previous year asked ssc chsl 2016 ancient history exam paper

SSC CHSL 2016 95 Questions

Q1.­ The Karma dance belongs to which state?
कर्मा नृत्य किस राज्य से संबंधित है?
7-Jan -2017
Options:
1) West Bengal
2) Sikkim
3) Madhya Pradesh
4) Uttar Pradesh
Correct Answer: Madhya Pradesh
It is performed in the tribal dominant areas of Western Orissa, Chhattisgarh and Madhya Pradesh

Q2.The renowned Temple at Ranakpur is a _______ Temple.
रणकपुर में प्रसिद्ध मंदिर एक _______ मंदिर है
8-Jan -2017
Options:
1) Shiva
2) Jain
3) Krishna
4) Ram
Correct Answer: Jain

Q3. Moti Masjid is situated in which of these World Heritage Sites?
मोती मस्जिद इन विश्व विरासत स्थलों में से किस में स्थित है?
23-Jan-2017
Options:
1) Humayun’s Tomb
2) Mahabodhi Temple Complex
3) Qutub Minar
4) Red Fort Complex
Correct Answer: Red Fort Complex
Moti Masjid (Red Fort) was built by the Mughal emperor Aurangzeb from 1659-1660.
Moti Masjid in Agra was built by Shah Jahan.
Moti Masjid (Lahore Fort) was built by Mughal emperor Jahangir.

Q.4 Bimbisara was the king of which dynasty?
बिंबिसारा किस वंश का राजा था?
23-Jan-2017
Options:
1) Haryanka
2) Maurya
3) Shunga
4) Nanda
Correct Answer: Haryanka

Q5.­ Elephanta Caves is located in which city?
एलीफांटा गुफाएं किस शहर में स्थित हैं?
17-Jan-2017
Options:
1) Nashik
2) Kolhapur
3) Pune
4) Mumbai
Correct Answer: Mumbai

Q6. Ramcharitmanas is an epic poem written in which language?
रामचरितमानस किस भाषा में लिखी गई महाकाव्य कविता है?
11-Jan-2017
Options:
1)Santali
2) Munda
3) Awadhi
4) Sanskrit
Correct Answer: Awadhi
composed by the 16th-century Indian bhakti poet Goswami Tulsidas

Q7. The famous Brihadeshwara Temple is located in
प्रसिद्ध बृहदेश्वर मंदिर _______ में स्थित है
11-Jan-2017
Options:
1) Madurai
2) Thanjavur
3) Kanchipuram
4) Rameshwaram
Correct Answer: Thanjavur
Brihadeeswarar temple is a Hindu temple dedicated to Lord Shiva located in Thanjavur in the Indian state of Tamil Nadu. It is also known as RajaRajeswara Temple. It is an example of Dravidian architecture during the Chola period built by Raja Raja Chola I . The temple is part of the UNESCO World Heritage Site known as the “Great Living Chola Temples“. Other two are Gangaikonda Cholapuram and Airavatesvara temple

Q8. ­ Which is representative of Dravida style of temple architecture?
मंदिर वास्तुकला की द्रविड़ शैली का प्रतिनिधितव किसके द्वारा होता है?
12-Jan-2017
Options:
1) Viman
2) Shikhara
3) Mandapa
4) Gopuram
Correct Answer: Viman

Q9. ­ Kud is a folk dance of
कुड ____का लोक नृत्य है
12-Jan-2017
Options:
1) Kerala
2) Andhra Pradesh
3) Jammu & Kashmir
4) Maharashtra
Correct Answer: Jammu & Kashmir

Q10. Which of these monuments enshrines the tomb containing the relics of St. Francis Xavier?
इन स्मारकों में से कौन सी मठ सेंट फ्रांसिस जेवियर के अवशेष प्रतिष्ठापित करता है?
17-Jan-2017
Options:
1) Basilica of Bom Jesus
2) Se Cathedral
3) Monte Hill
4) St. Alex Church
Correct Answer: Basilica of Bom Jesus
Goa

Q11. Group of Monuments at Pattadakal is in
पट्टाडकल में स्थित स्मारकों का समूह ______ में हैं
17-Jan-2017
Options:
1) Maharashtra
2) Himachal Pradesh
3) Karnataka
4) Madhya Pradesh
Correct Answer: Karnataka
Pattadakal is a UNESCO inscribed World Heritage site featuring 6th and 7th-century Hindu (Shaivism) and Jain temples
It was the capital of the Chalukya dynasty of Karnataka in Southern India between the 6th and 8th centuries.

