previous year physics question paper asked ssc chsl 2016 exam

SSC CHSL 2016 PHYSICS 161 Questions

Q1. Which of the following physical quantities is a scalar quantity?
निम्नलिखित भौतिक मात्रा में से कौन सा एक अदिश राशि है? 7-Jan -2017
1) Weight
2) Impulse
3) Young’s Modulus
4) acceleration
Correct Answer: Young’s Modulus

Q2. What is the unit of the physical quantity, Electrical conductance?
भौतिक मात्रा विद्युत चालकता की इकाई क्या है?23-Jan-2017
Options:
1) lux
2) ohm
3) farad
4) siemens
Correct Answer: siemens
lux is the SI unit of intensity of illumination, measuring luminous flux per unit area.
The ohm is the SI derived unit of electrical resistance.
The farad is the SI derived unit of electrical capacitance.

Q3. Which among the following is false about displacement?
निम्नलिखित में से कौन विस्थापन के बारे में गलत है?
8-Jan -2017
Options:
1) It can be positive, negative or zero
2) Displacement is never greater than Distance
3) Its SI unit is meter
4) It is always positive
Correct Answer: It is always positive
Displacement is a vector.
Displacement is the shortest distance between two points.

Q4.Which physical quantity is measured in ‘siemens’?
कौन सी भौतिक मात्रा ‘सीमेंस’ में मापा जाता है?
8-Jan -2017
Options:
1) Electric potential
2) Electrical conductance
3) Magnetic flux
4) Refractive index
Correct Answer: Electrical conductance
Siemens is the derived unit of electric conductance, electric susceptance and electric admittance in the SI unit .
One siemens is equal to the reciprocal of one ohm, and is also referred to as the mho

Q5.Rate of change of momentum is
संवेग के परिवर्तन की दर क्या होती है?
8-Jan -2017
Options:
1) Area
2) Pressure
3) Force
4) Velocity
Correct Answer: Force
Newton’s Second Law
Rate of change of momentum of an object is directly proportional to the resultant force applied .

Q6.If a force acts upon two objects at rest, and having different masses for the same amount of time, then which one of the following will be the same for both the objects?
यदि दो अलग अलग मात्रा वाली स्थिर वस्तुओं पर एक ही कलावधि के लिए एक बल कार्य करता हैं, तो उन दो वस्तुओं के लिए निम्नलिखित में कौनसी बात सामान होगी?
10-Jan -2017
Options:
1) Acceleration
2) Kinetic Energy
3) Velocity
4) Momentum
Correct Answer: Momentum
Momentum is product of mass and velocity :- P=mv
and rate of change of momentum is equal to force
So f=∆p/∆t
∆p=f∆t
Since f and t are same for both the bodies. Hence the momentum of both the bodies will be same.

Q7.­ Instrument for measuring light intensity is called

प्रकाश की तीव्रता को मापने का यंत्र _______ कहलाता है
23-Jan-2017
Options:
1) Lucimeter
2) Cryometer
3) Cyanometer
4) Barometer
Correct Answer: Lucimeter
A cryometer is a thermometer which is used to measure very low temperatures of objects.
A cyanometer is an instrument for measuring blueness i.e. colour intensity of blue sky.
Barometer is an instrument measuring atmospheric pressure.

Q8.Who discovered theory of relativity?
किसने सापेक्षता के सिद्धांत की खोज की?
9-Jan -2017
Options:
1) Isaac Newton
2) Albert Einstein
3) Niel Bohr
4) Michael Faraday
Correct Answer: Albert Einstein

Q9.Which device is used to measure the depth of ocean?

महासागर की गहराई को मापने के लिए कौन सी डिवाइस का उपयोग किया जाता है?
9-Jan -2017
Options:
1) Lexometer
2) Nanometer
3) Fathometer
4) Hydrometer
Correct Answer: Fathometer
A depth finder that uses sound waves to determine the depth of water

Q10.Device used for the detection and measurement of all types of radiation (alpha, beta and gamma) .
विकिरण के सभी प्रकार (अल्फा, बीटा और गामा) की पहचान और माप के लिए उपयोग की जाने वाला उपकरण हैं? 9-Jan -2017
Options:
1) Geiger counter
2) Polarimeter
3) Calorimeter
4) Radiometer
Correct Answer: Geiger counter
Geiger counter is an instrument used for measuring ionizing radiation.
A polarimeter is used to measure the angle of rotation caused by passing polarized light through an optically active substance
Calorimeter ->an apparatus for measuring the amount of heat involved in a chemical reaction or other process
Radiometer ->an instrument for detecting or measuring the intensity or force of radiation.

