SSC CGL 2017 Biology Q&A Solved Paper

Q71 . The first formed primary xylem elements are called ___________.
सबसे पहले बनने वाले प्राथमिक जाइलम तत्व को क्या कहते हैं?
SSC CGL 2017 Biology [SSC CGL 17-08-17]
Option:-
1.Metaxylem मेटाजाइलम
2.Protoxylem प्रोटोजाइलम
3.Xylem fibres जाइलम तंतु
4.Xylem parenchyma जाइलम पैरेंकाइमा
Correct Answer: Protoxylem प्रोटोजाइलम
Two types of primary xylem elements (i) Protoxylem (ii) Metaxylem . Protoxylem is the first part of the primary xylem that matures and these cells are usually smaller than the metaxylem. Metaxylem is the part of the primary xylem that differentiates after the protoxylem and these cells are usually larger than the protoxylem.

Q72 . Nereis, Pheretima (Earthworm) and Hirudinaria (blood sucking leech) are examples of which Phylum?
नेरिस फेरेटिमा (केचुए) तथा हीरुडिनेरिया (रक्तचूसक जोक) किस संघ के उदाहरण है?
[SSC CGL 17-08-17]
Option:-
1.Coelenterata सिलेन्ट्रेटा
2.Aschelminthes एस्केलमिन्थीज़
3.Annelida ऐनेलिडा
4.Arthropoda आर्थोपोडा
Correct Answer: Annelida ऐनेलिडा

Q73 . In humans, the sound is produced by the ________.
मानव में ध्वनि किसके द्वारा उत्पन्न होती है?
[SSC CGL 17-08-17]
Option:-
1.oesophagus घुटकी
2.larynx कंठ
3.medulla मज्जा
4.epiglottis कंठच्छद
Correct Answer: larynx कंठ

Q74 . The vocal cords in men are about _______ long.
पुरुषों में वाक तंतु लगभग कितने लंबे होते हैं?
SSC CGL 2017 Biology [SSC CGL 17-08-17]
Option:-
1.10mm 10 मिलीमीटर
2.20mm 20 मिलीमीटर
3.30mm 30 मिलीमीटर
4.40mm 40 मिलीमीटर
Correct Answer: 20mm 20 मिलीमीटर
The male vocal folds are between 17 mm and 25 mm in length. The female vocal folds are between 12.5 mm and 17.5 mm long.

Q75. In the names Mangifera indica (mango), Solanum tuberosum (potato) and Panthera leo (lion), what does the three names, indica, tuberosum and leo, represent?
मंजिफेरा इंडिका (आम), सोलेनम टुबेरोसम (आम) और पेंथेरा लियो (शेर) इन नामों में इंडिका , टुबेरोसम और लियो कर प्रतिनिधित्व करते हैं
SSC CGL 2017 Biology [SSC CGL 17-08-17]
Option:-
1.Binomial Nomenclature द्विपदनाम पद्धति
2.Taxonomic Hierarchy वर्गिकी पदानुक्रम
3.Identification पहचानना
4.Specific Epithet जाति संकेत पद
Correct Answer: Specific Epithet जाति संकेत पद

Q76 . _______ are chlorophyll-bearing, simple, thalloid, autotrophic and largely acquatic (both fresh water and marine) organisms.
———–क्लोरोफिल युक्त, सरल, थॉलॉइड, स्वपोषी तथा मुख्यतः जलीय (अलवणीय जल तथा समुद्री दोनों का) जीव है.
SSC CGL 2017 Biology [SSC CGL 17-08-17]
Option:-
1.Pteridophytes टेरिडोफाइट
2.Bryophytes ब्रायोफाइट
3.Algae शैवाल
4.Gymnosperms जिम्नोस्पर्म
Correct Answer: Algae शैवाल

Q77 . Animals like annelids and arthropods etc where the body can be divided into identical left and right halves in only one plane, exhibit ________ symmetry.
एनेलिड और ऑर्थोपोड आदि में एक ही अक्ष से गुजरने वाली रेखा द्वारा शरीर दो समरूप दाएं और बाएं भाग में बांटा जा सकता है इसे——– सम्मिति कहते हैं
[SSC CGL 17-08-17]
Option:-
1.Coelenterata सिलेन्ट्रेटा
2.Radial अरीय
3.Ctenophora टीनोफोर
4.Bilateral द्विपाशर्व
Correct Answer: Bilateral द्विपाशर्व

Q78 . Who invented the electrocardiogram (ECG)?
इलेक्ट्रोकार्डियोग्राम ईसीजी का अविष्कार किसने किया ?
[SSC CGL 17-08-17]
Option:-
1.Willem Einthoven विलेम एंथोवन
2.Edward Jenner एडवर्ड जेनर
3.Antonio de Ulloa and Charles Wood अंतोनियो दे उललोय और चार्ल्स वुड
4.Karl Benz कार्ल बेंज
Correct Answer: Willem Einthoven विलेम एंथोवन
Electrocardiography is the process of recording the electrical activity of the heart over a period of time using electrodes placed on the skin.

