SSC CGL 2016 Biology Question Paper

Total 110 Questions asked in SSC CGL 2016 Biology Paper

Question 1.Motor skills are associated with which part of the brain?
मस्तिष्क के किस भाग से प्रेरक कौशल जुड़े हुए हैं? (SSC CGL 27/08/2016)
Options:
1) Frontal lobe
ललाट भाग
2) Parietal Lobe
भित्तिय भाग
3) Temporal lobe
लौकिक भाग
4) Occipital Lobe
पशचकपाल भाग
Correct Answer: Frontal lobe  ललाट भाग
Explanation: – The frontal lobe located at the front of the brain.
It plays a large role in voluntary movement. (like current action, choice b/w good &bad action).

Question 2.Which enzyme is present in all members of the animal kingdom except Protozoa?
प्रोटोजोआ को छोड़कर प्राणिजगत के सभी सदस्यों में कौन से एंजाइम मौजूद है? (SSC CGL 27/08/2016)
Options:
1) Insulin
इन्सुलिन
2) Pepsin
पेप्सिन
3) Renin
रेनिन
4) Amylase
एमिलेज
Correct Answer: Amylase   एमिलेज
Explanation:- Amylase enzyme helps in digesting carbohydrates. Present in human saliva.

Question 3.Companion cells are unique to
सहचर कोशिकाएं निम्नलिखित में से सिर्फ किसमें है ? (SSC CGL 27/08/2016)
Options:
1) Bryophytes
ब्रायोफाइट्स
2) Pteridophytes
टेरिडोफाइट्स
3) Angiosperms
एंजियोस्पर्म (आवृत बीजी)
4) Gymnosperms
जिम्नोस्पर्म (अनावृतबीजी)
Correct Answer: Angiosperms   एंजियोस्पर्म (आवृत बीजी)
Explanation:- Companion cell specially found within the phloem of flowering plant.

Question 4.Lacrymal glands are situated in the
अश्रु ग्रंथि कहां स्थित होती है? (SSC CGL 27/08/2016)
Options:
1) Palms
हथेलियों में
2) Buccal cavity
मुख गुहा
3) Eye orbit
नेत्र गुहा
4) Stomach
पेट मे
Correct Answer: Eye orbit   नेत्र गुहा
Explanation:- Lacrymal glands are paired.
Shape- *Almond* shaped
*Exocrine gland*
This gland secretes the aqueous layer of *tear film*

Question 5.Majority of the fungal bionts of lichens belong to
लिचेन के अधिकांश पॉइंट किस से संबंधित होते हैं? (SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Baridiomycetes
बारिडोयोमाइसेट्स
2) Ascomycetes
एसकोमाइसेट्स
3) Gomycetes
गोमाइसेट्स
4) Deuteromycetes
डयूटरोमाइसेट्स
Correct Answer: Ascomycetes एसकोमाइसेट्स
Explanation:- Lichen is symbiotic association b/w a *fungus* & a *green alga*.
# A few lichen fungi are members- *Basdiomycota*
# The vast majority are members- *Ascomycota*

Question 6.Which of the following has open vascular system?
निम्नलिखित में से किसमें खुला गाड़ी संबंधित तंत्र होता है ? (SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Cockroach
कॉकरोच
2) Human
मनुष्य
3) Rat
चूहा
4) Birds
पक्षी
Correct Answer: Cockroach  कॉकरोच
Explanation: – Blood is pumped by a heart into the body cavities, where tissue are surrounded by the blood that’s open vascular system.
Present in All Insects & crustaceans (like molluscs)

Question 7.The human faeces is yellow in colour due to the presence of a pigment called?
किस रंगद्रव्य की उपस्थिति के कारण मानव के मल का रंग पीला होता है? (SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Pepsin
पेप्सिन
2) Renin
रेनिन
3) Amylase
एमिलेस
4) Urobilin
यूरोबीलिन
Correct Answer: Urobilin यूरोबीलिन

Question 8.What is contained in Chlorophyll?
क्लोरोफिल में क्या होता है ? (SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Sodium
सोडियम
2) Potassium
पोटेशियम
3) Manganese
मैग्नीज
4) Magnesium
मैग्नीशियम
Correct Answer: Magnesium   मैग्नीशियम
Explanation:- Magnesium activates the enzymes of respiration, photosynthesis.
*Chlorine* & *nitrogen* also present in chlorophyll.

