previous year medieval history question paper asked in ssc chsl 2016 exams

SSC CHSL Medieval History 79 Questions

Q1.­ Chandragiri Fort is a historical fort, built in the 11th century. It is located in ______.
चंद्रगरी किला 11 वीं शताब्दी में निर्मित एक ऐतिहासिक किला है। यह ______ में स्थित है।
SSC CHSL 10-01-2017
Options:
1) Karnataka
2) Maharashtra
3) Madhya Pradesh
4) Andhra Pradesh
Correct Answer: Andhra Pradesh
Chandragiri Fort is built in the 11th century located in Chandragiri, Tirupati in Andhra Pradesh. Chandragiri Fort was built in 11th century by Yadava Naidu kings
Chandragiri Fort is in Kerala built in the 17th century, is in Kasaragod District of Kerala

Q2.­ Which world heritage site comprises of the Alai Darwaza Gate?
अलई दरवाजा किस विश्व विरासत स्थल में है?20-Jan-2017
Options:
1)Humayun’s Tomb
2)Mahabodhi Temple Complex
3)Qutub Minar
4)Red Fort Complex
Correct answer:-
Qutub Minar
Alai Darwaza was built by the second Khilji Sultan of Delhi, Alauddin Khilji in 1311 AD

Q3.­ Who was Prithviraj Chauhan’s father?
पृथ्वीराज चौहान के पिता कौन थे?
SSC CHSL 10-Jan -2017
Options:
1) Jeet Chauhan
2) Hayat Chauhan
3) Someshwar Chauhan
4) Trilok Chauhan
Correct Answer: Someshwar Chauhan

Q4.­ Who are credited to a large extent for ending the Mughal rule in India?
भारत में मुगल शासन को समाप्त करने के लिए काफी हद तक श्रेय दिया जाता है?
SSC CHSL 29-Jan-2017
Options:
1) Mauryas
2) Cholas
3) Guptas
4) Marathas
Correct Answer: Marathas

Q5.The English defeated the ______ in the battle of Wandiwash.
अंग्रेजों ने वंदिवाश की लड़ाई में ______ को हराया।
SSC CHSL 11-Jan-2017
Options:
1) German
2) French
3) Indians
4) Americans
Correct Answer: French

Q6.­ In 1617 the British East India Company was given permission by ________ to trade in India.
1617 में ब्रिटिश ईस्ट इंडिया कंपनी को भारत में व्यापार करने की __________ द्वारा अनुमति दी गई थी।
SSC CHSL 29-Jan-2017
Options:
1) Babur
2) Akbar
3) Aurangzeb
4) Jahangir
Correct Answer: Jahangir

Q7.The Renaissance is a period in Europe, from the

पुनर्जागरण यूरोप में _____से ______ एक अवधि है।
21-Jan-2017
Options:
1) 18th to the 20th century
2) 14th to the 17th century
3) 11th to the 13th century
4) 7th to the 10th century
Correct Answer: 14th to the 17th century

Q8.­ Which was the first garden- ­tomb in the Indian subcontinent?
भारतीय उपमहाद्वीप में पहला उद्यान मकबरा कौन सा था?
SSC CHSL 30-Jan-2017
Options:
1) Tomb of Jahangir
2) Humayun’s Tomb
3) Taj Mahal
4) Tomb of Muhammad Iqbal
Correct Answer: Humayun’s Tomb
Humayun’s tomb was commissioned by Humayun’s first wife Bega Begum, in 1569-70, and designed by Mirak Mirza Ghiyas,

Q9. Zardozi embroidery became popular under
जारडोोजी कढ़ाई किस शाषक के अंदर लोकप्रिय हुआ?
31-Jan-2017
Options:
1) Akbar
2) Chandragupta Maurya
3) Ashoka
4) Aurangzeb
Correct Answer: Akbar

Q10. The Iron Pillar is located in?
आयरन स्तंभ ________ में स्थित है?
31-Jan-2017
Options:
1) Qutb Minar Complex
2) Humayun’s Tomb
3) Red Fort Complex
4) Mahahodhi Temple Complex
Correct Answer: Qutb Minar Complex

Q11. Battle for Delhi was fought in the year
दिल्ली के लिए लड़ाई किस वर्ष में लड़ी गई थी
31-Jan-2017
Options:
1) 1764
2) 1526
3) 1556
4) 1857
Correct Answer: 1556
Battle of Tughlaqabad (1556), also known as the Battle of Delhi, fought between the Mughals and Hemu

