India and World Geography SSC CHSL 2016-17

India and World Geography SSC CHSL 2016
Total :- 102 Questions asked in SSC CHSL 2016-17 Exams

Q1. Which state does not share a common border with Haryana? 7-Jan -2017
Options:
1)Uttar Pradesh
2)Madhya Pradesh
3)Himachal Pradesh
4)Rajasthan
Correct Answer: Madhya Pradesh

Q2. Khangchendzonga National Park is in 7-Jan -2017
Options:
1) Maharashtra
2) Orissa
3) Rajasthan
4) Sikkim
Correct Answer: Sikkim

Q3. Hollywood is located in ______. 7-Jan -2017
Options:
1) New Jersey
2) Florida
3) London
4) California
Correct Answer: California

Q4. Which is the longest national highway in India? 7-Jan -2017
Options:
1) NH­4
2)NH­44
3)NH­10
4)NH­5
Correct Answer: NH­44

Q5. Amrabad Tiger Reserve is in which state? 27-Jan-2017
Options:
1)Maharashtra
2)Andhra Pradesh
3)Tamil Nadu
4)West Bengal
Correct Answer: Andhra Pradesh

Q6. Which state in India has the largest cover area of forest? 8-Jan -2017
Options:
1) Uttarakhand
2) Madhya Pradesh
3) Kerala
4) Uttar Pradesh
Correct Answer: Madhya Pradesh

Q7. Which state does not share a common border with Chhattisgarh? 8-Jan -2017
Options:
1)Andhra Pradesh
2)Odisha
3) Jharkhand
4) Maharashtra
Correct Answer: Andhra Pradesh

Q8. Ranthambhore Fort is in 10-Jan -2017
Options:
1)Maharashtra
2) Orissa
3) Rajasthan
4) Sikkim
Correct Answer: Rajasthan

Q9. Dogri is primarily spoken in which State? 10-Jan -2017
Options:
1) Assam
2)West Bengal
3) Meghalaya
4) Jammu & Kashmir
Correct Answer: Jammu & Kashmir

Q10. What percentage of India’s population is employed in agriculture? 10-Jan -2017
Options:
1) 85%
2)70%
3)55%
4)40%
Correct Answer: 70%

Q11. How many languages are officially recognized in India? 10-Jan -2017
Options:
1)17
2)19
3)22
4)10
Correct Answer: 22

Q12. Which state in India receives the highest rainfall? 10-Jan-2017
Options:
1) Meghalaya
2) Rajasthan
3) Uttarakhand
4) Kerala
Correct Answer: Meghalaya

Q13. Malayalam is primarily spoken in which State? 11-Jan-2017
Options:
1) Assam
2) Rajasthan
3) Kerala
4) Karnataka
Correct Answer: Kerala

Q14. Jantar Mantar is in 11-Jan-2017
Options:
1)Rajasthan
2) Assam
3) Bihar
4) Gujarat
Correct Answer: Rajasthan

Q15. Birth rate in a country is defined as 11-Jan-2017
Options:
1)Number of births per 100 in 1 year
2)Number of births per 1000 in 1 year
3)Number of births per km of area in
4)Number of births per 100 km of area in 1 year
Correct Answer: Number of births per 1000 in 1 year

Q16. Where is “The Geysers”, the world’s largest geothermal field, containing a complex of 22 geothermal power plants, located? 11-Jan-2017
Options:
1) Rio
2) New Orleans
3) Moscow
4) San Francisco
Correct Answer: San Francisco

Q17. The Gobi Desert is one of the largest deserts on Earth. A part of it lies in which of the following countries? 11-Jan-2017
Options:
1)Australia
2)Saudi Arabia
3) Mongolia
4) Madagascar
Correct Answer: Mongolia

Q18. Which is the largest continent in the world? 11-Jan-2017
Options:
1)Africa
2)North America
3) South America
4) Asia
Correct Answer: Asia

Q19. Maithili is primarily spoken in which state? 11-Jan-2017
Options:
1) Bihar
2) Assam
3)West Bengal
4)Meghalaya
Correct Answer: Bihar

Q20. Total number of countries in the world are 11-Jan-2017
Options:
1)125
2)165
3)255
4)195
Correct Answer: 195

