previous year question paper asked in ssc cgl 2016 ancient history exam

Question 1.Epigraphy is the study of which of the following?
पुरालेख शास्त्र किसका अध्ययन है (28/08/2016)
Options:
1) Coins
सिक्के
2) Inscriptions
शिलालेख
3) Temples
मंदिर
4) Birds
पक्षी
Correct Answer: Inscriptions
शिलालेख
Question 2.What is the popular name of Monolithic rock shrines at Mahabalipuram?
महाबलीपुरम स्थित एकIश्मीय शैल मंदिरों का प्रसिद्ध नाम क्या है (28/08/2016)
Options:
1) Rathas
रथ
2) Prasadas
प्रसाद
3) Mathika
मठिका
4) Gandhakuti
गंधकुटी
Correct Answer: Rathas
रथ

Comments:- Mamallapuram, also known as Mahabalipuram was a port city of the South Indian dynasty of the Pallavas. It has a group of sanctuaries carved out of rock in the 7th and 8th centuries: rathas (temples in the form of chariots), mandapas (cave sanctuaries), giant open-air rock reliefs such as the famous Descent of the Ganges, and the Shore Temple, with thousands of sculptures to the glory of Shiva. The Group of Monuments at Mahabalipuram has been classified as a UNESCO World Heritage Site.

Question 3.Chalukya temples (Jain temples) at Dilwara are situated in
दिलवाड़ा के चालुक्य मंदिर (जैन मंदिर) कहां स्थित है (29/08/2016)
Options:
1) Madhya Pradesh
मध्य प्रदेश
2) Uttar Pradesh
उत्तर प्रदेश
3) Rajasthan
राजस्थान
4) Haryana
हरियाणा
Correct Answer: Rajasthan
राजस्थान
Comments:- Jain temples were built by Vimal Shah and designed by Vastapul-Tejpal in Rajasthan. The five legendary marble temples of Dilwara are a sacred pilgrimage place of the Jains.
Question 4.Vikram Shila University was founded by
विक्रमशिला विश्वविद्यालय के संस्थापक कौन थे? (30/08/2016)
1) Chandra Gupta Maurya
चंद्रगुप्त मौर्य
2) Kanishka
कनिष्क
3) Dharmapala
धर्मपाल
4) Pulakesin II
पुलकेशिन
Correct Answer: Dharmapala
धर्मपाल
Comments:- Vikramashila was founded by Pāla king Dharmapala in the late 8th or early 9th century. it was destroyed by Bakhtiyar Khilji along with the other major centers of Buddhism in India around 1200.

Question 5.Who is the author of Meghdoot?
मेघदूत का लेखक कौन है? (30/08/2016)
Options:
1) Shundraka
सुंदराका
2) Vishakhadatta
विशाखदत्त
3) Kalidasa
कालिदास
4) Chanakya
चाणक्य
Correct Answer: Kalidasa
कालिदास
Comments:- Meghadūta is a lyric poem written by Kālidāsa, considered to be one of the greatest Sanskrit poets.

Question 6.Kolattam and Chholiya are the dance forms of which of the two States
कोलाटम और छोलिया नृत्य शैली किन दो राज्यों से संबंधित है? (30/08/2016)
Options:
1) Kerala and Karnataka
केरल और कर्नाटक
2) Andhra Pradesh and Uttar Pradesh
आंध्र प्रदेश और उत्तर प्रदेश
3) Tamil Nadu and Madhya Pradesh
तमिलनाडु और मध्य प्रदेश
4) Karnataka and Bihar
कर्नाटक और बिहार
Correct Answer: Andhra Pradesh and Uttar Pradesh
आंध्र प्रदेश और उत्तर प्रदेश

Question 7.The people of the Indus valley civilisation worshipped ____________________.
सिंधु घाटी की सभ्यता के लोग किसकी पूजा करते थे? (31/08/2016)
Options:
1) Vishnu
विष्णु
2) Pashupati
पशुपति
3) Indra
इंद्र
4) Brahma
ब्रहमा
Correct Answer: Pashupati
पशुपति
Comments:- The people of the Indus valley civilization worshipped Pashupati. Pashupati seal in which the three faced male god is shown seated in a yogic posture, surrounded by a rhino and a buffalo on the right, and an elephant and a tiger on the left

