SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement with solution


SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement

SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement :- Total 123 Questions with solution

Instruction for all questions:-Improve the bracketed part of the sentence.

7-January-2017 SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement

Q1. Improve the bracketed part of the sentence.
The unfortunate old man was knocked (away by) the rash driver.
Options:
1) out by
2) off by
3) by
4) no improvement
Correct Answer: out by
Knock out means to defeat, destroy, to make unconscious etc.
Rash – उतावला
Ex :– The protestors have knocked out the leader.

Q2. One should get (trained) to prepare one’s own breakfast.
Options:
1) habituated
2) used
3) prepared
4) no improvement
Correct Answer: used
Explanation: – “get used to” means अभ्यस्त हो जाना, आदत पड़ना, be accustomed to.

Q3. The young man (was carried by) the passionate appeal made by the social worker.
Options:
1) was carried towards
2) was carried off by
3) got carried away by
4) no improvement
Correct Answer: got carried away by
Explanation: – be/get carried away by sth means to become so excited about something that you do not control what you say or do, to become very excited and to lose control.
Ex- She got carried away by the shopkeeper and purchased many things.
Q4. Due to heavy monsoon showers, the water in the dam (rose another foot).
Options:
1) raised another foot
2) raised by a feet.
3) had risen a foot
4) no improvement
Correct Answer: no improvement

8-January-2017 SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement

Q5. (I myself think) that this investigation is biased.
Options:
1) I think myself
2) I thought myself
3) I myself thought
4) no improvement
Correct Answer: no improvement

Q6. Fans (queue) for the concert tickets since early morning.
Options:
1) has queued up
2) have had queued
3) have been queuing up
4) no improvement
Correct Answer: have been queuing up
Explanation: – Change the form of tense from simple present to present perfect continuous tense (structure – sub + has/have + been + verb-ing +…… since/for + time reference…..) The present perfect continuous tense shows that something started in the past and is continuing at the present time. visit www.Luckyexam.com for more material.
Ex – I’ve been working on this project since 6 o’clock this morning.

Q7. Human beings are social animals, (who are living in communities), regulated by social norms and laws.
Options:
1) living in communities
2) living amongst a community
3) living in midst of communities
4) no improvement
Correct Answer: living in communities
Explanation: – The antecedent of the relative pronoun (who, that, which, what) is considered as its subject. In the given sentence the expression “living in communities” is used for the main subject “human being” as a subject compliment (not for the subject of relative pronoun “who”- animals.) 
The correct answer should be – living in communities

Q8. Virat bats very well, (didn’t he)?
Options:
1) isn’t it
2) doesn’t he
3) wasn’t it
4) no improvement
Correct Answer: doesn’t he
Explanation: – The form of tense of question tag depends on the main sentence, in the given sentence the main sentence is based on simple present tense so the question tag should not be used in past tense, Ex – You live in America, don’t you?
replace “did” by “does”

9-January-2017 SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement

Q9. As the financial situation worsened we realized that we were heading (toward) a disaster.
Options:
1) along
2) into
3) for
4) no improvement
Correct Answer: for
Explanation: – head for someone or something means to aim for or move toward someone or something.
If you are heading for a bad situation, you are likely to experience it soon.
Ex – You’ll be heading for trouble if you don’t get financial help on time. यदि आप समय पर वित्तीय सहायता नहीं प्राप्त करते हैं, तो आप मुसीबत का सामना करेंगे।

Q10. After today’s terrible test I am sure that my teacher’s opinion (about) me will change for the worse.
Options:
1) for
2) of
3) in
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
आज के भयानक परीक्षण के बाद मुझे यकीन है कि मेरे बारे में मेरे शिक्षक का मत बदतर होगा।

Q11. The parents gave their children some (advice) before they left for the picnic.
Options:
1) advices
2) advise
3) advises
4) no improvement
Correct Answer: no improvement

Q12. The passengers (were waited) for the flight at the emigration lobby, for long.
Options:
1) had wait
2) had been waited
3) have been waiting
4) no improvement
Correct Answer: have been waiting
Explanation: – structure – “since/for + time expression”
Is used in present or past perfect/perfect continuous tense
Among the given options the correct option is – 3) have been waiting

10­January­2017 SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement

Q13. The public vent their anger on social media to protest (toward) police brutality.
Options:
1) for
2) against
3) regards
4) no improvement
Correct Answer: against
Explanation: – If you protest against something or about something, you say or show publicly that you object to it.
Ex – She started to protest against the bill.

Q14. Look at this video clip in which (I, my friend and you) are enjoying a boat ride.
Options:
1) you, my friend and I
2) I, you and my friend
3) my friend, you and I
4) no improvement
Correct Answer: you, my friend and I
Explanation: – The order ‘second person-third person-first person’ should be followed for the good sense and for the bad sense the order should be – ‘first person- second person- third person’
First person – I, we
Second person – you
Third person-he, she, it
Ex- You, he and I went to school. (good sense)
I, you and he are criminals. (bad sense)

Q15. Any bad habit must be nipped (on) the bud.
Options:
1) on
2) in
3) off
4) no improvement
Correct Answer: in
Explanation: – Idiom “Nip in the bud” means to stop, cease, or prevent something at the beginning or early phase, सिर उठाते ही कुचल देना
Ex – Many problems can be nipped in the bud if they are detected at early stage.

