SSC CGL 2017 Biology Q&A Solved Paper

SSC CGL 2017 Biology Q&A

Total: – 143 Questions

Q 1. Wheat is a ______?
गेहूं क्या है?
SSC CGL 5-august-2017
Option:-
1.Creeper बेल
2.Herb औषधी
3.Shrub झाड़ी
4.Tree वृक्ष
Correct Answer: Herb औषधी
Creepers: Plants with weak stem that cannot stand upright and spread on the ground are called creepers. Examples: Pumpkin, Watermelon, sweet potato, etc.
Herbs: Herbs are small plants which have soft stem. Examples: Wheat, paddy, cabbage, grass, coriander, etc.
Shrubs: These are bushy and medium- sized plants and they are somewhat bigger than herbs. Their branches start from just above the ground. Examples: Lemon, Coriander, Henna, Rose, etc
Climber: Plants with weak stem that needs support is called climber. Examples: Grapevine, money-plant, cucumber, bean, etc.

Q 2. Snakes, turtle, lizards and crocodiles falls under which category of animals?
सांप, कछुआ, छिपकली और मगरमच्छ जंतुओं की किस श्रेणी में आते हैं?
SSC CGL 5-august-2017
Option:-
1.Pisces मत्स्य
2.Amphibian जल-स्थलचर
3.Reptilian सरीसृप
4.Aves पक्षी
Correct Answer: Reptilian सरीसृप

Q 3. With which of the following body organ is ‘pace-maker’ associated?
निम्नलिखित में से कौन से अंग से पेसमेकर संबंधित है?
SSC CGL 2017 Biology SSC CGL 5-august-2017
Option:-
1.Liver लीवर
2.Brain मस्तिष्क
3.Heart हृदय
4.Lungs फेफड़े
Correct Answer: Heart हृदय
Pacemaker :- It is a device placed in the chest or abdomen to help control abnormal heart beat. This device uses electrical pulses to prompt the heart to beat at a normal rate

Q 4. Haemoglobin is an important component of _______.
हीमोग्लोबिन _______का मुख्य घटक है ?
SSC CGL 5-august-2017
Option:-
1.white blood cells श्वेत रक्त कोशिकाएं
2.red blood cells लाल रक्त कोशिकाएं
3.plasma प्लाज्मा
4.All options are correct सभी विकल्प सही है
Correct Answer: red blood cells लाल रक्त कोशिकाएं
Haemoglobin (Hb) is a protein found in the red blood cells that carries oxygen in your body and gives blood its red colour.

Q 5. Anaemia is caused because of deficiency of which of the following? निम्नलिखित में से किस की कमी के कारण एनीमिया होती है?
SSC CGL 5-august-2017
Option:-
1.Cobalt कोबाल्ट
2.Iron लोहा
3.Sodium सोडियम
4.Calcium कैल्शियम
Correct Answer: Iron लोहा

Q 6. The scientific name of human being is?
मानव का वैज्ञानिक नाम क्या है ?
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.Homo Nigrum होमो नाइग्रम
2.Melongena Sapiens मेलांजेना सेपियंस
3.Homo Sapiens होमो सेपियंस
4.Tigris Solanum टिगरिस सोलेनम
Correct Answer: Homo Sapiens होमो सेपियंस

Q 7. In a majority of flowering plants, out of the four megaspores, what is the ratio of functional and degenerate megaspores?
अधिकांश पुष्पी पादपों में 4 गुरुबीजाणु में से, कार्यशील और अपविकसित गुरुबीजाणुओं का अनुपात क्या होता है ?
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.2:2
2.1:3
3.3:1
4.4:0
Correct Answer: 1:3
A megaspore mother cell, or megasporocyte, is a diploid cell (having a two set of chromosomes ) in plants in which meiosis will occur, resulting in the production of four haploid (having a single set of chromosomes ) megaspores. At least one of the spores develop into haploid female gametophytes thus making the ratio of functional and degenerate megaspores is 1:3.

