previous year question paper asked ssc cgl 2016 medieval history exams

SSC CGL 2016 Medieval 37 Question

Question 1.The Taj Mahal is called ‘a dream in marble’. Which monument is called as ‘a dream in stone’?
ताजमहल को ‘संगमरमर में स्वप्न’ कहा जाता है किस स्मारक को पत्थर में स्वप्न कहा जाता है? (27/08/2016)
Options:
1) The Rang Mahal
रंग महल
2) The Panch Mahal
पंच महल
3) The Red Fort
लाल कला
4) The Bahai temple
बहाई मंदिर
Correct Answer: The Panch Mahal पंच महल
Question 2.Which among the following is not correctly paired?
निम्नलिखित में से कौन-सी युगम सही नहीं है (27/08/2016)
Options:
1) Shivaji­Afzal Khan
शिवाजी- अफजल खान
2) Nurjahan­Mahabat Khan
नूरजहां­महाबत खां
3) Akbar­Rana Pratap
अकबर­राणा प्रताप
4) Babar­Bairam Khan
बाबर­बैरम खां
Correct Answer: Babar­Bairam Khan बाबर­बैरम खां
Question 3.Who was known as the Second founder of the Maratha Empire?
मराठा साम्राज्य का दूसरा संस्थापक किसे माना जाता है? (28/08/2016)
Options:
1) Balaji Bishwanath
बालाजी विश्वनाथ
2) Balaji Baji Rao
बालाजी बाजी राव
3) Baji Rao I
बाजी राव I
4) Madhav Rao
माधव राव
Correct Answer: Balaji Bishwanath बालाजी विश्वनाथ
Question 4.The foreign traveller who visited India during the reign of Shahjahan as______________
शाहजहां के शासन काल मे कौन सा विदेशी यात्री भारत आया था? (29/08/2016)
Options:
1) Thomas Roe
थॉमस रो
2) William Hawkins
विलियम हॉकिंग
3) Ibn Batuta
इब्न बतूता
4) Manucci
मनुकी
Correct Answer: Manucci मनुकी
Question 5.The ‘Blue Water Policy’ was introduced by the Portuguese leader_________
कौन से पुर्तगाली नेता ने ब्लू वाटर पॉलिसी शुरू की थी? (29/08/2016)
Options:
1) Franscisco-de-Almeida
फ्रांसीसी को डी अल्मीडा
2) Alfonso de Albuquerque
अल्फांसो डी ऐलबुकरेक
3) Francis Caron
फ्रांसिस कैरन
4) Francis Martin
फ्रांसिस मार्टिन
Correct Answer: Franscisco-de-Almeida फ्रांसीसी को डी अल्मीडा
Question 6.Abdul Fazal was the son of which Sufi saint?
अब्दुल फजल किस सूफी संत के पुत्र थे? (30/08/2016)
Options:
1) Sheikh Mubarak
शेख मुबारक
2) Hazarat Kwaja
हजरत ख्वाजा
3) Nasiruddin Chirag
नसीरुद्दीन चिराग
4) Baba Qutubuddin Bakhtiyar Kaki
बाबा कुतुबुद्दीन बख्तियार काकी
Correct Answer: Sheikh Mubarak शेख मुबारक
Question 7.In the battle of Panipat, Babar faced the armies of
पानीपत की लड़ाई में बाबर ने किसकी सेना का सामना किया था? (30/08/2016)
Options:
1) Jaichand
जयचंद
2) Hemu
हेमू
3) Daulat Khan
दौलत खान
4) Ibrahim Lodi
इब्राहिम लोदी
Correct Answer: Ibrahim Lodi इब्राहिम लोदी
Question 8.Where in India was the first French factory established?
भारत में पहली फ्रेंच फैक्ट्री कहां स्थापित की गई थी? (31/08/2016)
Options:
1) Surat
सूरत
2) Pondicherry
पांडिचेरी
3) Chandan nagore
चंदन नागोर
4) Masulipatnam
मछलीपट्टनम
Correct Answer: Surat सूरत
Question 9.The silver coin ‘tanka’ was introduced by __________ .
चांदी का सिक्का ‘टंका’ किसने चलाया था? (31/08/2016)
Options:
1) Qutubuddin Aibak
कुतुबुद्दीन एबक
2) Iltutmish
इल्तुतमिश
3) Balban
बलबन
4) Bahram Khan
बहराम खान
Correct Answer: Iltutmish इल्तुतमिश
Question 10.Which dynasty was ruling in Vijaynagar empire at the time of the Battle of Talikota?
तालीकोटा के युद्ध के समय विजयनगर साम्राज्य में कौन से राजवंश का राज था? (01/09/2016)
Options:
1) Sangam
संगम
2) Aniridu
अनिरिदु
3) Tuluva
तुलुवा
4) Saluva
सलूवा
Correct Answer: Tuluva तुलुवा
Question 11.Which of the following Sultans died while playing Polo or Chaugan?
पोलो या चंगन खेलतेसमय निम्नलिखित में से किस सुल्तान की मृत्यु हुई? (01/09/2016)
Options:
1) Qutb­ud­din Aibak
कुतुबुद्दीन एबक
2) Balban
बलबन
3) Iltutmish
इल्तुतमिश
4) Nasiruddin Muhammad
नसीरुद्दीन मोहम्मद
Correct Answer: Qutb­ud­din Aibak कुतुबुद्दीन एबक
Question 12.The earliest reference to sati custom is made in which of the following inscriptions?
निम्नलिखित में से किस अभिलेख शिलालेख में सती प्रथा का प्राचीनतम संदर्भ मिलता है? (01/09/2016)
Options:
1) Allahabad Pillar inscription
इलाहाबाद स्तंभ शिलालेख
2) Eran inscription of Bhanugupta
भानुगुप्त का ऐरण शिलालेख
3) Aihole inscription of Pulkesin II
पुलकेशिन II का ऐहोल स्थित शिलालेख
4) Bhitan inscription of Skandgupta
स्कंदगुप्त का भितान शिलालेख
Correct Answer: Eran inscription of Bhanugupta भानुगुप्त का ऐरण शिलालेख
Question 13.Who was the first Englishman to appear in the Mughal Court during Jahangir’s reign?
जहांगीर के काल में मुगल दरबार में आने वाला पहला अंग्रेज कौन था? (01/09/2016)
Options:
1) Paul Canning
पोल कैनिंग
2) Captain William Hawkins
कैप्टन विलियम हॉकिंग
3) William Edward
विलियम एडवर्ड
4) Ralph Fitch
राल्फ फिच
Correct Answer: Captain William Hawkins कैप्टन विलियम हॉकिंग
Question 14.Who among the following Sikh Gurus had laid the foundation of Amritsar?
निम्नलिखित में से किस सिख गुरु ने अमृतसर की आधारशिला रखी थी? (02/09/2016)
Options:
1) Guru Amar Das
गुरु अमर दास
2) Guru Ram Das
गुरु राम दास
3) Guru Arjan Dev
गुरु अर्जन देव
4) Guru Har Govind
गुरु हरगोविंद
Correct Answer: Guru Ram Das गुरु राम दास
Question 15.What was the immediate aim of the Treaty of Purander in 1665?
वर्ष 1665 में पुरंदर की संधि का प्रत्यक्ष उद्देश्य क्या था ? (02/09/2016)
Options:
1) To gain goodwill of Shivaji
शिवाजी से मैत्री भाव बनाए रखना
2) To sow seeds of contention between Shivaji and Sultan of Bijapur
शिवाजी और बीजापुर के सुल्तान के बीच विवाद के बीज बोना
3) To deceive Shivaji
शिवाजी का धोखा देना
4) To make Shivaji a puppet of Mughals
शिवाजी को मुगलों के हाथ की कठपुतली बनाना
Correct Answer: To sow seeds of contention between Shivaji and Sultan of Bijapur
शिवाजी और बीजापुर के सुल्तान के बीच विवाद के बीज