Question 9.Silk worms feed on
रेशम के कीड़े किन पर पलते हैं ?(SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) Basil leaves
तुलसी के पत्ते
2) Curry leaves
करी के पत्ते
3) Rose leaves
गुलाब के पत्ते
4) Mulberry leaves
मलबरी (शहतूत) के पत्ते
Correct Answer: Mulberry leaves
मलबरी (शहतूत) के पत्ते
Explanation:- Silkworms contain a special digestive enzyme that is why it is not affected by mulberry’s.

Question 10.The sexual reproductive organs of aspergillus are?
एसपिजलस के लैंगिक जनन अंग कौन से हैं ? (SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) Spermatium and Oogonium
स्पर्मैटियम और अंडधानी
2) Antheridium and Oogonium
एंथिरिडियम और अंडधानी
3) Spermatium and Ascogonium
स्पर्मैटियम और ऐस्कोधानी
4) Antheridium and Ascogonium
एंथिरिडियम और ऐस्कोधानी
Correct Answer: Antheridium and Ascogonium
एंथिरिडियम और ऐस्कोधानी

Question 11.Which of the following is responsible for transport of food and other substances in plants?
निम्नलिखित में से किससे पौधों में खाद पदार्थ और अन्य तत्वों का वहन होता है ? (SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) Xylem
जाइलम
2) Phloem
फ्लोएम (पोषवाह)
3) Chloroplast
क्लोरोप्लास्ट
4) None of these
इनमे से कोई नही
Correct Answer: Phloem फ्लोएम (पोषवाह)
Explanation:- Phloem transports the soluble organic compounds specially *sugar sucrose* .
#xylem – transport water from roots to shoots & leaves.
#chloroplast – Responsible for enabling photosynthesis.

Question 12.Which lobe of human brain is associated with hearing?
मानव मस्तिष्क की कौनसी पाली श्रवण से संबंधित है है ? (SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) Frontal lobe
अग्रललाट पालि
2) Parietal lobe
भित्तीय पालि
3) Temporal lobe
शंख पालि
4) Occipital lobe
अनुकपाल पालि
Correct Answer: Temporal lobe    शंख पालि
Explanation:- #Frontal lobe – main function is motor function( memory, language,social& sexual behaviour)
#parietal lobe – Responsible for sensory information ( like knowledge of numbers, sense of touch).
#occipital lobe – Responsible for visual area.

Question 13.In mammals, an important role of excretion is played by________?
स्तनधारियों में उत्सर्जन का एक महत्वपूर्ण कार्य निम्नलिखित में से कौन सा अवयव करता है ? (SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) Large intestine
बडी आंत
2) Kidneys
गुदे (वृक)
3) Lungs
फेफडे
4) Liver
जिगर (यकृत)
Correct Answer: Kidneys   गुदे (वृक)
Explanation:- Also important role of kidney is help control the levels of water.
#large intestine – Absorb water from the indigestion food matter.
#lungs – helps in extract oxygen from atmosphere & transfer it into blood stream.
# liver – Breakdown of food, clean our blood, make proteins & Store energy.

Question 14.Which mosquito is the carrier of Zika virus?
ज़ीका वायरस का वाहक कौन सा मच्छर है? (SSC CGL 30/08/2016)
Options:
1) Culex
क्यूलेक्स
2) Aedes
एडीस
3) Anopheles
एनोफेल्स
4) Culiseta
कयुलिसेटा
Correct Answer: Aedes एडीस

Question 15.Root cap is derived from?
जड़ आवरण किस से प्राप्त होता है? (30/08/2016)
Options:
1) Dermatogen
डर्माटोजेन
2) Calyptrogen
कैल्प्ट्रोजन
3) Protoderm
प्रोटोडर्म
4) Histogen
हिस्टोजेन
Correct Answer: Calyptrogen   कैल्प्ट्रोजन
Explanation: – Calyptrogen is a layer of rapidly dividing cells at the tip of a *plant root*.
While Dermatogen, protoderm & History is growing points of *roots & stems*.