Q 8. The body of all complex animals consist of only _______ basic types of tissue(s).
सभी जटिल प्राणियों का शरीर केवल ——- प्रकार के आधारभूत पहुंचा बना हुआ है
SSC CGL 2017 Biology SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.4000
2.400
3.40
4.4
Correct Answer: 4
They are the epithelial tissue, muscle tissue, nervous tissue, and connective tissue

Q 9. As per World Health Organization, a pilot program testing the first ever malaria vaccine will begin in ________ in the year 2018.
विश्व स्वास्थ्य संगठन के अनुसार,———- में वर्ष 2018 में सबसे पहला मलेरिया टीका का परीक्षण करने वाला एक पायलट कार्यक्रम शुरू होगा
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.India भारत
2.Italy इटली
3.United Kingdom यूनाइटेड किंगडम
4.Africa अफ्रीका
Correct Answer: Africa अफ्रीका
Ghana, Kenya and Malawi will pilot the world’s first malaria vaccine from 2018, offering it for babies and children in high-risk areas as part of real-life trials

Q 10. Which is the longest bone in human body?
मनुष्य के शरीर में सबसे लंबी हड्डी कौन सी है?
SSC CGL 2017 Biology SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.febula फेबुला
2.Tibia टिबिया
3.Stapes स्टेपिस
4.Femur फेमूर
Correct Answer: Femur फेमूर

Q 11. Opposite the micropylar end, is the __________, representing the basal part of the ovule.
बीजांडद्वारी सिरे के ठीक विपरीत—- होता है जो बीजांड के आधारी भाग का प्रतिनिधित्व करता है
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.Hilum नाभिका
2.funicle बीजांडवृंत
3.chalaza निभाग
4.nucellus बीजांडकाय
Correct Answer: chalaza निभाग
The Micropyle and Chalaza are the part of the ovule.
In plant ovules, the chalaza is located opposite the micropyle opening of the integuments. It is the tissue where the integuments and nucellus are joined.
Chalaza is the tissue where the integuments and nucellus are joined. Nutrients from the plant travel through vascular tissue in the funicle and outer integument through the chalaza into the nucellus.
Micropyle is the region where integuments open and pollen tube release the male gametes/ nucleus.

Q 12. In unicellular organisms, all functions like digestion, respiration and reproduction are performed by a how many cell(s)?
एकल कोशिकीय प्राणियों में जीवन की समस्त जैविक क्रियाएं जैसे पाचन, श्वसन और जनन कितनी कोशिकाओं द्वारा किए जाते हैं?
SSC CGL 6-august-2017
Option:-
1.1
2.2
3.3
4.4
Correct Answer: 1

Q 13. Axiliary bud develops into which of the following part of the plant?
निम्नलिखित में से पौधे के किस भाग में कक्षीय कली विकसित होती है?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Fruit फल
2.Leaf पत्ती
3.Branch शाखा
4.Roots जड़ें
Correct Answer: No Correct Answer ( Benefit to all )
The axillary bud is a bud that develops in the axil of a leaf of a plant. Axillary buds develop from the nodes which then becomes a new stem

Q 14. Xylem helps in transportation of which of the following?
जाइलम निम्नलिखित में से किसके परिवहन में सहायता करता है?
SSC CGL 2017 Biology SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Food भोजन
2.Water पानी
3.Nutrients पोषक तत्व
4.Both food and water भोजन तथा पानी दोनों
Correct Answer: No Correct Answer ( Benefit to all )
The xylem transports water and soluble mineral nutrients from the roots throughout the plant.

Q 15. Who proposed five kingdom classification?
पांच जगत वर्गीकरण का प्रस्ताव किसने दिया था ?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Ernst Mayr अर्नस्ट मेयर
2.R. H. Whittaker आर एच व्हिटेकर
3.M. W. Beijerinck एम डब्ल्यू बेजेरिनक
4.D. I. Ivanovsky डी आई एवानोवस्की
Correct Answer: R. H. Whittaker आर एच व्हिटेकर

Q 16. Who discovered the Cholera causing germ?
हैजा के रोगाणु की खोज किसने की थी?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Filippo Pacini फिलिपो पकिनी
2.Robert Koch रोबर्ट कोच
3.M. Laveran एम लावेरान
4.Felix Hoffman फेलिक्स हॉफमैन
Correct Answer: Filippo Pacini फिलिपो पकिनी

Q 17. Which of the following disease is caused by female Anopheles mosquito?
निम्नलिखित में से कौन सी बीमारी मादा एनाफिलीज मच्छर के कारण होती है?
SSC CGL 2017 Biology SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Chicken Pox चेचक
2.Malaria मलेरिया
3.Black Fever काला ज्वर
4.Cholera हैजा
Correct Answer: Malaria मलेरिया

Q 18. Which part of the plant gives us saffron?
पौधे का कौन सा भाग केसर देता है?
SSC CGL 2017 Biology SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Roots जड़ें
2.Petals पंखुड़ियां
3.Stem तना
4.Stigma रंध्र (Stigma)
Correct Answer: Stigma रंध्र
The dried stigmas (thread-like parts of the flower) are used to make saffron spice.