Question 8.The Upanishads are the ______________________ .
उपनिषद क्या ह?   (31/08/2016)
Options:
1) Great Epics
महाकाव्य
2) Story Books
कथा संग्रह
3) Source of Hindu Philosophy
हिंदू दर्शन का स्त्रोत
4) Law Books
कानून की पुस्तकें
Correct Answer: Source of Hindu Philosophy
हिंदू दर्शन का स्त्रोत

Question 9.Gandhara Art is the combination of
गंधार कला किन दो कलाओं का संयोजन है? (31/08/2016)
Options:
1) Indo – Roman
हिंद – रोमन
2) Indo – Greek
हिंद – यूनानी
3) Indo – Islamic
हिंद – इस्लामिक
4) Indo – China
हिंद – चीनी
Correct Answer: Indo – Greek
हिंद – यूनानी

Question 10.Who were the patrons of Sangama Literature?
संगम साहित्य के संरक्षक कौन थे ? (31/08/2016)
Options:
1) Nayakas
नायक
2) Chandellas
चंदेल
3) Pandyas
पांडेय
4) Solankis
सोलंकी
Correct Answer: Pandyas
पांडेय
Comments:- Sangam was the ancient academy, which enabled Tamil poets and authors to gather periodically to publish their work. The Sangam met periodically in the city of Madurai in South India under the patronage of the Pandya kings.

Question 11.The famous Dilwara temples of Mount Abu are a sacred pilgrimage place for the
माउंट आबू स्थित मशहूर दिलवाड़ा मंदिर निंलिखित में से किस समुदाय का पवित्र तीर्थस्थल है? (01/09/2016)
Options:
1) Buddhists
बौद्ध
2) Jains
जैन
3) Sikhs
सिख
4) Parsis
पारसी
Correct Answer: Jains
जैन
The Dilwara Temples of India are located about 2½ kilometres from Mount Abu, Rajasthan’s only hill station. Dilwara temples of Mount Abu are a sacred pilgrimage place for the jains. These Jain temples were built by Vimal Shah and designed by Vastapul-Tejpal.

Question 12.Which of the following is not true about Ajanta Caves?
निम्नलिखित में से क्या अजंता गुफाओं के संबंध में सही नहीं है ? (01/09/2016)

Options:
1) They are in Maharashtra
यह महाराष्ट्र में स्थित है
2) They are decorated with Buddhist Art
वह बौद्ध कला से सज्जित है
3) They depict the techniques used in Ancient India
प्राचीन भारत में पड़ी तकनीकों को दर्शाती है
4) They do not contain paintings of flora and fauna
उनमें फूल पत्तियों के चित्र नहीं है
Correct Answer: They depict the techniques used in Ancient India
प्राचीन भारत में पड़ी तकनीकों को दर्शाती है

Question 13.Match the following:

A. Mohenjodaro 1. Statue of a priest
B. Harappa 2. Port
C. Kalibangan 3. Plough marks
D. Lothal 4.The Great Bath
निम्नलिखित का मेल कीजियेI
A. मोहनजोदड़ो 1. स्टेचू आँफ प्रीस्ट
B. हड़प्पा 2. पतन
C. कालीबंगन 3. हल के चिह्न
D. लोथल 4. ग्रेट बाथ (02/09/2016)
Options:
1) A­4, B­1, C­3, D­2
2) A­3, B­2, C­4, D­1
3) A­2, B­3, C­1, D­4
4) A­1, B­4, C­2, D­3
Correct Answer: A­4, B­1, C­3, D­2

Question 14.Which script was used in Ashoka’s inscriptions?
अशोक के शिलालेख पर किस लिपी का प्रयोग किया गया था? (02/09/2016)
Options:
1) Brahmi
ब्राह्मी
2) Devanagiri
देवनागरी
3) Gurmukhi
गुरमुखी
4) Sanskrit
संस्कृत
Correct Answer: Brahmi
ब्राह्मी
Comments:- Ashoka’s inscriptions found in the eastern part of India were written in Magadhi Prakrit using the Brahmi script. These edicts were deciphered by British archaeologist and historian James Prinsep.

