SSC CHSL 2016-17 Fill in the Blanks / Filler with Explanation

Q96. If immigrants don’t learn to speak the native languages of their new countries, they won’t be able to _____________ themselves into society.
Options:
1) conjoin
2) interface
3) integrate
4) reconciliate
Correct Answer: integrate
Explanation: – immigrants – प्रवासी नागरिक. Conjoin is to join together; to unite; to combine while integrate is to form into one whole; to make entire– जोड़ना. Interface – interact with another system or person.
Reconcile – settle (a quarrel). Ex – The car’s design successfully integrates art and technology.

Q97. The bank _______________ his house as he had failed to pay the instalments despite repeated warnings.
Options:
1) mobbed
2) confiscated
3) hijacked
4) captured
Correct Answer: confiscated
Explanation: – mob – भीड़ लगाना, hustle. Confiscate – ज़ब्त करना, take or seize (someone’s property) with authority. Hijack – illegally seize (an aircraft, ship, or vehicle) while in transit, अपहरण करना. Capture – कबज़ा करना,

Q98. A large crowd ____________ to get a glimpse of their favourite star.
Options:
1) gathered
2) rallied
3) clustered
4) compiled
Correct Answer: gathered
Explanation: -glimpse – झलक. Gather – इकट्ठा करना, hoard, pile up. Rally – assemble in a mass meeting, marshal
Cluster – समूहबद्ध होना. Compile – संकलन करना, collect information in order to produce a list or book.

Q99. The recession is going to cause ___________ times for families who are already struggling to pay their bills.
Options:
1) furious
2) agitated
3) turbulent
4) wild
Correct Answer: turbulent
Explanation: – recession – A period of temporary economic decline during which trade and industrial activity are reduced. Furious – अति क्रुद्ध, fierce. Agitated – उत्तेजित, perturbed. Turbulent – A turbulent time, place, or relationship is one in which there is a lot of change, confusion, and disorder. Wild- -जंगली , barbaric.

Q100. On the trip, we needed a guide to ____________ the foreign language for us.
Options:
1) describe
2) illustrate
3) mimic
4) interpret
Correct Answer: interpret
Explanation: -describe – वर्णन करना, explain. Illustrate – उदाहरण देना, exemplify. Mimic – नक़ल उतारना, imitate.
Interpret – अनुवाद करना, अर्थ लगाना, decode. Ex – The students were asked to interpret the poem.

SSC CHSL Fill in the Blanks 2016-17
Q101. Brijesh said that he has no _____________ of stepping down, although he is under a lot of pressure to do so.
Options:
1) intuition
2) intention
3) point
4) object
Correct Answer: intention
Explanation: – intuition – सहज ज्ञान, intuitive . Intention – इरादा, motive.
Object – वस्तु, विषय, लक्ष्य. visit Luckyexam.com for all more material

Q102. As the judge enters the courtroom, ______________ calls upon all occupants in the room to stand.
Options:
1) formality
2) pattern
3) culture
4) habit
Correct Answer: formality
Explanation: – call upon (someone)- to request, obligate, order someone to do something. occupants – One who holds an office, position, or job. Formality – औपचारिकता, ritual, custom. Pattern -प्रतिरूप, specimen,

Q103. Purush wandered _______________ through life, with no clear ideas of where he was heading and what he wanted to accomplish.
Options:
1) madly
2) excitedly
3) crazily
4) aimlessly
Correct Answer: aimlessly
Explanation: – madly – पागलों की तरह. Excitedly – उत्तेजना से, crazily – पागलपन से. Aimlessly – बिना किसी उद्देश्य के, random.

Q104. The chess player moved his piece to a more ________________ position, securing the win.
Options:
1) profitable
2) auspicious
3) advantageous
4) worthwhile
Correct Answer: advantageous
Explanation : – profitable – A business or activity yielding profit or financial gain. Auspicious – शुभसूचक, favourable, propitious. Advantageous – favourable circumstances (situation) that increase the chances of success.
Worthwhile –उचित, appropriate, justified.
Ex- This scheme is advantageous to your company.

Q105. Jasbir has the ____________ of a movie star.
Options:
1) jinx
2) charisma
3) flash
4) mysticism
Correct Answer: charisma
Explanation: – jinx – A person or thing that brings bad luck. Charisma – प्रतिभा, talent. Flash – चमक, shine, glow, glare. Mysticism – रहस्यवाद. Ex -You can attract a lot of people with your charm and charisma.

Q106. The enzyme was the _____________ that triggered the chemical reaction.
Options:
1) catalyst
2) support
3) encouragement
4) incitation
Correct Answer: catalyst
Explanation: – trigger – सक्रिय करना, activate. catalyst – a person or thing that precipitates an event.
Encouragement – प्रोत्साहन , incentive, stimulus. Incitation – उत्तेजना .
Ex – This amendment will prove to be a catalyst for change.

Q107. He is so ________________ in his beliefs that no one can change his mind!
Options:
1) vigorous
2) adamant
3) tough
4) stiff
Correct Answer: adamant
Explanation: – vigorous – फुरतीला, full of energy, robust. Adamant – हठी , stubborn. Tough – सख़्त, strict.
Stiff – कड़ा, tough. Ex – he is quite adamant that he is not going to join the company.