Q12. Who was the trusted General of the Mughal emperor Akbar?
मुगल सम्राट अकबर का विश्वसनीय जनरल कौन था? 23-Jan-2017
Options:
1) Raja Todar Mal
2) Man Singh I
3) Birbal
4) Tansen
Correct Answer: Man Singh I

Q13. ­ Who pioneered the guerrilla warfare methods?
किसने गुरिल्ला युद्ध के तरीकों की शुरुआत की थीं?
22-Jan-2017
Options:
1) Babur
2) Akbar
3) Shivaji
4) Bajirao Peshwa
Correct Answer: Shivaji

Q14.Which emperor shifted his capital from Delhi to Daulatabad?
किस सम्राट ने अपनी राजधानी दिल्ली से दौलताबाद में स्थानांतरित कर दी? 1-Feb-2017
Options:
1) Aurangzeb
2) Muhammad Bin Tughlaq
3) Sher Shah Suri
4) Genghis Khan
Correct Answer: Muhammad Bin Tughlaq shifted the capital from Delhi to Daultabad in 1327

Q15.­ Battle of Panipat was fought in the year 1526 between Babur and _________.
पानीपत की युद्ध बाबर और _________ के बीच वर्ष 1526 में लड़ा गया था।
SSC CHSL 7-Jan -2017
Options:
1) Rana Sanga
2) Muhammad Bin Tughlak
3) Hemu
4) Ibrahim Lodi
Correct Answer: Ibrahim Lodi

Q16.What was the capital of Maharaja Ranjit Singh’s kingdom?
महाराजा रणजित सिंह के राज्य की राजधानी क्या थी?
9-Jan -2017
Options:
1) Patna
2) Fatehpur Sikri
3) Islamabad
4) Lahore
Correct Answer: Lahore

Q17.Agra Fort was built by
आगरा का किला किसने बनवाया था?
11-Jan-2017
Options:
1) Humayun
2) Akbar
3) Babur
4) Aurangzeb
Correct Answer: Akbar in 1965

Q18. Aurangzeb put his father ___________ under house arrest in Agra Fort.
औरंगजेब ने अपने पिता ___________ को आगरा के किले में कैद करके रखा था. 11-Jan-2017
Options:
1) Humayun
2) Shah Jahan
3) Akbar
4) Bahadur Shah
Correct Answer: Shah Jahan

Q19. Pune was once known as the capital of
पुणे को एक समय____ की राजधानी के रूप में जाना जाता था
SSC CHSL 11-Jan-2017
Options:
1) Scindias
2) Holkars
3) Bhosales
4) Peshwas
Correct Answer: Peshwas

Q20. Chand Bibi was the ruler of _______.
चांद बीबी _______ का शासक था 11-Jan-2017
Options:
1) Ahmednagar
2) Bijapur
3) Satara
4) Golconda
Correct Answer: Ahmednagar

Q21. Shahjahan was the _____Mughal ruler.
शाहजहां _____ मुग़ल शासक थे। 13-Jan-2017
1) Fourth
2) Third
3) Sixth
4) Fifth
Correct Answer: Fifth

Q22. Who built Hawa Mahal? 15-Jan-2017
Options:
1) Guru Ramdas
2) Maharaja Pratap Singh
3) Rabindra Nath Tagore
4) British Govt
Correct Answer: Maharaja Pratap Singh
Maharaja Pratap Singh built the Hawa Mahal Palace in the year 1799 in jaipur

Q23. ­ Who was appointed by Akbar as his Court Musician?

अकबर ने अपनी अदालत में संगीतकार के रूप में किसे नियुक्त किया था?
15-Jan-2017
Options:
1) Abul Fazal
2) Mian Tansen
3) Raja Birbal
4) Raja Todar Mal
Correct Answer: Mian Tansen

Q24.­ Who was the last Mughal emperor?
आखिरी मुगल सम्राट कौन था? 16-Jan-2017
Options:
1) Babar
2) Noor Jehan
3) Akbar
4) Bahadur Shah
Correct Answer: Bahadur Shah

Q25. Bahadur Shah (First) was born in the year _____.

बहादुर शाह (प्रथम) वर्ष _____ में पैदा हुआ था। 16-Jan-2017
Options:
1) 1543
2) 1643
3) 1743
4) 1843
Correct Answer: 1643