SSC CGL 2016 Spotting Error

SSC CGL 2016 SPOTTING ERROR :-118 QUESTIONS

Q1. Each of the girls (A) / have come (B) / with her books. (C) / No
Error (D). [SSC CGL 27-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation:- As the subject “each” is singular, the verb used for “each” should be in singular form i.e. has (have) in part (B)
Structure: – each/ either/ neither / none/ everybody/ somebody/ nobody/ anybody/ someone/ no one/ everyone/ anyone/ everything/ something/ nothing/ anything + verb in singular form

Q2. Me and my wife (A) / were at home (B) / last night. (C) / No
Error (D). [SSC CGL 27-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation:- The subject of the sentence should be in nominative case (subjective case)i.e. “I and my wife”

Q3. Essay writing is an art (A) / that requires many planning (B) /on the part of the writer. (C) / No Error (D).  [SSC CGL 27-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation:- Many is used for countable noun whereas much is used for uncountable, here in this sentence the word planning is uncountable ,replace many by much

Q4. I used (A)/ a pair of black trousers (B) / for a week (C)/ No error (D)
[SSC CGL 27-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation:- For habitual action / general facts simple present tense is used , the correct uses should be “I use”

Q5. He has made a mistake (A)/ of which (B) / I am certain (C) / No
error (D). [SSC CGL 27-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation:- no error

Q6. He was not allowed (A) / for the teacher (B) / to read in a low voice (C) / no error (D). [SSC CGL 27-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation:- As the given sentence is in passive voice use “by” agent (for)

Q7. The tour (A) / of the campus (B) / was so good (C) / No Error (D). [SSC CGL 28-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation:- The intensifier so in the main clause is followed by that + result clause. As in this sentence there is no result clause ,the correct uses should be “was very good”.

Q8. He is a saint (A) / and as such (B) / must be respected (C) / No Error (D). [SSC CGL 28-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation:- no error ,as such means उसी रूप मे जिसकी चर्चा की गई है,

Q9. Neither the Captain (A) / nor his men are (B) / afraid of fighting (C) / No Error (D). [ 28-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error. When the two subjects are joined by “not only……but also, neither…….nor, either…..or “ the verb should be according to the nearest subject.

Q10. Each child (A) / was given a (B) / red beautiful balloon. (C) / No error (D). [SSC CGL 28-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation:- when two qualitative adjectives are used for the same noun the following order should be followed :-
Size –adjective of general description- age- shape- colour- origin- material- purpose.
In this sentence adjective of general description “beautiful” should come before colour “red”. The correct uses should be a beautiful red balloon.

Q11. She has had the best medical facilities available (A) / but she will not be cured (B) / unless she does not have a strong desire to live (C) / No error (D). [SSC CGL 28-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation:- Do not use other negative word in the clause starting with unless or until. Unless refers to condition whereas until refers to time .Here in this sentence part (C) should be “unless she has a strong desire to live.

Q12. As if aware of my condition (A) / the infuriated bird suddenly doubled back on its course (B) / and charged straight after me (C) / No error (D). [SSC CGL 28-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation:- replace “after” by “at”
Straight at sb means direct to sb
Charge (verb) – to rush forward and attack.

Q13. It took her a long time(A)/to get off (B)/the death of her husband.(C)/No Error(D). [SSC CGL 29-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation:- get off means उतरना / छुटकारा पाना ; get over means उबर पाना
Replace “off ” by ”over ”

Q14. It is best(A)/ to be silent(B)/ than to speak in anger.(C)/No Error(D). [SSC CGL 29-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation:- than is used in comparative degree , use comparative degree “better” instead of superlative degree best in part (A)

Q15. His father is disgusted (A)/against him for his (B)/addiction to drink.(C)/No Error(D). [SSC CGL 29-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation:- Disgusted with somebody means feeling angry or annoyed with somebody ;

ex – He was disgusted with his boss.
Replace “against” by “with”

Q16. He had already sent me message (A) / that his arrival (B) / was
scheduled for Thursday (C) / No error (D) [SSC CGL 29-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation:- massage is a countable noun , use indefinite article “a” with it.
Write “He had already sent me a message” in part (A)

Q17. Science and technology and (A) / their fallouts do not (B) / complete human culture (C) / No error (D). [ 29-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation:- When compound noun is used as a subject of a sentence it takes the verb in singular form . ex –crown and glory, bread and butter, rice and curry, horse and carriage etc.

