SSC CGL 2016 Polity Question Paper

SSC CGL 2016 Polity :- 76 Questions

Question 1.After question hour, a motion moved by a Member of Parliament to draw the attention of Executive for discussing a definite matter of public importance is?
प्रश्न काल के बाद, सार्वजनिक महत्व के एक निश्चित विषय पर चर्चा के लिए कार्यकारी का ध्यान आकर्षित करने के लिए संसद सदस्य द्वारा एक प्रस्ताव चलाया जाता है SSC CGL (27/08/2016)
Options:
1) Privilege motion
विशेषाधिकार प्रस्ताव
2) Calling attention Motion
ध्यानाकर्षण प्रस्ताव
3) Adjournment motion
स्थगन प्रस्ताव
4) No­ confidence motion
अविश्वास प्रस्ताव
Correct Answer: Adjournment motion
स्थगन प्रस्ताव

Question 2.The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by the
संसद के लोक लेखा समिति के अध्यक्ष को नियुक्त किया जाता है SSC CGL (27/08/2016)
Options:
1) President of India
भारत के राष्ट्रपति
2) Prime Minister of India
भारत के प्रधान मंत्री
3) Speaker of Lok Sabha
लोक सभा के अध्यक्ष
4) Chairman of Rajya Sabha
राज्य सभा के अध्यक्ष
Correct Answer: Speaker of Lok Sabha
लोक सभा के अध्यक्ष

Question 3.The Comptroller and Auditor General of India does not audit the receipts and expenditure of
भारत के नियंत्रक महालेखापरीक्षक निम्नलिखित में से किसकी प्राप्तियों और व्यय की लेखापरीक्षा नहीं करते ? SSC CGL (27/08/2016)
Options:
1) Central Government
केंद्र सरकार
2) Local Bodies
स्थानीय निकाय
3) State Government
राज्य सरकार
4) Government Companies
सरकारी कंपनियां
Correct Answer: Local Bodies
स्थानीय निकाय

Question 4.The minimum number of members that must be present to hold the meeting of the Lok Sabha is
लोक सभा की बैठक आयोजित करने के लिए न्यूनतम कितनी संख्या में सदस्य उपस्थित होने चाहिए SSC CGL (27/08/2016)
Options:
1) One­fourth of the total membership
कुल सदस्यता का एक चौथाई
2) One­tenth of the total membership
कुल सदस्यता का दसवां भाग
3) Fifty percent strength of the Lok Sabha
लोकसभा की 50% संख्या
4) At least hundred members
न्यूनतम सौ सदस्य
Correct Answer: One­tenth of the total membership
कुल सदस्यता का दसवां भाग

Question 5.The most important function of an interest group is to
किसी हितबद गुट का सबसे महत्वपूर्ण कार्य क्या होता है SSC CGL (27/08/2016)
Options:
1) Form the government
सरकार बनाना
2) Alter government policies to its liking
अपनी पसंद के अनुसार सरकारी नीतियों में परिवर्तन
3) Build up public opinion
जनमत बनाना
4) Contest elections
चुनाव लड़ना
Correct Answer: alter government policies to its liking
अपनी पसंद के अनुसार सरकारी नीतियों में परिवर्तन

Question 6.Who was the first lady Governor of an Indian State?
किसी भारतीय राज्य की प्रथम महिला राज्यपाल कौन थी ? SSC CGL (27/08/2016)
Options:
1) Mrs. Sucheta Kripalani
श्रीमती सुचेता कृपलानी
2) Miss Padmaja Naidu
कुमारी पद्मजा नायडू
3) Mrs Tarkeswari Sinha
श्रीमती तारकेश्वरी सिन्हा
4) Mrs. Sarojini Naidu
श्रीमती सरोजिनी नायडू
Correct Answer: Mrs. Sarojini Naidu
श्रीमती सरोजिनी नायडू

Question 7.Which among the following is true for the Supreme Court of India ?
भारत के उच्चतम न्यायालय के लिए निम्नलिखित में से क्या सही है? SSC CGL (28/08/2016)
Options:
1) Federal Court
संघीय न्यायालय
2) Court of Appeal
अपील न्यायालय
3) Guardian of the Constitution
संविधान का रक्षक
4) All of these
सारे विकल्प सही है
Correct Answer: All of these
सारे विकल्प सही है

Question 8.What is Damodar Valley Corporation ?
दामोदर वैली कारपोरेशन क्या है? SSC CGL (28/08/2016)
Options:
1) Statutory body
सांविधिक निकाय
2) Municipal Corporation looking after Damodar Valley
दामोदर घाटी की देखभाल करने वाला नगर निगम
3) A private enterprise located in Bihar
बिहार में स्थित निजी उधम
4) A non-government organisation
गैर सरकारी संगठन
Correct Answer: Statutory body
सांविधिक निकाय

