SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement with solution

Q96. My mother opened the parcel without (worrying) to read the address on it.
Options:
1) doubting
2) bothering
3) fearing
4) no improvement
Correct Answer: bothering
Explanation: – ‘Worry’ means to be anxious or concerned.
‘Bothering’ means परेशान हो जाना, become confused.

Q97. She could not cope (by) the heavy workload.
Options:
1) with
2) of
3) up
4) no improvement
Correct Answer: with
Explanation: – ‘Cope with’ means सामना करना, पूरा करना.
Ex – We have to be prepared to cope with difficult problems.

01-Feb-2017

Q98. The stranded pilgrims (had waited) in the bitter cold for more than two hours now.
Options:
1) has been waiting
2) have been waiting
3) have waited
4) no improvement
Correct Answer: have been waiting
Explanation: – Stranded- असहाय, फँसा हआ. Pilgrim – तीर्थयात्री.
Bitter cold – बहोत ज्यादा ठन्ड
We use the Present Perfect Continuous to show that something started in the past and has continued up until now- mostly with since (point of time) or for (period of time). Structure – “ has / have + been + present participle”
And we use ‘now’ for the present time, so change the tense form of the given sentence to Present Perfect Continuous tense.

Q99. The exhausted travellers seemed relieved when the train finally (came into) the station.
Options:
1) pulled in
2) pulled into
3) pulled onto
4) no improvement
Correct Answer: pulled in
Explanation: – Exhausted – थका, tired. Relief – राहत
Explanation: – “Pull in” – (of a bus or train) arrive to take passengers.
Ex – He had reached the station before the train pulled in”

Q100. All the allegations levelled (over) the poor watchman were found to be baseless.
Options:
1) upon
2) off
3) against
4) no improvement
Correct Answer: against
Explanation: – Phrasal verb ‘level against/at somebody’ means to accuse someone in public of doing something wrong.
Ex – Charges of theft have been levelled against him.

Q101. “I am the only man in the world who (can) paint a picture so true to life,” he said.
Options:
1) will
2) could
3) may
4) no improvement
Correct Answer: no improvement

02-Feb-2017 SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement

Q102. I don’t want an award (for help to you).
Options:
1) to have helped you
2) for helping you
3) for helping to you
4) no improvement
Correct Answer: for helping you
Explanation: – When the prepositions in, at, with, of, for, about etc. are used before a verb, the verb must use –ing, followed by an object or an adverbial phrase or a clause.
Ex- You can earn a lot of money by working hard.
The correct uses should be – for + helping + you (object).

Q103. Shouts of the crowd cheering the home team now (stuff) the air.
Options:
1) fill
2) occupy
3) infest
4) no improvement
Correct Answer: fill
Explanation: – Fill – समाना, go in. Occupy – अधिकार करना ,acquire. Infest- आक्रमण करना, assail, attack. Difference between fill and stuff – ‘Fill’ is to occupy fully, to take up all of while ‘stuff’ is to fill (something) up in a compressed manner.

Q104. We were still waiting in the queue for tickets when the show (had begun).
Options:
1) was beginning
2) begins
3) began
4) no improvement
Correct Answer: began
Explanation: – Common adverbs in the simple past: last night, last year, yesterday, today, ago, first, then, later, when, etc.
Ex – When you met me, I realized the truth.
The clause starting with ‘when’ should be written in simple past tense. Replace ‘had begun’ by ‘began’ (second form of verb begin)

Q105. It was so hot during the concert that some spectators passed (out).
Options:
1) away
2) by
3) over
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation: – pass out – बेहोशी आ जाना.

Q106. Would it be impolite (to be asked) why they are leaving?
Options:
1) to ask
2) for asking
3) for being asked
4) no improvement
Correct Answer: to ask

Q107. The workers are bent (on) getting a full months pay as bonus.
Options:
1) for
2) upon
3) to
4) no improvement
Correct Answer: no improvement

explanation: – bend on/upon – having a strong desire to do (something) ,determined.

