previous year physics question paper asked in ssc cgl 2016 exam

SSC CGL 2016 Physics – 89 Question

Question 1.At boiling point of liquids, its
तरल पदार्थ के क्वथनांक पर ___________ ? (27/08/2016)
Options:
1) Temperature increases
तापमान बढ़ता है
2) Atmospheric pressure increases
वायुमंडल दाब बढ़ता है
3) Temperature remains constant
तापमान नियत रहता है
4) Vapour pressure decreases
वाष्पीय दबाव घटता है
Correct Answer: Temperature remains constant
तापमान नियत रहता है

Question 2. On a clean glass plate, a drop of water spreads to form a thin layer whereas a drop of mercury remains almost spherical because ________
एक साफ कांच प्लेट पर एक पतली परत बनाने के लिए पानी की एक बूंद फैल जाती है जबकि पारा की एक बूंद लगभग गोलाकार होती है क्योंकि (27/08/2016)
Options:
1) Mercury is a metal
पारा एक धातु है
2) Density of mercury is greater than that of water
पारा की घनत्व पानी की तुलना में अधिक है
3) Cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass
पारा का संयोजन कांच के साथ अपने आसंजन से अधिक है
4) Cohesion of water is greater than its adhesion with glass
कांच के साथ आसंजन की तुलना में पानी का सघनता अधिक है
Correct Answer: Cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass
पारा का संयोजन कांच के साथ अपने आसंजन से अधिक है

Question 3.Which one of the following is an insulator?
निम्नलिखित में से क्या विद्युत रोधी है? (27/08/2016)
Options:
1) Copper
तांबा
2) Wood
लकड़ी
3) Mercury
पारद
4) Aluminium
एल्युमीनियम
Correct Answer: Wood
लकड़ी

Question 4.Bubbles of air rise up through liquids due to:
किस कारण से वायु के बुलबुले तरल पदार्थ में उठते हैं? (27/08/2016)
Options:
1) Surface tension and adherence
पृष्ठ तनाव और आसंजन
2) viscosity and buoyancy.
शयानता और उत्प्लव
3) air current over the liquid and buoyancy
तरल पदार्थ पर वायु प्रवाह और उत्प्लव
4) Up thrust and surface tension.
उच्च और पृष्ठ तनाव
Correct Answer: viscosity and buoyancy.
शयानता और उत्प्लव

Question 5.The boiling point of liquids vary as
किस कारण से तरल पदार्थों के क्वथनांक भिन्नता होती है (27/08/2016)
Options:
1) Pressure varies दाब में भिन्नता
2) Temperature varies तापमान में भिन्नता
3) Volume varies आयतन में भिन्नता
4) Density varies घनत्व में भिन्नता
Correct Answer: pressure varies दाब में भिन्नता

Question 6.We are able to walk on earth without slipping because of
हम बिना फिसले पृथ्वी पर चलने में क्यों सक्षम है? (28/08/2016)
Options:
1) Gravitational force
गुरुत्वाकर्षण बल के कारण
2) Frictional force
घर्षण बल के कारण
3) Viscous force
श्यानता बल के कारण
4) Centrifugal force
अपकेंद्रीय बल के कारण
Correct Answer: Frictional force
घर्षण बल के कारण

Question 7.What is the phenomenon which established the transverse nature of light?
जिस प्रघटना ने प्रकाश की अनुप्रस्थ स्वरूप को स्थापित किया वह प्रघटना क्या है? (28/08/2016)
Options:
1) Reflection
परावर्तन
2) Interference
व्यक्तिकरण
3) Diffraction
विवर्तन
4) Polarisation
ध्रुवीकरण
Correct Answer: Polarisation
ध्रुवीकरण

Question 8.What is the name of the device used to convert alternating current into direct current?
प्रत्यावर्ती धारा को दिष्ट धारा में बदलने के लिए किस युक्ति का प्रयोग किया जाता है (28/08/2016)
Options:
1) Ammeter
ऐमीटर
2) Galvanometer
गैल्वेनोमीटर
3) Rectifier
रेक्टीफायर
4) Transformer
ट्रांसफार्मर
Correct Answer: Rectifier रेक्टीफायर