Q108. I shall ____________ receipt of your email even if I cannot respond to it immediately.
Options:
1) acknowledge
2) endorse
3) ratify
4) allow
Correct Answer: acknowledge
Explanation: – acknowledge -प्राप्ति की सूचना देना, स्वीकार करना. Endorse – समर्थन करना, support, espouse.
Ratify – sign or give formal consent. Ex -It’s a matter of common courtesy to acknowledge letters.

Q109. My husband has listed me as the _______________ of his life insurance policy.
Options:
1) successor
2) beneficiary
3) heir
4) inheritor
Correct Answer: beneficiary
Explanation: – successor – a person or thing that succeeds another. Beneficiary – a person who derives advantage from something, especially a trust, will, or life insurance policy. Heir – उत्तराधिकारी,a person legally entitled to the property or rank of another on that person’s death. Inheritor – वारिस, पूर्वजों से प्राप्त करनेवाला

Q110. Since I forgot about Jeetu’s birthday last week, I will send him a _____________ greeting today.
Options:
1) belated
2) timely
3) unpunctual
4) tardy
Correct Answer: belated
Explanation: – belated –विलम्बित. Unpunctual – Not happening or doing something at the agreed or proper time.
Tardy – सुस्त, sluggish, slack, lingering.

SSC CHSL Fill in the Blanks 2016-17
Q111. Either you’re a mind reader or it’s a __________________ that you called me just as I was keying your phone number.
Options:
1) coincidence
2) correlation
3) union
4) happening
Correct Answer: coincidence
Explanation: – coincidence – संयोग. Correlation – पारस्परिक संबंध, connection.
Happening – वारदात, Event. Ex- It was mere coincidence that brought them together.

Q112. Excusing yourself before standing to leave is part of proper table ____________.
Options:
1) usage
2) etiquette
3) dignity
4) habit
Correct Answer: etiquette
Explanation: – etiquette – शिष्टाचार, courtesy, decorum. Dignity – प्रतिष्ठा, prestige, respectability, glory.
Ex – It is considered good etiquette to open doors for the female.

Q113. For three months, I have had a ______________headache.
Options:
1) inbred
2) settled
3) chronic
4) lifelong
Correct Answer: chronic
Explanation: – inbred – जन्मजात, innate, inborn. Settled – स्थिर, stable, static. Chronic – persisting for a long time or constantly recurring. Lifelong – जीवन भर.
Ex – Inflation has become a chronic condition in the economy.

Q114. When I broke my leg, it was the ____________ of a nightmare week.
Options:
1) top
2) maximum
3) summit
4) climax
Correct Answer: climax
Explanation: – nightmare – a frightening or unpleasant dream or experience.
Summit – शिखर, peak, summit, pinnacle. Climax – the most intense, exciting, or important point of something.
Ex – A long career in film industry reached its climax when he received Oscar award.

Q115. The relocation of the car factory to our struggling town is an economic ___________.
Options:
1) boon
2) good
3) donation
4) present
Correct Answer: boon
Explanation: – boon –वरदान. Donation – उपहार, present, something that is given to a charity, especially a sum of money. Present – gift.

Q116. My grandmother’s exercise regime is to walk the mall at a __________ pace.
Options:
1) potent
2) brisk
3) strong
4) vital
Correct Answer: brisk
Explanation: – regime – a system or ordered way of doing things. Potent – बलवान, stalwart, sturdy.
Brisk – फुर्तीला, active and energetic. Vital – महत्वपूर्ण, necessary, essential.
Ex- Shikha followed her with brisk steps.

Q117. It does not suit you to cast ____________ on the character of such a pure woman.
Options:
1) praise
2) abuses
3) vituperations
4) aspersions
Correct Answer: aspersions
Explanation: – praise- प्रशंसा, admiration, compliment. aspersions – कलंक, blur, stigma. Abuse – गाली, rebuke.
Vituperations – bitter and abusive language.

Q118. The comatose patient was kept under observation till his body’s systems came back from suspended ______________.
Options:
1) dynamism
2) elation
3) animation
4) ebullience
Correct Answer: animation
Explanation: – comatose – in a state of coma. Dynamism – गतिशीलता, liveliness, zestfulness. Elation-
उत्साह, enthusiasm, zeal. Animation – सजीवता, vivacity. Ebullience – full of energy, exuberance.
Ex – She spoke with great animation about her latest tour.

Q119. Arun’s financial ______________ has helped him earn a fortune on the stock market.
Options:
1) dexterity
2) readiness
3) expertise
4) knack
Correct Answer: expertise
Explanation: – Earn a fortune – make a lot of money. Dexterity – दक्षता, Efficiency, adroitness, skill in performing tasks, especially with the hands.. Expertise – proficiency, skill or knowledge in a particular field. Knack – talent, flair.
Ex – We have to find staff with the level of expertise required for this job.

Q120. Fuel suppliers will ______________ the national oil shortage by raising prices to increase their bottom lines.
Options:
1) use
2) misuse
3) venture
4) exploit
Correct Answer: exploit
Explanation: – venture – व्यापार, trading. Exploit – शोषण, अनुचित लाभ उठाना.
Ex – He was quick to exploit those who fell under his sway.

Thank You…