03-Feb-2017

Q108. As management we are accountable (to) the Board of Directors.
Options:
1) towards
2) with
3) against
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation: – ‘Accountable to’ means के प्रति जवाबदेह.
Ex – Ministers are accountable to Parliament.

Q109. Usually the climate in the Northern parts of India is cooler (from) the Southern parts.
Options:
1) as
2) to
3) than
4) no improvement
Correct Answer: than
Explanation:- comparative degree ‘cooler’ should be followed by ‘than’

Q110. I feel (out for sorts) today.
Options:
1) of sort
2) out of sort
3) out of sorts
4) no improvement
Correct Answer: out of sorts
Explanation: – ‘Out of sorts’ means अस्वस्थ.

Q111. An increase in incidents of chain snatching (has been reported) in the newspapers recently.
Options:
1) has been written
2) have been reported
3) are being reported
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation: – In the given sentence ‘been’ is the past participle of the verb ‘be’.

Q112. We (should had) the confidence that we will surely succeed one day.
Options:
1) could have
2) had to have
3) must have
4) no improvement
Correct Answer: must have
Explanation: – ‘should’ is used to show moral obligation or advice, whereas ‘must’ is used to show compulsion /strong moral obligation / duty / certainty.
Ex – You should not quarrel with your neighbors.
Everyone must do his duty.
In the given context the correct option is – must have.

Q113. The guide’s (knowledge) of the history of the monument surprised me.
Options:
1) knowing
2) familiarity
3) know how
4) no improvement
Correct Answer: no improvement

Q114. When I (go) to Paris, I shall visit the Eiffel Tower.
Options:
1) shall go
2) will be going
3) have to go
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation: – The present simple can be used to talk about scheduled future events, after some conjunctions: after, when, before, as soon as, until etc.
Ex – I will complete the task, before you start.

07-Feb-2017 SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement

Q115. Please pass me that (scissors).
Options:
1) scissor
2) pair of scissor
3) pair of scissors
4) no improvement
Correct Answer: pair of scissors
Explanation: – pair of scissors – कैंची.

Q116. Everyday we (have usually) dinner at 8 o’clock.
Options:
1) usually have
2) have usual
3) have had usually
4) no improvement
Correct Answer: usually have
Explanation: – The adverb ‘usually’ refers to what normally happens and often used in mid position, between the subject and the main verb, or after the modal verb or first auxiliary verb.
Ex – I usually takes a shower before breakfast, but today I couldn’t.

Q117. (It is) a pleasant day, we went for a walk.
Options:
1) Having been
2) It being
3) It was
4) no improvement
Correct Answer: It being
Explanation: – It being – ये होने के कारण.

08-Feb-2017 SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement

Q118. I wish I (knew what was) wrong with my daughter.
Options:
1) had known what is
2) knew what is
3) had knew what was
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation: – I wish I knew = I don’t know and I would like to know.
Ex- I wish I knew where she is now.

Q119. If I (just had) the money I would have bought the car.
Options:
1) have had
2) was having
3) had
4) no improvement
Correct Answer: had

Explanation: – Past unreal condition (hypothetical situation about past): –
Structure- If … Past Perfect …, … would have + past participle …
Ex – If Lata had worked harder, she would have earned more money.

Q120. The good fortune of (my being) your disciple in my youth has greatly benefited me in my career.
Options:
1) my having been
2) myself being
3) being
4) no improvement
Correct Answer: my having been
Explanation: – having done something/having been – after you have done something/after something has happened to you.
Ex – Having been warned of the danger, I cancelled my train ticket.

Q121. Before I met your brother I (have had) a poor opinion of him.
Options:
1) had had
2) had
3) did have
4) no improvement
Correct Answer: had

Q122. I prefer black coffee (over) cappuccino.
Options:
1) rather than
2) to
3) instead of
4) no improvement
Correct Answer: to
Explanation: – ‘Prefer’ is followed by preposition ‘to’
Ex – I prefer reading books to watching television.

Q123. The priest agreed (to answer on) questions on theology.
Options:
1) to answer
2) for answering
3) to answer for
4) no improvement
Correct Answer: to answer
Explanation: – Some verbs do not use a preposition when the direct object is stated.