Q11.If a ball is thrown up, which of the following does not change?
यदि एक गेंद को ऊपर फेंक दिया जाता है, तो निम्न में से कौन सा परिवर्तन नहीं करता है? 9-Jan -2017
Options:
1) Acceleration
2) Speed
3) Potential energy
4) Distance
Correct Answer: Acceleration
When the ball is thrown vertically upwards, it will experience constant acceleration towards the ground (irrespective of the direction in which it is moving in), known as acceleration due to gravity

Q12. If a body is moving on a circular path, what is its average velocity if it completes one cycle in one second?
यदि कोई वस्तु एक वृत्तीय पथ पर आगे बढ़ रहा है, तो इसका औसत गति क्या होगी है यदि यह एक सेकंड में एक चक्र को पूरा करती है? 9-Jan -2017
Options:
1) Average velocity depends upon time taken to complete one cycle
2) One
3) Average velocity is same as average speed
4) Zero
Correct Answer: Zero
Average Velocity is displacement over total time

Q13. If an object is thrown upwards, what will be its velocity, when it reaches its maximum height?
यदि कोई वस्तु को ऊपर की तरफ फेंक दिया जाता है, तो इसकी अधिकतम ऊँचाई पर पहुचने पर इसका वेग क्या होगी? 10-Jan -2017
Options:
1)0 m/s
2)4.9 m/s
3)14.7 m/s
4)20 m/s
Correct Answer: 0 m/s
When ball is vertically thrown upward. The force of gravity is continued to act downwards so there is a downward force which cause a downward acceleration and as the speed of the ball is continued to decreased due to the deacceleration so at maximum height its velocity or speed is zero.

Q14.What will happen to the force between the two positive charges which are released after being held near each other?
दो धनात्मक आवेशों के बीच क्या बल होगा जो एक दूसरे के पास होने के बाद मुक्त किए जाते हैं?
10-Jan-2017
Options:
1) Force will increase
2) Force will decrease
3) Force will stay the same
4) Force first increases to reach maximum before starting to decrease
Correct Answer: Force will decrease

Q15.In a projectile motion, the horizontal range achieved is same whether the body is projected at theta and
एक प्रक्षेप्य गति में प्राप्त की गई , क्षैतिज सीमा एक समान होती है चाहे वस्तु को थीटा और __________ पर प्रक्षेपित किया जाए
11-Jan-2017
Options:
1) 180 degree minus theta
2) 60 degree minus theta
3) 120 degree minus theta
4) 90 degree minus theta
Correct Answer: 90 degree minus theta
R= u2Sin2θ /g
Q16.What is the unit of electric resistance?
विद्युत प्रतिरोध की इकाई क्या है?
11-Jan-2017
Options:
1) Dyne
2) Pascal
3) Joule
4) Ohms
Correct Answer: Ohms
It’s S.I. unit is Volt/Amp. or Ohm (Ω).
It’s dimension is ML2T-3A-2

Q17.Why metals conduct electricity?
क्यों धातु बिजली का संचालन करते हैं?
11-Jan-2017
Options:
1) Because of low melting point
2) Because of high tensile strength
3) Because of free electrons
4) Because of high atomic density
Correct Answer: Because of free electrons
Metal atoms have outer electrons which are not tied to any one atom. These electrons can move freely within the structure of a metal when an electric current is applied.

Q18.­ If a body slides over a surface, the force resisting the motion between them is called ______.
यदि कोई शरीर सतह पर स्लाइड करता है, तो उनके बीच गति का विरोध करने वाला बल ______ कहा जाता है।
12-Jan-2017
Options:
1) Centripetal force
2) Friction
3) Centrifugal force
4) Inertia
Correct Answer: Friction
Friction is the force resisting the relative motion of solid surfaces, fluid layers, and material elements sliding against each other.

Q19.­ In a streamline flow, ________ at every point in the fluid remains same.
एक सुविही प्रवाह में, तरल पदार्थ में _____________ हर बिंदु पर एक सामान रहता है 12-Jan-2017
Options:
1) force
2) pressure
3) velocity
4) speed
Correct Answer: velocity
A streamline flow of a liquid velocity of each particle at a particular cross section is constant (as AV = Constant) between two cross – section of a tube of flow .
It means that velocity of every fluid particle while crossing a given position is the same.