Question 9.From the following, who was the first women speaker of Lok Sabha?
निम्नलिखित में से लोकसभा की प्रथम महिला अध्यक्ष का नाम बताएं SSC CGL (28/08/2016)
Options:
1) Sushma Swaraj
सुषमा स्वराज
2) Margret Alva
मार्गरेट अल्वा
3) Meera Kumar
मीरा कुमार
4) Sarojini Naidu
सरोजनी नायडू
Correct Answer: Meera Kumar
मीरा कुमार

Question 10.Which of the following is not provided in the constitution?
संविधान में निंलिखित में से किसके बारे में उपबंध नहीं है ? SSC CGL (28/08/2016)
Options:
1) Election Commission
निर्वाचन आयोग
2) Finance Commission
वित्त आयोग
3) Public Service Commission
लोक सेवा आयोग
4) Planning Commission
योजना आयोग
Correct Answer: Planning Commission योजना आयोग

Question 11.In a Parliamentary form of Government ___________
संसदीय स्वरूप की सरकार में __________ (29/08/2016)
Options:
1) The Legislature is responsible to the Judiciary
विधानमंडल न्यायपालिका के प्रति उत्तरदायी होता है।
2) The Executive is responsible to the Legislature.
कार्यपालिका विधानमंडल के प्रति उत्तरदायी होता है।
3) The Legislature is responsible to the Executive
विधानमंडल कार्यपालिका के प्रति उत्तरदायी होता है।
4) The Judiciary is responsible to the Legislature
न्यायपालिका विधानमंडल के प्रति उत्तरदायी होता है।
Correct Answer: The Executive is responsible to the Legislature.
कार्यपालिका विधानमंडल के प्रति उत्तरदायी होता है।

Question 12.Which of the following statements is correct about the President of India ?
भारत के राष्ट्रपति के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही है ? SSC CGL (29/08/2016)
Options:
1) Addresses first session of Parliament after each General Election.
प्रत्येक आम चुनाव के पश्चात वह संसद के प्रथम सत्र को संबोधित करते हैं
2) Addresses first session of Parliament at the beginning of each year
प्रत्येक वर्ष के आरंभ में संसद के प्रथम सत्र को संबोधित करते हैं
3) Addresses every session of Parliament
संसद के प्रत्येक सत्र को संबोधित करते हैं
4) Never addresses Parliament
संसद को कभी संबोधित नहीं करते
Correct Answer: Addresses first session of Parliament after each General Election.
प्रत्येक आम चुनाव के पश्चात वह संसद के प्रथम सत्र को संबोधित करते हैं

Question 13.Which of the following is not guaranteed by Indian Constitution?
निम्नलिखित में से भारतीय संविधान किस की गारंटी नहीं देता ? SSC CGL (29/08/2016)
Options:
1) Right to Equality
समता का हक
2) Right of religious freedom
धार्मिक आजादी
3) Right to Constitutional remedies
संवैधानिक उपचार का हक
4) Right to free education for all
सभी को शिक्षा का हक
Correct Answer: Right to free education for all
सभी को शिक्षा का हक
Question 14.Who was the first woman Chief Minister of Uttar Pradesh?
उत्तर प्रदेश की प्रथम महिला मुख्यमंत्री कौन थी ? SSC CGL
Options:
1) Annie Besant
एनी बेसेंट
2) Mayawati
मायावती
3) Vijayalakshmi Pandit
विजयलक्ष्मी पंडित
4) Sucheta Kriplani
सुचेता कृपलानी
Correct Answer: Sucheta Kriplani
सुचेता कृपलानी

Question 15.Right to Privacy comes under______________
निजता का अधिकार किसके अधीन आता है ? SSC CGL (29/08/2016)
Options:
1) Article 19
अनुच्छेद 19
2) Article 20
अनुच्छेद 20
3) Article 21
अनुच्छेद 21
4) Article 18
अनुच्छेद 18
Correct Answer: Article 21
अनुच्छेद 21

Question 16.Who among the following is not a member of the National Development Council?
निम्नलिखित मैं से कौन राष्ट्रीय विकास परिषद का सदस्य नहीं है? SSC CGL (30/08/2016)
Options:
1) The Prime Minister
प्रधानमंत्री
2) The Member of NITI Aayog
नीति आयोग का सदस्य
3) The Chief Ministers of States
राज्यों के मुख्यमंत्री
4) The President of India
भारत के राष्ट्रपति
Correct Answer: The President of India
भारत के राष्ट्रपति