Q12. Which temple is built in the form of the chariot of Surya, the Sun God with 24 wheels?
किस मंदिर को सूर्य के रथ, सूर्य देवता के साथ 24 पहियों के रूप में बनाया गया है?
18Jan2017
Options:
1) Soorya Narayana Temple
2) Dakshinaraka Temple
3) Surya Pahar Temple
4) Konark Sun Temple
Correct Answer: Konark Sun Temple

Q13. ­ Which among the following is not a folk dance form of Kerala?
निम्नलिखित में से कौन से केरल का लोक नृत्य रूप नहीं है?
18­Jan­2017
Options:
1) Kathakali
2) Thullal
3) Kaikottikali
4) Chappeli
Correct Answer: Chappeli
This form of dance is performed in the hills of Kumaon in the state of Uttar Pradesh

Q14. ­ ‘Vallam Kali Boat Race’ is held in which state?
‘वल्लम काली बोट रेस’ किस राज्य में आयोजित किया जाता है?
18­Jan­2017
Options:
1) Kerala
2) Tamil Nadu
3) West Bengal
4) Andhra Pradesh
Correct Answer: Kerala

Q15. ­ Alexander the Great was born in .
18­Jan­2017

Options:
1) 356 BC
2) 189 BC
3) 189 AD
4) 356 AD
Correct Answer: 356 BC

Q16. The Bibi Ka Maqbara is a tomb located in _____. It was built by Azam Shah, son of Aurangzeb, in 1678.
बीबी का मकबरा _____ में स्थित कब्र है। यह 1678 में औरंगजेब के पुत्र आज़म शाह ने बनाया था।
18-­Jan-­2017
Options:
1) Hyderabad
2) Aurangabad
3) Lucknow
4) Allahabad
Correct Answer: Aurangabad

Q17. Oil paint was first used for Buddhist paintings by Indian and Chinese painters in western sometime between the fifth and tenth centuries.
पांचवीं और दसवीं शताब्दियों के बीच कुछ समय में पश्चिमी देशों में भारतीय और चीनी चित्रकारों द्वारा बौद्ध पेंटिंग के लिए ऑइल पेंट का प्रथम इस्तेमाल किया गया था। 19­-Jan-­2017
Options:
1) Iraq
2) Afghanistan
3) Pakistan
4) India
Correct Answer: Afghanistan

Q18. Flamingo festival is celebrated in which state?
19­-Jan-­2017
Options:
1) Karnataka
2) Kerala
3) Andhra Pradesh
4) Maharashtra
Correct Answer: Andhra Pradesh

Q19. Kalinga War was fought in the year
20-Jan-2017
Options:
1) 1604 BC
2) 261 BC
3) 731 AD
4) 1113 AD
Correct Answer: 261 BC

Q20. Khajuraho Group of monuments are attributed to which dynasty?
खजुराहो स्मारकों के समूह को किस राजवंश से संबंधित है?
20-Jan-2017
Options:
1) Chandela
2) Mughal
3) Maurya
4) Shunga
Correct answer: Chandela

Q21.Which World Heritage Monument has been acclaimed as the “Necropolis of the Mughal dynasty”?
किस विश्व विरासत स्मारक को “मुगल राजवंश की क़ब्रिस्तान ” के रूप में प्रशंसित किया गया है?
21-Jan-2017
Options:
1) Humayun‘s Tomb
2) Mahabodhi Temple Complex
3) Qutub Minar
4) Red Fort Complex
Correct Answer: Humayun’s Tomb

Q22. Ajanta Caves in Maharashtra have rock-cut cave monuments of which religion?
महाराष्ट्र में अजंता गुफाएं चट्टानों को काटकर गुफा स्मारक किस धर्म के हैं?
22-Jan-2017
Options:
1) Sikhism
2) Buddhism
3) Christianity
4) Hinduism
Correct Answer: Buddhism

Q23.­ The Group of Monuments at Hampi is an important centre?
हम्पी में स्मारकों का समूह एक महत्वपूर्ण केंद्र है?
22-Jan-2017
Options:
1) Islam
2) Hindu
3) Sikh
4) Christian
Correct Answer: Hindu
Hampi is an ancient village in the south Indian state of Karnataka.
River Tungabhadra

Q24.­ Gaur dance is a popular folk dance of
गौर नृत्य एक लोकप्रिय लोक नृत्य है
22-Jan-2017
Options:
1) Chhattisgarh
2) Tripura
3) Jharkhand
4) Uttarakhand
Correct Answer: Chhattisgarh

Q25. Odisha’s World famous Konark Sun Temple was built by
ओडिशा विश्व प्रसिद्ध कोनार्क सूर्य मंदिर का निर्माण किसने किया था
9-Jan -2017
Options:
1) Krushadevray
2) Ashoka
3) Chandragupta
4) Narasimhadeva
Correct Answer: Narasimhadeva