SSC CGL 2016 Physical Geography Previous Year Paper

Total 97 Question asked in Physical Geography SSC CGL 2016 Previous Paper

Question 1.Why the Earth is having its own atmosphere?
पृथ्वी का अपना वायुमंडल क्यों है? ( SSC CGL 27/08/2016)
Options:
1) Winds
वायु
2) Clouds
बादल
3) Gravity
गुरुत्वाकर्षण
4) Rotation of the Earth
पृथ्वी के घूर्णन
Correct Answer: Gravity गुरुत्वाकर्षण

Question 2.A level of atmosphere which is composed partly of electrons and positive ions is called
वातावरण का एक स्तर जो आंशिक रूप से इलेक्ट्रॉनों और सकारात्मक आयनों से बना है, इसे कहा जाता है ?( SSC CGL 27/08/2016)
Options:
1) Troposphere
ट्रोपोस्फीयर
2) Ionosphere
आयानोस्फीयर
3) Stratosphere
स्ट्रेटोस्फियर
4) Mesosphere
मेसोस्फीयर
Correct Answer: Ionosphere आयानोस्फीयर

Question 3.The most serious air pollutant causing health hazard is
सबसे गंभीर वायु प्रदूषक स्वास्थ्य खतरा पैदा कर रहा है ( SSC CGL 27/08/2016)
Options:
1) Sulphur dioxide
सल्फर डाइऑक्साइड
2) Carbon monoxide
कार्बन मोनोऑक्साइड
3) Ozone
ओज़ोन
4) Nitrogen oxide
नाइट्रोजन ऑक्साइड
Correct Answer: Sulphur dioxide
सल्फर डाइऑक्साइड

Question 4.The largest source of pollution in the world is
विश्व में प्रदूषण का सबसे बड़ा स्रोत कौन सा है? (27/08/2016)
Options:
1) Herbicides and insecticides
शाकनाशी और कीटनाशी
2) Automobile exhausts
ऑटोमोबाइल से निकलने वाला धुआं
3) Sewage and garbage
कूड़ा और कचरा
4) Industrial effluents
औद्योगिक बहि:स्त्राव
Correct Answer: Sewage and garbage कूड़ा और कचरा

Question 5.Acid rain is caused due to pollution of atmosphere by
अम्ल वर्षा निम्नलिखित में से किसके द्वारा हुए प्रदूषण से होती है? ( SSC CGL 27/08/2016)
Options:
1) Oxides of nitrogen and sulphur
नाइट्रोजन और सल्फर के ऑक्साइड से
2) Oxides of nitrogen and phosphorous
नाइट्रोजन और फास्फोरस के ऑक्साइड से
3) Oxides of carbon and nitrogen
कार्बन और नाइट्रोजन के ऑक्साइड से
4) Oxides of nitrogen and methane
नाइट्रोजन और मीथेन के ऑक्साइड से
Correct Answer: oxides of nitrogen and sulphur
नाइट्रोजन और सल्फर के ऑक्साइड से

Question 6.In the context of non­conventional energy, what is the meaning of ‘OTE’ ?
गैर-पारंपरिक ऊर्जा के संदर्भ में OTE का मतलब क्या है? ( SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Ocean Tidal Energy
समुद्र ज्वार ऊर्जा
2) Ocean Thermal Energy
समुद्रीय ऊष्मीय उर्जा
3) Ocean Tidal Electricity
समुद्र ज्वारीय बिजली
4) Other Thermal Energy
अन्य ऊष्मीय ऊर्जा
Correct Answer: Ocean Thermal Energy समुद्रीय ऊष्मीय उर्जा

Question 7.The warm and cold ocean currents are caused by
गर्म एवं ठंडा समुद्री धाराएं किसके कारण चलती है? ( SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Prevailing winds
प्रचलित हवाओं
2) Earth’s rotation
पृथ्वी के घूर्णन
3) Variations in density of sea water
समुद्री जल के घनत्व में परिवर्तन
4) All of these
सभी विकल्प सही है
Correct Answer: All of these
सभी विकल्प सही है

Question 8.What is the position of the Earth when it is at the greatest distance from the sun ?
पृथ्वी जिस समय सूर्य से सबसे अधिक दूरी पर होती है उस समय उस की स्थिति क्या होती है? ( SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Aphelion
एफ़ेलियन
2) Antipode
एंटीपोड
3) Perihelion
पेरिहेलियन
4) Aldiatc
अल्दिअत्क
Correct Answer: Aphelion एफ़ेलियन

