SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English Section with Explanation

SSC CHSL 2016 - 17 Spotting Error English

Hello everyone, here you will get SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English Section with Explanation . There were total 121 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English Questions asked in SSC CHSL 2016 – 17 Exam in the month Jan- Feb 2017. We have already uploaded all spotting Errors asked in SSC CGL 2017 & SSC CGL 2016 on our website as well as in our YouTube channel. You must study them too.

Instruction: – In the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

7-January-2017
Q1.Indian Defence forces (A)/fought the enemy(B)/till the last soldier was standing.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – Definite article ‘the’ should be used before the name of Indian forces.
Ex- The Indian Armed forces is becoming more modern by buying and making new weapons.
Correct uses should be ‘The Indian Defence forces’

Q2.The landlord could not(A)/tell which of the servant(B) /broke the glass.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: – Use plural form after “which of ”
Ex: – Which of these roads shall I travel to go to Delhi.
Correct uses should be “tell which of the servants”

Q3.The officer asked the recruit (A)/which district (B)/he came from.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error

Q4.The road from(A)/my house(B)/to temple is full of potholes.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – Whenever talking about a particular / definite thing, definite article ‘the’ should be used.
Ex – I met the boy who was the topper of the class.
Use definite article ‘the’ before temple.

8-January-2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English
Q5.I asked the shopkeeper (A)/”Do you have change (B)/for a five hundred rupees note?”(C)/No error (D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
When nouns expressing period of time, amount of money or quantities are considered as a singular unit.
Ex – He gave me a ten rupee note.
Replace ‘rupees’ by ‘rupee’.

Q6.Each boy was given (A)/a toy as a parting gift,(B)/which made them happy.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: -no error

Q7. Their luggages which were(A)/kept at the station’s(B)/ restroom’s lockers, were later retrieved.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – Some nouns have only a singular form : furniture, wheat, happiness, scenery, news, information, luggage, bread, advice , furniture , flu, air, sugar, water, wine, tea etc.
Luggage is an uncountable noun, do not make it plural by adding “s” , replace luggages by luggage.

Q8.That summer, elections were (A)/held at many a place(B)/without any untoward incident.(C)/No error
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: – Elections were held at more than one place so the correct uses should be ‘ held at many places’

9-January-2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English

Q9.I was taken by surprise (A)/when I came(B)/face to face with my school friend.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation; – no error.

Q10.The factory complex houses a shop-floor(A)/and 10 cubicles for the staff in an area(B)/of about thousand squares meters.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – The correct uses are –
Thousand square (squares) meters, A ten rupee (rupees) notes etc.

Q11.She was annoyed (A)/when she found that(B)/the chewing gum was stuck to her hair.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – Stuck to hair means something is sitting on top of the hair whereas stuck in hair means it is intertwined with the hair.

Q12.It is not easy for an actor(A)/to earn respect from both, the fans(B)/as well as critic.(D)/No error
Options:
1) A
2) C
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – Both is followed by ‘and’
Ex – Both Riya and Priya were watching the movie.
Replace ‘as well as’ by ‘and’

10­January­2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English

Q13.It was obviously for everyone (A)/that grandfather was (B)/hiding something from all of us.(C)/ No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – Obvious (adjective) – स्पष्ट, clear, apparent.
Obviously (adverb) – स्पष्ट रूप से, apparently, clearly, evidently, manifestly
obvious (to somebody/ everyone/ someone etc.) (that…) means easy to see or understand, clear
Ex – It’s obvious to everyone that he’s a genius.
Q14.Recently I visited Kerala (A)/and found the sceneries (B)/to be breathtaking.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: – Some nouns have only a singular form : furniture, wheat, happiness, scenery, news, information, luggage, bread, advice , furniture , flu, air, sugar, water, wine, tea etc.
Replace “sceneries” by “scenery”

Q15.A rate of growing is different(A)/for different sectors, but the service sector(B)/ always grows faster than agriculture.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – Structure – “Definite article the + noun + of + noun”
Ex – The fabric of this cotton is very fine.
The correct uses should be “The rate (noun) of growing (gerund in noun form) is different”

Q16.The food basket contained (A)/ a dark chocolate, an eclair and a pastry (B)/neatly wrapped in foil paper.(C)/No error
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: – The part (B) should be – “a dark chocolate eclair and a pastry”

11-January-2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English
Q17.If you are in the wrong gears (A)/the car won’t be (B)/able to climb the hill.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – Replace ‘gears’ by ‘gear’.
As any vehicle uses a single gear at a time.