Q79 . RBCs are formed in the ____________ in the adults.
लाल रुधिर कणिकाएं (आरबीसी) कहां बनती हैं?
SSC CGL 2017 Biology [SSC CGL 17-08-17]
Option:-
1.blue bone marrow नीलाअस्थि मज्जा
2.red bone marrow लाल अस्थि मज्जा
3.white bone marrow श्वेता अस्थि मज्जा
4.black bone marrow काला अस्थि मज्जा
Correct Answer: red bone marrow
लाल अस्थि मज्जा
Red blood cells are formed in the red bone marrow (लाल अस्थि मज्जा) of bones. Stem cells in the red bone marrow called hemocytoblasts give rise to all of the formed elements in blood. If a hemocytoblast commits to becoming a cell called a proerythroblast, it will develop into a new red blood cell. The formation of a red blood cell from hemocytoblast takes about 2 days. The body makes about two million red blood cells every second.

Q80 . The later (second) formed primary xylem elements are called _____________.
बाद में (दूसरे) बनाने वाले प्राथमिक जाइलम तत्व को कहते हैं?
SSC CGL 2017 Biology [SSC CGL 17-08-17]
Option:-
1.Protoxylem प्रोटोजाइलम
2.Metaxylem मेटाजाइलम
3.Xylem parenchyma जाइलम पैरेंकाइमा
4.Xylem fibres जाइलम तंतु
Correct Answer: Metaxylem मेटाजाइलम
Protoxylem is the first part of the primary xylem that matures and these cells are usually smaller than the metaxylem. Metaxylem is the part of the primary xylem that differentiates after the protoxylem and these cells are usually larger than the protoxylem.

Q81 . Which of the following does not hold true for Animal belonging to Phylum Chordate?
इनमे से कौन सा संघ रज्जूकी से संबंधित जानवरों के लिए सही नहीं है?
[SSC CGL 17-08-17]
Option:-
1.Notochord present यह पृष्ठ रज्जू उपस्थित होता है
2.Pharynx perforated by gill slits. ग्रसनी मैं क्लोम छिद्र पाए जाते हैं
3.Heart is dorsal (if present) ह्रदय पृष्ठ भाग में होता है (अगर उपस्थित है)
4.A post-anal part (tail) is present एक गुदा-पश्च पुच्छ उपस्थित होती है
Correct Answer: Heart is dorsal (if present) ह्रदय पृष्ठ भाग में होता है (अगर उपस्थित है)

Q82 . Many freshwater animals cannot live for long in sea water and vice versa because of the _______ problems, they would face.
बहुत से अलवण जल प्राणी समुद्र के पानी में और समुद्री प्राणी अलवण जल में लंबे समय तक नहीं रह सकते क्योंकि उन्हें—– समस्याओं का सामना करना पड़ता है
SSC CGL 2017 Biology [SSC CGL 23-08-17]
Option:-
1.Osmotic परासरणी
2.Eurythermal पृथुताजापी
3.Stenothermal तनुतापी
4.Hydrothermal उष्णजलीय
Correct Answer: Osmotic परासरणी

Q83 . Other name of Platelets is?
पटटिकाणु (प्लेटलेट्स) का दूसरा नाम क्या है ?
[SSC CGL 18-08-17]
Option:-
1.Leucocytes ल्युकोसाइट
2.Erythrocytes रक्ताणु (इरिथ्रोसाइट)
3.Platelets पटटिकाणु (प्लेटलेट्स)
4.Thrombocytes थ्रोम्बोसाइट
Correct Answer: Thrombocytes थ्रोम्बोसाइट