Question 9.Why does ice covered in sawdust not melt quickly?
बुरादे से ढकी हुई बर्फ जल्दी से क्यों नहीं पिघलती है? (28/08/2016)
Options:
1) Sawdust does not allow the air to touch the ice
बुरादा हवा को बर्फ तक नहीं जाने देता।
2) The water is absorbed by sawdust
बुरादा पानी को सोख लेता है।
3) Sawdust is a bad conductor of heat
बुरादा ऊष्मा का कुचालक है
4) Sawdust is good conductor of heat
बुरादा ऊष्मा का सुचालक है।
Correct Answer: Sawdust is a bad conductor of heat
बुरादा उष्मा का सुचालक है

Question 10.Stars twinkle but planets do not twinkle because
तारे चमकते हैं किंतु ग्रह नहीं चमकते क्योंकि _______________ (29/08/2016)
Options:
1) they emit light of a constant intensity
वह स्थिर प्रबलता का प्रकाश उत्सर्जित करते हैं
2) their distance from the earth does not change with time
उनकी पृथ्वी से दूरी समय के साथ परिवर्तित नहीं होती
3) they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
वह पृथ्वी से अत्यधिक दूरी पर है और परिणाम स्वरुप प्रकाश की प्रबलता में कमी हो जाती है
4) they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable
वह पृथ्वी के करीब है इसलिए उन से अधिक प्रकाश मिलता है और प्रबलता में यदि छोटे-मोटे परिवर्तन होते भी है तो वह नजर में नहीं आते
Correct Answer: they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable
वह पृथ्वी के करीब है इसलिए उन से अधिक प्रकाश मिलता है और प्रबलता में यदि छोटे-मोटे परिवर्तन होते भी है तो वह नजर में नहीं आते

Question 11.The washing machine works on the principle of ____________
कपड़े धोने की मशीन किस सिद्धांत पर कार्य करती है? (29/08/2016)
Options:
1) Dialysis
अपोहन
2) Diffusion
विसरण
3) Reverse osmosis
उत्क्रम परासरण
4) Centrifugation
अपकेंद्रीकरण
Correct Answer: Centrifugation
अपकेंद्रीकरण
Question 12.The ‘Choke’ used with a tube light is basically ____
ट्यूब लाइट के साथ प्रयुक्त चौक मुलत: क्या है? (30/08/2016)
Options:
1) an inductor
प्रेरक
2) a capacitor
संधारक
3) a transformer
परिणामित्र
4) a resistor
प्रतिरोधक
Correct Answer: an inductor प्रेरक

Question 13.What type of force acts on a car moving around a curve?
किसी वृताकार वक्र मार्ग पर घूमने वाली कार पर किस प्रकार का बल काम करता है? (30/08/2016)
Options:
1) Centrifugal force
अपकेंद्री बल
2) Cohesive force
ससंजक बल
3) Centripetal force
अभिकेंद्रीय बल
4) Gravitational force
गुरुत्वाकर्षण बल
Correct Answer: Centripetal force
अभिकेंद्रीय बल

Question 14.Which phenomenon is responsible for the echo of the sound wave?
ध्वनि तरंगों की गूंज के लिए कौन सा कारण जिम्मेदार होता है? (30/08/2016)
Options:
1) Reflection
परावर्तन
2) Refraction
अपवर्तन

3) Interference
व्यतिकरण

4) Polarisation
ध्रुवीकरण
Correct Answer: Reflection
परावर्तन

Question 15.Which of the metals has the maximum thermal conductivity?
निम्नलिखित में से किस धातु में अधिकतम ताप चालकता होती है? (30/08/2016)
Options:
1) Iron
लोहा
2) Aluminium
एल्युमीनियम
3) Silver
चॉंदी
4) Copper
तांबा
Correct Answer: Silver
चॉंदी