Question 15.The veda which deals with the rituals is known as_____________
कौन सा वेद धार्मिक अनुष्ठानों से संबंध रखता है ? (03/09/2016)
Options:
1) Rigveda
ऋग्वेद
2) Yajurveda
यजुर्वेद
3) Samaveda
सामवेद
4) Atharvaveda
अथर्ववेद
Correct Answer: Yajurveda
यजुर्वेद

Question 16.The word ‘Satyameva Jayate’ has been derived from which Upanishad?
सत्यमेव जयते शब्द किस उपनिषद से लिया गया है ? (04/09/2016)
Options:
1) Akshi Upanishad
अक्षि उपनिषद्
2) Mundaka Upanishad
मुंडक उपनिषद
3) Garuda Upanishad
गरुडा उपनिषद
4) Mahavakya Upanishad
महावाक्य उपनिषद्
Correct Answer: Mundaka Upanishad
मुंडक उपनिषद
Comments:- Satyameva Jayate is a mantra from the ancient Indian scripture Mundaka Upanishad.
Question 17.Sattriya is a classical dance form of __________
सत्रिय किस राज्य का शास्त्रीय नृत्य है? (04/09/2016)
Options:
1) Manipur
मणिपुर
2) Uttar Pradesh
उत्तर प्रदेश
3) Assam
असम
4) Andhra Pradesh
आंध्र प्रदेश
Correct Answer: Assam
असम

Question 18.Which is the biggest building at Mohenjodaro?
मोहनजोदड़ो में सबसे बड़ी इमारत कौन सी है ? (04/09/2016)
Options:
1) Great Bath
ग्रेट बाथ
2) Great Granary
ग्रेट ग्रेनरी
3) Assembly Hall
असेंबली हॉल
4) Rectangular Building
आयताकार भवन
Correct Answer: Great Granary
ग्रेट ग्रेनरी
Solution:- In 1950, Sir Mortimer Wheeler identified one large building in Mohenjo-daro as a “Great Granary”.

Question 19.The capital of the Mauryan Kingdom was located at___________
मौर्य साम्राज्य की राजधानी कहां स्थित   थे ? (04/09/2016)
Options:
1) Pataliputra
पाटलिपुत्र
2) Vaishali
वैशाली
3) Lumbini
लुंबिनी
4) Gaya
गया
Correct Answer: Pataliputra
पाटलिपुत्र

Question 20.’Tripitakas’ are sacred books of ____________
‘त्रिपिटक’ धर्म ग्रंथ का संबंध किस धर्म से है? (06/09/2016)
Options:
1) Hindus
हिंदू
2) Jains
जैन
3) Parsis
पारसी
4) Buddhists
बौद्ध
Correct Answer: Buddhists
बौद्ध

Comments:- Tripitaka or Three Baskets is a traditional term used for various Buddhist scriptures. The three pitakas are Sutta Pitaka, Vinaya Pitaka and Abhidhamma Pitaka. Theravāda school Tripitaka is the only complete Tripitaka preserved in Pali.

Question 21.What is the name of the book written by Panini ?
पाणनी द्वारा रचित पुस्तक का नाम क्या है? (07/09/2016)
Options:
1) Mahabhashya
महाभाष्य
2) Mitakshara
मिताक्षर
3) Madhyamika Karika
माध्यमिका कारिका
4) Ashtadhyayi
अष्टाध्याई
Correct Answer: Ashtadhyayi
अष्टाध्याई

Question 22.With which religion is Kaivalya associated?
“केवल्य” कौन से धर्म से संबंधित है? (07/09/2016)
Options:
1) Buddhism
बौद्ध
2) Jainism
जैन
3) Hinduism
हिंदू
4) Sikhism
सिख
Correct Answer: Jainism
जैन
Comments:- Kaivalya is the ultimate goal of Raja yoga and means “solitude”, “detachment” or “isolation”