Question 9.Which of the following wind is blowing from the Mediterranean sea to the North Western parts of India?
निम्नलिखित में से कौन-सी हवाएं भूमध्य सागर से भारत के उत्तर पश्चिमी भाग की ओर चलती है? ( SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Western disturbances
पश्चिमी विक्षोभ
2) Norwesters
नोर्वेस्टर
3) Loo
लू
4) Mango showers
मैंगो शावर
Correct Answer: Western disturbances पश्चिमी विक्षोभ

Question 10.Azolla increases soil fertility for ….
एजोला__________ के लिए मृदा उर्वरता को बढ़ाता. ( SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Maize cultivation
मक्का की खेती
2) Wheat cultivation
गेहूं की खेती
3) Barley cultivation
जौ की खेती
4) Rice cultivation
चावल की खेती
Correct Answer: rice cultivation
चावल की खेती

Question 11.Which layer of the earth’s atmosphere contains the ozone layer?
पृथ्वी के वायुमंडल की किस परत में ओजोन की परत होती है? ( SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Troposphere
क्षोभ मंडल
2) Mesosphere
मध्यमंडल
3) Ionosphere
आयन मंडल
4) Stratosphere
समताप मंडल
Correct Answer: Stratosphere समताप मंडल

Question 12.A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a:
समुद्र की एक चौड़ा उपखाड़ी (प्रवेश मार्ग) जो आकार में अवतल हो क्या कहलाती है? ( SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) Water connector
जलसंयोजी
2) Strait
जलडमरूमध्य
3) Bay
खाड़ी
4) Fjord
पहारों के बीच में समुद्री रास्ता
Correct Answer: Bay खाड़ी

Question 13.Stars twinkle but planets do not twinkle because
तारे चमकते हैं किंतु ग्रह नहीं चमकते क्योंकि _______________ ( SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) They emit light of a constant intensity
वह स्थिर प्रबलता का प्रकाश उत्सर्जित करते हैं
2) Their distance from the earth does not change with time
उनकी पृथ्वी से दूरी समय के साथ परिवर्तित नहीं होती
3) They are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
वह पृथ्वी से अत्यधिक दूरी पर है और परिणाम स्वरुप प्रकाश की प्रबलता में कमी हो जाती है
4) They are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable
वह पृथ्वी के करीब है इसलिए उन से अधिक प्रकाश मिलता है और प्रबलता में यदि छोटे-मोटे परिवर्तन होते भी है तो वह नजर में नहीं आते
Correct Answer: they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable
वह पृथ्वी के करीब है इसलिए उन से अधिक प्रकाश मिलता है और प्रबलता में यदि छोटे-मोटे परिवर्तन होते भी है तो वह नजर में नहीं आते

Question 14.Which of the following causes rainfall during winters in the north-western part of India?
भारत के उत्तर-पश्चिमी भाग में शीतकाल में निम्नलिखित में से किस कारण से वर्षा होती है ? ( SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) Western disturbances
पश्चिमी विक्षोभ
2) Cyclonic depression
चक्रवाती अवदाब
3) Southwest monsoon
दक्षिण पश्चिमी मानसून
4) Retreating monsoon
निवर्तनी मानसून
Correct Answer: Western disturbances पश्चिमी विक्षोभ

Question 15.Continuous chain of mountains that rise abruptly more or less parallel to the coastline of India is?
पर्वतों की लगातार श्रृंखला कौन सी है, जिसकी उत्पत्ति भारत की समुद्री सीमा के लगभग समानांतर है ( SSC CGL 30/08/2016)
Options:
1) Aravalli
अरावली
2) Satpura
सतपुड़ा
3) Eastern Ghats
पूर्वी घाट
4) Western Ghats
पश्चिमी घाट
Correct Answer: Western Ghats
पश्चिमी घाट

Question 16.The most productive ecosystem in the biosphere is
वातावरण में सबसे क्रियाशील पारिस्थितिकी तंत्र कौन सा है? ( SSC CGL 30/08/2016)
Options:
1) Desert
रेगिस्तान
2) Open Ocean
खुला समुद्र
3) Estuary
खाड़ी (एस्चूरी)
4) Tundra
टुंड्रा
Correct Answer: Estuary
खाड़ी (एस्चूरी)

