SSC CGL 2016 Current Affairs & Miscellaneous GK

Part – 1 SSC CGL 2016 Miscellaneous GK :- 65 Questions
Part – 2 SSC CGL 2016 Current Affairs :- 64 Questions

Miscellaneous GK

Question 1.The first Field Marshall of India was
भारत का प्रथम फील्ड मार्शल था ( SSC CGL 27/08/2016)
Options:
1) A. S. Vaidya
ए. एस. वैद्य
2) K.M. Cariappa
के. एम. करिअप्पा
3) Sunderji
सुदरजी
4) S.H.F.J. Manekshaw
एस. एच. एफ. जे . मानेकशॉ
Correct Answer: S.H.F.J. Manekshaw
एस. एच. एफ. जे . मानेकशॉ

Question 2.The film ‘Phoolan Devi’ was directed by
फूलन देवी फिल्म का निर्देशन किसने किया था ( SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Raj Kapoor
राज कपूर
2) Shashi Kapoor
शशि कपूर
3) Shekhar Kapoor
शेखर कपूर
4) Anil Kapoor
अनिल कपूर
Correct Answer: Shekhar Kapoor शेखर कपूर

Question 3.In which field is B.C. Roy Award given ?
बी सी रॉय पुरस्कार किस क्षेत्र में दिया जाता है ? ( SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Music
संगीत
2) Journalism
पत्रकारिता
3) Medicine
चिकित्सा
4) Environment
पर्यावरण
Correct Answer: Medicine चिकित्सा

Question 4.In which field is Pulitzer Prize awarded for outstanding work ?
पुलित्जर पुरस्कार किस क्षेत्र में असाधारण कार्य करने के लिए दिया जाता है? ( SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Environment study
पर्यावरण अध्ययन
2) Science and Technology
विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी
3) Literature and Journalism
साहित्य एवं पत्रकारिता
4) International Understanding
अंतरराष्ट्रीय समझ
Correct Answer: Literature and Journalism
साहित्य एवं पत्रकारिता

Question 5.Who among the following Indians has been honoured by a special Oscar?
निम्नलिखित में से किस भारतीय को विशेष ऑस्कर पुरस्कार दिया गया? ( SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) Mahesh Bhatt
महेश भट्ट
2) Satyajit Ray
सत्यजीत रे
3) Mira Nair
मीरा नायर
4) G.P.Sippy
जी पी सिप्पी
Correct Answer: Satyajit Ray सत्यजीत रे

Question 6.Who was the first woman Chief Minister of Uttar Pradesh?
उत्तर प्रदेश की प्रथम महिला मुख्यमंत्री कौन थी ? SSC CGL 2016
Options:
1) Annie Besant
एनी बेसेंट
2) Mayawati
मायावती
3) Vijayalakshmi Pandit
विजयलक्ष्मी पंडित
4) Sucheta Kriplani
सुचेता कृपलानी
Correct Answer: Sucheta Kriplani सुचेता कृपलानी

Question 7.The Secretariat of SAARC is set up at ____________
सार्क का सचिवालय कहां स्थित है? ( SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) Washington
वाशिंगटन
2) Kathmandu
काठमांडू
3) Hague
हेग
4) New Delhi
नई दिल्ली
Correct Answer: Kathmandu काठमांडू

Question 8.The Sahitya Akademi Awards are given for best writings in how many Indian languages?
कितनी भारतीय भाषाओं में सर्वोत्तम लेखन के लिए साहित्य अकादमी पुरस्कार दिए जाते हैं ? ( SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) 12
2) 15
3) 20
4) 24
Correct Answer: 24

Question 9.Who was elected the Prime Minister of Nepal recently?
हाल ही मे कौन नेपाल के प्रधानमंत्री चुने गए ? ( SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) Keshav Kumar Budhathoki
केशव कुमार बुदठोकी
2) Khadga Prasad Sharma Koli
खडग पसाद प्रसाद शर्मा कोली
3) Sushil Koirala
सुशील कोइराला
4) Pushpakamal Dahal ‘Prachanda’
पुष कमल दाहाल ‘पचण’
Correct Answer: Pushpakamal Dahal ‘Prachanda’
पुष्प कमल दाहाल प्रचंड

Question 10.The founding father of “Theory of bureaucracy” was
नौकरशाही के सिद्धांत के संस्थापक जनक कौन थे ? ( SSC CGL 30/08/2016)
Options:
1) F. W. Taylor
एफ डब्लू टेलर
2) Max Weber
मैक्स वेबर
3) Elton Mayo
एल्टन मेयो
4) Herbert Simon
हर्बट साइमन
Correct Answer: Max Weber मैक्स वेबर