Q16. The patient died (of a wound and not of) cancer.
Options:
1) from a wound and not of
2) of a wound and not from
3) from a wound and not from
4) no improvement
Correct Answer: from a wound and not of
Explanation: – ‘die from’ – death caused by external factors.(earthquack, disaster, wound, etc.)

‘die of ‘ – death caused by internal factors (desease, illness, etc.)
Ex – She is dying of cancer.
She may die from the sting of scorpion.

11-January-2017 SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement

Q17. When I last saw Ravi, he (had been running) to catch his bus.
Options:
1) ran
2) was running
3) had run
4) no improvement
Correct Answer: was running
Explanation: – The past continuous merely shows continuity whereas past perfect continuous tense puts an emphasis on the idea of duration. It is mainly used to indicate the duration of a past activity or state.visit www.Luckyexam.com for more material.
The bracketed part should be in past continuous tense – was running.

Q18. I would love (to availing) a short holiday, and go for an overnight trek.
Options:
1) to avail myself of
2) to avail of
3) to avail myself
4) no improvement
Correct Answer: to avail myself
Explanation: – ‘Avail oneself of something’ means to utilize an available resource, to make use of something.
Ex – I would like to avail myself of the opportunity you mentioned earlier.

Q19. She (has fallen out with) the boy she was supposed to marry.
Options:
1) fell out with
2) has fallen out of
3) has fallen in with
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation: – Fall out means झगड़ा करना

Q20. If the screen (was any brighter), it would have been easier to read from the tablet.
Options:
1) was bright enough
2) was more brighter
3) had been brighter
4) no improvement
Correct Answer: had been brighter
Explanation: – Type third conditional sentence structure-
If clause                                  main clause (result)
If + past perfect                     perfect/perfect continuous conditional
If this thing had happened, that thing would have happened.
Ex – If I had worked harder I would have passed the test. (But I didn’t work hard, and I didn’t pass the test.)
(Third form of verb ‘be’ –been)

You can watch SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement Part-1 on Youtube

12­January­2017 SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement

Q21. The footballers (has been) arguing with the coach since morning
Options:
1) was
2) had been
3) have been
4) no improvement
Correct Answer: have been
Explanation: – The subject of the given sentence is plural “The footballers”, hence the verb must be used in plural form – have

Q22. She has not been well (for the past) few months
Options:
1) since the past
2) for past
3) since the last
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation: – ‘the past few months’ indicate the period of time and we use “for” for period of time and “since” for point of time.
the sentence is correct.

13-January-2017 SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement

Q23. The management would prefer (you finishing) the project on time.
Options:
1) that you finish
2) you had finished
3) that you could finish
4) no improvement
Correct Answer: that you finish
Explanation: – In the given sentence we should use the plural form of verb – ‘finish’ for the plural subject ‘you’, not the gerund form – ‘finishing’ because gerund is used as a noun.visit www.Luckyexam.com for more material.
To connect the two clauses of the given sentence we need conjunction ‘that’ – “that you finish”

Q24. It has been a long (ago) I last saw you.
Options:
1) time
2) since
3) before
4) no improvement
Correct Answer: since
Explanation: –
‘Since’ as a conjunction means ‘starting at a particular point in the past and continuing until now’ जबसे, के बाद से.
Ex – I have known him since he was born.

15-January-2017 SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement

Q25. Both the families were invited but neither (had accepted) our invitation.
Options:
1) accepted
2) did accept
3) has accepted
4) no improvement
Correct Answer: accepted
Explanation: -We use ‘neither’ to refer to each of two things or people, when we are making a negative statement that includes both of them.
There are so many uses of ‘neither’
As a pronoun :-
ex – They both smiled; neither seemed likely to be aware of my difficulties.
For short answer and avoiding the repetition of the same sentence : – Neither + Auxiliary Verb + Subject.
Ex – She can’t explain this poem to you and neither can I.
When the events are told in the order in which they occurred, the past simple tense is used.
Ex – I was really tired, so I took a rest.

Q26. You are what you (have eaten).
Options:
1) will eat
2) eat
3) shall eat
4) no improvement
Correct Answer: eat
Explanation: – To express the general truth or fact we use simple present tense.
Ex- Water freezes at zero degrees.
The sun sets in the west.