Q18.This is the sportsperson(A)/whom I think has won(B)/the much coveted prize.(C)/ No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: – Who is the subject of a verb (i.e. the one doing the action).
Whom is the object of a verb (i.e. the one being acted upon)
So, a verb is required for ‘who’ whereas ‘whom’ does not require a verb. Replace ‘whom’ by ‘who’

Q19.My twin (A)/is five minutes younger (B)/than myself.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: –
“Myself” is a reflexive pronoun used when you are the object of your own action i.e., when “you” are doing something to “you” and related subject must be there in the sentence.
Ex – I accidentally cut myself with the scissors.(I- Myself)
He does all his domestic work himself. (He – Himself)
Use Nominative case pronoun “I” instead of myself .

Q20.He says that (A)/he has done engineering (B)/besides an MBA./(C)No error/(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error
(besides – के अतिरिक्त )

12­January­2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English

You can watch our youtube video on above topic

Q21.At the party (A)/ Rohit introduced me to his friend (B)/who is radio jockey (C) /No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – As the sentence is in past tense, Replace ‘is’ by ‘was’.
Ex – I met the boy who was the topper of the competition.

Q22.Sarah’s father, died(A)/of heart attack at(B)a very young age.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error.
13-January-2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English

Q23. During the class(A)/the teacher request to(B)/the students to have patience.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: – Replace ‘request’ by ‘requested’.

Q24.So soon as I shall (A)/reach office, I shall (B)/mail you the documents.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation; – In this sentence both the actions are future actions ; but to express future time, after some conjunctions: after, when, before, as soon as, until etc.. we may use simple present tense.
Ex – He’ll give it to you when you come next Saturday.
Remove ‘shall’ in part (A)

15-January-2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English

Q25.Please put on a note(A)/declaring that (B)/Monday will be a holiday.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – Make a note of something – to write something down as a reminder.
Ex:- Please make a note of it so that you may remember.
Write in part (A) – please make a note

Q26.We are pleased that(A)/our daughter is married with(B)/such a nice man.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: – Replace ‘with’ by ‘to’ as the word married is followed by preposition to
Ex – I am married to Priti.

Q27. Was it him, that the teacher (A)/punished for not submitting (B)/his project on time(C)/No error
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – It is not grammatically correct to use to be verbs with object pronouns like me, her, him, them etc. replace ‘him’ by ‘he’
Ex – It was I who did it
As the given sentence is not a question sentence so the correct word order should be “It was he, that the teacher”

Q28. Entrance exams for the (A)/ posts of associate professors (B)/ will begin from Tuesday.(C)/No error
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B

Q29. I had invited(A)/all my sisterinlaws(B)/to my son’s birthday party.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: – Make root word plural for plural formation of compound noun. Ex: – Attorney-general attorneys-general
Commander-in-chief – commanders-in-chief
Father-in-law – fathers-in-law
Governor-general – governors-general
Passer-by – passers-by
The plural form of sister-in-law is “Sisters-in-law”

Q30. Due to me being new(A)/to the city, I had(B)/difficulty in finding a job.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – The subject of the gerund should be in the possessive form (my, your, his etc.)
Ex: – I appreciate your understanding of the matter.
Replace ‘me’ by ‘my’

16­January­2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English

Q31. There is no question (A)/ of me failing (B)/ in the examination.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
The subject of the gerund should be in the possessive form (my, your, his, her etc.)
Ex – They do not approve of my staying with them.
(My – possessive, staying – gerund)
Replace ‘me’ by ‘my’

Q32. One should respect (A)/religious beliefs of others,(B)/as much as his owns.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – As the subject is ‘one’ not ‘he’, replace ‘his owns’ by ‘one’s own.’
Ex- One should make one’s best efforts to pass the test.

Q33. As it was his first date, (A)/he dressed (B)/himself in best suit.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – Use definite article ‘the’ or ‘possessive adjective’ before superlative degree.
The correct uses should be either ‘the best suit’ or ‘his best suit’
Ex – He is the best student of our class.
She is my best friend.

