SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement with solution

Q71. You can play video games and paint or (draw) from anywhere.
Options:
1) be drawing
2) can draw
3) could draw
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation: – draw means चित्र बनाना

24-Jan-2017 SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement

Q72. The (van’s doors) are loose.
Options:
1) van-doors
2) door of the van
3) doors of the van
4) no improvement
Correct Answer: doors of the van
Explanation: –  ‘van’ is a non-living thing. The correct uses should be – doors of the van

Q73. I understood a good deal of (what was going on) about me.
Options:
1) that which was going on
2) what has had been going on
3) what that has been going on
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation: –
A good deal – बहुत, प्रचुर
what was going on – क्या हो रहा था

Q74. What time are we (going to leave) tomorrow?
Options:
1) going to go to leave
2) going to be leaving
3) going to have left
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation: –
Structure – going to + base form of verb.
Ex – He is going to join the party next month.

Q75. When he arrived at the party, he (had been dressed) in a black suit.
Options:
1) dressed
2) had dressed
3) was dressed
4) no improvement
Correct Answer: was dressed
Explanation:- Dressed means तैयार / पहना हुआ
Correct uses should be – was dressed (तैयार था)

Q76. There is no more (accommodation) for you in this bus.
Options:
1) room
2) seat
3) space
4) no improvement
Correct Answer: seat
Explanation: – accommodation means आवास, सुविधा
Seat means बैठने का आसन

Q77. By the end of this decade, doctors surely (must have discover) a cure for cancer.
Options:
1) would have discovered
2) could discover
3) have discovered
4) no improvement
Correct Answer: would have discovered
Explanation: – Surely means निश्चित रूप से
Would is a modal auxiliary verb to talk about the future in the past.
“Would have” should be followed by third form of verb- would have discovered.
Ex – I would have called you, but I didn’t know your contact number.

25-Jan-2017

Q78. The driver gave (advice) at the court during the murder trial.
Options:
1) evidence
2) proof
3) witness
4) no improvement
Correct Answer: evidence
Explanation: – Advice (noun) means सलाह
Evidence means सबूत, साक्ष्य
Witness means साक्षी

Q79. You can always count (at me) in difficult times.
Options:
1) upon me
2) on me
3) on I
4) no improvement
Correct Answer: on me
‘Count on’ means भरोसा करना
Ex – You can count on Ramesh for help.

Q80. The other shirt (will cost) you more.
Options:
1) would cost
2) will be costing
3) could be costing
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation: – The given sentence is based on simple future tense – subject + shall/will + base form of verb.
Ex – She will call you after lunch.

Q81. Having finished the voluminous novel, (it was being put away by him).
Options:
1) it was put away by him
2) he has had put it away
3) he put it away
4) no improvement
Correct Answer: he put it away
Explanation: – put away – to put something in the place where you usually keep it when you are not using it. visit www.Luckyexam.com for more material.
Ex –I am going to put the car away in the garage.
Voluminous – विशाल, बड़ा

27-Jan-2017

Q82. Each of our (trainee pay theirs) tuition fee at the beginning of the course.
Options:
1) trainees pay theirs
2) trainee pays theirs
3) trainees pays his
4) no improvement
Correct Answer: trainees pays his
Explanation: –
The subject of the given sentence is in the singular form -‘each’ , according to the singular subject the verb must be in singular form – pays, followed by pronoun in singular form – his.
Ex – Each of the students has completed his homework

Q83. Perhaps the wolf (was waiting) to spring upon him.
Options:
1) had been waited
2) has waited
3) could be waiting
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation: – Spring means उछलना

Q84. Do you know (to whom Raj is going to marry)?
Options:
1) who is raj going to get married
2) who Raj will be going to marry
3) whom Raj is going to marry
4) no improvement
Correct Answer: whom Raj is going to marry
Explanation: – Whom” is the object of the verb ‘know’
In this case, the person in question is the object of the verb “know”, so it should be “Do you know whom Ram is going to marry?”
Ex- They are like the people whom they meet every day.

Q85. You and I must understand (one another), and that too without delay.
Options:
1) one other
2) with one another
3) each another
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation:- ‘Each other’ should be used in speaking of two persons or
things, ‘one another’ in speaking of more than two is no longer strictly observed, it may be used for two persons or things or more than two.

29-Jan-2017

Q86. Practically (every) part of the coconut tree is used by man.
Options:
1) each
2) all
3) most
4) no improvement
Correct Answer: each
Explanation: – Each refers to a group of people or items, but it considers each person or item as an individual.
Every also refers to a group of people or items; but it considers these people or items as part of a similar collective group.
Ex – Every professional singer practices at least four hours a day.
Each child was reading a different book.
In the given sentence, replace “every” by “each”

Q87. I gave her the book that I (won) as a prize.
Options:
1) will win
2) had won
3) am winning
4) no improvement
Correct Answer: had won
Explanation: – When two actions happened in past the first action should be expressed in past perfect tense (had + past participle)
Use “had + won” instead of “won”.

Q88. Ramesh says, he has already repaid me but I can’t recall, so I’ll have (to take his word).
Options:
1) to take his word as true
2) to take him at his word
3) to take his for word for it
4) no improvement
Correct Answer: to take him at his word
Explanation: – “To take someone at his or her word” means To accept what someone says without further investigating.
Ex – We took him at his word that the work would be done on time.

Q89. The manager was highly upset because of (the inordinate delaying).
Options:
1) the inordinate delay
2) the inordinately delay
3) the inordinately delaying
4) no improvement
Correct Answer: the inordinate delay
Explanation: – replace “delaying” by “delay”

Q90. The naughty boy made (many a mischief).
Options:
1) much mischief
2) many mischief
3) many a mischiefs
4) no improvement
Correct Answer: much mischief
Explanation: – The word “mischief” is uncountable noun, do not use ‘many’ or indefinite article ‘a’ / ‘an’ with uncountable noun.
Replace ‘many’ by ‘much’.

Q91. Grandfather has said so out of affection, do not take (to) heart.
Options:
1) into
2) it to
3) it by
4) no improvement
Correct Answer: it to
Explanation: – “Take something to heart” means to consider what someone says to you very seriously, often because it upsets you.
Ex – You must not take everything people say to heart.

30-Jan-2017

Q92. The pet has just finished its meal (and is satisfied now).
Options:
1) now and was satisfied
2) now and is satisfied
3) then and is satisfied
4) no improvement
Correct Answer: no improvement

Q93. The air hostess gave me a cup (which had) coffee.
Options:
1) containing
2) filled with
3) of
4) no improvement
Correct Answer: of
Explanation: -The correct uses should be ‘a cup of coffee’

Q94. The pilgrim (lain) in the shade of the tree.
Options:
1) lied
2) laid
3) lay
4) no improvement
Correct Answer: lay
Explanation: – Irregular verb form:-
Verb                           past tense                              past participle
Lay (रखना)                     laid                                           lain
Lie (झूठ बोलना)              lied                                           lied
Lie (लेटना)                      lay                                             lain
For simple past tense use the second form of verb “lie” (लेटना)
-Lay.

Q95. The department granted him permission (to stay) in Dubai.
Options:
1) of stay
2) of staying
3) for stay
4) no improvement
Correct Answer: no improvement