Question 17.The transfer of minerals from top soil to subsoil through soil water is called?
मृदा जल के माध्यम से शीर्ष मृदा से अवमृदा में खनिजों के हस्तांतरण की क्रिया को क्या कहते हैं ? ( SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Percolation
परिस्त्रवन
2) Conduction
चालन
3) Leaching
प्रक्षालन
4) Transpiration
पारश्वसन
Correct Answer: Leaching प्रक्षालन

Question 18.In bio fortification technique plant breeders use breeding to overcome
जैव पुष्टिकरण तकनीक में पादप प्रजनक किसे दूर करने के लिए प्रजनन तकनीक का प्रयोग करते हैं ? ( SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Loss due to insect pests
कीटनाशको के कारण हई हानि
2) Decrease in food production
खाद उत्पादन में कमी
3) Deficiencies of micronutrients and vitamins
सूक्ष्म पोषक को और विटामिनों की कमी
4) Loss due to plant diseases
पादप रोग के कारण हुई हानि
Correct Answer: Deficiencies of micronutrients and vitamins
सूक्ष्म पोषक को और विटामिनों की कमी

Question 19.Rainfall caused by intense evaporation in equatorial areas is called ______________
भूमध्यवर्ती क्षेत्रों में गहन वाष्पन के कारण होने वाली वर्षा को क्या कहते हैं ? ( SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Orographic rainfall
पर्वतीय वर्षा
2) Cyclonic rainfall
चक्रवातीय वर्षा
3) Frontal rainfall
वाताग्र वर्षा
4) Convectional rainfall
संवहनी वर्षा
Correct Answer: Convectional rainfall
संवहनी वर्षा

Question 20.The gentle ‘seaward sloping’ surface from the coasts is called __________.
तटों से हल्की “समुद्र अभिमुखी ढलान” को क्या कहते हैं ? ( SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Continental shelf
महाद्वीपीय कगार
2) Continental rise
महाद्वीपीय पहाड़ी
3) Abyssal plains
पितलीय मैदान
4) Submarine ridges
अंत: समुद्री पर्वत श्रेणी
Correct Answer: Continental shelf
महाद्वीपीय कगार

Question 21.The minimum short-term natural hazard is __________?
न्यूनतम अल्पकालीन प्राकृतिक संकट कौन सा है? ( SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) blizzard
बर्फानी तूफान
2) earthquake
भूकंप
3) volcanic eruption
ज्वालामुखी विस्फोट
4) bolt of lightning
बिजली की चमक
Correct Answer: bolt of lightning
बिजली की चमक

Question 22.Molten rock below the surface of the earth is called __________ .
पृथ्वी तल के नीचे के पीघले हुए पत्थर को क्या कहा जाता है? ( SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) Basalt
बेसाल्ट
2) Laccolith
लेकोलिथ
3) Lava
लावा
4) Magma
मेगमा
Correct Answer: Magma
मेगमा

Question 23. Sea water is saltier than rain water because
समुद्र का जल वर्षा के जल की अपेक्षा अधिक लवण वाला होता है क्योंकि ( SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) Sea animals are salt producing
समुद्र के जंतु लवण उत्पन्न करते हैं
2) The air around the sea is saltish
समुद्र के चारों ओर हवा वायु लवणीय होती है
3) Rivers wash away salts from earth and pour them into the sea
नदियां पृथ्वी से लवण बहाकर ले जाती है और समुद्र में डाल देती है
4) Sea beds have salt producing mines
समुद्र के किनारे पर लवण पैदा करने वाली खाने होती है
Correct Answer: Rivers wash away salts from earth and pour them into the sea
नदियां पृथ्वी से लवण बहाकर ले जाती है और समुद्र में डाल देती है

Question 24.Which of these is a dwarf planet?
निम्नलिखित में से कौन सा “बौना ग्रह” है? ( SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) Neptune
नेपच्यून
2) Titan
टाइटन
3) Eris
एरीस
4) Hydra
हाइड्रा
Correct Answer: Eris एरीस