Q 19. Which of the following transports water from the roots of the plant to its leaves?
निम्नलिखित में से कौन पौधे की जड़ों से उसकी पत्तियों तक जल पहुंचाता है ?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Xylem दारू (जाइलम)
2.Phloem वल्कल (फ्लोएम)
3.Both xylem and phloem दारू तथा वल्कल
4.Cortex तने अथवा जड़ का आवरण
Correct Answer: Xylem दारू (जाइलम)
During this process:
Water is absorbed from the soil through root hair cells ( Root hair cells are adapted for this by having a large surface area to speed up osmosis).
Water moves by osmosis from root cell to root cell until it reaches the xylem.
It is transported through the xylem vessels up the stem to the leaves.
It evaporates from the leaves (transpiration).
Phloem, also called bast, tissues in plants that conduct foods made in the leaves to all other parts of the plant

Q 20. Which of the following trees shed their leaves once in a year? निम्नलिखित में से कौन से वृक्ष वर्ष में एक बार अपनी पत्तियां गिरा देते हैं?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Deciduous trees पर्णपाती वृक्ष
2.Coniferous trees शंकुधारी व्रक्ष
3.Evergreen trees सदाबहार वृक्ष
4.Both deciduous and coniferous trees पर्णपाती वृक्ष तथा शंकुधारी वृक्ष दोनों
Correct Answer: Deciduous trees पर्णपाती वृक्ष

Q 21. Which among the following has segmented body?
निम्नलिखित में से किस का शरीर सिर से पूछ तक खंडित होता है?
SSC CGL 2017 Biology SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Phylum Mollusca मोलस्क (चुर्णप्रवार) जाति
2.Phylum Arthopoda संधिपाद जाति
3.Phylum Annelida वलयिन जाति
4.Phylum Coelenterata आन्तरगुहि (निडेरिया) जाति
Correct Answer: No Correct Answer ( Benefit to all )
Division of some animal and plant body plans into a series of repetitive segments. examples :- Arthropoda, Chordata, and Annelida.

Q 22. Synapse gap is present between which of the following?
निम्नलिखित में किसके मध्य सिनेप्स अंतराल स्थित होता है?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Two neurons दो तंत्रिका कोशिका
2.Brain and Spinal Cord मस्तिष्क तथा मेरुरज्जु
3.Two Kidneys दो गुर्दे
4.None of these इनमें से कोई नहीं
Correct Answer: Two neurons दो तंत्रिका कोशिका
Neurons (तंत्रिका कोशिका)communicate with one another at junctions called synapses. At a synapse, one neuron sends a message to a target neuron—another cell.
In the nervous system, a synapse is a structure that permits a neuron (or nerve cell) to pass an electrical or chemical signal to another neuron or to the target efferent cell.

Q 23. Which organ has finger like outgrowths which are called as Villi (Singular Villus)?
कौन से अंग पर उंगली के समान उभरी हुई संरचना होती हैं जिन्हें दीर्घ रोम अथवा रसांकुर कहते हैं ?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Large Intestine बड़ी आंत
2.Bladder मूत्राशय
3.Small Intestine छोटी आंत
4.Stomach पेट
Correct Answer: Small Intestine छोटी आंत
Intestinal villi are small, finger-like projections that extend into the lumen of the small intestine. Each villus is approximately 0.5–1.6 mm in length (in humans)

Q 24. Who discovered malaria causing germs?
मलेरिया फैलाने वाले रोगाणुओं की खोज किसने की थी ?
SSC CGL 8-august-2017
Option:-
1.Christiaan Bernard क्रिस्टियन बर्नार्ड
2.Charles Louis Alphonse Laveran चार्ल्स लुई अल्फोंस लावेरान
3.Dmitry Ivanovsky दिमित्री एवानोवस्की
4.Martinus William Beijerinck मार्टिन्स विलियम बेइजरिंक
Correct Answer: Charles Louis Alphonse Laveran चार्ल्स लुई अल्फोंस लावेरान