Question 16.The blotting technique used to identify the isolated protein is ________?
विलगित प्रोटीन की पहचान हेतु शोषक तकनीक क्या है ? (30/08/2016)
Options:
1) Northern blotting
उत्तरी शोषक
2) Western blotting
पश्चिमी शोषक
3) Southern blotting
दक्षिणी शोषक
4) Cloning
क्लोनिंग
Correct Answer: Western blotting  पश्चिमी शोषक
Explanation:- #Northern blotting – Isolated mRNA.
#Southern blotting – separated DNA fragments to a filter membrane.
#Clonning – To produce a genetically identical organism.

Question 17.Morphology of Chromosomes can be best studied at ______
गुणसूत्रों की आकृति विज्ञान का अच्छी तरह से अध्ययन किससे किया जा सकता है __________ (30/08/2016)
Options:
1) Interphase
अंतरIवस्था
2) Prophase
पूर्वावस्था में
3) Metaphase
मध्यावस्था
4) Zygotene
ज़्यागटेन
Correct Answer: Metaphase  मध्यावस्था
Explanation:- During metaphase stage chromosome line up metaphase plate.
While
#Interphase – chromosome are not visible.
#prophase – chromosome partly visible.
#zygotene – chromosome approximately line up….so,not to be studied

Question 18.The tree species most commonly used in social forestry is
समाज वानिकी में प्रयुक्त सर्वसामान्य वृक्ष प्रजाति क्या है? (SSC CGL 30/08/2016)
Options:
1) Peepal
पीपल
2) Gulmohar
गुलमोहर
3) Eucalyptus
यूकेलिप्टस
4) Mango
आम
Correct Answer: Eucalyptus   यूकेलिप्टस

Question 19.Male mosquitoes take their food from
नर मच्छर अपना भोजन कहां से ग्रहण करते हैं ? (30/08/2016)
Options:
1) human blood
मनुष्य रक्त
2) standing water
रुके हुए पानी से
3) sap of plants
पौधों के रस
4) dung and debris
गोबर एवं कूड़ा­कचरा
Correct Answer: sap of plants   पौधों के रस
Explanation:- #Human blood – female mosquitoes
#standing water – northern house mosquitoes

Question 20.The specific role of Vitamin K is in the synthesis of
विटामिन “के” की विशिष्ट भूमिका किसके संश्लेषण में है? (30/08/2016)
Options:
1) Albumin
एल्ब्यूमिन
2) Antibodies
प्रतिरक्षी
3) Globulin
ग्लोब्युलिन
4) Prothrombin
प्रोथ्रोंबिन
Correct Answer: Prothrombin   प्रोथ्रोंबिन

Question 21.Polio is caused by
पोलियो किस कारण से होता है ? (SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Bacteria
जीवाणु
2) Virus
विषाणु
3) Fungus
कवक
4) Protozoa
परजीवी
Correct Answer: Virus   विषाणु
Explanation:- #Virus – common cold, diarrhoea, Aids, measles, chicken & small pox, dengue fever
# Bacteria – Diphtheria, typhoid, plague.
#Fungus – Ring worm, Tapeworm.
#Protozoa – Malaria, kalazar.

Question 22.Potato is a ?
आलू क्या है ? (SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Root
जड़
2) Stem
डंठल
3) Bud
कली
4) Fruit
फल
Correct Answer: Stem   डंठल
Explanation:- #Root – carrot, radish,beet
#Bud – cauliflower, Broccoli

Question 23.Haematopoiesis take place in ___________
हेमेटोपोइजिस कहां होती है? (31/08/2016)
Options:
1) Lungs
फेफड़े
2) Pancreas
अग्नाशय
3) Liver
जिगर
4) Bone marrow
अस्थि मज्जा
Correct Answer: Bone marrow   अस्थि मज्जा
Explanation:- Formation of blood cellular components i.e Haematopoiesis

Question 24.___________ is a hormone that regulates the amount of glucose in the blood
कौन सा हार्मोन रक्त में शर्करा की मात्रा नियंत्रित करता है ? (SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Glucogen
ग्लूकोजन
2) Thyroxine
थायरोक्सिन
3) Oxytocin
ऑक्सीटॉक्सिन
4) Insulin
इंसुलिन
Correct Answer: Insulin   इंसुलिन
Explanation: – Glucogen , thyroxine & oxytocin also harmone.
#Thyroxine – metabolism of glucose in our body.