Q27. I couldn’t help but (had to cry) at his sad story.
Options:
1) cry
2) cried
3) was crying
4) no improvement
Correct Answer: cry
Explanation: – “Cannot help but” means to be unable to do anything else except
Ex- I can’t help but work all the time. (I can’t help working all the time.)
“Cannot help but” should be followed by main verb ‘cry’

Q28. The thief escaped (from burning) as the noble King pardoned him.
Options:
1) of being burnt
2) from being burnt
3) from having being burnt
4) no improvement
Correct Answer: from being burnt
Explanation: – In the given sentence the term “king pardoned” suggest that earlier the thief was sentenced to death by the king.
The meaning of the given sentence is- चोर जलने से बच गया क्योंकि महान राजा ने उसे माफ़ किया।
But the actual sense of the sentence is –
चोर जलाया जाने से बच गया क्योंकि महान राजा ने उसे माफ़ किया।
Improve the bracketed part – from being burnt

Q29. If I (have had) money, I would have bought this car.
Options:
1) had
2) did have
3) had had
4) no improvement
Correct Answer: had had
explanation: – Explanation: – Type third conditional sentence structure-
If clause                                 main clause (result)
If + past perfect               perfect/perfect continuous conditional
If this thing had happened, that thing would have happened.
Ex – If I had had enough money, I would’ve traveled around the world.
(Had may be used as both an auxiliary verb and a past participle)

Q30. This palace (has been belonging) to our family since generations.
Options:
1) has belonging
2) has belonged
3) belonged
4) no improvement
Correct Answer: has belonged
Explanation: – Non-continuous Verbs:
Appear, feel, hear, see, seem, smell, taste, hate, like, love, prefer, want, wish, agree, deny, disagree, mean, promise, believe, imagine, know, mean, realize, remember, belong, concern, involve, matter, need, owe, own, etc.
The word “belong” is a non-continuous Verb, It should not be used in present perfect continuous tense as a main verb, to improve the sentence change the tense to present perfect – has belonged.

16­January­2017 SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement

Q31. My patients (were waited) for me since morning.
Options:
1) wait
2) had been waited
3) have been waiting
4) no improvement
Correct Answer: have been waiting
Explanation: – 
Among the given options the correct structure is – have been waiting (present perfect contineous tense)

Q32. He is an atheist (yet) he goes to the church every Sunday.
Options:
1) because
2) and
3) however
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation: – atheist means नास्तिक
Yet means तो भी

Q33. The teacher said, “It is time that your daughter (has learned) how to write.”
Options:
1) learned
2) had learnt
3) learnt
4) no improvement
Correct Answer: learnt
Explanation: – We can use the expression it’s (high) time (that) + subject + past verb form to refer to the present moment
It express that something should be done and that it is already a bit late.
Ex – It is high time we left this place.
यह उच्च समय है कि हम इस जगह को छोड़ दें.
Use simple past tense – “subject + second form of verb”
– Your daughter learnt.
शिक्षक ने कहा, “यह समय है कि आपकी बेटी को लिखना सीखना है

Q34. (Take off) your shoes before you enter the temple.
Options:
1) Put away
2) Extract
3) Put off
4) No improvement
Correct Answer: No improvement
Explanation: –
Take off means उतारना

Q35. Einstein was one (of the wisest men) that ever lived.
Options:
1) of the wisest man
2) wise man
3) wisest man
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation: –
“Subject + verb + One of the + superlative + plural noun”.
Ex – John Keats was one of the greatest poets of England.
The plural form of ‘man’ is ‘men’

Q36. Venezuelans (were being) deprived of food and medicines for the past year.
Options:
1) were
2) are
3) have been
4) no improvement
Correct Answer: have been
Explanation: – Expression “for + period of time” suggest that the structure of the sentence should be changed.
Among the given options the correct structure is present perfect tense – “Sub + has/have + third form of verb + (since/for + time reference)
Ex- He has lived here for five years.

17-January-2017 SSC CHSL 2016-17 Sentence improvement

Q37. We don’t need our computers to be infinitely fast, just a whole lot (faster than) they are today.
Options:
1) as fast as
2) faster then
3) more faster than
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation: –
Infinitely means असीम

Q38. (As soon as I saw) the ferocious dog than I ran away.
Options:
1) No sooner than I saw
2) No sooner has I seen
3) No sooner did I see
4) no improvement
Correct Answer: No sooner did I see
Explanation: – sentence is based on the structure – “no sooner ……than” .
When no sooner comes at the beginning of a sentence, we use inverted word order. That means the auxiliary verb comes before the subject.
Ex – No sooner did the thief see the police than he ran away.
Ferocious means भयंकर

Q39. The hapless kid (cut a sorry figure) in his first performance on the stage.
Options:
1) made a sorry figure
2) made a sad figure
3) cut a sorry face
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
Explanation: – idiom “cut a sorry figure” means ‘to be ashamed’ / ‘make bad results’
Ex – He cut a sorry figure in the examination.

Q40. If you are living in the crowded part of the city then you should be ready to (bear) the noise.
Options:
1) bear off
2) bear away
3) bear with
4) no improvement
Correct Answer: bear with
Explanation: – bear with means सहन करना, गुजर करना, Be patient.
Ex- If you will bear with me a little longer, I will have all the work finished.