Question 16.What is the Mehrauli Pillar in the complex of Qutub Minar primarily famous for?
कुतुब मीनार के पास स्थित महरोली पिलर प्राथमिक रूप से किस कारण प्रसिद्ध है? (02/09/2016)
Options:
1) Proverbial height
लोक प्रसिद्ध ऊंचाई के कारण
2) Skilful stone cutting
पत्थर पर हुई कटाई की कारीगिरी के कारण
3) Excellent quality steel
उत्कृष्ट गुणवत्ता की ईस्पात के कारण
4) Statue of Buddha on top
जिस पर बुद्ध की मूर्ति के कारण
Correct Answer: Excellent quality steel
उत्कृष्ट गुणवत्ता की ईस्पात के कारण
Question 17.Aryabhatta and Kalidasa were in the court of which Gupta Emperor?
आर्यभट्ट और कालिदास किस गुप्त शासक के दरबार में थे? (03/09/2016)
Options:
1) Kumara Gupta I
कुमारगुप्त I
2) Chandra Gupta II
चंद्रगुप्त II
3) Samudra Gupta
समुद्रगुप्त
4) Skanda Gupta
स्कंदगुप्त
Correct Answer: Chandra Gupta II चंद्रगुप्त II

Question 18.Who among the following was the court physician of Kanishka?
निम्नलिखित में से कौन कनिष्क के राजवैद्य थे? (03/09/2016)
Options:
1) Vasumitra
वसुमित्र
2) Nagarjuna
नागार्जुन
3) Charaka
चरक
4) Patanjali
पतंजलि
Correct Answer: Charaka चरक
Question 19.Mohammed Bin Tuglaq transferred his capital from
मोहम्मद बिन तुगलक ने अपनी राजधानी कहां से कहां बदली थी? (04/09/2016)
Options:
1) Delhi to Warangal
दिल्ली से वारंगल
2) Delhi to Devagiri
दिल्ली से देवगिरी
3) Delhi to Madurai
दिल्ली से मदुरै
4) Delhi to Vijayanagar
दिल्ली से विजयनगर
Correct Answer: Delhi to Devagiri दिल्ली से देवगिरी
Question 20.During the reign of which dynasty was the Great Wall of China constructed?
किस राज्य वंश के शासन काल में चीन की ग्रेट वॉल का निर्माण हुआ था? (04/09/2016)
Options:
1) Sung
शुंग
2) Tang
तंग
3) Han
हेन
4) Chin
चिन
Correct Answer: Chin चिन

Current Affairs in Hindi 2019-20

Current Affairs LuckyExam

LuckyExam © 2019