Question 11.The United Nations Organisation came into existence in
संयुक्त राष्ट्र संघ कब अस्तित्व में आया? ( SSC CGL 30/08/2016)
Options:
1) 1947
2) 1950
3) 1945
4) 1946
Correct Answer: 1945

Question 12.Which of the following became the first country in the world to legalise euthanasia?
निम्नलिखित में से कौन सा देश इच्छा मृत्यु को कानूनी बनाने वाला विश्व का प्रथम देश बना? ( SSC CGL 30/08/2016)
Options:
1) Belgium
बेल्जियम
2) Netherlands
नीदरलैंड्स
3) Denmark
डेनमार्क
4) Canada
कनाडा
Correct Answer: Netherlands नीदरलैंड्स

Question 13.Shivkumar Sharma is famous for playing the ____
शिवकुमार शर्मा किसके प्रसिद्ध वादक है ? ( SSC CGL 30/08/2016)
Options:
1) Sitar
सितार
2) Flute
बांसुरी
3) Santoor
संतूर
4) Tabla
तबला
Correct Answer: Santoor संतूर

Question 14.Who is the author of Meghdoot?
मेघदूत का लेखक कौन है? ( SSC CGL 30/08/2016)
Options:
1) Shundraka
सुंदराका
2) Vishakhadatta
विशाखदत्त
3) Kalidasa
कालिदास
4) Chanakya
चाणक्य
Correct Answer: Kalidasa कालिदास

Question 15.The first woman of Indian origin who undertook a space journey
अंतरिक्ष यात्रा करने वाला भारतीय मूल की प्रथम महिला कौन थी? ( SSC CGL 30/08/2016)
Options:
1) Sunita Williams
सुनीता विलियम्स
2) Kalpana Chawla
कल्पना चावला
3) Darshan Ranganath
दर्शन रंगनाथ
4) Avani Chaturvedi
अवनि चतुर्वेदी
Correct Answer: Kalpana Chawla कल्पना चावला

Question 16.Kolattam and Chholiya are the dance forms of which of the two States
कोलाटम और छोलिया नृत्य शैली किन दो राज्यों से संबंधित है? ( SSC CGL 30/08/2016)
Options:
1) Kerala and Karnataka
केरल और कर्नाटक
2) Andhra Pradesh and Uttar Pradesh
आंध्र प्रदेश और उत्तर प्रदेश
3) Tamil Nadu and Madhya Pradesh
तमिलनाडु और मध्य प्रदेश
4) Karnataka and Bihar
कर्नाटक और बिहार
Correct Answer: Andhra Pradesh and Uttar Pradesh
आंध्र प्रदेश और उत्तर प्रदेश

Question 17.Which is the highest award for gallantry during peacetime?
शांतिकाल में सर्वोच्च वीरता पुरस्कार कौन सा है ? ( SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Vir Chakra
वीर चक्र
2) Param Vir Chakra
परमवीर चक्र
3) Ashok Chakra
अशोक चक्र
4) Mahavir Chakra
महावीर चक्र
Correct Answer: Ashok Chakra अशोक चक्र

Question 18.Who was the first Chancellor of Jamia Millia Islamia University at Aligarh?
अलीगढ़ में स्थित जामिया मिलिया इस्लामिया विश्वविद्यालय के प्रथम कुलपति कौन थे ? (31/08/2016)
Options:
1) Abdul Ghaffar Khan
अब्दुल गफ्फार खान
2) Rajkumari Amrit Kaur
राजकुमारी अमृत कौर
3) Hakim Ajmal Khan
हकीम अजमल खान
4) Sir Sayyad Ahmad Khan
सर सैयद अहमद खान
Correct Answer: Hakim Ajmal Khan
हकीम अजमल खान

Question 19.Which of the following international prizes/awards is given for outstanding contribution in the field of Journalism?
निम्नलिखित में से कौन सा अंतर्राष्ट्रीय पुरस्कार पत्रकारिता के क्षेत्र में सर्वोत्तम योगदान के लिए दिया जाता है? (31/08/2016)
Options:
1) Oscar Award
ऑस्कर पुरस्कार
2) Booker Prize
बुकर पुरस्कार
3) Pulitzer Prize
पुलित्जर पुरस्कार
4) Sullivan Award
सुल्लिवन पुरस्कार
Correct Answer: Pulitzer Prize पुलित्जर पुरस्कार

Question 20.The Jawaharlal Nehru Award is given for __________ .
जवाहरलाल नेहरु पुरस्कार किसलिए दिया जाता है ? (31/08/2016)
Options:
1) Government service
सरकारी सेवा
2) Literary work
साहित्यिक सेवा
3) International understanding
अंतर्राष्ट्रीय समझदारी
4) Social work
समाजिक कार्य
Correct Answer: International understanding
अंतर्राष्ट्रीय समझदारी

