SSC CGL 2016 Synonyms

SSC CGL 2016 SYNONYMS
Instruction: – In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

Q 1. DECIMATED (Ruined)
Options:
1) CAPTURED            (Seized)
2) DESTROYED        (Spoiled)
3) DAMAGED           (Broken)
4) WORRIED            (Anxious)
Correct Answer: DESTROYED

Q2 . PANACEA (Antidote)
Options:
1) PRAISE                   (Acclamation)
2) CURE-ALL            (Nostrum)
3) POISON                (Venom)
4) AMBROSIA          (Nectar)
Correct Answer: CURE-ALL

Q3 . DEVASTATION  (Great damage)
Options:
1) DESTRUCTION        (Annihilation)
2) CONSTRUCTION    (Creation)
3) SEPARATION          (Segregation)
4) FRUSTRATION       (Despair)
Correct Answer: DESTRUCTION

Q4 . INSOLENT  (Uncivilized)
Options:
1) OFFENSIVE              (Belligerent)
2) INTOLERANT        (Dogmatic)
3) INDECENT              (Obscene)
4) AWKWARD             (Inelegant)
Correct Answer: OFFENSIVE

Q5 . ENIGMA (Mystery)
Options:
1) ATTRACTIVE            (Appealing)
2) RIDDLE                      (Puzzle)
3) FLARE­UP                   (Blow up)
4) DREAM                      (Fancy)
Correct Answer: RIDDLE

Q6 . REVILE (Defame)
Options:
1) REVIVE                        (Refresh)
2) REVIEW                     (Reconsider)
3) ABUSE                        (Rebuke)
4) REVEAL                    (Promulgate)
Correct Answer: ABUSE

Q7 . VENIAL (tolerable)
Options:
1) CORRUPT                 (Vicious)
2) SUPERFICIAL         (Frivolous)
3) RESPECTED            (Renowned)
4) PARDONABLE        (Forgivable)
Correct Answer: PARDONABLE

Q8 . IMPECCABLE (Perfect)
Options:
1) INOFFENSIVE            (Mild)
2) HARMLESS                (Innocuous)
3) IMPORTANT              (Necessary)
4) FAULTLESS                (Blameless)
Correct Answer: FAULTLESS

Q9 . CONSTRAIN (Coerce)
Options:
1) STRESS                         (Tension)
2) CONTRADICT             (Deflate)
3) RESTRICT                   (Confine)
4) OBSTRUCT                 (Inhibit)
Correct Answer: RESTRICT

Q10 . LETHARGIC (Sluggish)
Options:
1) ENERGETIC               (Powerful)
2) LAZY                            (Lingering)
3) LETHAL                     (Deadly)
4) LEGAL                        (Legitimate)
Correct Answer: LAZY

Q11 . ARDUOUS (Herculean)
Options:
1) FERVENT
2) STRONG
3) ENTHUSIASTIC
4) STRENUOUS
Correct Answer: STRENUOUS

Q12 . RECEPTACLE  (Vessel)
Options:
1) COMPARTMENT
2) HOLE
3) CONTAINER
4) FUNNEL
Correct Answer: CONTAINER

Q13 . ADVERSITY  (Affliction)
Options:
1) CHANCE
2) CAPACITY
3) JOY
4) MISFORTUNE
Correct Answer: MISFORTUNE

Q14 . CONTRABAND (illegal traffic)
Options:
1) BURGLED
2) SMUGGLED
3) BAFFLED
4) JUGGLED
Correct Answer: SMUGGLED

Q15 . CUPIDITY (Craving)
Options:
1) FEAR
2) FRIENDSHIP
3) GREED
4) LOVE
Correct Answer: GREED

Q16 . SCANDALIZED  (Appal)
Options:
1) IRRITATED
2) SCARED
3) WORRIED
4) SHOCKED
Correct Answer: SHOCKED