Question 17.The President can dismiss a member of the Council of Ministers
राष्ट्रपति मंत्रिपरिषद के सदस्य को कैसे बर्खास्त कर सकते हैं ? SSC CGL (30/08/2016)
Options:
1) With the consent of the Speaker
लोकसभा अध्यक्ष की सहमति से
2) Only under emergency conditions
आपात स्थितियों में
3) On the recommendation of the Prime Minister
प्रधानमंत्री की सिफारिश पर
4) On his own
अपनी स्वयं की ओर से
Correct Answer: on the recommendation of the Prime Minister
प्रधानमंत्री की सिफारिश पर

Question 18.Which parliamentary committee in India is normally chaired by a prominent member of the opposition?
भारत में किस संसदीय समिति की समान्यत: अध्यक्षता विपक्ष के प्रमुख सदस्य द्वारा की जाती है ? SSC CGL (30/08/2016)
Options:
1) Committee on Government Assurances
सरकारी आश्वासनों संबंधी समिति
2) Estimates Committee
प्राक्कलन समिति
3) Privileges Committee
विशेषाधिकार समिति
4) Public Accounts Committee
लोक लेखा समिति
Correct Answer: Public Accounts Committee
लोक लेखा समिति
Question 19. The Residuary powers of legislation under Indian Constitution rests with
भारतीय संविधान के आधीन विधान की अवशिष्ट शक्तियां किसमें नहीं होती है? SSC CGL (31/08/2016)
Options:
1) President
राष्ट्रपति
2) Prime Minister
प्रधानमंत्री
3) Parliament
संसद
4) States
राज्य
Correct Answer: Parliament
संसद

Question 20.Appointments for all India Services are made by
अखिल भारतीय सेवाओं के लिए नियुक्तियां कौन करता है ? SSC CGL (31/08/2016)
Options:
1) UPSC
संघ लोक सेवा आयोग
2) President
राष्ट्रपति
3) Prime Minister
प्रधानमंत्री
4) Parliament
संसद
Correct Answer: President
राष्ट्रपति

Question 21.Which Institution has the final authority to interpret the Constitution of India?
भारत के संविधान की व्याख्या करने का अंतिम प्राधिकार किस संस्था को है ? SSC CGL (31/08/2016)
Options:
1) Parliament
संसद
2) Supreme Court of India
भारत का उच्चतम न्यायालय
3) President
राष्ट्रपति
4) Attorney General of India
भारत के अटॉर्नी जनरल
Correct Answer: Supreme Court of India
भारत का उच्चतम न्यायालय

Question 22.The Jammu and Kashmir State Legislative Assembly has a tenure of
जम्मू कश्मीर राज्य विधानसभा का कार्यकाल कितने वर्ष का होता है ? (31/08/2016)
Options:
1) Six years
6 वर्ष
2) Five years
5 वर्ष
3) Four years
4 वर्ष
4) Seven years
7 वर्ष
Correct Answer: Six years
6 वर्ष

Question 23.Which one of the following Committees is described as the ‘twin sister’ of the Estimates Committee?
निम्नलिखित में से कौन सी समिति को प्राक्कलन समिति की जुड़वा बहन कहा जाता है ? SSC CGL (31/08/2016)
Options:
1) Public Accounts Committee
लोक लेखा सिमित
2) Committee on Public Undertakings
सार्वजनिक उपक्रम समिति
3) Departmental Standing Committee
विभागीय स्थाई समिति
4) Privilege Committee
विशेषाधिकार समिति
Correct Answer: Public Accounts Committee
लोक लेखा सिमित

Question 24.Who appoints the Finance Commission in India?
भारत के वित्त आयोग की नियुक्ति कौन करता है ? SSC CGL (31/08/2016)
Options:
1) Governor, R.B.I.
गवर्नर, भारतीय रिजर्व बैंक
2) CAG of India
भारत के नियंत्रक एवं महालेखा परीक्षक
3) President of India
भारत के राष्ट्रपति
4) Central Finance Minister
केंद्रीय वित्त मंत्रालय
Correct Answer: President of India
भारत के राष्ट्रपति