Question 25.The term “Doab” means
दोआब का क्या मतलब होता है? (01/09/2016)
Options:
1) A land between two mountains
दो पर्वतों के बीच की भूमि
2) A land between two lakes
दो झीलों के बीच की भूमि
3) A land between two rivers
दो नदियों के बीच की भूमि
4) A land between two seas
दो समुद्रों के बीच की भूमि
Correct Answer: a land between two rivers
दो नदियों के बीच की भूमि

Question 26.The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is?
वह परत जहाँ ऊँचाई बढ़नेके साथ-साथ तापमान में बिल्कुल कमी नहीं होती ? (01/09/2016)
Options:
1) Troposphere
क्षोभमंडल
2) Ionosphere
आयनमंडल
3) Stratosphere
समतापमंडल
4) Mesosphere
मध्यमंडल
Correct Answer: Stratosphere
समतापमंडल

Question 27.Japan is called the ‘Land of the rising sun’ because?
जापान को ‘उगते सूरज की भूमि’ क्यों कहा जाता है? (01/09/2016)
Options:
1) Sun rises there as soon as it sets
सूर्यास्त होते ही सूर्योदय हो जाता है
2) Sun always remains in the eastern part of the sky throughout the day in Japan
जापान में दिनभर सूर्य आकाश में पूर्व दिशा में ही रहता है
3) Japan being the Eastern most country in the world, it has the earliest sunrise
क्योंकि जापान विश्व में ऐसा देश है जो पूर्व में सबसे अंतिम छोर पर है अतः वहाँ सूर्योदय सबसे पहले होता है
4) The rays of the sun get reflected from the waters of the sea and make the sunrise beautiful in Japan
सूर्य की किरने समुंद्र के जल से परिवर्तित होकर जापान में सूर्योदय को अत्यधिक सुंदर बना देती है
Correct Answer: Japan being the Eastern most country in the world, it has the earliest sunrise
क्योंकि जापान विश्व में ऐसा देश है जो पूर्व में सबसे अंतिम छोर पर है अतः वहाँ सूर्योदय सबसे पहले होता है

Question 28.The Himalayas is the example of ____
हिमालय पर्वत किस प्रकार के पर्वत का उदाहरण है ? (02/09/2016)
Options:
1) Fold mountains
परतदार पर्वत
2) Block mountains
ब्लॉक पर्वत
3) Ancient mountains
प्राचीन पर्वत
4) Residual mountains
अवशिष्ट पर्वत
Correct Answer: Fold mountains परतदार पर्वत

Question 29.Even after sunset, the air near the Earth’s surface continue to receive heat due to
सूर्यास्त के बाद भी पृथ्वी की सतह के निकट वायु किस कारण उष्मा प्राप्त करती रहती है ? ( SSC CGL 02/09/2016)
Options:
1) Insolation
सूर्यातपन
2) Terrestrial Radiation
स्थलीय विकिरण
3) Conduction
चालन
4) Convection
संवहन
Correct Answer: Terrestrial Radiation स्थलीय विकिरण

Question 30.A landscape which is caused due to the fissure in the earth along which one side has moved down with reference to the other is known as
उन भूआकृतयों को क्या कहते हैं जो पृथ्वी में विभ्रंश के कारण बनती है तथा जिनके कारण एक सतह दूसरी सतह से नीचे चली जाती है? (02/09/2016)
Options:
1) Rift Valley
विभ्रंश घाटी
2) U Shaped Valley
U आकार की घाटी
3) V Shaped Valley
V आकार की घाटी
4) Hanging Valley
निलंबी घाटी
Correct Answer: Rift Valley विभ्रंश घाटी

Question 31.The disconnected lines drawn on a map for showing slope ­
किसी नक्शे पर डाल को दिखाने के लिए खींची गई और असंबंध रेखाएं क्या कहलाती है? (02/09/2016)
Options:
1) Bench marks
तल चिन्ह
2) Contours
समोच्च रेखा
3) Form lines
प्रपत्र लाइनें
4) Hachure
हैच्योर
Correct Answer: Hachure हैच्योर
Question 32.A group of inter­connected islands is known as __________ .
आपस में जुड़े द्वीप समूह को क्या कहते हैं ? ( SSC CGL 02/09/2016)
Options:
1) Strait
जलडमरूमध्य
2) Peninsula
प्रायद्वीप
3) Archipelago
अर्किपीलागो
4) Lagoon
लैगून
Correct Answer: Archipelago
अर्किपीलागो

