SSC CHSL 2017 SYNONYMS

There were total 135 Synonyms questions asked in SSC CHSL 2016. Like our Facebook page (facebook.com/Luckyexam) or join our telegram group (t.me/Luckyexam) for latest notification.

7-January-2017

Q1. Select the synonym of
dignity गौरव, सभ्यता
Options:
1) decency
2) immoral
3) primacy
4) chagrin
Correct Answer: decency

Q2. Choose the synonym of
defecate ख़ारिज करना, छिपाना
Options:
1) chaff
2) quench
3) ingest
4) secrete
Correct Answer: secrete

Q3. Select the synonym of
eminent प्रख्यात, प्रसिद्ध
Options:
1) obscure
2) common
3) renowned
4) phenomenal
Correct Answer: renowned

Q4. Select the synonym of
snatch छीनना, झपटना
Options:
1) detonate
2) bequeath
3) confer
4) wrench
Correct Answer: wrench पाना

8-January-2017
Q5. Select the synonym of
splinter चिपटी पट्टी
Options:
1) stub
2) share
3) chip
4) friction
Correct Answer: chip पट्टी, टुकड़ा

Q6. Select the synonym of
spartan संयमी व्यक्ति
Options:
1) garish
2) forgiven
3) civilized
4) brave
Correct Answer: brave , बहादुर

Q7. Select the synonym of
astonish चकित करना
Options:
1) mundane
2) empress
3) overwhelm
4) calm
Correct Answer: overwhelm, अभिभूत करना

Q8. Select the synonym of
gaudy भड़कीला
Options:
1) modest
2) showy
3) refined
4) sophisticated
Correct Answer: showy, दिखावटी

9-January-2017
Q9. Select the synonym of
gregarious झुण्ड में रहनेवाला, सुसामाजिक
Options:
1) introvert
2) melancholy
3) affable
4) pensive
Correct Answer: affable विनम्र

Q10. Select the synonym of
reassert पुष्टि करना
Options:
1) renounce
2) acknowledge
3) disbelief
4) conceal
Correct Answer: acknowledge, मान लेना

Q11. Select the synonym of
bedevilment सताना
Options:
1) delight
2) beset
3) facilitate
4) contentment
Correct Answer: beset नाक में दम करना
Q12. Select the synonym of
deprive वंचित
Options:
1) bestow
2) confer
3) dispossess
4) endow
Correct Answer: dispossess, बेदखल

10­January­2017
Q13. Select the synonym of
inscription शिलालेख
Options:
1) scrubbed
2) rivet
3) jaded
4) engrave
Correct Answer: engrave, नक्काशी

Q14. Select the synonym of
rip चीर
Options:
1) cease
2) terminate
3) gash
4) sew
Correct Answer: gash काट

Q15. Select the synonym of
stash छिपाने की जगह
Options:
1) dearth
2) deficit
3) lack
4) cache
Correct Answer: cache गुप्त जगह

Q16. Select the synonym of
Ancient पुराकालीन
Options:
1)topical
2)extant
3)archaic
4)fad
Correct Answer: archaic प्राचीन

Q17. Select the synonym of
Splayed बाहर को निकला हुआ
Options:
1)nimble
2)jade
3)frayed
4)spread
Correct Answer: spread फैलाव

11-January-2017

Q18. Select the synonym of
Choke दम घुटना, दबाना
Options:
1)stifle
2)aid
3)carbon
4)breathe
Correct Answer: stifle दबाना

Q19. Select the synonym of
Carnal कामुक
Options:
1)chaste
2)sensual
3)decent
4)spiritual
Correct Answer: sensual कामुक
Q20. Select the synonym of
incinerate जला देना
Options:
1) parch
2) moderate
3) ignite
4) quench
Correct Answer: ignite जलाना

Q21. Select the synonym of
nutritious पौष्टिक
Options:
1) insubstantial
2) exceptional
3) nourishing
4) superlative
Correct Answer: nourishing पौष्टिक

Q22. Select the synonym of
transient क्षणिक
Options:
1) lacerate
2) ephemeral
3) perpetual
4) enduring
Correct Answer: ephemeral, अल्पकालिक
12­January­2017

Q23. Select the synonym of
metropolitan महानगर
Options:
1) idyllic
2) arcadian
3) bucolic
4) urbane
Correct Answer: urbane, महानगर

Q24. Select the synonym of
clasp पकड़
Options:
1) grip
2) commute
3) clemency
4) acquittal
Correct Answer: grip पकड़,

13-January-2017
Q252. Select the synonym of
conspiracy साजिश
Options:
1) fidelity
2) plot
3) ardour
4) zeal
Correct Answer: plot षड्य़ंत्र

Q26. Select the synonym of
dire सख्त जरूरत , महत्वपूर्ण
Options:
1) calm
2) mild
3) critical
4) trivial
Correct Answer: critical

15-January-2017

Q27. Select the synonym of
incursion चढ़ाई
Options:
1) hurt
2) retreat
3) aggression
4) cut
Correct Answer: aggression, आक्रमण

Q28. Select the synonym of
rot सड़ांध
Options:
1) mature
2) stagnate
3) smell
4) decay
Correct Answer: decay, सड़न

Q29. Select the synonym of
confuse भ्रमित
Options:
1) explicate
2) perplex
3) mix
4) divert
Correct Answer: perplex हैरान

Q30. Select the synonym of
spine रीढ़ की हड्डी
Options:
1) supple
2) vertebrae
3) rotund
4) grime
Correct Answer: vertebrae मेरुदण्ड का अस्थिखण्ड
Visit http://www.Luckyexam.com/ for more updates

Q31. Select the synonym of
purge शुद्ध करना, ख़ाली करना
Options:
1) evacuate
2) pressurize
3) thrust
4) float
Correct Answer: evacuate, ख़ाली करना

16­January­2017

Q32. Select the synonym of
aground टिका हुआ, फँसा हआ
Options:
1) stranded
2) higher
3) afloat
4) buoyant
Correct Answer: stranded, फँसा हआ
Q33. Select the synonym of
decree हुक्मनामा
Options:
1) certificate
2) Law
3) title
4) award
Correct Answer: Law ,कानून

Q34. Select the synonym of
gripe कष्ट , पीड़ा देना
Options:
1) To grieve
2) To grasp
3) To flatter
4) To hold
Correct Answer: To grieve, शोक

Q35. Select the synonym of
stumpy गठीला
Options:
1) rangy
2) pudgy
3) lanky
4) lofty
Correct Answer: pudgy, नाटा और मोटा
Q36. Select the synonym of
sheath म्यान , खोल
Options:
1) weapon
2) hide
3) encourage
4) coat
Correct Answer: coat, आवरण

Q37. Select the synonym of
genre प्रकार
Options:
1) celebrity
2) common man
3) category
4) pleasant
Correct Answer: category, श्रेणी
17-January-2017

Q38. Select the synonym of
rendezvous सभा का स्थान
Options:
1) tryst
2) dispersal
3) rift
4) split
Correct Answer: tryst, छिप कर मिलने का स्थान

Q39. Select the synonym of
defuse कम करना
Options:
1) irritate
2) alleviate
3) agitate
4) incite
Correct Answer: alleviate, कम करना

Q40. Select the synonym of
crown ताज
Options:
1) frown
2) apex
3) nadir
4) base
Correct Answer: apex चोटी

LuckyExam © 2019