Q34. The audience are(A)/humbly requested to be(B)/seated in their seats.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error.

Q35. My younger sister (A)/is much smarter (B)/then me.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – Than – Used to draw a comparison between two or more items. (conjunction or a preposition)
Then – Used in relation to time and the order in which events occur. (Adverb, adjective, or a noun.)
In the given sentence replace ‘then’ by ‘than’

Q36. Those sort of people (A)/are always nice (B)/to you on your face. (C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Replace ‘sort’ by ‘sorts’
sorts of—should be preceded by these and those and followed by a plural noun, ex:- these sorts of problems.

17-January-2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English

Q37. Being occupied with(A)/work, father had no(B)/time to see us(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error.

Q38. Visitors to the zoo (A)/are amused by the monkeys (B)/play in the cages.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – Replace ‘play’ by ‘playing’

Q39. We have to accept (A)/that driving vehicles(B)require expertise.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – The subject of verb ‘require’ is driving (singular), as the subject is singular the verb used for it must be in the same form i.e. singular – requires

Q40. Although he studied (A)/very hard, he(B)/could not pass the exam.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error.

Q41. Today the cost of living(A)/is so high that many people(B)/find it difficult to make ends meet.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error.
Idiom “Make (both) ends meet” means to have just enough money to pay for the things that you need
Ex: – I have to work for more projects to make ends meet.

Q42. Vipul has been(A)/suffering from fever(B)/since seven days.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – Replace ‘since’ by ‘for’ as since is used to indicate point of time whereas for is used to indicate period of time.

18-January-2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English
Q43. The temple is(A)/within a hundred yards(B)/from my house(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error.
Ex: – We are about a hundred yards away from the church
Q44. I am certain that(A)/the officer is not only(B)/greedy but corrupt.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – the correlative of ‘not only’ is ‘but also’ so the part (C) should be – “greedy but also corrupt” (When using not only . . . but also in a sentence, both parts of this correlative conjunction (i.e., not only and but also) should belong to the same parts of speech. In the given sentence both the words ‘greedy’ and ‘corrupt’ are adjective- correct.)

Q45. Priya got good grades(A)/not in Hindi essay(B)/but also in arithmetic.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: –The sentence is based on the structure ‘not only…….but also’
So the part (B) should be –not only in Hindi essay.

Q46. I told to the coach(A)/that I won’t be able(B)/to come for the practice.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A.
Explanation: – uses of ‘told’ and ‘said’ –
With ‘told’ we need the object (e.g. ‘me’, ‘you’, ‘her’ etc.).
We may use ‘said’ without object or with ‘to+ object’
Ex- He told me that he loved living in India.
It is said that nothing is more important than good health.
The watchman said to them, be careful.
Replace ‘told to’ by ‘told’

19-January-2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English
Q47. There is renewed sense (A)/of urgency in (B)/completing the project.(C)/No error(D)
Options:
1) There is renewed sense
2) of urgency in
3) completing the project.
4) No error
Correct Answer: There is renewed sense
Explanation: – As the sense is a countable noun (plural- senses)
The correct uses should be ‘There is a renewed sense’
Ex – I felt a sense of harassment at the party.

Q48. Your motivational speech(A)/has had the tremendous(B)/effect on my students.(C)/No error(D)
Options:
1) Your motivational speech
2) has had the tremendous
3) effect on my students.
4) No error
Correct Answer: has had the tremendous
Explanation: – Tremendous (adjective) – huge, enormous, immense, colossal, massive
Effect (noun) – consequence, upshot, outcome
As the noun ‘effect’ is countable, the correct uses should be “has had a tremendous effect”
Ex- It will have a tremendous effect on my performance.

Q49. Seldom we have been (A)/treated in such (B)/a rude manner.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – Inversion just means putting the verb before the subject. When the sentence begins with negative adverbial phrases, time expressions (for example – never, rarely, seldom, hardly, barely, no sooner, or scarcely) we may use inversion.
Ex – Seldom have I heard anything about your achievements.
So the correct uses should be “seldom have we been treated”

Q50. I will try to be on time(A)/but don’t worry when(B)/I am late.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: – Replace ‘when’ by ‘if’

Share to Support :