Question 33.Which of the following is the most important raw material for generation of power in India?
भारत में उर्जा उत्पादन के लिए निम्नलिखित में से कौन सा प्रमुख कच्चा पदार्थ है? (02/09/2016)
Options:
1) Mineral Oil
खनिज तेल
2) Natural Gas
प्राकृतिक गैस
3) Uranium
यूरेनियम
4) Coal
कोयला
Correct Answer: Coal
कोयला

Question 34.Harvesting season of Kharif crop in India is _________
भारतवर्ष में खरीब की फसल की कटाई वर्ष के किन महीनों में की जाती है? (02/09/2016)
Options:
1) January­March
जनवरी-मार्च
2) February­April
फरवरी अप्रैल
3) September­October
सितंबर-अक्टूबर
4) November­January
नवंबर जनवरी
Correct Answer: September­October
सितंबर-अक्तूबर

Question 35.The impact of Green Revolution was felt most in the case of
हरित क्रांति का सर्वाधिक प्रभाव किसमें देखा गया था ? ( SSC CGL 03/09/2016)
Options:
1) Wheat
गेहूं
2) Rice
चावल
3) Pulses
दाल
4) Oil seeds
तिलहन
Correct Answer: Wheat
गेहूं

Question 36.A broad, low embankment built up along the banks of a river channel during floods is called
बाढ़ के दौरान नदी चैनल के किनारों के साथ बने चौड़े एवं नीचे किनारबंदी को क्या कहते हैं ? ( SSC CGL 03/09/2016)
Options:
1) Delta
डेल्टा
2) Levee
तटबंध
3) Flood Plain
बाढ़ क्षेत्र
4) Dune
टीला
Correct Answer: Levee
तटबंध

Question 37.The tides in the sea are primarily due to
समुद्र में अधिकांश ज्वार भाटा किस कारण आता है ? ( SSC CGL 03/09/2016)
Options:
1) The atmospheric effect of the Earth
पृथ्वी का वायुमंडलीय प्रभाव
2) The gravitational effect of Venus on the Earth
पृथ्वी पर शुक्र का गुरुत्वाकर्षण प्रभाव
3) The gravitational effect of the Sun on the Earth
पृथ्वी पर सूर्य का गुरुत्वाकर्षण प्रभाव
4) The gravitational effect of the Moon on the Earth
पृथ्वी पर चंद्रमा का गुरुत्वाकर्षण प्रभाव
Correct Answer: the gravitational effect of the Moon on the Earth
पृथ्वी पर चंद्रमा का गुरुत्वाकर्षण प्रभाव

Question 38.What process takes place during the youthful stage of a river?
नदी की तरुणावस्था में कौन सी प्रक्रिया होती है? ( SSC CGL 03/09/2016)
Options:
1) Valley widening
घाटी को चौड़ा करना
2) River rejuvenating
नदी का कायाकल्प करना
3) Valley deepening
घाटी को गहरा करना
4) Meandering
टेढे़-मेढे़ बहना
Correct Answer: Valley deepening
घाटी को गहरा करना

Question 39.Which of the following is the world’s top environmental conservation award?
निम्नलिखित में से कौन सा विश्व का सर्वोच्च पर्यावरण संरक्षण पुरस्कार है ? ( SSC CGL 03/09/2016)
Options:
1) Golden Bear Award
गोल्डन बेयर पुरस्कार
2) Golden Panda Award
गोल्डन पांडा पुरस्कार
3) Golden Globe Award
गोल्डन ग्लोब पुरस्कार
4) Golden Palms Award
गोल्डन पाम पुरस्कार
Correct Answer: Golden Panda Award
गोल्डन पांडा पुरस्कार

Question 40.The outer most layer of Sun is known as___________
सूर्य की सबसे ऊपरी परत को क्या कहते हैं? ( SSC CGL 03/09/2016)
Options:
1) Chromosphere
क्रोमो स्फियर (वर्ण मंडल)
2) Photosphere
प्रकाश मंडल
3) Radioactive zone
रेडियो एक्टिव जोन
4) Corona
कोरोना (किरीट)
Correct Answer: Corona
कोरोना (किरीट)

LuckyExam © 2019