Question 21.Zubin Mehta is associated with __________ .
जुबिन मेहता किस क्षेत्र से संबंधित है ? (31/08/2016)
Options:
1) Literature
साहित्य
2) Painting
ͬ चित्रकारी
3) Music
संगीत
4) Journalism
संगीत पत्रकारी
Correct Answer: Music संगीत

Question 22.Pannalal Ghosh played which of the following musical instruments?
पन्नालाल घोष निम्नलिखित में से कौन सा वाद्य यंत्र बजाते थे ? (01/09/2016)
Options:
1) Flute
बांसुरी
2) Sitar
सितार
3) Violin
वायलन
4) Santoor
संतूर
Correct Answer: Flute बांसुरी

Question 23.Rio Summit is associated with
रियो शिखर सम्मेलन का संबंध किससे है ? ( SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) Convention on Biological Diversity
जैविक विविधता पर सम्मेलन
2) Green house gases
ग्रीन हाउस गैसे
3) Ozone depletion
ओजोन रिक्तीकरण
4) Wet lands
आद्रभूमि
Correct Answer: Convention on Biological Diversity
जैविक विविधता पर सम्मेलन

Question 24.In India, which city is also known as ‘City of Palaces’?
भारत में किस शहर को महलों का शहर के नाम से भी जाना जाता है ? (01/09/2016)
Options:
1) Jaipur
जयपुर
2) Kolkata
कोलकाता
3) Gwalior
ग्वालियर
4) Udaipur
उदयपुर
Correct Answer: Kolkata कोलकाता

Question 25.Jalikattu is associated with which Indian festival?
जलीकट्टू किस भारतीय त्योहार से जुड़ा हुआ है ? (01/09/2016)
Options:
1) Onam
ओणम
2) Pongal
पोंगल
3) Bihu
बिहू
4) Hornbill
हॉर्नबिल
Correct Answer: Pongal पोंगल

Question 26.Who is the writer of the famous book ‘Kabuliwala’?
सुप्रसिद्ध पुस्तक ‘ काबुलीवाला ‘ के लेखक कौन हैं? ( SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) Bankim Chandra Chatterjee
बंकिमचंद्र चटर्जी
2) Ravindra Nath Tagore
रवींद्रनाथ टैगोर
3) Munshi Prem Chand
मुंशी प्रेमचंद
4) Khan Abdul Gaffar Khan
खान अब्दुल गफ्फार खान
Correct Answer: Ravindra Nath Tagore
रवींद्रनाथ टैगोर

Question 27.Where is the Indian National Rail Museum situated?
राष्ट्रीय रेल संग्रहालय कहां स्थित है ? (01/09/2016)
Options:
1) Delhi
दिल्ली
2) Uttar Pradesh
उत्तर प्रदेश
3) Punjab
पंजाब
4) Himachal Pradesh
हिमाचल प्रदेश
Correct Answer: Delhi दिल्ली

Question 28.Which monument is known as “The National Monument of India”?
किस स्मारक को भारत का राष्ट्रीय स्मारक कहते हैं ? ( SSC CGL 02/09/2016)
Options:
1) India Gate
इंडिया गेट
2) Gateway of India
गेट वे ऑफ इंडिया
3) Raj Ghat
राजघाट
4) Red fort
लाल किला
Correct Answer: India Gate इंडिया गेट

Question 29.India’s first Railway University will come up at
भारत का पहला रेल विश्वविद्यालय कहाँ खुलेगा ? (02/09/2016)
Options:
1) Vadodara, Gujarat
बड़ोदरा गुजरात
2) Bengaluru, Karnataka
बेंगलुरु कर्नाटक
3) Hyderabad, AndraPradesh
हैदराबाद आंध्र प्रदेश
4) Lucknow, Uttar Pradesh
लखनऊ उत्तर प्रदेश
Correct Answer: Vadodara, Gujarat
बड़ोदरा गुजरात

Question 30.Which of the following is called the Land of White Elephants?
निम्नलिखित में से किसे सफेद हाथियों का देश कहते हैं ? ( SSC CGL 02/09/2016)
Options:
1) Thailand
थाईलैंड
2) Africa
अफ़्रीका
3) Cuba
क्यूबा
4) Turkey
टर्की
Correct Answer: Thailand थाईलैंड

Question 31. ‘Sun Temple’ is situated in the state of __________ .
सूर्य मंदिर कौन से राज्य में स्थित है ? (02/09/2016)
Options:
1) Rajasthan
राजस्थान
2) Andhra Pradesh
आंध्र प्रदेश
3) Odisha
उड़ीसा
4) Tamil Nadu
तमिलनाडु
Correct Answer: Odisha उड़ीसा