Question 25.Pellagra and Scurvy are caused by which pair of vitamin deficiency respectively _____________________?
पेलाग्रा और स्कर्वी क्रमश: कौन से विटामिनों की कमी के कारण होते हैं? (SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Vitamin C and Vitamin D
विटामिन सी और विटामिन डी
2) Vitamin B-12 and Vitamin C
विटामिन बी-12 और विटामिन सी
3) Vitamin C and Vitamin A
विटामिन सी और विटामिन ए
4) Vitamin A and Vitamin B-12
विटामिन ए और विटामिन बी-12
Correct Answer: Vitamin B-12 and Vitamin C
विटामिन बी-12 और विटामिन सी
Explanation:- Vit DRickets
Vit Axerophthalmia

Question 26.Increased RBC’s in the blood leads to a condition called __________ .
रक्त में RBC के बढ़ने से कौन सी स्थिति बन जाती है ? (SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Anaemia
एनिमिया
2) Haemophilia
हेमोफिलिया
3) Polycythaemia
पॉलीसाईथेमिया
4) Leukaemia
लूकेमिया
Correct Answer: Polycythaemia पॉलीसाईथेमिया
Explanation:- #Anaemia – Blood doesn’t have enough healthy RBC’s.
#Haemophilia – Blood doesn’t clot normally.
# Leukaemia – Abnormal production of blood cells.

Question 27.The liberation of oxygen during photosynthesis is due to __________?
प्रकाश संश्लेषण के दौरान ऑक्सीजन किस कारण विमोचित होती है ? (SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Hydrolysis of carbohydrates
कार्बोहाइड्रेट का जल अपघटन
2) Photolysis of water
जल का प्रकाश अपघटन
3) Reduction of CO2
CO2 की कमी
4) Breakdown of chlorophyll
क्लोरोफिल का टूट जाना
Correct Answer: photolysis of water
जल का प्रकाश अपघटन
Question 28.DOTS is a treatment given to patients suffering from _________ .
“डॉट्स” नामक इलाज किस बीमारी के लिए किया जाता है? (01/09/2016)
Options:
1) Polio
पोलियो
2) AIDS
एड्स
3) Hepatitis
हिपेटाइिटस
4) Tuberculosis
क्षयरोग
Correct Answer: Tuberculosis
क्षयरोग

Question 29.Magnesium is a constituent metal of __________ .
मैग्नीशियम निम्नलिखित में से किसका संगठक धातु है ? (01/09/2016)
Options:
1) Chlorophyll molecule
पर्णहरित अनू (क्लोरोफिल)
2) DNA
डी.एन.ए.
3) Mitochondria
माइट्रोकांड्रिया
4) Ribosomes
राइबोसोम
Correct Answer: Chlorophyll molecule
पर्णहरित अनू (क्लोरोफिल)

Question 30.Polyploidy arises due to change in the
पॉलीप्लाइड किसमे परिवर्तन होने पर उत्पन्न होती है? (SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) Number of chromatids
क्रोमैटेट्स की संख्या
2) Structure of genes
जीन की संरचना
3) Number of chromosomes
क्रोमोसोम की संख्या
4) Structure of chromosomes
क्रोमोसोम की संरचना
Correct Answer: number of chromosomes
क्रोमोसोम की संख्या

Question 31.The suicidal bags of the cell are?
निम्न में से कौन से कोशिकाओं को आत्मघाती बैग कहे जाते हैं? (SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) Lysosomes
लाइसोसोम्स
2) Ribosomes
राइबोसोम्स
3) Dictyosomes
डिक्टोसोम्स
4) Phagosomes
फैगोसोम्स
Correct Answer: Lysosomes
लाइसोसोम्स
Explanation:- Thymus – produce thymosin hormone

