है ?
A. Haematite : Iron हेमेटाइट:लोहा
B. Pitchblende : Copper पिच ब्लेंड:तांबा
C. Monazite : Thorium मोनाजाइट:थोरियम
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Only A केवल A
2.Only B केवल B
3.Only A and B केवल A और B
4.Only A and C केवल A और C
Correct Answer: Only B केवल B
Pitchblende, also known uraninite, is a mineral constituted mainly of oxides of the element uranium, UO2 and UO3. It is the primary ore of uranium.

Q21. In which year did Kyoto Protocol came into force?
क्योटो प्रोटोकॉल किस वर्ष में अमल में लाया गया था ?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.2004
2.2005
3.2006
4.2007
Correct Answer: 2005
The Kyoto Protocol was adopted in Kyoto, Japan, on December 11, 1997 and entered into force on February 16, 2005.

Q22. Which of the following bonds are weakest in nature?
निम्नलिखित में से सबसे कमजोर बंध कौन सा है ?
SSC CGL Chemistry 2017 SSC CGL 9-august-2017
Option:-
1.Single bond एकल बंध
2.Double bond दोहरा बंध
3.Triple bond तिहरा बंध
4.Hydrogen bond हाइड्रोजन बंध
Correct Answer: Hydrogen bond हाइड्रोजन बंध
Hydrogen bonds are classified as weak bonds because they are easily and rapidly formed and broken under normal biological conditions.

Q23. In the following reaction, fill in the blank.
Acid + Base → _______ + Water
निम्नलिखित अभिक्रिया में रिक्त स्थान भरें
अम्ल + क्षारक =—– +पानी
SSC CGL 9-august-2017
Option:-
1.Carbon dioxide कार्बन डाइऑक्साइड
2.Metal Oxide मेटल ऑक्साइड
3.Hydrogen Gas हाइड्रोजन गैस
4.Salt नमक
Correct Answer: Salt
The reaction of a strong acid with a strong base is essentially a quantitative reaction. For example,
HCl(aq) + Na(OH)(aq) → H2O + NaCl(aq)In this reaction both the sodium and chloride ions are spectators as the neutralization reaction,
H+ + OH− → H2O does not involve them

Q24. A radio-active substance has a half life of six months. Three-fourth of the substance will decay in ______.
एक रेडियोधर्मी वस्तु की अर्ध आयु 6 मास है वस्तु का तीन चौथाई हिस्सा कितने समय में क्षय होगा
SSC CGL Chemistry 2017 [SSC CGL 9-08-17]
Option:-
1.Six months 6 माह
2.Ten months 10 माह
3.Twelve Months 12 माह
4.Twenty four months 24 माह
Correct Answer: Twelve Months 12 माह
Half life of any radioactive substance is equal to the amount of time required for the quantity / weight of the substance to fall to half its initial value.
So after one half life ,we will have ½ or 50% of the substance remaining. And after 2 half lives , we will have ¼ of the substance remaining i.e. ¾ of the substance will take two half lives to decay.
According to question one half life is given as 6 months , so the substance will take 12 months to decay by ¾ th quantity by weight.

Q25. pH of the human blood is ______.
मनुष्य के खून का पीएच क्या होता है ?
[SSC CGL 9-08-17]
Option:-
1.Slightly Acidic कम अम्लीय
2.Highly Acidic अधिक अम्लीय
3.Slightly Basic कम क्षारीय
4.Highly Basic अधिक क्षारीय
Correct Answer: Slightly Basic कम क्षारीय
0 (strongly acidic) to 14 (strongly basic or alkaline). A pH of 7.0, in the middle of this scale, is neutral. Blood is normally slightly basic, with a normal pH range of 7.35 to 7.45.

Q26. Which of the following is an Inert Gas?
निम्नलिखित में से कौन-सी एक निष्क्रिय गैस है?
SSC CGL Chemistry 2017 [SSC CGL 9-08-17]
Option:-
1.Hydrogen हाइड्रोजन
2.Nitrogen नाइट्रोजन
3.Oxygen ऑक्सीजन
4.Argon ऑर्गन
Correct Answer: Argon ऑर्गन
An inert gas is a gas that has extremely low reactivity with other substances.
Inert gases :- Helium, Argon, Neon, Xenon, Krypton, Radon, and element 118 (Uuo)—(Group 18 of the periodic table).

Q27. Ozone is an ______ of oxygen.
ओजोन ऑक्सीजन का एक —-है
[SSC CGL 9-08-17]
Option:-
1.Allotrope अपरूप
2.Isotope समस्थानिक
3.Isobar समभारिक
4.Isotone सम न्यट्रॉनिक
Correct Answer: Allotrope
Allotropes are different forms of the same element.
Ex:- Graphite, charcoal, and diamond are all allotropes of carbon.

Q28. Process of loosing electrons is known as _____.
इलेक्ट्रॉन प्रदान करने की प्रक्रिया को क्या कहते हैं ?
SSC CGL Chemistry 2017 [SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1.oxidation ऑक्सीकरण
2.reduction अपचयन
3.radiation विकिरण
4.both oxidation and reduction ऑक्सीकरण तथा अपचयन
Correct Answer: oxidation ऑक्सीकरण

Q29. Anions are formed by _____.
ऋणआयन _____ द्वारा बनते हैं
[SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1.losing of electrons इलेक्ट्रॉन प्रदान
2.gaining of electrons इलेक्ट्रॉन प्राप्ति
3.gaining of neutrons न्यूट्रॉन प्राप्ति
4.losing of neutrons न्यूट्रॉन प्रदान
Correct Answer: gaining of electrons इलेक्ट्रॉन प्राप्ति

Q30. Which among the following is the major cause of acid rain?
निम्नलिखित में से अम्लीय वर्षा का मुख्य कारण क्या है ?
[SSC CGL 10-08-17]
Option:-
1.Carbon dioxide कार्बन डाइऑक्साइड
2.Carbon monoxide कार्बन मोनोक्साइड
3.Nitrogen dioxide नाइट्रोजन डाइऑक्साइड
4.Oxygen ऑक्सीजन
Correct Answer: Nitrogen dioxide नाइट्रोजन डाइऑक्साइड
Acid rain is caused by a chemical reaction that begins when compounds like sulfur dioxide and nitrogen oxides are released into the air.