Q21. Gir forest is located in ______. 12-Jan-2017
Options:
1) Kerala
2) Gujarat
3) Jammu & Kashmir
4) Karnataka
Correct Answer: Gujarat

Q22. Melghat Tiger Reserve is located in which state? 13-Jan-2017
Options:
1) West Bengal
2) Rajasthan
3) Madhya Pradesh
4) Maharashtra
Correct Answer: Maharashtra

Q23. Keoladeo Ghana National Park in Rajasthan was formerly called as 15-Jan-2017
1) Salim Ali Bird Sanctuary
2)Khijadia Bird Sanctuary
3)Bharatpur Bird Sanctuary
4)Mayani Bird Sanctuary
Correct Answer: Bharatpur Bird

Q24. Which is the largest and deepest ocean? 15-Jan-2017
Options:
1) Arctic
2)Pacific
3)Atlantic
4)Indian
Correct Answer: Pacific

Q25. Who discovered sea route to India? 15-Jan-2017
Options:
1)Babur
2) Vasco-da-Gama
3) Galileo
4) Ferondoz
Correct Answer: Vasco-da-Gama

Q26. Name the largest desert of Asia 15-Jan-2017
Options:
1) Thar
2) Gobi
3) Takla Makan
4) Karakum
Correct Answer: Gobi

Q27. Which is the largest Union Territory of India? 16-Jan-2017
Options:
1) Goa
2)Andaman and Nicobar Islands
3)Puducherry
4)Chandigarh
Correct Answer: Andaman and Nicobar Islands

Q28. The famous ‘Hawa Mahal’ is in which city of Rajasthan? 16-Jan-2017
Options:
1) Ajmer
2) Jodhpur
3) Jaipur
4) Kota
Correct Answer: Jaipur

Q29. Where is Pushkar Fair held? 16-Jan-2017
Options:
1)Bihar
2)Uttar Pradesh
3)Madhya Pradesh
4)Rajasthan
Correct Answer: Rajasthan

Q30. Nagarhole National Park is part of the ____________ Biosphere Reserve. 16-Jan-2017
Options:
1) Aravalli
2)Vindhya
3)Satpura
4) Nilgiri
Correct Answer: Nilgiri

Q31. Khasi tribes live in _____.17-Jan-2017
Options:
1)Meghalaya
2) Assam
3)Rajasthan
4)Madhya Pradesh
Correct Answer: Meghalaya

Q32. Bengali is the official language of _________. 17-Jan-2017
Options:
1)Uttarakhand
2)Tripura
3) Kerala
4) Chhattisgarh
Correct Answer: Tripura

Q33. Which city is located on the banks of the river Brahmaputra? 17-Jan-2017
Options:
1) Kanpur
2) Srinagar
3)Dibrugarh
4)Lucknow
Correct Answer: Dibrugarh

Q34. Manas National Park is in which state? 18­Jan­2017
Options:
1)Orissa
2)Maharashtra
3)Assam
4)Sikkim
Correct Answer: Assam

Q35. Which city is located on the banks of the river Chambal? 18­Jan­2017
Options:
1)Ahmedabad
2)Ayodhya
3)Badrinath
4)Kota
Correct Answer: Kota

Q36. Madrid is the Capital City of . 18­Jan­2017
Options:
1)Philippines
2)Maldives
3)Spain
4)United Kingdom
Correct Answer: Spain

Q37. The highest airport in india is18­Jan­2017
Options:
1)Dharamshala airport
2)Pithoragarh airport
3)Leh airport
4)Dehradun airport
Correct Answer: Leh airport

Q38. Baghdad Is the C.pltal City of •18­Jan­2017
Options:
1)Iraq
2) Thailand
3) China
4) Russia
Correct Answer:

Q39. The longest railway platform in India 19­Jan­2017
Options:
1)Amritsar
2)Gorakhpur
3)Kathgodam
4)Kanpur
Correct Answer: Gorakhpur

Q40. Which of the following continents has the smallest land area? 19­Jan­2017
Options:
1)Antarctica
2)Europe
3)North America
4)South America
Correct Answer: Europe

Current Affairs in Hindi 2019-20

Current Affairs LuckyExam

LuckyExam © 2019