Q18. The angry bird flap (A) / her wings, flies a short (B) / distance
and returns. (C) / No error (D). [SSC CGL 29-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – The subject of this sentence “The angry bird “is singular, the verb ‘flap’ used for singular subject must be in singular form. The correct uses should be “ The angry bird flaps “

Q19. We must go (A) / and congratulate him for (B)/ his brilliant
success (C) / No Error (D). [SSC CGL 30-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation:- Congratulate somebody on something means Give (someone) one’s good wishes on sth
Ex – he had taken the chance to congratulate him on his birthday.
Replace “for” by “on”

Q20. My brother (A) / along with his friends (B) / are going on a tour
(C) / No error (D). [SSC CGL 30-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – when two nouns or pronouns are connected with the following words the verb should be according to the first noun or pronoun –
As well as , in addition to , besides , together with , accompanied by , like , unlike , with , along with, , led by , headed by , guided by , rather than and not etc.
Here the verb form will be decided according to the main subject “ My brother ” , as the subject is singular replace “are” by ‘is’

Q21. You have prepared well (A) / for the examination (B) / isn’t it ?
(C) / No error (D). [SSC CGL 30-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation :- Question tags are short questions at the end of statements to confirm that something is true or not. A positive statement is followed by a negative question tag and a negative statement is followed by a positive question tag.
Question tags are formed with the auxiliary or modal verb from the main sentence and the appropriate subject.
Write “have not you?’’ in the part (C)

Q22. On being called, (A) / all of us (B) / entered into the room. (C) /
No Error (D). [SSC CGL 30-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation:- “enter the room” means to go into the room, so do not use the word “into” again.

Q23. I waited for you (A) / but you never (B) / turned up. (C) / No
Error (D). [ 30-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – turn up means आना / मिलना

Q24. He learnt (A) / the alphabets (B) / at the age of four. (C) / No Error (D). [SSC CGL 30-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation:- The correct word is alphabet ( अक्षर ) not alphabets

Q25. Although I have never seen the girl before, (A)/ I recognized her at once (B)/ from her photograph (C)/ no error (D)
[SSC CGL 31-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation:- As the given sentence is in past tense , replace have by had

Q26. There was a (A)/ comparison between (B)/ you and he (C)/ no
error (D). [SSC CGL 31-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation:- comparison should be in the same case , use the objective case of he – him , the objective case of you is also you

Q27. He flowed into a rage (A)/ at the very (B)/ sight of that man (C)/
No error (D). [SSC CGL 31-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation:- fly into a rage (or temper) means become suddenly or violently angry. The past form of fly is flew (flowed)

Q28. Sooner had he come (A)/ his colleagues (B)/ organised a get
together (C)/ No Error (D). [ 31-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation:- when the second action happens just after the first action we may use following structures:-
No sooner…..than , hardly/ scarcely…..when , a soon as……
The correct uses should be “as soon as he came”

Q29. I enjoyed during (A)/ my tenure (B)/ at Shimla (C)/ No error (D)
[SSC CGL 31-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation:- tenure (n.) means A period of time during which something is possessed. The word tenure includes the sense of during, the correct sentence should be “I enjoyed my tenure at Shimla.”

Q30. The Government offered him (A)/ clerical job (B)/ but he turned
it over (C) / No error (D). [SSC CGL 31-08-2016]
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – Turn over means उलटना, turn down means अस्वीकार कर देना. The correct uses should be “but he turned it down.

Share to Support :