Q17 . MASTICATE (Munch)
Options:
1) CHEW
2) CHOKE
3) BITE
4) SWALLOW
Correct Answer: CHEW

Q18 . ABORTIVE (Futile)
Options:
1) PLENTIFUL
2) LAWFUL
3) UNSUCCESSFUL
4) FRUITFUL
Correct Answer: UNSUCCESSFUL

Q19 . SYCOPHANT
Options:
1) PSYCHE
2) FLATTERER
3) CRITIC
4) SLAVE
Correct Answer: FLATTERER

Q20 . EXAGGERATE (Overstate)
Options:
1) MAGNIFY
2) IMAGINE
3) REINFORCE
4) REITERATE
Correct Answer: MAGNIFY

Q21 . OMINOUS  (Portentous)
Options:
1) OFFICIOUS
2) PLEASANT
3) CONVENIENT
4) THREATENING
Correct Answer: THREATENING

Q22 . JUBILANT (Elated)
Options:
1) SOMBRE
2) DEJECTED
3) JOCULAR
4) REJOICING
Correct Answer: REJOICING

Q23 . ADAPT
Options:
1) BRING UP
2) ADJUST
3) ENCOURAGE
4) SERVE
Correct Answer: ADJUST

Q24 . OBSEQUIOUS
Options:
1) DEFIANT
2) DISHONEST
3) SERVILE
4) HONEST

Correct Answer: SERVILE

Q25 . PALLID
Options:
1) FRIENDLY
2) PALE
3) WORTHLESS
4) COMFORTING
Correct Answer: PALE

Q26 . INVIGORATING
Options:
1) VIBRATING
2) REFRESHING
3) EXAGGERATED
4) ACCELERATING
Correct Answer: REFRESHING

Q27 . NEFARIOUS
Options:
1) EXCITED
2) WICKED
3) RIGOROUS
4) BENIGN
Correct Answer: WICKED

Q28 . CONSCRIPT
Options:
1) DRAFT
2) DRAW
3) ENCIRCLE
4) SUBSCRIBE
Correct Answer: DRAFT

Q29 . INDOLENT
Options:
1) LAZY
2) EXPENSIVE
3) ACTIVE
4) HAPPY
Correct Answer: LAZY

Q30 . REPROOF
Options:
1) WARNING
2) RIDICULE
3) REBUKE
4) THREAT
Correct Answer: REBUKE

Q31 . INSOLENT
Options:
1) DISTASTEFUL
2) IMPATIENT
3) DIABOLIC
4) RUDE
Correct Answer: RUDE

Q32 . PROFLIGATE
Options:
1) TALKATIVE
2) INTELLIGENT
3) UNCONVENTIONAL
4) WASTEFUL
Correct Answer: WASTEFUL

Q33 . HOODWINK
Options:
1) DECEIVE
2) NEGATE
3) UPSET
4) COVER
Correct Answer: DECEIVE

Q34 . FORSWEAR
Options:
1) SWEAR
2) OATH
3) ABUSE
4) FORSAKE
Correct Answer: FORSAKE

Q35 . RATIONAL
Options:
1) TIDY
2) AGREEABLE
3) LAUDABLE
4) LOGICAL
Correct Answer: LOGICAL

Q36 . EMANCIPATE
Options:
1) LIFT
2) RISE
3) RAISE
4) LIBERATE
Correct Answer: LIBERATE

Q37 . NONPLUSSED
Options:
1) INJURIOUS
2) ABUSIVE
3) PUZZLED
4) ENORMOUS
Correct Answer: PUZZLED

Q38 . INNOCUOUS
Options:
1) INNOCENT
2) INNOVATIVE
3) INOFFENSIVE
4) INNERMOST
Correct Answer: INOFFENSIVE

Q39 . CREDULOUS
Options:
1) FUNNY
2) SILLY
3) INNOCCENT
4) GULLIBLE
Correct Answer: GULLIBLE

Thank you..