Question 32.Which one of the following is not the official language of the UNO?
संयुक्त राष्ट्र संघ में निम्नलिखित में से कौन सी कामकाज की भाषा नहीं है ? ( SSC CGL 02/09/2016)
Options:
1) French
फ्रेंच
2) Arabic
अरेबिक
3) Spanish
स्पेनिश
4) Japanese
जापानी
Correct Answer: Japanese जापानी

Question 33.The five permanent members of the UN security council are
संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद के पांच स्थाई सदस्य कौन -कौन है? ( SSC CGL 03/09/2016)
Options:
1) USA, China, France, Russia and Canada
अमेरिका, चीन, फ्रांस ,रूस और कनाडा
2) China, France, Russia, UK and USA
चीन, फ्रांस ,रूस ,ब्रिटेन और अमेरिका
3) Japan, Germany, Russia, UK and USA
जापान ,जर्मनी, रूस ,ब्रिटेन और अमेरिका
4) Germany, China, USA. Russia and UK
जर्मनी, चीन ,अमेरिका, रूस और ब्रिटेन
Correct Answer: China, France, Russia, UK and USA
चीन, फ्रांस ,रूस ,ब्रिटेन और अमेरिका

Question 34.Project ‘Sankalp’ started for the purpose____________
संकल्प परियोजना किस प्रयोजन से आरंभ की गई थी ? ( SSC CGL 03/09/2016)
Options:
1) To eradicate illiteracy
निरक्षरता उन्मूलन के लिए
2) To eradicate Polio
पोलियो उन्मूलन के लिए
3) To eliminate AIDS/HIV
ऐडस एचआईवी समाप्त करने के लिए
4) To eliminate unemployment
बेरोजगारी समाप्त करने के लिए
Correct Answer: To eliminate AIDS/HIV
ऐडस एचआईवी समाप्त करने के लिए

Question 35.The world’s largest and deepest rail tunnel Gotthard Base Tunnel is located in which country?
विश्व की सबसे लंबी और सबसे गहरी रेल सुरंग गोथार्ड बेस सुरंग किस देश में स्थित है ? ( SSC CGL 04/09/2016)
Options:
1) Belgium
बेल्जियम
2) Austria
ऑस्ट्रिया
3) Switzerland
स्विट्जरलैंड
4) Sweden
स्वीडन
Correct Answer: Switzerland स्विट्जरलैंड

Question 36.HDI is an aggregate measure of progress in which of the three dimensions?
एच. डी. आई. किन तीन क्षेत्रों में विकास का मापक है? ( SSC CGL 04/09/2016)
Options:
1) Health, Education, Income
स्वास्थ्य, शिक्षा ,आमदनी
2) Food Security, Employment, Income
खाद्य सुरक्षा, रोजगार, आमदनी
3) Agriculture, Industry, Services
कृषि ,उद्योग ,सेवाएं
4) Height, Weight, Colour
ऊंचाई, भार, रंग
Correct Answer: Health, Education, Income
स्वास्थ्य, शिक्षा, आमदनी

Question 37.Preservation of historical articles is done in science of ________________
ऐतिहासिक लेखों का संरक्षण विज्ञान की किस शाखा के अंतर्गत आता है ? ( SSC CGL 04/09/2016)
Options:
1) Iconography
प्रतिमा विज्ञान
2) Numismatic
मुद्राशास्त्र
3) Museology
म्युजियोलॉजी
4) Epigraphy
एपीग्राफी
Correct Answer: Museology म्युजियोलॉजी

Question 38.Which of the following countries is not a member of G­8?
निम्नलिखित में से कौन सा देश जी-8 का सदस्य नहीं है ? ( SSC CGL 04/09/2016)
Options:
1) USA
यू.एस.ए.
2) UK
यू. के.
3) Germany
जर्मनी
4) Russia
रूस
Correct Answer: Russia रूस

Question 39.The Daily Weather Map of India is prepared and printed at___________
भारत का “दैनिक मौसम मानचित्र” कहां तैयार तथा छापा (प्रिंट) किया जाता है ? ( SSC CGL 04/09/2016)
Options:
1) Kolkata
कोलकाता
2) Mumbai
मुंबई
3) New Delhi
नई देल्ही
4) Pune
पुणे
Correct Answer: Pune पुणे

Question 40.Pt. Bhimsen Joshi is associated with which of the following fields?
पंडित भीमसेन जोशी निम्नलिखित में से किस क्षेत्र से संबंध रखती है ? ( SSC CGL 06/09/2016)
Options:
1) Literature
साहित्य
2) Social services
समाजिक सेवाएं
3) Classical music
शास्त्रीय संगीत
4) Politics
राजनीति
Correct Answer: Classical music शास्त्रीय संगीत

Current Affairs in Hindi 2019-20

Current Affairs LuckyExam

LuckyExam © 2019