Question 23.The school of Indian art which is also known as the Greco­Roman­Buddhist art is the ____________school
भारतीय कला का वह कौन स्कूल है जो ग्रेको रोमन बुधिस्ट आर्ट के नाम से भी जाना जाता है? (07/09/2016)
Options:
1) Mauryan
मौर्य
2) Shunga
शुंगा
3) Gandhara
गंधारा
4) Gupta
गुप्ता
Correct Answer: Gandhara
गंधारा
Question 24.Which of the following Pallava Kings assumed the title of “Vatapikonda” after defeating and slaying the great Chalukyan King Pulekesin II
निम्नलिखित में से कौन से पल्लव राजा ने चालूक्य सम्राट राजा पुलकेशिन II को पराजित करके और उनका वध करके “वाटपिकोंडा” का खिताब हासिल किया ? (07/09/2016)
Options:
1) Narsingh Varman I
नरसिंह वर्मन I
2) Mahendra Varman I
महेंद्र वर्मन I
3) Parameshwar Varman I
परमेश्वर वर्मन I
4) Nandi Varman
नंदी वर्मन
Correct Answer: Narsingh Varman I
नरसिंह वर्मन I

Question 25.A collective term used by the Jains for their sacred books is
जैनियों द्वारा अपने पवित्र ग्रंथों के लिए सामूहिक रूप से किस शब्द का प्रयोग किया जाता है ? (10/09/2016)
Options:
1) Prabandhas
प्रबंध
2) Angas
अंग
3) Nibandhas
निबंध
4) Charits
चरित
Correct Answer: Angas
अंग

Question 26.To which ganarajya Gautam Buddha belonged?
गौतम बुद्ध कौनसे गणराज्य के थे? (10/09/2016)
Options:
1) Shibi
शिबी
2) Shakya
शाक्या
3) Saurasena
सौरसेना
4) Shabara
शबारा
Correct Answer: Shakya
शाक्या

Question 27.Kalamkari painting refers to
कलमकारी चित्रकला का संबंध किससे है? (10/09/2016)
Options:
1) A hand painted cotton textile in South-India
दक्षिण भारत में हस्त चित्रित सूती वस्त्र
2) A handmade drawing on bamboo handicrafts in NorthEast India
पूर्वोत्तर भारत में बांस के हस्तशिल्प पर हस्तनिर्मित आकृति
3) A block painted woollen cloth in Western Himalayan region of India
भारत के पश्चिमी हिमालय क्षेत्र में ब्लॉक चित्रित ऊनी वस्त्र
4) A hand painted decorative silk cloth in North-Western India
पश्चिमोत्तर भारत में हस्तचित्रित सजावटी रेशम वस्त्र
Correct Answer: A hand painted cotton textile in SouthIndia
दक्षिण भारत में हस्त चित्रित सूती वस्त्र
Solution:- Kalamkari or qalamkari is a type of hand-painted or block-printed cotton textile, produced in parts of India and Iran.
Question 28.Chachnama records the history of which conquest?
चचनामा में कौनसी विजय के इतिहास का रिकॉर्ड है ? (10/09/2016)
Options:
1) Kushanas
कुषाण
2) Hunas
हुण
3) Arabs
अरब
4) Greeks
यूनानी
Correct Answer: Arabs
अरब

Question 29.The famous Vishnu temple at Angkor Wat in Cambodia was built by
कंबोडिया में स्थित अंगकोर वाट का सुप्रसिद्ध विष्णु मंदिर किसने बनवाया थ| ? (11/09/2016)
Options:
1) Shrutavarman
श्रुतवर्मन
2) Suryavarman II
सूर्यवर्मन II
3) Indravarman
इन्द्रवर्मन
4) Aniruddha
अनिरुद्ध
Correct Answer: Suryavarman II
सूर्यवर्मन II

Thank You…

Current Affairs in Hindi 2019-20

Current Affairs LuckyExam

LuckyExam © 2019