Q 25. Cattle quickly swallow grass and store it in their __________.
मवेशी घास निगलने के उपरांत उसे कहां संग्रहित करते हैं?
SSC CGL 2017 Biology SSC CGL 9-august-2017
Option:-
1.rumen प्रथम अमाशय
2.esophagus भोजन नलिका
3.small intestine छोटी आंत
4.salivary glands लार ग्रंथि
Correct Answer: rumen प्रथम अमाशय
The first part rumen where food goes is like a big fermentation vat. There are lots of bacteria and protozoa that live inside the rumen and do the hard work of digesting the cow’s food.
After the rumen, there is the reticulum, the omasum, and the abomasum. These have different jobs, like grinding food into smaller parts and absorbing some water and nutrients from the food.

Q 26. Which of the following carries oxygen to various parts of human body?
निम्नलिखित में से कौन मानव शरीर के विभिन्न अंगों का ऑक्सीजन वाहक है ?
SSC CGL 9-august-2017
Option:-
1.Red blood cells लाल रक्त कोशिकाएं
2.White blood cells श्वेत रक्त कोशिकाएं
3.Plasma प्लाज्मा
4.Nerves तंत्रिकाएं
Correct Answer: Red blood cells लाल रक्त कोशिकाएं

Q 27. Which of the following function is performed by the kidneys in the human body?
मानव शरीर के गुर्दे इनमे से कौन सा कार्य करते हैं?
SSC CGL 9-august-2017
Option:-
1.Excretion उत्सर्जन
2.Respiration श्वसन
3.Digestion पाचन
4.Transportation परिवहन
Correct Answer: Excretion उत्सर्जन
Basic functions of kidneys include:
1. Regulation of pH. The kidneys prevent blood plasma from becoming too acidic or basic by regulating ions.
2. Excretion of wastes and toxins. The kidneys filter out a variety of water-soluble waste products and environmental toxins into the urine for excretion.
3. Production of hormones. The kidneys produce erthryopoietin, which stimulates red blood cell synthesis, and renin, which helps control salt and water balance and blood pressure. They are also involved in regulating plasma calcium and glucose levels.
4. Regulation of extracellular fluid volume. The kidneys work to ensure an adequate quantity of plasma to keep blood flowing to vital organs.
5. Regulation of osmolarity. The kidneys help keep extracellular fluid from becoming too dilute or concentrated with respect to the solutes carried in the fluid.
6. Regulation of ion concentrations. The kidneys are responsible for maintaining relatively constant levels of key ions including sodium, potassium and calcium.

Q 28. Who discovered bacteria?
जीवाणु की खोज किसने की थी?
[SSC CGL 9-08-17]
Option:-
1.Antonie Ven Leeuwenhoek एंटोनी वॉन ल्यूवेन्हॉक
2.Robert Brown रॉबर्ट ब्राउन
3.Robert Hook रॉबर्ट हुक
4.Robert Koch रॉबर्ट कोच
Correct Answer: Antonie Ven Leeuwenhoek एंटोनी वॉन ल्यूवेन्हॉक

Q 29. What is the name of a group of similar cells performing a specific function?
एक विशेष कार्य करने वाले समान कोशिकाओं के समूह को क्या कहते हैं?
[SSC CGL 9-08-17]
Option:-
1.Tissue ऊतक
2.Organ अंग
3.Organ system अंग-तंत्र
4.Cellular organization कोशिकीय संरचना
Correct Answer: Tissue ऊतक
Tissue- A group of cells that work together to carry out a particular task (job) in an organism.
Organs- A group of tissues that perform a complex function (job) in a body.

Q 30. Plant tissues are of how many types?
पौधों के उत्तक कितने प्रकार के होते हैं?
[SSC CGL 9-08-17]
Option:-
1.3
2.2
3.5
4.6
Correct Answer: 3
Plants have only three tissue types: 1) Dermal; 2) Ground; and 3) Vascular. Dermal tissue covers the outer surface of herbaceous plants. Dermal tissue is composed of epidermal cells, closely packed cells that secrete a waxy cuticle that aids in the prevention of water loss. Vascular tissue – The primary components of vascular tissue are the xylem and phloem.>

LuckyExam © 2019