Q20. Which of the following is not a vector quantity?
निम्न में से कौन सा एक सदिश राशि नहीं है?13-Jan-2017
Options:
1) Work
2) Force
3) Displacement
4) Velocity
Correct Answer: Work
कार्य

Q21.Terminal velocity ________.
टर्मिनल वेग ________ 13-Jan-2017
Options:
1) first increases before decreasing
2) is constant
3) first decreases before increasing
4) always keeps on increasing
Correct Answer: is constant
The downward force of gravity (Fg) equals the restraining force of drag (Fd) plus the buoyancy. The net force on the object then, is zero, and the result is that the velocity of the object remains constant.

Q22.The strain produced in a body is directly proportional to the stress applied on it, is called _______.
किसी वस्तु में उत्पन्न हुआ दबाव उस पर लागु किये गए दबाव के सीधे समानुपातिक होता है इसे _________ कहते हैं 15-Jan-2017
Options:
1) Dollar’s law
2) Hooke’s law
3) Miller’s law
4) Kepler’s law
Correct Answer: Hooke’s law
F=−kx
Where F is the force, x is the length of extension/compression and k is a constant of proportionality known as the spring constant and unit is N/m
Q23.Which among the following is a vector quantity?

निम्न में से कौन सा एक सदिश राशि है15-Jan-2017
Options:
1) Heat
2) Angular momentum
3) Work
4) Time
Correct Answer:
Angular momentum
कोणीय गति

Q24.What is the unit of relative density?
आपेक्षिक घनत्व की इकाई क्या है?15-Jan-2017
Options:
1) kg/m
2) kg/m2
3) kg/m3
4) It has no unit
Correct Answer: It has no unit
Relative density -> The ratio of the density of a substance to the density of a standard, usually water for a liquid or solid, and air for a gas.

Q25.­ Physical quantities, which have _______ only and no _______ are called scalar quantities.
वे भौतिक राशि, जिसमे केवल _______ होती है और _______ नहीं होती उसे अदिश राशियाँ कहते है। 16-Jan-2017
Options:
1) direction, magnitude
2) magnitude, direction
3) speed, velocity
4) velocity, speed
Correct Answer: magnitude, direction
परिमाण, दिशा

Q26.­ Light travels fastest in
प्रकाश ______ में सबसे तेज गति से यात्रा करता है
16-Jan-2017
Options:
1) Nitrogen
2) Air
3) Steel
4) Vacuum
Correct Answer: Vacuum
Light travels at approximately 300,000 kilometers per second in a vacuum, but it slows down to 225,000 kilometers per second in water and 200,000 kilometers per second in glass.

Q27.­ What is impulse equal to?
आवेग किसके तुल्य होता है? 16-Jan-2017
1) Change in momentum
2) Change in force
3) Change in velocity
4) Change in acceleration
Correct Answer: Change in momentum
Impulse is the change in momentum of an object when the object is acted upon by a force for an interval of time
∆p=f∆t
SI unit‎: ‎ Newton second‎ (‎N‎ · ‎s‎)

Q28. Acceleration is
त्वरण है 16-Jan-2017
Options:
1) Inversely proportional to force
2) Inversely proportional to mass
3) Directly proportional to mass
4) Directly proportional to force
Correct Answer: Directly proportional to force

Q29. If ice floating on water in a vessel melts, the water level in the vessel _______.
यदि एक बर्तन में तैरती हुई बर्फ पिघलती है तो उस बर्तन में पानी का स्तर ________ हैं 16-Jan-2017
Options:
1) Increases
2) Does not change
3) First increases before decreasing
4) Decreases
Correct Answer: does not change
When floating, the ice displaces an amount of water equal to it’s mass, and when melted, it becomes an amount of water equal to it’s mass.

Q30.What is the viscosity of an ideal fluid?
किसी आदर्श द्रव की श्यानता कितनी होती है ?17-Jan-2017
Options:
1) Equal to its mass
2) Equal to its weight
3) Zero
4) One
Correct Answer: Zero
Ideal fluid do not actually exist in nature, but sometimes used for fluid flow problems.
Real fluid: – Fluid that have viscosity (μ > 0) and their motion known as viscous flow.

LuckyExam © 2019