Question 25.Which of the following constitutional Amendment Act, deals with the Elementary Education as a Fundamental Right?
निम्नलिखित में से कौन सा संविधान संशोधन अधिनियम प्राथमिक शिक्षा के मूल अधिकार के रूप में होने से संबंधित है ? SSC CGL (01/09/2016)
Options:
1) 84th Amendment Act
84 वा संविधान संशोधन अधिनियम
2) 85th Amendment Act
85 वा संविधान संशोधन अधिनियम
3) 86th Amendment Act
86 वा संविधान संशोधन अधिनियम
4) 87th Amendment Act
87 वा संविधान संशोधन अधिनियम
Correct Answer: 86th Amendment Act
86 वा संविधान संशोधन अधिनियम

Question 26.The members of the Rajya Sabha are elected by
राज्य सभा के सदस्यों का चुनाव किसके द्वारा किया जाता है ? (01/09/2016)
Options:
1) Elected members of the Legislative Assembly
विधान सभा के चुने हुए सदस्यों द्वारा
2) Elected members of Legislative Council
विधान परिषद के चुने हुए सदस्यों द्वारा
3) The people
जनता द्वारा
4) Lok Sabha
लोकसभा द्वारा
Correct Answer: Elected members of the Legislative Assembly
विधान सभा के चुने हुए सदस्यों द्वारा

Question 27.The’ Narmada Water Dispute Tribunal’ was constituted to resolve the water sharing between?
नर्मदा जल विवाद न्यायाधिकरण का किन राज्यों के बीच जल के बंटवारे को सुलझाने के लिए गठन किया गया था? SSC CGL (01/09/2016)
Options:
1) Gujarat and Rajasthan
गुजरात और राजस्थान
2) Gujarat and Maharashtra
गुजरात और महाराष्ट्र
3) Gujarat, Maharashtra, Rajasthan and Madhya Pradesh
गुजरात, महाराष्ट्र ,राजस्थान और मध्यप्रदेश
4) Gujarat and Daman and Diu
गुजरात तथा दमन और दीव
Correct Answer: Gujarat, Maharashtra, Rajasthan and Madhya Pradesh
गुजरात, महाराष्ट्र ,राजस्थान और मध्यप्रदेश

Question 28.In which way the President can assign any of the functions of the Union Government to the State Government?
राष्ट्रपति संघ सरकार का कोई भी कार्य निम्नलिखित में से किस प्रकार से राज्य सरकार को सौंप सकते हैं? SSC CGL (01/09/2016)
Options:
1) In his discretion
अपने विवेक से
2) In consultation with the Chief Justice of India
भारत के मुख्य न्यायाधीश के परामर्श से
3) In consultation with the Government of the State
राज्य सरकार से परामर्श करके
4) In consultation with the State Governor
राज्य के राज्यपाल से परामर्श करके
Correct Answer: In consultation with the Government of the State
राज्य सरकार से परामर्श करके

Question 29. In the 42nd Constitutional Amendment 1976, which word was added to the Preamble?
42 वें संविधान संशोधन, 1976 द्वारा प्रस्तावना में कौनसा शब्द जोड़ा गया ? (02/09/2016)
Options:
1) Democratic
लोकतांत्रिक
2) Equality
समता
3) Secular
धर्मनिरपेक्ष
4) Socialist
समाजवादी
Correct Answer: Secular धर्मनिरपेक्ष

Question 30.In a cut motion, when the amount of demand is reduced by Rs 100/­ , it is known as
कटौती प्रस्ताव में, जब मांग की राशि रु 100 कम कर दी जाती है, तो उसे क्या कहते हैं ? SSC CGL (02/09/2016)
Options:
1) Disapproval of policy cut
नीतिगत कटौती की अस्वीकृति
2) Economy cut
मितव्ययी कटौती
3) Vote on Account
लेखानुदान
4) Token cut
सांकेतक कटौती
Correct Answer: Token cut
सांकेतक कटौती

Question 31.Which of the following Article of Indian Constitution deals with the Right to Equality before Law?
भारतीय संविधान का निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद विधि के समक्ष समता के अधिकार से संबंधित है ? SSC CGL (02/09/2016)
Options:
1) Article ­ 13
अनुच्छेद ­13
2) Article ­ 14
अनुच्छेद ­14
3) Article ­ 15
अनुच्छेद ­15
4) Article ­ 17
अनुच्छेद ­17
Correct Answer: Article ­ 14
अनुच्छेद ­14

Question 32.Chief Ministers of States are members of __________________
निम्नलिखित विकल्पों में से किस के सदस्य राज्यों के मुख्यमंत्री होते हैं ? (02/09/2016)
Options:
1) NITI Commission (Aayog)
निति आयोग
2) Finance Commission
वित्त आयोग
3) National Development Council
राष्ट्रीय विकास परिषद
4) Election Commission
चुनाव आयोग
Correct Answer: National Development Council
राष्ट्रीय विकास परिषद