Question 16.Temperature of distant luminous bodies can be determined by
दूर से चमकते पिंड के तापमान को किस यंत्र से निर्धारित करते हैं? (31/08/2016)
Options:
1) Mercury thermometers
पारद थर्मामीटर
2) Gas thermometers
गैस थर्मामीटर
3) Pyrometers
पायरोमीटर
4) Colour thermometers
रंगीन थर्मामीटर
Correct Answer: Pyrometers
पायरोमीटर

Question 17.Energy travels from Sun to Earth through
ऊर्जा सूर्य से पृथ्वी की ओर किस प्रकार यात्रा करती है? (31/08/2016)
Options:
1) conduction
चालन
2) convection
संवहन
3) radiation
विकिरण
4) modulation
नियमन
Correct Answer: radiation
विकिरण
Question 18.Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in
निम्नलिखित में से किस प्रक्रिया में अणुओं की वास्तविक गति के माध्यम से उच्च तापमान से निम्नतर तापमान को ऊष्मा का संचरण होता है? (31/08/2016)
Options:
1) Conduction
चालन
2) Convection
संवहन
3) Radiation
विकिरण
4) Both conduction and convection
चालन और संवहन दोनों
Correct Answer: Convection
संवहन

Question 19.If electric resistance is to be decreased, then the number of resistances should be connected in ________________
यदि विद्युत प्रतिरोध कम करना हो तो प्रतिरोध की संख्या को किससे जोड़ना चाहिए? (31/08/2016)
Options:
1) Series
माला (सीरीज)
2) Parallel
समानांतर
3) Mixed arrangement
मिश्रित व्यवस्था
4) None of these
इनमें से कोई नहीं है
Correct Answer: Parallel
समानांतर

Question 20.The material used in electric heater
is…
बिजली के हीटर में कौन सी सामग्री प्रयुक्त होती है? (31/08/2016)
Options:
1) Tungsten
टंगस्टन
2) Nichrome
नाइक्रोम
3) Brass
पीतल
4) Steel
इस्पात
Correct Answer: Nichrome
नाइक्रोम

Question 21.Which one of the following is an ohmic conductor?
निम्नलिखित में से ओम चालक कौन सा है? (31/08/2016)
Options:
1) Germanium
जर्मेनियम
2) Silicon सिलिकॉन
3) Carbon
कार्बन
4) Silver
सिल्वर
Correct Answer: Silver सिल्वर

Question 22.Anemometer is an instrument meant for measuring __________ .
एनीमोमीटर से दिए गए विकल्पों में से क्या मापा जाता है? (31/08/2016)
Options:
1) velocity
वेग
2) air masses
हवा का द्रव्यमान
3) wind speed
हवा की गति
4) temperature
तापमान
Correct Answer: wind speed
हवा की गति

Question 23.The spring balance works on the principle of __________ .
कमानी तुला किस सिद्धांत पर कार्य करता है? (31/08/2016)
Options:
1) Boyle’s Law
बॉयल नियम
2) Hooke’s Law
हुक नियम
3) Bernoulli’s principle
बरनौली सिद्धांत
4) Pascal’s Law
पास्कल नियम
Correct Answer: Hooke’s Law
हुक नियम

Question 24.If there were no gravity, which of the following will not be there for a fluid?
अगर आकर्षण शक्ति ना हो तो निम्नलिखित में से कौन सा तरल पदार्थ के लिए लागू नहीं होगा? (31/08/2016)
Options:
1) Viscosity
चिपचिपापन
2) Surface Tension
पृष्ठ तनाव
3) Pressure
दबाव
4) Upward Thrust
ऊपर दबाव
Correct Answer: Upward Thrust
ऊपर दबाव

Question 25.The unit of measurement of noise is
आवाज की माप का मात्रक क्या है? (01/09/2016)
Options:
1) Decibel
डेसिबल
2) Hertz
हर्ट्ज
3) Amplifier
एंपलीफायर
4) Acoustics
एकॉस्टिक
Correct Answer: Decibel
डेसिबल