Q84 . In stems, the protoxylem lies towards the centre and the metaxylem lies towards the periphery of the organ. This type of primary xylem is called _____________.
तने में प्रोटोजाइलम केंद्र की ओर तथा मेटाजाइलम परिधि की ओर होते हैं इस प्रकार के जाइलम को क्या कहते हैं ?
[SSC CGL 18-08-17]
Option:-
1.Xylem fibres जाइलम तंतु
2.Xylem parenchyma जाइलम पैरेंकाइमा
3.Exarch बाह्यआदिदारूक
4.Endarch मध्यादिदारुक
Correct Answer: Endarch मध्यादिदारुक
Endarch is the arrangement in which the protoxylem is directed towards the centre and metaxylem elements towards the periphery. The development of the xylems in this arrangement follows the centrifugal pattern. It is the characteristics of the stem of flowering plants.
Exarch is the arrangement in which the protoxylem is directed towards the periphery and metaxylem towards the centre. The development of the xylem in this arrangement follows the centripetal pattern. It is the characteristics of roots.

Q85 . ___________ is the second largest animal phylum.
दूसरा सबसे बड़ा प्राणी संघ कौन सा है ?
[SSC CGL 18-08-17]
Option:-
1.Mollusca मोलस्क
2.Chordata रज्जूकी
3.Coelomates प्रगुही
4. Annelida ऐनेलिडा
Correct Answer: Mollusca मोलस्क
The first largest phylum is Phyllum arthroproda and the second is phyllum mollusca.

Q86 . Lion, Leopard and Tiger are all species of which genus?
शेर, चीता और टाइगर यह सभी स्पीसीज किस वंश में आती हैं ?
[SSC CGL 18-08-17]
Option:-
1.Solanum सोलेनम
2.Panthera पैंथर
3.Felis फेलिस
4.Tigris टिगरिस
Correct Answer: Panthera पैंथर

Q87 . __________ are made up of sclerenchymatous cells. These are generally absent in the primary phloem but are found in the secondary phloem.
——-स्केलेरेकाइमा कोशिकाओं के बने होते हैं यह प्राय: प्राथमिक फ्लोएम में नहीं पाए जाते लेकिन यह द्वितीयक फ्लोएम में रहते हैं
[SSC CGL 18-08-17]
Option:-
1.Xylem fibres जाइलम तंतु
2.Xylem parenchyma जाइलम पैरेंकाइमा
3.Phloem parenchyma फ्लोएम पैरेंकाइमा
4.Phloem fibres फ्लोएम तंतु
Correct Answer: Phloem fibres फ्लोएम तंतु

Q88 . What type of a body plan does coelenterates, ctenophores and echinoderms have?
सिलेनट्रेटा, टीनोफोर और एकैनोडर्म की शरीर सममिति किस प्रकार की होती है ?
[SSC CGL 18-08-17]
Option:-
1.Annelida ऐनेलिडा
2.Radial अरीय
3.Bilateral द्विपशर्व
4.Platyhelminthes प्लेटिहेलमिन्थिज
Correct Answer: Radial

Q89 . In the names Mangifera indica (mango), Solanum tuberosum (potato) and Panthera leo (lion), the terms Mangifera, Solanum and Panthera represent the higher level of?
मंजिफेरा इंडिका (आम), सोलेनम टुबेरोसम (आम) और पेंथेरा लियो (शेर) इन नामों में इंडिका टुबेरोसम और लियो कर प्रतिनिधित्व करते हैं ?
[SSC CGL 18-08-17]
Option:-
1.Taxon वर्गक
2.Taxonomic Hierarchy वर्गिकी पदानुक्रम
3.Specific Epithet जाती संकेत पद
4.Binomial Nomenclature द्विपदनाम पद्धति
Correct Answer: No Correct Answer ( Benefit to all )

Q90 . Which of the following is one of the commercial products obtained from Gelidium and Gracilaria and are used to grow microbes and in preparations of ice-creams and jellies?
निम्नलिखित में से कौन-सा व्यवसायिक उत्पाद जिलेडीयम और ग्रेसीलेरिया से मिलता है इसका उपयोग सूक्ष्म जीवों के संवर्धन में तथा आइसक्रीम और जेली बनाने में किया जाता है ?
[SSC CGL 18-08-17]
Option:-
1.Agar अगर
2.Chlorella क्लोरेला
3.Spirullina स्पिरुलिना
4.Gymnosperms जिम्नोस्पर्म
Correct Answer: Agar अगर
Gracilaria is a genus of red algae notable for its economic importance as an agarophyte , as well as its use as a food for humans and various species of shellfish.