Question 33.The Comptroller and Auditor General is closely connected with which of the following Committees of Parliament?
नियंत्रक एवं महालेखापरीक्षक प्राथमिक रूप से संसद की निंलिखित में से किस समिति से जुड़ा हुआ है? SSC CGL (02/09/2016)
Options:
1) The Estimates Committee
प्राक्कलन समिति
2) The Committee on Public Undertakings
सार्वजनिक उपक्रम समिति
3) The Public Accounts Committee
लोक लेखा समितियां
4) All of these
सभी विकल्प सही है
Correct Answer: The Public Accounts Committee
लोक लेखा समितियां

Question 34.The term of a Governor is
राज्यपाल का कार्यकाल कितने वर्ष का होता है? SSC CGL (03/09/2016)
Options:
1) 4 Years
4 वर्ष
2) 5 Years
5 वर्ष
3) 6 Years
6 वर्ष
4) 3 Years
3 वर्ष
Correct Answer: 5 Years
5 वर्ष

Question 35.President of India can be removed from his office by
भारत के राष्ट्रपति को उनके पद से कौन हटा सकता है ? SSC CGL (03/09/2016)
Options:
1) Prime Minister of India
भारत के प्रधानमंत्री
2) Chief Justice of India
भारत के मुख्य न्यायाधीश
3) Parliament
संसद
4) Lok Sabha
लोक सभा
Correct Answer: Parliament
संसद
Question 36.Subordinate courts are supervised by___________
अधीनस्थ न्यायालयों का पर्यवेक्षण कौन करता है ? SSC CGL (03/09/2016)
Options:
1) Supreme Court
उच्चतम न्यायालय
2) District Court
जिला न्यायालय
3) High Court
उच्च न्यायालय
4) Parliament
संसद
Correct Answer: High Court
उच्च न्यायालय
Question 37.If the name of a tribe has to be excluded from the list of Scheduled Tribe, who has the power for such exclusion?
यदि किसी जनजाति को अनुसूचित जनजाति की सूची से निकालना हो तो ऐसा करने की शक्ति किसके किसे प्राप्त है ? (03/09/2016)
Options:
1) President
राष्ट्रपति
2) Parliament
संसद
3) National Commission for Scheduled Tribes
राष्ट्रीय अनुसूचित जनजाति आयोग
4) Union Council of Ministers
संघ के मंत्री परिषद
Correct Answer: Parliament
संसद

Question 38.The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the Centre and the States falls under its
भारत के उच्चतम न्यायालय की केंद्र और राज्यों के बीच विवादों के निर्णय की शक्ति किसके अधीन आती है? SSC CGL (04/09/2016)
Options:
1) Advisory jurisdiction
सलाहकार क्षेत्राधिकारीता
2) Original jurisdiction
मूल क्षेत्राधिकारता
3) Appellate jurisdiction
अपीली क्षेत्राधिकारीता
4) Jurisprudence
न्याय शास्त्र
Correct Answer: Original jurisdiction
मूल क्षेत्राधिकारता
Question 39.If a budget is defeated in the legislature of a state then
यदि किसी राज्य के विधानमंडल में बजट गिर जाता है, तो SSC CGL (04/09/2016)
Options:
1) The Finance Minister alone has to resign
केवल वित्त मंत्री को त्यागपत्र देना पड़ता है
2) The Finance Minister concerned has to be suspended
संबंधित वित्त मंत्री को निलंबित कर दिया जाता है
3) The council of Ministers along with the Chief Minister has to resign
मुख्यमंत्री सहित मंत्री परिषद को त्यागपत्र देना पड़ता है
4) Re­election have to be ordered
दोबारा चुनाव के आदेश दिए जाते हैं
Correct Answer: The council of Ministers along with the Chief Minister has to resign
मुख्यमंत्री सहित मंत्री परिषद को त्यागपत्र देना पड़ता है

Question 40.Indian Citizenship is granted by
भारतीय नागरिकता किसके द्वारा दी जाती है ? SSC CGL (04/09/2016)
Options:
1) The President of India
भारत के राष्ट्रपति द्वारा
2) The Prime Minister
प्रधानमंत्री द्वारा
3) The Ministry of Home Affairs
गृह मंत्रालय द्वारा
4) The Ministry of External Affairs
विदेश मंत्रालय द्वारा
Correct Answer: The Ministry of Home Affairs
गृह मंत्रालय द्वारा

Current Affairs in Hindi 2019-20

Current Affairs LuckyExam

LuckyExam © 2019