Question 32.Who among the following is credited with starting the work on plant tissue culture?
निंलिखित में से किसने ‘पादक उत्तक संवर्धन’ पाठक का कार्य आरंभ किया किया ? (SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) F.C. Steward
एफ. सी. स्टीवर्ड
2) P. Maheshwari
पी. माहेशवरी
3) P.R. White
पी. आर. व्हाइट
4) Haberlandt
हैबरलेंडट
Correct Answer: Haberlandt   हैबरलेंडट

Question 33.What is the main purpose of white blood corpuscles?
रक्त में श्वेत कणो का मुख्य प्रयोजन क्या है ? ( SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) To carry nutrients
पोषक तत्व ले जाना
2) To combat infection
संक्रमण से संघर्ष करना
3) To carry oxygen
ऑक्सीजन ले जाना
4) To give strength
शक्ति प्रदान करना
Correct Answer: to combat infection
संक्रमण से संघर्ष करना

Question 34.Siderosis is a disease caused by the inhalation of
लोहमयता एक रोग है जो श्वास के साथ निम्नलिखित में से क्या अंदर लेने से होता है? (SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) Silica dust
सिलिका धूल
2) Iron dust
लौह-धूल
3) Zinc dust
जस्ता (जिंक) धूल
4) Coal dust
कोयला-धूल
Correct Answer: iron dust   लौह-धूल
Explanation:- Silica dust – silicosis.
Coal dust – black lung disease.

Question 35.Clove is obtained from
लोंग किस से प्राप्त होती है ? (SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) Root
जड
2) Stem
तना
3) Leaves
पक्तियां
4) Flower buds
फूल की कली
Correct Answer: Flower buds
फूल की कली
Explanation:- Gastrin – stimulates the stomach to release gastric acid.
Glycogen – long- term energy stores.
Dopamine – is reward – motivated behaviour.

Question 36.The largest artery in human body is
मानव शरीर में सबसे बड़ा सबसे बड़ी धमनी कौन सी है ? (SSC CGL 02/09/2016)
Options:
1) Aorta
महाधमनी
2) Capillary
केशका
3) Vena cava
वेना केवा
4) Pulmonary vein
फुफुसीय शिरा
Correct Answer: Aorta
महाधमनी

Question 37.Nitrification is the biological process of converting?
नाइट्रीकरण किसे परिवर्तित करने की जैविक प्रक्रिया है ? (02/09/2016)
Options:
1) N2 into nitrate
N2 को नाइट्रेट में
2) N2 into nitrite
N2 को नाइट्राइट में
3) Ammonia into nitrite
अमोनया को नाइट्राइट में
4) Ammonia into N2
अमोनया को N2 में
Correct Answer: Ammonia into nitrite
अमोनया को नाइट्राइट में
Explanation:- Ammonia into nitrite i.e,
Responsible bacteria Nitrosomonas, Nitrococcus

Question 38. Blood is red in colour due to the presence of __________ .
रक्त का रंग निम्नलिखित में से किसकी उपस्थिति के कारण लाल होता है? (02/09/2016)
Options:
1) Cytochrome
साइटोक्रोम
2) Chlorophyll
क्लोरोफिल
3) Hemocyanin
हिमोसायानीन
4) Haemoglobin
हीमोग्लोबिन
Correct Answer: Haemoglobin   हीमोग्लोबिन

Question 39.Which one of the following events in a botanical garden is never directly influenced by light?
किसी वनस्पति उद्यान में निम्नलिखित में से किस पर प्रकाश का सीधा प्रभाव बिल्कुल नहीं पड़ता ? (02/09/2016)
Options:
1) Flowering
फूल निकलने की प्रक्रिया
2) Photosynthesis
प्रकाश संश्लेषण
3) Transpiration
वाष्प उत्सर्जन
4) Fertilization
निषेचन
Correct Answer: Fertilization निषेचन
Explanation:- Eustachian tube also known “auditory lobe“.
It links b/w nasopharynx to the middle ear.

Question 40.Which of the following is a fish?
निम्नलिखित विकल्पों में से कौन सी मछली है? (02/09/2016)
Options:
1) Jelly fish
जेलीफिश
2) Lobster
लॉबस्टर
3) Salmon
सालमन
4) Whale
व्हेल
Correct Answer: Salmon सालमन

Share to Support :